9 Mayıs, 2024

Köpeklerde Obezite Sorunu ve Kilo Vermenin Yolları

Köpeklerde kilo problemi çok ciddi bir sağlık sorunudur. Yaşam standartı düşer ve oldukça mutsuz hayatları olur. Normal ve fit görünümlü köpeklere göre daha az hareket eder ve bu durum aktivite düşüklüğüne neden olur, insanlarla etkileşimi de gittikçe azalarak kendi iç dünyasına çekilir. Eğer kilolu köpek dostunuz var ise hayat kalitesini artırmak için diyet programına başlamanız çok önemlidir. “Köpeğimin kilo vermesine nasıl yardımcı olabilirim?” sorusuna yanıt arıyor ve çözüm konusunda destek adımları okumak istiyorsanız ilgili yazımızı size yardımcı olacaktır.



Köpekler Neden Kilo Alır?


Köpekler hayatı aktif yaşayan, eğlenmeyi seven dört ayaklı dostlarımız. Onlara sağlayacağınız yaşam şekli doğru planlanmış olmalıdır. Durgun bir hayat köpekler için ziyadesiyle sıkıcıdır. Gün içerisinde aktivite saatleri hazırlamanız, vücut kondisyonunu artırmanız, koşu, yürüyüş, oyunlar yaratmanız gerekir. Bu temel prensiplerin ihmal edilmesi ne yazık ki köpeklerde obezite riskinin görülmesine neden olur. Hareketsiz bir hayatı değil yaşama aktif katılacağı hayatı olmalıdır.


Diğer bir önemli konu da beslenmedir. Köpeklerin günlük beslenme programı ölçü ve porsiyon miktarına göre olmalıdır. Sağlıklı kilo alması, kilo kontrolünün sağlanması için dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir. Köpeğinizin yaş evresi, kilo, ırk, cinsiyet gibi farklı unsurlara göre belirlenmiş mamaya ihtiyacı vardır.


Köpeğinizin ideal kilosunu bilmeniz çok önemlidir. Bunu anlamanın temel yolu elle tutulduğunda kaburganın hissedilip hissedilmeyeceğidir. Eğer bu deneyimle kaburgalarını hissediyor ve zayıf olduğunu düşünerek beslemeye devam ediyorsanız oldukça hatalı bir davranış olacaktır. Köpeğinizin ideal kilosunu öğrenmek için bu konuda hekim desteği almanız çok önemlidir.


Kronik hastalığa bağlı olarak kilo artışı olabilmektedir.


Köpeklerin yaşam evrelerine göre metabolizmaları ve aktivite ihtiyaçları gözle görülür şekilde değişecektir. Burada doğru beslenme programı çok önemlidir. Yanlış mama seçimi obezite riskini artıracaktır.


Tüm unsurlarıyla bu konunun nedenleri veteriner hekim tarafından incelenmeli ve önerisiyle sonuç odaklı beslenme çizelgesi oluşturulmalıdır.



Veteriner Hekim Kontrolünde Diyet Beslenme Programı


Öncelikle asla kendiniz bireysel olarak köpeğiniz için herhangi bir diyet programı hazırlamamalısınız. Bu oldukça yanlış ve hatalı bir adım olacaktır. Ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Bu süreç mümkün olduğunca yumuşak olmalıdır. Öğün ve mama değişikliği köpeğinizi mutsuz etmemeli aksine keyifli hâle gelmelidir. Bunun için veteriner hekiminizden destek almanız çok önemlidir. “Veteriner hekim desteği gerekli mi?” diye soru sorarsınız bunun cevabı kesinlikle ve kuşkusuz “evet” olacaktır. Özel diyet programı köpeğinizin yaş evresi, ırk, cinsiyet, günlük fiziksel aktivitesi, harcadığı kalori miktarı ve kısır olup olmadığı durumlarına göre değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle köpekler için yazılmış hiçbir diyet programını uygulamamanız gerektiğinin altını çizerek ve önemle vurgulayarak belirtmekte fayda görüyoruz. 


Veteriner hekiminiz ilk olarak kilo artışının nedenlerini inceleyecektir. Altta yatan olası nedenlere eğilerek kilo artışının kaynağını bulmaya çalışacaktır. Çünkü bazı hastalıklar (hipertiroidizm, hiperadrenokortiszm [Cushing Sendromu] ) köpeklerin kilo almasına neden olabilmektedir.


Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?


Köpeklerde kilo verme program, kilo vermesine yardımcı olmak, ideal kilosuna ulaşarak stabil kalması sağlamak ve ardından kilo kontrolünü desteklemek biçiminde organize edilmelidir. Belirlenecek program günlük alması gereken kalori miktarına göre tasarlanmalıdır. Günlük alması gereken mama miktarında standart bir ölçü yoktur. Köpeğinizin yaş evresi, fiziksel aktivitesi-vücut kondisyonu, kilo, kas kütlesine göre çok değişkenli, köpeğinizin yaşam tarzına özel olarak belirlenmiş bir ölçü olması gerekmektedir. Veteriner hekim gözetiminde belirlenmiş yönerge doğrultusunda beslenme programını oluşturmanız gerekir. Beslenme programını değiştirmeden, aksatmadan çizelgeye bağlı kalmanız köpek dostunuzun süreci rahat geçirmesi açısından oldukça önemlidir. Aç kaldığını, mamaların miktarının az olduğunu asla düşünmeyin. Hiç şüphesiz onun için veteriner hekiminiz tarafından en iyi diyet programı hazırlandığını unutmamalısınız.



Beslenmede Gıdanın Önemi


Kilo vermenin ve kilo kontrolünü sağlamanın önemli bileşkesi doğru mama ve tüketilecek gıdaların önemidir. Lif bakımından zengin, düşük kalorili, düşük karbonhidratlı, sindirimi kolay protein gruplarını içeren diyet mamalar beslenme programlarına dâhil edilir. Bu gruba yeşil sebzeler örnek gösterilebilir. Açlık hissini ortadan kaldıran, tokluk hissini veren mamalarla hazırlanmış bir güne yayılmış öğün köpeğinizin sağlıklı ve zinde kalmasını sağlar.


Köpeğinizin kilo vermesine destek sağlamak ve beslenme alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmeniz önemlidir. Sağlıklı şekilde kilo vermesi en iyi sonuç alımı adına yapılması gerekendir.


Ödül Mamalarına Kontrol Getirin!


Ödül mamalarına hiçbir köpek hayır diyemez. Onun heyecanı ve lezzeti başka hiçbir mamada yoktur. Fakat bu atıştırmalıkların tüketimini de kontrol altında tutmanız gerekir. Günde ne kadar beslendiğini not almanız ve takibinde olmanız önemlidir. İkram ve atıştırmak günlük toplam kalori miktarının %10’nu geçmemelidir.


Veteriner hekimlerin tavsiyesi üzerine atıştırmalık olarak sebze ve meyvelere yönelebilirsiniz. Lezzetli ikramlar olarak neler verebilirsiniz; yeşil fasulye, bebek havuç, salatalık, yaban mersini,  kereviz, brokoli, elma ve muz diyebiliriz. Elma ve muzda yüksek miktarda şeker vardır kontrollü olmanız gerekir. Burada sıraladığımız sebze ve meyve grupları için veteriner hekimin bilgisi doğrultusunda ölçüyü ayarlamalısınız.



Sağlıklı Kilo Vermede Egzersizin Önemi


Veteriner hekiminizin görüşü doğrultusunda uygulanacak doğru teknikte bir egzersiz programı gereklidir. Vücudu bir ânda uzun yürüyüş, tempolu hareketlere uygun olmayabilir. Onu zorlamadan, yormadan yavaş ve istikrarlı şekilde yapılacak aktiviteler daha elverişli olacaktır. Egzersiz sağlık için çok önemlidir. Kalori harcamada ek destek sağlar. Her güne yayılmış düzenli ufak yürüyüşler başlangıç için ideal olan olacaktır. Egzersize alıştırmanız ve teşvik etmeniz gerekir. Yürüyüşler onu zorluyorsa yüzme gibi farklı alternatif spor alanlarına yönelebilirsiniz. Sağlıklı yaşam tarzına ve ideal kilosunu ulaşması için köpeğinizin hareket olanağına göre egzersiz seçmelisiniz.


Köpeklerde birer bireydir. Bu hayatta bizim kadar yaşama ve söz hakkına sahiplerdir. Bu nedenle köpek dostunuzun yaşam standartını artırmak, uzun ve sağlıklı bir ömrü olması için hayatında önemli adımlar atılmalısınız. Kendi yaşamanızı önemsediğiniz gibi köpeğinizin de yaşamanı önemsemeniz gerekir. Kilo sorunu ömrü kısaltan ve yaşamı durduran büyük bir sağlık problemidir. Köpek dostunuzun obezite başta olmak üzere farklı sağlık sorunlarını yaşamasını istemiyorsanız rutinde ve uzun vadede dikkat etmeniz gereken çok şey vardır. Tüm köpek dostlarımızın hayata karşı attığı her adım mutlulukla olmalıdır.