26 Nisan, 2024

Çin Aslanı Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Karakter-Kişilik Özellikleri


Çin Aslanı özgürlüğüne ve bağımsızlığına oldukça düşkündür. Bu doğasını doyasıya yaşamak ister. Sakin ve uslu mizacının yanında kararlı ve inatçı bir yapısı vardır. Zeki ve güçlü iradesi karakterinin en belirgin özelliğidir. Ruh durumuna göre bazen sakin, içine kapanık, inatçı, bağımsızlık peşinde koşabilir. Bunu anlayışla karşılayın çünkü her köpeğin duyguları ve kişiliği vardır. Bu duygularını size açıkça belli eder. Beraber yaşadığı aile bireylerine oldukça bağlıdır fakat özellikle ailesinden bir kişiyle kurduğu dostluk ve sevgi bağı daha kuvvetlidir. Yabancılara karşı temkinli ve mesafeli yaklaşır, koruyucu tavırlarıyla da bilinir. Bu nedenle iyi birer bekçi köpeğidir. Havlama huyları yoktur sadece gerektiğinde uyarı ve ikaz belirtmek için havlar.


Fiziksel Özellikleri


Aslan yelesi görünümündeki tüyleriyle bir hayli gösterişli ırktır. Kendine has güzelliği dikkatleri üzerinde toplar. Beyaz, siyah, kahverengi, altın, krem renklerindeki kabarık veya düz kürk yapısı güzelliğinin en net şeklidir. Orta büyüklükte bir ırktır. Tatlı yüz yapısı düz geniştir, geniş de bir ağzı vardır. Suratına oranla küçük ve yuvarlak kulakları bulunur. Yüzüne baktığınızda bu tatlılık karşısında yanaklarını sıkmamak için kendinizi tutamayabilirsiniz. Yüz bölgesinde yoğun tüylerinin arasında kalmış ufak badem şeklinde kahverengi gözleri vardır. Diğer köpek ırklarında olmayan muhteşem görünümde mavi, siyah dilleri kendisine hastır. Güçlü beden ve gelişmiş kas yapısıyla onu Kuzey Kutbu köpeklerine benzetebilirsiniz. Kısa ve geniş bedene sahiptir ve ayrıca bu bedenle uyumlu sırtına doğru kıvrılan tüylü kuyruğu vardır. İki çeşit kürk yapısı bulunur biri düz diğeri ise kabadır. Kalın ve bol tüylü cinsinin oldukça pofuduk, şeker mi şeker görünümü vardır. Boyları 46-51 cm yüksekliğinde, ağırlıkları ise 20-32 kg arasındadır.



Diğer Evcil Hayvanlar ve Çocuklarla İlişkisi


Çevresinde bulunan diğer canlılara karşı temkinli ve mesafeli yaklaşımı vardır. Sizi ne kadar kendisine çekse de temasta bulunmak istediğinizde dikkat etmeniz gerekir çünkü istemediği bir yakınlık olması durumunda agresif davranışlar göstermeye meyillidir. Sert tepki vererek bu durumdan hoşlanmadığını dile getirmekten kaçınmaz. Özellikle ilk defa bakım üstelenecek kişilerin veya bebeği olan ailelerin evlat edinmesi tavsiye edilmez.


Yaşam-Yuva Alanı


Apartman dairesine kolaylıkla uyum sağlar. Fakat bahçeli bir evde yaşaması onu çok daha mutlu edecektir. Ev içerisinde kendine ait özel alanı mutlaka olmalıdır. Yumuşak, rahat bir yatak bu alanda arayacağı şeylerden biridir. Çin Aslanı’nın ısı hassasiyeti vardır. Sıcak ve neme toleransı yoktur. Özellikle soğuk havalarda ev içi mekânında zaman geçirmelidir.


Eğitim


Çin Aslanı zeki ve akıllı bir ırktır. Bağımsızlığına ve özgürlüğüne ne kadar düşkün olduğundan bahsetmiştik. Eğitim sürecinde aranızdaki iletişim çok önemlidir. Bu süreci doğru ve iyi bir teknikle yönetmek istiyorsanız mutlaka profesyonel köpek eğitmeninden yardım almalısınız. Çünkü bağımsız ruhu eğitim konusunda sizi zorlayabilir. Fakat zeki ve akıllı olması komutları hızlı kavramasına, istenildiği şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Sürecin en başından itibaren sabırlı, tutarlı ve sakin olunmanız gerekir. Asla itaatkâr, sert ve katı olmamanız, şiddet ve ceza yöntemi gibi fiziksel müdahaleyi içeren adımların asla izlenilmemesi gerekir. Her canlı duygusal ve fiziksel olarak hassastır. Sert bir tepki ve bağırmanın etkisiyle geri verilen tepki de sert olacaktır. Aksine sevgi, ödül, övgü üçlemesi izlenilmelidir. Yavruluk döneminde verilecek temel eğitim ve sosyalleşme diğer evcil hayvan, insan ve çocuklarla olan iletişimini kuvvetlendirecektir. Onları tehdit olarak algılamaması, yaşayacağı yuvada kendini rahat ve mutlu hissetmesi için şarttır. Köpek parkları en doğru sosyalleşme alanları olacaktır.



Oyun, Eğlence Saatleri


Gün içerisinde aktif ve uyanık olmayı sever. Kendini zinde hissetmesi için orta düzeyde verilecek egzersiz ve aktivite saatleri yeterli olacaktır. Oyuncaklarla oynamayı bayılır. Aktiviteye katılması, enerjik olması için teşvik edilmesi gerekir. Görev köpeğidir, gen aktarımıyla gelen yetiştirme tarzı onların bedensel görevleri başarıyla yerine getirmelerini sağlar. Bu nedenle üstesinden gelebileceği, kendisini kanıtlayacağı oyun saatleri düzenlemeniz Çin Aslanınızı çok mutlu edecektir. Her başarısı için mutlaka ödül maması vermeyi ihmal etmeyin bu onun motivasyonunu artıracaktır. Dış mekânda tempolu yürüyüşü çok sever. Isı ve nem hassasiyetinden dolayı sıcak havalarda egzersiz saatleri olarak sabah ve akşam gibi havanın serin olduğu zamanalar tercih edilmelidir. Ailesinde en çok sevdiği kişiyle beraber egzersiz yapmaktan, yürümekten, açık alanda etkinlikler düzenlemekten büyük zevk duyar. Aranızdaki bağın ve iletişimin güçlenmesi için bu adımlar çok önemlidir. Ek olarak köpeğinizin ruhsal ve fiziksel sağlığı için bu aktivite ve eğlence saatleri aksatılmamalıdır.


Beslenme Programı


Köpeğinizin yaş, boy, kilo, günlük fiziksel aktivitesine göre belirlenmiş kaliteli kuru/yaş maması hayatında mutlaka olmalıdır. Besin grubundan alacağı vitamin, mineral, protein, yağ tahıl grubunun dengeli ve kaliteli olması gerekir. Çin Aslan’ları kilo almaya meyillidirler bu nedenle yaşamında kişilik/karakterine uygun özel diyet programı mutlaka olmalıdır. Bunun için veteriner hekiminizle görüşerek köpek dostunuz için doğru beslenme çizelgesi oluşturmanızda size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Ve ayrıca günlük ölçü, porsiyon mama miktarını bu düzene göre vermeyi de ihmal etmemelisiniz. Mama kabının yanında taze ve temiz içme suyu mutlaka bulunmalıdır. Musluk suyu değil damacana su olmalıdır ve sık sık yenilenmelidir.


Bakım Rutini


Tatlı Çin Aslanları’nın çift katmanlı kaba ve düz kürk yapısına sahip olduklarına değinmiştik. Göz alıcı, yumuşak ve bakımlı kürkünün olması için tüy bakımı ihmal edilmemelidir. Yoğun kürk yapısına sahip Çin Aslan’ı haftada 3 kez fırçalanmalı, düz kürke sahip Çin Aslanı ise haftada 2 kez fırçalanmalıdır. Yılda iki defa olan tüy dökme mevsimlerinde ise her gün taranması tavsiye edilir. Tarama ve fırçalama rutinin aksatılmaması tüylerin keçeleşmesine ve oluşabilecek yoğun kokuya da engel olacaktır. Köpeğiniz bu ilgiden çok hoşlanacak ve oldukça da rahatlatacaktır. Yoğun ve kalın kürk yapısı itibariyle kilo değişimini fark edemeyebilirsiniz burada kilo denetimi çok nemlidir. Ağırlığının tartılması ihmal edilmemelidir. Ayda bir duşu aksatılmamalıdır. Dış mekân aktivitesi ve kirlenme durumuna göre yıkanma sıklığını siz belirleyebilirsiniz. Derisinin ve tüylerinin sağlıklı olması için düzenli yıkanma çok önemlidir. Yıkanma sonrası iyice kurutmanız gerekirse soğuk hava kurutucusu kullanabilirsiniz. Düzenli tırnak kesimleri ihmal edilmemelidir. Uzama sıklığına bağlı olarak haftada 1 veya 2 defa kısaltma yapabilirsiniz. Göz, burun, kulak temizliği de çok önemlidir. Göz çevresinde bulunan yoğun tüylerinin keçeleşmemesi için fırçalanması gerekir. Haftalık ve günlük bakım rutinlerinin aksatılmaması köpek dostunuzun sağlıklı ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır.



Sağlık


Çin Aslanları genel sağlık durumları bakımından sağlıklı ırklar içerisindedir. Fakat genetik bazı hastalıkların taşıyıcısı olabilmektedirler. İşte bu hastalıklardan biri veya hepsine yakalanma ihtimali olduğunun bilincinde olmanız erken teşhis ve tedavisi için çok önemlidir. Nedir bu hastalıklar; patella (diz kapağı) çıkığı, göz kapağı entropisi (göz kapağında içe veya dışa dönme), kalça ve dirsek displazisi (yerinden çıkması), alerji ve troid sorunlarıdır. Bunun için düzenli veteriner kontrolüne gitmeniz, gerekli sağlık taramalarını ve bakımlarını aksatmamanız hayatîdir. Ulusal Irk Federasyonun tavsiye ettiği sağlık testleri vardır. Bunlar kalça, dirsek, troid, göz doktoru, patella değerlendirilmeleridir ve mutlaka yapılmalıdır. Bu genetik rahatsızlıkları taşıyorsa kısırlaştırılması veterinerler tarafından tavsiye edilir. Sağlıklı bir ırkın gelişimi için mühimdir.Yaşam kalitesini artırmak için köpek dostunuzun tüm ihtiyaçlarını karşılamanız çok önemlidir. Kendi adında Çin Aslanı kulübü vardır. Bu sevimli ırkı sadece popülerliği için değil, sevgi dolu bir aileye ihtiyacı olduğunun bilincinde olarak bakım sorumluluğunu üstlenilmelisiniz. Üzücü sonuçların yaşanmaması, kalbi kırılmış patili dostunuzun olmaması için yazımızı dikkatli okumanızı ve köpek dostunuzun hayatına yansıtmanızı tavsiye ediyoruz.