26 Nisan, 2024

Kanarya Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuşlar gökyüzünün, bulutların, güneşin mitolojik varlıklarıdır. Onlar için vereceğiniz her emek ve özveri sizin dünyanıza girecek altın ışıktır. Bu göksel varlıklardan biri olan ve güneşin rengini tüylerinde taşıyan kanatlı dostlarımız Kanarya’ların bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için inceledik.


“Ne güzel şey kanatlı olmak! Düşünün seyirciler sizin de kanatlarınız olsa…”  

Aristophanes

Genel Özellikleri


  • Sarının tüm renk tonlarını üzerinde taşıyan muazzam görünüme sahip göz alıcı canlılardır.
  • Kanaryalar oldukça hassas ve bakımları da bir o kadar özveri isteyen kanatlı dostlarımızdır.
  • Sesleri o kadar güzeldir ki evinizin neşesi hâline gelecektir. Eğer kanatlı dostunuzdan güzel ötüşler duymak istiyorsanız erken dönemde vereceğiniz doğru eğitim ve bakım çok önemlidir.
  • Hareket etmeyi fazlasıyla sever. Ona sağlayacağınız yaşam alanı burada çok önemlidir.
  • Kanarya Adaları anavatanlarıdır, Türkiye’nin tüm bölgelerinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Ve sürüler hâlinde yaşarlar. Ortalama 16 cm boyları ve 10 yıl ömürleri vardır. 
  • Kanarya’larda yaş tahmini ayaklarından yapılmaktadır. İleri yaşam evresinde Kanarya’ların ayak derileri kalınlaşarak pullanır ve mat bir görünüm alır.
  • Genç Kanarya’nın ayakları kabuksuz, pürüzsüz ve ince yapılı olur. Ayak parmakları daha kısa olur.
  • Kuluçkaya dişi ile beraber erkek de yatar.
  • Erkek Kanarya, yumurtaları ve yavrulamış dişi Kanarya’yı dış tehlikelere karşı korur.


Kafes Seçimi-Yuva Ortamı


Kanarya’lar anatomileri itibariyle küçük kuşlardır. Fakat kafes seçimi ona sağlayacağınız yuva ortamı çok önemlidir. Her kuş gibi Kanarya’lar da oldukça hassas ve kırılgandırlar. Kafes seçiminiz kanatlı dostunuzun kendisini rahat ve güvende hissetmesi için mümkün olduğunca büyük olmalıdır. Burada kanat egzersizlerini yapabilmeli, oyunlarını rahatça oynayabilmelidir. Küçük kafes kanatlı dostunuzu strese sokarak depresyona girmesine neden olur. Bu da kanatlı dostunuzun ölümüne yol açar. Yuvası olacağı bu alan ne kadar büyük ve rahat olursa o kadar huzurlu ve mutlu olur. Kemirmeyi seven küçük dostunuz için en sağlıklı tercihiniz boyasız, özellikle pirinç kafesler olmalıdır. Boyalar yüksek miktarda zehir ve kanserojen madde içermektedir. Kafese tutunarak hareket eden küçük dostunuz için bu boyalı kafesler çok sağlıksız bir tercih olur. Uzun vadede iç organlarına da büyük hasar verir. 


Kafes İçinde ve Dışında Oyun Alanları Yaratın


Kanarya’lar doğal ortamlarında sınırsızca uçma özgürlüğüne sahip canlılardır. Bir kuşu kafese asla hapsetmemelisiniz. Yaşadığı alanda, baktığınız ev içi mekânda kanat egzersizlerini, uçma ritüellerini mutlaka gerçekleştirmelidir. Uçmak kuşların doğasında vardır onu kafese hapsetmek doğasına aykırıdır. Kafes içerisinde mutlaka doğal ahşap, pürüzsüz tünekleri olmalıdır. Kumlu, kumaş, plastik tünekler ayak sağlığı için oldukça sakıncalıdır. Kafes içerisinde eğlenceli, severek oynayacağı oyuncakları, salıncağı mutlaka bulunmalıdır. Yaşam alanını renklendirmek için siz de oyuncaklar yapabilir kanatlı dostunuzu mutlu edebilirsiniz. Renkleri dökülmeyen, doğal malzemelerden yapılmış boncuklar, çanlarla hareketlendirilmiş sevimli, bir o kadar da eğlenceli oyun alanları yaratmanız önem arz eder. Kanatlı dostunuzun ruhsal ve fiziksel sağlığı için çok önemlidir. Oyuncaklarının; sivri-keskin bir ucu, tırnaklarının takılacağı-sıkışacağı türde delikleri-oyukları, iplikleri ve/veya tüyleri olmamalıdır. Temizliği kolay olması önemlidir.Pencere önü vantuzlu tünekler alarak ev içerisinde kanat çırptığı sırada dışarı seyretmesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak ev içerisinde uçma egzersizleri yaptığı sırasında belirli alanlarda dinlenmesi için ahşap tünekler de tasarlayabilirsiniz. Kanatlı dostunuzun keyifli vakitler geçirmesini sağlamak mutlu ve uzun bir ömrü olması için önemlidir. Böylelikle ömür boyu mutlu melodilerini duyma şerefine de nail olursunuz.



Kafes İçerisinde Mutlaka Olması Gerekenler


Mama ve su kapları plastik değil en doğru ve sağlıklı bir tercih olan çelik olmalıdır. Plastik maddesinin etken zehri içtiği suya nüfuz eder. Sağlık açısından oldukça tehlikelidir. Suluğundaki su musluk suyu olmamalıdır, damacana su kullanmanız gerekir. Yem kaplarının konumu üzerine dışkı, artık gibi zararlı maddelerin düşmeyeceği bölgede olması gerekir. Kanatlı dostunuzun rahat ulaşabileceği noktada bulunması önemlidir. Ek olarak kafes içerisinde kalamar kemiği kalsiyum ihtiyacını karşılamak, kuş kumu sindirim sistemi sağılığı, gaga taşı hem mineral desteği hem de gagasını törpülemek için mutlaka olmalıdır. 


Kafesin Rutin Temizliği Nasıl olmalıdır?


Kanatlı dostlarınızın uzun ve sağlıklı bir ömrü olmasını istiyorsanız. Kafes ve kafes için eşyalarının rutin temizliğine dikkat etmeniz şarttır. Günlük Bakım Rutini; yem/su kapları duru, ılık su ile yıkanmalı ve iyice kurulanmalıdır. Daha sonra boşalan kapları tekrar yem ve su ile doldurulmalıdır. İçme suyu belirttiğimiz üzere damacana su olmalıdır ve gün içerisinde temiz su ile yenilenmelidir. Mama kabı sürekli kontrol edilmeli, içerisinde yabancı madde varsa mutlaka alınmalıdır. Yediği mama karışımları çürümeden yaşam alanından mutlaka alınmalıdır, bu durum sağlıksız bir ortama zemin hazırlar. Kafesin tabanına serdiğiniz materyalin gazete kâğıdı gibi zararlı bileşenlere sahip olmaması gerekir, doğal tercihlere yönelmeniz önem arz eder ve her gün değiştirilmesi ihmal edilmemelidir. Haftalık Bakım Rutini; kafes ve içerisindeki tüm oyuncakların mevcut materyal durumuna göre yıkanması veya silinmesi gerekir. Bunun için veteriner hekiminizden özel solüsyon temin edebilirsiniz. Bol ılık su ile durulanması çok önemlidir. Temizlik esnasında asla zararlı kimyasallar (sabun, deterjan, şampuan gibi) kullanmamalısınız. Kanatlı dostunuz için hayatî bir konudur.


Kafesin Konumu


Kafesin iç mekândaki konumu çok önemlidir. Hava akımına maruz kalmamalıdır. Ev içi ısıtıcılar (klima, soba, şömine) gibi yüksek ısı ve sıcaklık faktörlerine yakın olmamalıdır. Banyo ve mutfak gibi nemi yüksek, bakteri oluşumlarına müsait alanlarda asla olmamalıdır. Oda parfümü, sigara gibi irrite edici kokulardan uzak olmalıdır, hatta aynı odada kullanılmamalıdır.



Beslenme Düzeni


Kanatlı dostunuzun beslenme düzenine dikkat etmeniz gerekir. Sadece tohum yem ile beslenme şekli yanlış ve eksiktir. Eksik diyet programı; yetersiz beslenmesine, gelişim bozukluğuna, çeşitli hastalık sorunlarının görülmesine neden olur. Günlük alması gereken vitamin, meral ve enerjiyi aldığından emin olmalısınız. Kuş veterinerlerinin özellikle tavsiye ettiği pelet yem hayatında mutlaka olmalıdır. Tohum yeme göre daha sağlıklıdır ve alması gereken bütün besin değerlerini içermektedir. Buna ek olarak tüm yazılarımızda da belirttiğimiz gibi öğünleri mutlaka sevdikleri ve yararlı sebze, meyve, tohum ve bitkilerle desteklenmelidir. Doğal yaşam alanlarında besin çeşitlilikleri zengindir bunu unutmayın. Kanatlı dostunuzun sağlıklı hayatı, karakter/beden/zihin gelişimi için doğru beslenme düzeninin olması şarttır. Yetersiz beslenme kuşların depresyona girerek ölmesine neden olur. Aşağıda sırlayacağımız gıdaların tümü bütün kanatlı dostlarımız için geçerlidir.

Sevdiği Diğer Sağlıklı Gıdalar;

Papağanınıza günde birkaç defa arı poleni verebilirsiniz. Haftada bir çay kaşığı yarım yağlı yoğurt gerekli kalsiyum desteği için verilebilir. Suyun içinde bırakılmış ve tuzu alınmış peynir gerekli kalsiyum ihtiyacı için verilebilir. Haftada bir haşlanmış yumurtanın sarısı ve kabuğu kalsiyum desteği için verilebilir. Ölçülü olunmalıdır fazlası midesini bozar. Ödül olarak tuzsuz ve yağsız patlamış mısır verilebilir. Rahatlaması ve sakinleşmesi için papatya verilebilir. Güzel bir çay hazırlayabilirsiniz. Soğumuş olmasına dikkat edilmelidir. Gül, japon gülü, leylak, hanımeli, karanfili papağanınız çiğnemekten oldukça hoşlanacaktır. Üzerine böcek, bitki ilacı veya koruyucu sıkılmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir. 15 günde bir minik parçalar hâlinde tavuk ve balıketi verilebilir. Pişmiş veya çiğ protein desteği için makarna verilebilir.

Sağlığına Zararlı Gıdalar!

Kanatlı dostunuzun sağlına zararlı gıdaları bilmeniz ve beslenme düzenini buna göre hazırlamanız çok önemlidir. Unutulmaması gerekir ki insan gıdalarının birçoğunu tüketemezler işte bunların ayrıntılı listesi; kafein, tütün, alkol, paketlenmiş gıdaların ve içeceklerin asitli/asitsiz tümü, süt, avokado, yenidünya-üzüm-erik-elma-şeftali-kayısı-kiraz çekirdeği, mantar, soğan, tuz, şeker, çikolata, çiğ patates, siyah çay, patlıcan, tereyağı, domates sapı/yaprağı, pişmemiş fasulye gibi gıdaların tümü (yukarıda bahsetmiştik), kuşkonmaz, Trabzon hurması, yerfıstığının kabuğu beslenme listesinde asla bulunmamalıdır, ödül olarak veya küçük porsiyonlarda dahi asla verilmemelidir.

Bakım-Veteriner Kontrolü

Kanaryalar etrafı yemyeşil ağaçlarla çevrili göl, dere gibi suyun bulunduğu mekânlarda zaman geçirmeyi severler bu nedenle de banyo yapmaya bayılırlar. Kafes ortamına kanatlı dostunuz için bir küvet almanız kendisini mutlu hissettirecektir. Kuşlar için özel olarak üretilmiş banyo şelalelerinden de temin edebilirsiniz ya da spreyleme yöntemi ile rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Kullandığınız suyun musluk suyu değil damacana su olmasına dikkat etmeniz gerekir.Ek olarak nemin az olması deride çatlamalara ve acıya neden olur. Tatlı badem yağı bu sorunu çözecektir. Hem doğal olması hem de kokusu kanatlı dostunuzun çok hoşuna gidecektir. Ek olarak gaga bakımında da kullanabilirsiniz. Uzayan tırnak ve gaganın düzenli olarak kısaltılması gerekir. Bu konular hakkında daha detaylı ve derin bilgiye sahip kuş veterinerinden 6 ayda bir destek almanız önem arz eder.Esaret altında yetiştirilen bu egzotik kuş türlerinin bakımında dikkat edilmesi gereken önemli başlıkları sizin için derledik. Eğer evinizde Kanarya beslemek istiyorsanız diğer kuş türleri gibi bu türün de çok narin ve hassas olduğunu lütfen unutmayın. Evinize giren güneşin kanatlarına daha yakın olmak istiyorsanız onu bolca sevin ve beklediği tüm ilgiyi minik dostunuza göstermeyi ihmal etmeyin.