26 Nisan, 2024

Kediler ve Köpekler Birbirlerinin Mamasını Tüketebilir Mi?

Her patili dostunun, aklına takılan ve kafasını karıştıran bir sorudur. Verilecek yanıtlar da hayatları için önem arz eder. Kedilerin ve köpeklerin mamasının arasındaki farklar nelerdir? Birbirlerinin mamasını tüketebilirler mi? Eğer siz de bu sorulara yanıt arıyorsanız yazımızı okuyarak aradığınız cevaplara ulaşabilirsiniz.


“İnsan bir hayvanı gerçekten sevene dek, ruhunun bir yanı gerçekten uykudadır.” Anatole France


Kedilerin ve Köpeklerin Mamasının Arasındaki Farklar 


Kedilerin ve köpeklerin beslenme dinamikleri, şekilleri ve metabolizması birbirinden farklıdır. Yaşamlarına dair en ideal olanı metabolizmalarına uygun olan kaliteli kuru ve yaş mamayı tüketmeleridir. Kediler tamamen etçil (karnivor), köpekler ise hem bitki hem protein (omnivor) beslenme alışkanlığına sahiptir. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için tam ve dengeli diyetlerinin olması zorunludur. Bu nedenle kedi ve köpek mamalarının içeriğinde protein, vitamin, mineral ve günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak analitik bileşenler bulunur. Dikkat edilmesi gereken nokta; kedilerin zorunlu etçil beslenme düzenlerinin olmasından dolayı besin içeriğinde fazla miktarda protein ve yağ bulunmasıdır. Köpeklerden daha fazla yağ ve protein konsantrasyonuna ihtiyaçları vardır. Tabii ki, her kedi ve köpeğin sağlıklı kas ve kemik gelişimi için gerekli protein ihtiyacını alması gerekir. Diğer önemli bir ayrıntı da hayvanlar kendileri için gerekli olan amino asitlerin (proteinleri oluşturan temel yapı taşları) bazılarını dışardan almak zorundadırlar. Kediler de bu sayı 11 iken köpeklerde 10’dur. Özellikle kedilerin taurin, arginin ve araşidonik amino asitlere (sadece ette bulunan) ihtiyacı vardır. Karaciğer enzimlerinin aktivitesinin düzenlenmesi için gereklidir. Köpekler bunu kendileri doğal olarak üretebilirler. Kediler ve köpeklerin vitamin ihtiyaçları de farklıdır. Kedilerin diyetlerinde mutlaka A vitamin olmalıdır. Bunun için ciğerli kedi maması çeşitleri ve ödül maması verilebilir. Köpekler ise beta karoteni (bitkilerde bulunan organik bileşen) kolaylıkla A vitaminine dönüştürebilir. Kedilerin beslenme programı çok farklıdır. Vahşi doğada 5 ila 7 öğün arasında değişen beslenme rutinleri ve sık sık fakat az miktarda beslenmeye uygun küçük mideleri vardır. Ek olarak mide asitleri asidiktir. Sindirimi kolaylaştırarak zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Bu nedenle domestik kedilerin mamaları, günlük almaları gereken besin değerlerini içerir. Diyetlerinde yüksek seviyede protein mutlaka olmalıdır.



Kediler ve Köpekler Birbirlerinin Mamasını Tüketebilir Mi? Sakınca Var Mıdır?


Köpekler için kedi mamasının her zaman kokusu baştan çıkarıcı ve daha leziz gelmiştir. Özellikle kedi ve köpek beraber aynı evde yaşıyorlarsa kedi mamasını yemek için karşı konulmaz bir istek duyarlar. İmkân buldukları anda ise bu fırsatı hiç kaçırmazlar. Köpeklerin direkt olarak öğünlerinde kedi maması tüketmesi veya tam tersi durum oldukça sakıncalıdır.  Yaşamlarını birbirlerinin mamasını yiyerek sürdüremezler. İleri yaşam evrelerinde çeşitli sağlık sorunlarının görülme riski çok yüksektir. Sağlıklı hayat sürdürebilmeleri için kilo, ırk, yaş, fizyolojik durumlarına göre belirlenmiş mama seçimi yapılmalıdır. Küçük dostunuzun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için oldukça önemlidir. Arada ödül olarak vererek onu mutlu etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu da sakıncalı olabilir. Örneğin köpeğiniz için aşırı yağ ve proteine sahip olan bir tane kedi maması dahi yaşamı için ideal olmayabilir.Dilerseniz gelin kediler ve köpekler için bu sağlık problemleri nelerdir bunları inceleyelim; sindirim, bağırsak ve mide sistemi (Gastroenterit) rahatsızlığı olan köpeğin kedi maması tüketmesi durumunda kusma ve ishal görülür. Çünkü kedi maması içerisinde zengin besin grupları bulunur. Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan köpeğin orta miktarda alması gereken protein gramajı kedi mamasının içeriğinde daha fazladır. Bu da oldukça sakıncalıdır. Obez/obez olmaya yatkın ve pankreatit (sindirim sistemi) rahatsızlığı bulunan bir köpeğin kedi maması yemesi durumunda alması gerekenden fazla miktarda yağ almasına neden olur. Kilo alımında artış ve sindirim sistemi rahatsızlığı görülmemesi için diyetlerinde az miktarda yağ tüketmelidir, kilo kontrolü sağlanmalıdır. İster az miktarda ister sürekliliği olan bir düzende yeme alışkanlığı olarak tercih edilmesi sağlık sorunları açsısından ciddi riskler barındırır. Kediler için de aynı durum geçerlidir. Daha az yağ ve protein grupları içeren köpek mamalarının kediler tarafından tüketilmesi beslenme yetersizliğinin görülmesine neden olur. En gerekli amino asit olan taurin ihtiyacını da alamaz. Göz rahatsızlıkları hatta körlük, kalp yetmezliği, sağırlık başta olmak üzere birçok sağlık komplikasyonlarının görülmesine neden olur. Köpek mamasının tanelerinin büyüklüğü kedilerin ağız ve diş sağlığı açısından da oldukça risklidir.



Kedinizin ve köpeğinizin birbirlerinin mamasını tüketmesi ile ilgili aklınıza takılan sorular varsa mutlaka veteriner hekiminize danışmanız en sağlıklı yanıtı almanız önemlidir. Paketlenmiş ticari kuru ve konserve yaş mamalar, beraber yaşadığınız küçük dostunuzun hayatında olmalıdır. Mama seçimi ait olduğu familyaya göre yapılmalıdır. Doğru, tam ve dengeli beslenmesi için kaliteli mama tercih etmeniz gerekir. Kedi ve köpeklerin mama tarifleri birbirinden farklıdır. Birbirinin dengeleyicisi değildir. Bunu unutmamanız gerekir.