26 Nisan, 2024

Evcil Hayvanınızla Doğal Afetlere Hazır Mısınız?

Bilindiği üzere ülkemiz büyük fay hatları üzerinde bulunan deprem bölgesidir. Deprem öncesinde yapılması gereken hazırlıklar içerisinde beraber yaşadığımız küçük dostlarımızı da düşünmemiz gerekir. Evcil dostlarımız bu durumdan fiziksel ve ruhsal olarak ciddi ölçüde etkilenirler. Onları düşünerek riskleri en aza indirmek hayatidir. Hem Deprem öncesi hem de sonrası için yapılacak hazırlık planlamalarını sizin için inceledik. Okuyacağınız ipuçları deprem hazırlık listenizde mutlaka olmalıdır.


“Dünyanın sarı bir öküzün boynuzları üzerinde durduğu ve öküzün boynuzlarını oynattığı zaman depremlerin olduğu…” 

Türk mitolojisinde deprem inanışı

Depremi Hayvanlar Önceden Hissedebilir Mi?


Halk arasındaki genel kanı hayvanların depremi dakikalar hatta saatler öncesinde hissedebileceğidir. Fakat bilimsel bilgiler ışığında depremi 7-8 saniye öncesinde tespit etmek, modern teknoloji ile mümkün değildir. Hayvanlar kısa ve orta vadeli titreşimleri hissedebilir ancak onları erken uyarı sistemi gibi düşünmek oldukça düşük bir ihtimaldir. Olası hayvan davranışları olabileceği gibi elde güvenilir bir veri de yoktur. 


Deprem Öncesinde Hazırlık


Deprem öncesi hazırlık, deprem sırasında hayat kurtarıcı bir planlamadır. Deprem çantası hazırlamak ve ev içerisinde güvenli alanlar belirlemek hayati öneme sahiptir. 


Güvenli Alan


Kapıya yakın bir yerde deprem çantanız ve evcil hayvanınızın taşıma çantası mutlaka olmalıdır. Sarsıntı anında evcil hayvanınızı taşıma çantasına koyarak hızlıca oradan uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Eğer yeterli alanınız var ise kapıya yakın mesafede köpek dostunuzun yatağının olması faydalı olacaktır. Kafes veya akvaryumda yaşayan küçük dostunuza yaşam üçgeni oluşturulmuş alanlarda bakmanız hayat kurtarıcıdır. Küçük dostunuzun aşılarının tam olması, mutlaka mikroçip kaydının bulunması gerekir. Aşılar oluşabilecek sağlıksız koşullar için küçük dostunuzun koruyucusu olacaktır. Mikroçip uygulaması sayesinde olası kaybolma durumlarında yer tespitini bir adım daha kolaylaşacaktır. 



Acil Durum Çantası


Hayati öneme sahip deprem çantasının hazırlığında içerisinde olması gerekenler; küçük dostunuza ait bilgiler (karne fotokopisi, kronik rahatsızlığı var ise kullandığı ilaçların listesi), ilk yardım çantası, mama ve su kabı, paket içme suyu, en az bir hafta idare edebileceği kuru ve yaş maması, kafeste bakılan küçük dostunuz var ise pelet yemi, vitaminler, moralini yüksek tutmak ve mutlu olması için ödül bisküvileri, krakerleri, fazla yer kaplamayacak tasması, ağızlık, kıyafet, köpek dostunuzun patilerini moloz, keskin sivri uçlu nesneler ve cam kırıklarından korumak için ayakkabı, battaniye, yumuşak havlu, sevdiği oyuncağı, seyahat kum kabı, çöp poşeti, kâğıt havlu, veteriner hekiminizin ve iletişime geçebileceğiniz kişilerin numarası gereklidir. Gıdalar STK ve muhafaza durumlarına göre yenilenmelidir. 


Evcil Hayvanınız İçin İlk Yardım Çantası


Kronik hastalığı var ise kullandığı ilaçlar, cımbız, flaster, yapışkanlı bandaj, sargı bezi, temizleyici antiseptik solüsyon, göz-kulak temizleme solüsyonu, antibiyotikli merhem-krem, yara spreyi, pamuk (pamuk pedleri), küt uçlu makas, eldiven, enjektör, alerjisi var veya olma durumuna göre antihistaminik tablet-pomat mutlaka bulunmalıdır. Bu ilaçlar evcil hayvanınızın ırk ve cinsine göre özel olarak formüle edilmiş olmalıdır. Veyahut acil olarak insan için üretilen ilaçlar kullanılacaksa mutlaka veteriner hekiminizin belirlediği ölçülerde olmalıdır.


Deprem Sırasında Can Güvenliği


Evcil dostunuzun ve kendi can güvenliğiniz için sarsıntı sırasında panik yapmamanız sağlıklı düşünmeniz için önemlidir. Unutmayın ki, hayvanlar korktuklarında içgüdüsel olarak o alandan mümkün olduğunca uzaklaşır, saklanır veya saldırgan davranışlarda bulunurlar. Evcil dostunuzu bu korku ânında yakalamaya, tutmaya, aramaya çalışmayın. O kendini güvende hissedeceği alanı bulmaya çalışacaktır. Sizin panik yapmanız, yüksek ses tonu ile ona seslenmeniz daha fazla ürkmesine neden olur. Yumuşak ve sakin ses tonu ile konuşmanız ürkmüş olan küçük dostunuz için daha uygun olacaktır. Dışarı çıkabilme imkânınız var ise çıkın veya yaşam üçgeninde saklanın. Bunu evcil hayvanınızı terk etmek, orada yalnız bırakmak olarak düşünmeyin. O korku ânıyla saklandığı yeri bulmanız zor olacaktır. Sizin hayatta kalmanız, hâlâ evde olan küçük dostunuzu bulmak amacıyla tekrar geri dönebilmeniz açısından önemlidir. Beraber saklanma imkânınız olursa, sarsıntı geçinceye kadar küçük dostunuzu gövdesinden kavrayarak yaşam üçgeni alanında, baş ve boyun bölgenizi koruyacak şekilde cenin pozisyonunda kapanmanız gerekir. Oluşabilecek riskleri en aza indirmenize yardımcı olacaktır.



Deprem Sonrası


Afet sonrası artçı sarsıntıların devam etme riski vardır. Tehlikeli durumun oluşmaması için açık, güvenli bir alana gitmeniz gerekmektedir. Evcil hayvanınızı taşıma çantasına koymanız veya tasması ile gerekli tüm eşyalarınızı alarak güvenli alana geçmeniz önemlidir. Küçük dostunuz taşıma çantasında ise mümkün olduğunca çıkarmayın, tasmalı ise tasması boynunda kalmalıdır. Kendini güvende ve rahat hissetmesi için yanında durmanız çok önemlidir. Korkmuş ve ürkmüş durumda olan küçük dostunuza ödül mamaları, bisküvileri vererek, onunla sakince konuşarak rahatlatmaya, stresini azaltmaya çalışın. Dışarda yaşayan küçük dostlarımız için de aynı özveriyi gösterebilirsiniz. Onlarda bir hayli ürkmüş ve korkmuş durumda olacaklardır. Kimisi yaralı da olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ona sakince yaklaşarak, yumuşak ses tonuyla konuşmanız, battaniye veya havlu yardımıyla onu yakalayarak yatıştırmanızdır. Su içirmeniz onu az da olsa rahatlatacaktır. Asla yemek vermeye veya zorla su içirmeye çalışmayın. Ardından hemen ilgili birimle iletişime geçerek tedavisine yardımcı olmanız yararlı olacaktır. Doğal afetler, önceden belirlenemeyen, insan kontrolü dışında gerçekleşen büyük ölçekli, tahribatı fazla olan tabiat olaylarıdır. Amacımız aile bireyleri olarak sizin sevimli, küçük dostunuz için acil durum planlaması yapmanızdır. Bu planlamayı önceden tasarlayarak ve her detayını programlayarak kurgulamanız afet sırasında birçok hayat kurtaracaktır.