26 Nisan, 2024

Ejderha Balığı'nın Bilinmeyen Özellikleri

Mitolojilerde balık motiflerine atfedilen anlamlar her zaman ilgi çekici ve gizem dolu olmuştur. İnanç sistemlerinde yaşamın suda başlaması, canlılığın suda oluşması ortak motiflerdir. Böylelikle insanlar tarafından suyun hâkimi olan balıklarla özdeşleştirilen semboller çok fazladır.


Nam-ı Diğer Asya Arowanası (Ejderha Balığı) Çin mitolojisinde refahın, gücün, iyi şansın sembolüdür. Japon mitolojisinde denizlerin koruyucu tanrısı olan Ryujin’in koruması altındaki kutsal varlıktır. Avrupa mitolojisinde korkulan ve özel güçleri bulunan yaratık olarak betimlenir. Kahramanlık ve macera hikâyelerinde gücün ve cesaretin sembolüdür.


Efsanelere konu olan gizemli akvaryum balığı Ejder Balığı’nın özelliklerini gelin birlikte inceleyelim;


“Dünya ile beraber üç balık yaratılmış ve dünya kendisine destek olsun diye bu büyük balıkların üzerine konulmuştur. Balıklardan ortada olanının başı kuzeydedir ve bu balık başını kımıldattığında tufanlar olur, sular taşar."

Altay Yaradılış Destanı – Bahattin Ögel


Ejderha Balığı’nın Genel Özellikleri


  • Doğal yaşam alanı tropikal bölgeler olan derin deniz canlısıdır.
  • Hayatta kalma mekanizmaları soğuğa ve yoğun basınca adaptasyon geliştirmiştir.
  • Asya’nın tatlı su ekosistemine adapte olmuş doğal ve egzotik su canlısıdır.
  • Yüzgeçlerinin kırmızımsı altın rengi büyüleyicidir ve dikkatleri üstünde toplar.
  • Uzun yapısıyla ihtişamlı görünüme sahiptir.
  • Ejderha Balığı’nın yaşına ve genetik özelliklerine bağlı olarak süreç içerisinde değişen renkleri vardır. Siyah, kırmızı, altın sarısı, mavi, yeşil hâkim renk tonlarıdır.
  • Sırtında derin bir yay şeklinde uzanan büyük ve narin dorsay yüzgeci bulunur.
  • Vücudundaki desenler benek, çizgi ve nokta şeklindedir. Derisi pullarla kaplıdır ve pürüzsüzdür. Metalik ve parlak renkleriyle göz kamaştırır.


  • Etkileyici kuyruk yüzgeci vardır. Bu da kendisine eşsiz manevra kabiliyeti kazandırır.
  • Nesli koruma altına alınarak yasal düzenlemelerle ticaretine kontrol ve sınırlama getirilmiştir.
  • Yetişkinlik evrelerinde ortalama 60-90cm hatta 1m’ye kadar ulaşan boya erişmektedirler.
  • Üremeleri zordur. Dönemsel olarak yılda 1’dir.
  • Suyun üst ve orta bölümlerinde yüzmeyi severler.
  • Ortalama yaşam süreleri 20 yıldır. Türlerine göre değişebilmektedir.
  • Cinsiyet ayrımını anlamak biraz zordur. Dişi Ejder Balıkları’nın anal yüzgeçleri erkeklere oranla daha kısadır. Erkek Ejder Balıkları’nın ağızları daha büyüktür ve ayrıca agresiftirler.

Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?


Her su canlısına doğal habitatlarına uygun yaşam alanı sağlanması çok önemlidir. Küçük bir su alanı onları strese sokmaya yeter. Bu nedenle seçeceğiniz yaşam alanının boyutu mümkün olduğunca büyük ve geniş olmalıdır. Geniş nehir yataklarında yaşamlarını sürdüren bu su canlılarına ihtiyacı olan havuz ortamı sağlanmalıdır. Çünkü hızlı yüzmeye bayılan bir türdür. Küçük bir mekânda bu fiziksel aktivitesini gerçekleştiremez. Doğru alan seçimi mutlu ve uzun bir ömrün başlangıcıdır. Serbestçe hareket etmeleri için büyük tank veya havuz gibi geniş hacimli alanlar önerilmektedir. İleri yaşam evrelerinde ulaşacağı büyüklüğe göre bir yaşam alanı seçmeniz gerekir. Yetişkin bir Ejderha Balığı minimum 1 tonluk tanka ihtiyaç duyar.


Ek olarak iyi birer sıçrayıcıdırlar. Bu nedenle yaşadığı alanın çevresinin korumaya alınması olası riskleri elemine etmek için aksatılmamalıdır.



Uyumlu Havuz Arkadaşı


Ejderha Balıkları’nın agresif doğaları vardır. Kendi türleriyle veya diğer türlerle anlaşamayabilirler. Bu nedenle havuz/tank içerisinde uyumlu arkadaşlar bulmanız çok önemlidir. Karma akvaryum için uygun tür değildir. Barışçıl ve aynı büyüklükte balık türleri ile yaşamaları tavsiye edilir. Küçük balık türleri ile aynı akvaryumda beslenmemelidir onları yeme eğilimleri vardır. Oscar Balığı (Astronotus Ocellatus) anlaşabileceği türler arasında örnek gösterilir.


Beslenme Şekli


Etçil bir tür olan Ejderha Balığı canlı yem ile beslenir. En sık tükettiği ve sevdiği besinler; karides, un kurdu, krill ve ağız büyüklüğüne uygun küçük balık türleridir. Burada önemle belirtmemiz gereken nokta canlı yemlerin hastalık taşıma riskleri olabileceği için karantinaya alınması gerektiğidir. Bu yemleri temin ederken güvenilir yerleri tercih etmeniz ve araştırmanız gerekir. Yem tüketim miktarları fazladır ve hazır yemi tercih etmezler. Güçlü çeneleri ve keskin dişleri avlarını rahat yakalamasını sağlar. Özel gereksinimleri olan bir balıktır. Bu nedenle bakım maliyeti oldukça yüksek bir balık türüdür. Büyük bir bütçe ayırmanız gereken bu balık türünü evinize getirmeden önce düşünmeniz önem arz eder.



Havuz/Tank Ortamı


Yaşam alanlarındaki suyun ortalama sıcaklığı 24-30°C aralığında olmalıdır. Ilıman su sıcaklığı ve hafif asidik su ortamı rahat yaşamaları için elverişlidir. Yaşam alanlarının temizliği çok önemlidir. Bu konuda oldukça hassastırlar ve kirli sudan çabuk etkilenirler. Özellikle dış filtre kullanımı ihmal edilmemelidir, balığın sağlığı açısından önemlidir. Kaliteli iç filtre kullanılmalıdır suyun uygun koşulda kalması için gereklidir. Canlı yem ile beslenmeleri yaşam alanlarının ekstra özen gösterilmesini gerektirir.


Hızlı yüzen bir balık türü olması yaşama alanı için seçeceğiniz aksesuarlarını önemli kılar. Dekor ürünlerinin sivri keskin uçları asla olmamalıdır. Özellikle havuz/tank içerisinde akıntı olması Ejder Balığınızı çok mutlu edecektir.


Hastalık Risklerinde Tedavi Yöntemleri Nedir?


Ejderha Balığınızı sürekli gözlemlemeniz önemlidir. Davranışlarında veya vücudunda farklı bir durumla, gözle görülür bir sorunla karşılaştığınız ânda veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz çok önemlidir. Erken teşhis hayat kurtarır.


Belirli kültürler içerisine sembollerle yerleşmiş eşsiz, ender ve büyüleyici bir tür olan Ejderha Balığı’nın su ekolojisindeki yeri önemlidir. Ve bu yeri düşünülerek hak ettiği bakım ve ilgi hayatından eksik edilmemelidir. Fiziksel ve ruhsal zenginliğe sahip Ejderha Balığı, hayatınızda ebedî yaşamın simgesi, tanrısallığın bir figürü olsun.