26 Nisan, 2024

Evcil Dostlar İçin Yılbaşı Lezzetleri

Yeni yıla günler kala tüm planların, organizasyonların, her şeyin dört dörtlük olması için uğraşırız. Özellikle de en nefis yemekler masada olmalıdır. Bunun için alışverişler yapılır, tarifler hazırlanır. İşte burada sevgiyle araya giriyoruz. Eğer sizinle beraber yeni yılı kutlayacak evcil dostlarınız var ise onlar için enfes, ağızlarını sulandıracak ev yapımı mama tarifleriyle karşınızdayız. Kutlamalarınıza onları da dâhil edin ve eğlenceli bir gün geçirmelerini sağlayın. Artık masaya küçük dostunuz için de bir tabak koyabilirsiniz. Sizinle paylaşacağımız tariflerin içeriğinde küçük dostunuzun sağlığına zarar verecek yiyeceklerin bulunmamasına özenle dikkat ettik. Dilerseniz paylaştığımız tarifleri veteriner hekiminize danışabilir, (Küçük dostunuzun sağlık sorunları var ise) onun onayıyla hazırlayabilirsiniz. Değinmek istediğimiz diğer bir önemli nokta da küçük dostunuz için hazırlayacağınız bu ev yapımı mamalar sadece onun beslenme profiline uygun şekildedir. Kendi tükettiğiniz yemekleri vermeniz sağlığı açısından tutarlı değildir. Ve ayrıca beslenme eksikliği, ileri yaşam evrelerinde herhangi bir sağlık sorununun oluşmaması için (kedi/köpek) bu tariflerin tüketimi süreklilik arz eden, daimi beslenme şekli olarak görülmemelidir. Ödül olarak veya onu mutlu etmek için arada verilebilecek destek biçimi gibi görebilirsiniz. Beslenme programındaki günlük öğünlerinde kendi yaş, ırk, familya, vücut bütünlüğü, fiziksel aktivitesine göre belirlenmiş kaliteli kuru ve yaş mamaları olmalıdır.



Kedi Maması Tarifleri


Kediler etobur canlılardır. Yaşamlarının sürekliliği için ana besin kaynağı olan et kaynaklı proteine ihtiyacı vardır.


Sebzeler: Havuç, patates, brokoli, kabak, maydanoz, bezelye, salatalık, yeşil fasulye.


Tahıllar:  Çavdar, arpa, buğday ve bunların un hâli, pirinç (esmer veya beyaz), erişte, makarna, bulgur türevi tahıllar.


Sakatat: Kalp, ciğer, böbrek, dalak


Et: Her çeşit kırmızı ve beyaz et (dana, kuzu, tavuk, hindi vb.), kılçıkları ve kemikleri ayıklanmış balık, somon vs.


Ek olarak: Pişmiş tavuk yumurtası, tavuk suyu


Yağlar: Zetinyağı, ayçiçek yağı



Tariflerde dikkat edilmesi gerekenler


Tahıl ve sakatat içeriği az, et içeriği yüksek olmalıdır.


  • Sebzelerin taze ve iyi yıkanmış (zirai ilaç kalıntıları için beyaz sirkeli veya karbonatlı suda bekletmek önemlidir) olması gerekir. Mutfak robotundan geçirilerek püre hâline getirilmiş yumuşak şekilde servis edebilirsiniz. Yemeklerin sıcak olmamasına oda sıcaklığında bekletilerek ılımış olmasına dikkat etmeniz önemlidir. Sakatat ve etler asla çiğ olarak verilmemelidir.
  • Mamaların içerisine asla sarımsak, soğan, mantar, tuz, şeker, çiğ yumurta (salmonella bakterisi), çikolatalı ürünler, kuru ve yaş domates koymamalısınız. Süt ve süt ürünleri (laktoz intoleransı) hiç olmamalıdır. Özellikle yavru kedilere kemikli mama vermemelisiniz.

Dana Etli-Brokolili Mama


Malzemeler; 400 gr dana eti veya kıyma, 4 baş brokoli ve zeytinyağı.


Hazırlanışı; Parçalara ayrılarak iyi yıkanmış brokoliyi etle birlikte 1,5 lt temiz içme suyunda haşlayın. Haşlama sırasında suya bir miktar zeytinyağı ekleyin. Sebze, et iyice haşlandıktan sonra karışımı soğumaya bırakın ve püre hâline getirerek ılık servis yapabilirsiniz. 


Kemik Suyunda Sebze Haşlama


Malzemeler; 300-350 gr kemik, 1 adet havuç ve kabak, 5 adet yeşil fasulye, 1 su bardağı tahıl grubunda ürün.


Hazırlanışı; Sebzeleri güzelce yıkayın, soyun ve dilimleyin. 2 lt temiz içme suyunda kemikleri haşlayın. Daha sonra suya sebzeleri ilave edin. Yarım saatte bu şekilde haşlayın. Ardından tahıl ürününü ekleyin. Soğuduktan sonra püre hâline getirerek ılık servis yapabilirsiniz.


Köpek Maması Tarifleri


Köpekler hepobur canlılardır. Beslenme düzenlerinde ot temelli besin öğelerine ve proteine ihtiyaç duyarlar.


Sebzeler: Ispanak, bezelye, patates, havuç, kabak, fasulye, nohut, brokoli.


Tahıllar: Erişte, pirinç (beyaz veya esmer), kepekli makarna, buğday, yulaf.


Et: Her çeşit kırmızı ve beyaz et (dana, kuzu, tavuk, hindi vb.), kılçıkları ve kemikleri ayıklanmış balık, somon vs.


Ek olarak: Pişmiş tavuk yumurtası, tavuk suyu.


Yağ: Zeytinyağı


Tariflerde Dikkat Edilmesi Gerekenler


  • Size vereceğimiz tarifler pişirilmiş olarak hazırlanmalıdır. Çiğ tüketim sağlık sorunlara yol açar. (B vitamini eksikliği) Bu konuda dilerseniz veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
  • Kullanılacak sebzelerin taze ve iyi yıkanmış olması önemlidir. Süt ve süt ürünleri, çiğ yumurta (salmonella bakterisi), çikolatalı gıdalar, işlenmiş hayvansal gıdalar (sosis, salam, sucuk vb.), mantar, kuru/yaş üzüm, soğan, sarımsak asla olmamalıdır.


Kıymalı-Ispanaklı Mama


Malzemeler; 500 gr hindi, dana veya tavuk kıyma, 1 yumurta, 1 su bardağı kuru fasulye, 1 kabak, 1 havuç, birkaç dal ıspanak.


Hazırlanışı; Fasulyeyi bir gece önceden suda bekletin. Suda bekletilmiş fasulyeyi süzün ve üzerini geçecek şekilde eklenmiş temiz içme suyuyla haşlayın. Ispanakları topraklarından arınıncaya kadar iyice yıkayın ve ince ince kıyın. İyi yıkanmış kabak ve havucu küp küp doğrayın. Geniş bir tencere içerisine seçtiğiniz kıymayı, fasulyeyi, ıspanağı, doğranmış sebzeleri koyun, üstünü geçecek şekilde temiz içme suyunu ilave edin ve 30-35 dk haşlayın. Haşlama işleminden sonra karışımın içerisine 1 yumurta kırarak tekrar karıştırın. Oda sıcaklığında ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz. 


Karışık Sebzeli-Etli Mama


Malzemeler; 400-500 gr kuşbaşı et (dana, koyun, tavuk, hindi, 1 su bardağı tahıl grubundan biri, 2 adet avuç taze yeşil fasulye, 1 su bardağı bezelye, 5-6 baş brokoli, 1 havuç, 1 kırmızı elma.


Hazırlanışı; Brokoli, havuç, taze fasulye ve elma'yı güzelce yıkayıp doğrayın. Kuşbaşı et ve bezelye ile birlikte tüm doğradıklarınızı 1,5lt temiz içme suyunda 30-35 dk haşlayın. Bu esnada tahıl grubundan seçtiğiniz ürünü haşlayın. Tahıl haşlandıktan sonra suyunu döküp etli karışıma ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Dilerseniz karışıma yumurtayı kırarak ekleyebilirsiniz. Oda sıcaklığında ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz. Mamalar hazır.


Yapılışları hem kolay hem de ağız sulandırıcı. İştah kabartıcı bu tariflerle sevgili biricik dostlarınızı şımartın. Sunumları için küçük kurabiye kalıplarını kullanabilirsiniz. Kurabiye kalıbı şeklini almış mamanın kenarlarını sıvı ödül maması ile süsleyebilir, kuru ödül mamaları ile tabaklara renk katabilirsiniz.


Kuş Maması Tarifleri


Evde beraber yaşadığınız kanatlı dostlarınız için bu tarifleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kanatlı sınıfına ait tüm büyülü güzellikler için nefis tarifler listemizde neler var bakalım;Kanatlı dostlarımıza dair yazılarımızda her zaman sıklıkla altını çizdiğimiz bir konu olan kaliteli pelet yemin (tohum yemin aksine) yanında her öğün sebze, meyve desteğinin zaten olması gerektiğidir. Tek yönlü beslenme şekli yanlıştır ve eksiktir. Destek besin öğesi olarak sebze diyetlerinde mutlaka bulunmalıdır, şarttır. Gelişimleri için önemlidir. Bu tarifleri kanatlı dostunuzun hayatında her daim olacak şekilde yerleştirebilir, öğünlerine ekleyebilirsiniz. Ek olarak bu tarifleri de geliştirebilirsiniz.


Tariflerde Dikkat Edilmesi Gerekenler


  • Kullanılacak sebze ve meyvelerin taze ve iyi yıkanmış olması gerekir. Mutfak robotundan geçirilmiş olmalı (püre olmamalı) veya ince ince doğranmış olmalıdır. Sevdiği meyve ve sebzeleri ufak dilimler hâlinde de verebilirsiniz. Sebzeler suda değil buharda haşlanmalıdır.
  • Kuşların beslenmesinde asla olmaması gereken zararlı yiyecekleri bilmeniz gerekir. Yemlerinde avokado, patlıcan, şeker, tuz, tereyağı, domates sapı, süt, elma/kiraz/şeftali/erik/yenidünya/ kayısı çekirdeği asla olmamalıdır. Haşlanmış yumurta haftada 1 kez verilmelidir.

Sebzeler/Yeşillikler: Brokoli, havuç, taze fasulye/bezelye/barbunya/soya fasulyesi/patates sadece pişmiş olarak, pancar, karalahana, reyhan, roka, semizotu, dereotu.


Meyveler: Muz, üzüm, şeftali, armut, mandalina, elma, kavun, karpuz, portakal.


Tahıllar: Ceviz, badem, fındık, kaju, çam fıstığı, keten/aspir/kenevir tohumu, kabak/kavun/karpuz/limon/portakal/nar/üzüm çekirdeği.



Sebzeli-Yumurtalı Mama


Malzemeler; 1 yumurta, 1 havuç, 1 pancar, 1 avuç ıspanak, 1 yaprak mor lahana, 4 adet roka, 1 adet marul.


Hazırlanışı; Yumurtayı 10 dk suda haşlayın. Az miktarda pancarı rendeleyerek (ince tarafını kullanın) suyunu sıkın, 1 adet havucu ve mor lahanayı da rendeleyerek (ince tarafını kullanın) suyunu sıkın, ıspanak, marul ve rokayı ince ince kıyın veya rondodan geçirin. En son haşlanmış soğumuş yumurtayı da rendeleyerek üzerine ilave edin ve iyice karıştırın. Mama kaplarının içerisine koyarak servis edebilirisiniz. 


Bol Proteinli Mama


Malzemeler; 1 yumurta, 1 adet süt mısır, 1 adet havuç, 1 adet kırmızılahana, 1 adet pancar, az miktarda fındık/ceviz/fıstık içi, az miktarda haşhaş/keten tohumu, az miktarda çörek otu ve susam, ince bulgur, yumurta büyüklüğünde brokoli başı.


Hazırlanışı; Yumurtayı 10dk haşlayın ve soğuduktan sonra ince tarafla rendeleyin. Az miktardaki bulguru temiz içme suyunda bekletin. Şişen bulgurun suyunu süzerek robottan geçirin. Brokoliyi 15-20 buharda pişirin. Mısırı temiz içme suyunda haşlayın ve taneleri robottan geçirin.  Az miktardaki fındık, ceviz ve fıstık içini robottan geçirin. Havuç, lahana, pancarı ince tarafla rendeleyerek suyunu sıkın. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra mama kabına koyarak servis edebilirsiniz.



Kalan mamaları kavanoz içerisinde buzdolabında (raf ömrü 1 hafta) saklayabilirsiniz veya buzlukta muhafaza ederek, oda sıcaklığında bekletilmiş olarak servis edebilirsiniz.Artık yeni yıl kutlamanızda küçük dostunuz için hazırlayacağınız özel tarifleriniz mevcut. Keyifli ve eğlenceli bir yılbaşı geçirmesi için tabakları severek yiyeceği mamalarla dolu olsun. Emamapet ailesi olarak küçük dostlarınıza ve size mutlu, huzurlu, iyi bir yıl diliyoruz.