26 Nisan, 2024

Evcil Hayvan Pasaportu Nedir? Pet Pasaportu Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar

“Bir kediyle geçirilmiş zaman asla vakit kaybı değildir.” 

Sigmund Freud

Evcil Hayvan Pasaportu Nedir?


Evcil Hayvanı Pasaportu (Pet Pasaportu) 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokole dayanmaktadır. Bu protokole göre pasaport ve mikroçip işlemleri ile evcil hayvanların yurt dışı seyahatlerine getirilen bir zorunluluk olmasının yanında kimliklendirme çalışmasını da kapsamaktadır. Kedi, köpek, kuş ve gelincik gibi ev hayvanlarına getirilen yasal zorunluluktur. Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen Ev Hayvanı Pasaportu ücreti karşılığında bu belgeyi temin etmeniz gerekmektedir.


Evcil Hayvan Pasaportu Hangi Bilgileri Kapsamaktadır?


Evcil hayvanın doğum tarihi, adı, soyadı, aşıları, veteriner hekim tarafından yapılan sağlık kontrolleri-taramaları, mikroçip numarası ve beraber yaşadığı aile bireyinin kimlik bilgilerini içermektedir. Planlarınız arasında küçük dostunuz ile yurt dışı seyahati varsa mutlaka fotoğrafı bulunmak zorundadır.



Evcil Hayvan Mikroçipi Nedir?


Avrupa Birliği yasaları gereğince üye ve üye olma sürecindeki ülkelere getirilen yasal zorunluluktur. Bu uygulama sayesinde küçük dostunuz kaybolma riski ile karşı karşıya kaldığında konum bulma yöntemi ile yeri saptanabilecektir. Kaybolan küçük dostunuzun size ulaştırılması açısından kritik önem taşır. Aynı zamanda seyahat edecek küçük dostunuz için de mikroçip uygulaması zorunludur. Mikroçip ile verilen barkod pet pasaportunun ilgili bölümüne yapıştırılarak size verilir.


Evcil Hayvan Pasaportu Prosedürü


Pet pasaportu işlemlerini yaptırmak yasal yükümlülükleriniz arasındadır. Yurt dışı seyahatlerinize küçük dostunuzu da dâhil etmek istiyorsanız mutlaka mikroçipi ve pasaportu bulunmalıdır. Bunun için PETPEV’ de yani Ev Hayvanı Kayıt Sistemin’ de kaydı bulunmak zorundadır.  Evcil hayvan pasaportunuz yoksa idari işlem yapılacağını bilmeniz gerekir.



Yurt dışı uçuşlarınızdan önce, gitmeyi planladığınız ülke ve aktarma yapmanız için bulunmak zorunda olduğunuz ülkelerin, ulaşımda tercih ettiğiniz firmanın, ulaşım şirketinin evcil hayvanlar ile ilgili yasal belgelerini incelemeniz ve bu konular hakkında detaylı bilgileri adım adım okumanız gerekir. Ülkelere göre istenen belge ve şartlar değişiklik göstermektedir. Seyahatiniz sırasında herhangi bir engel/ aksaklık ile karşılaşmamanız açısından önemlidir. Gitmeyi planladığınız yerlerin, kendi ülke girişlerine izin verdiği/vermediği evcil hayvan türlerini bilmeniz gerekmektedir. Bu konular hakkında güncel bilgileri takip etmek, süreç ile ilgili detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız size tavsiyemiz İl/İlçe Tarım Orman Müdürlük ‘ü ile görüşebilir, ulaşım şirketleri ve konsolosluklar ile de iletişime geçebilirsiniz. Resmi makamlarca teyit edilmesi gereken konulardır.


Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Çıkartılır?


  • Avrupa Birliği yasalarına göre evcil küçük dostunuza mikroçip takılması zorunludur. Özel veteriner kliniklerinde veya İl/İlçe Tarım Müdürlükleri’ nde bu işlemi yaptırabilirsiniz.
  • Kuduz başta olmak üzere rutin aşılarının periyodik olarak yapılmış olması gerekmektedir.
  • Pet pasaportunu yurt dışına çıkış işlemleri için alacaksanız veteriner hekiminize yurt dışı çıkış formunu imzalatmanız gerekir.
  • Avrupa Birliği ülkeleri Kuduz Titrasyon Testi’ni zorunlu kılmaktadır. En geç 3 ay öncesinden Kuduz Titrasyon Testi yaptırılması gerekir. Tarım Orman Bakanlığı’ nın ilgili analiz ve testleri yapabilmesi için bankaya para yatırılmalısınız ve açıklama kısmını da mutlaka Kuduz Titrasyon Testi yazmalısınız. Testi olabilmesi için küçük dostunuzun kuduz aşısını olması gerekir. Eğer ilk defa uygulanan bir kuduz aşı takvimi var ise en az 1 ay beklenmesi gerekmektedir. Veteriner hekiminizin kan numunesini alarak testin yapılacağı onaylı laboratuvara pasaport fotokopisi ile göndermesi gerekir.
  • Kan numunesinin gönderimi ve Kuduz Titrasyon Testi sonrası kuduz aşısı yapıldığı günden itibaren 3 ay bekleme süresi vardır. Sürenin tamamlanmasından sonra yurt dışına çıkış için Tarım İl Müdürlük ’üne başvurarak Uluslararası Sağlık Sertifikasını alabilirsiniz.
  • Raporun teslim alınmasından itibaren 10 gün geçerliliği vardır. Bu süre zarfında yurt dışına çıkış işlemlerini yapmanız gerekmektedir.
  • Bazı Avrupa Birliği üye ülkeleri güncel parazit aşılarını da talep edebilmektedir.


Pasaport Kaybolursa veya Çalınırsa Ne Yapmalıyım?


Pet pasaportunun kaybolması, çalınması veyahut zarar görmesi durumunda en geç 60 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlük’ üne bildirerek yeniden pasaport çıkarma işlemlerine başlamanız gerekmektedir.


Ev Hayvanı Pasaportunun çıkartılması seyahat olsun, olmasın resmi, zorunlu bir adımdır. Aynı zamanda küçük dostunuzun kimliğidir. Yurt dışı veya uluslararası yolculuklarda evcil hayvanınızın güvenliği için gereklidir. Patili dostlarınızla tarifi olmayan bir mutluluk ve keyifle muhteşem seyahat planları yapmak istiyorsanız pasaport çıkarma işlemini aksatmamalısınız.