26 Nisan, 2024

Norveç Orman Kedisi Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vikinglerin yoldaşları, Odin’in çocuklarıdır Norveç Orman Kedisi. Noveççe; Norsk Skogskatt ismiyle de anılmaktadır. Vikinglerin gemileriyle seferlere çıkmış, kuzeyin soğuk topraklarında krallıklarını ilan ederek hikâye ve şiirsel anlatımlara kahramanlıklarıyla konu olmuşlardır. Sizlere bu yazımızda kuzeyin kral ve kraliçelerinden bahsedeceğiz;


“Kediler doğalarına kulak vererek yaşarlar, insanlar ise doğalarını bastırarak” 

John Gray - Kedi Felsefesi


Kişilik – Karakter Özellikleri


İnsanlarla beraber olmaktan büyük keyif alsalar da özgürlüğüne düşkün bir kedi ırkıdır. Fazla temas ve ilgi bağımlısı değildir. Ama sevgi ve ilgi istediği zaman bunu size hissettirir. O zaman bu iri cüsseli muazzam güzel varlığa sevginizi ve ilginizi göstermekten çekinmeyin. Çok da sevgi sıkıştırılmalarından hoşlanmaz. Eğlenceli bir ev arkadaşıdır, aidiyet duygusu oldukça yüksektir, uyumludur. Sevecen ve sıcakkanlıdır. Temel özelliği sessiz olmasıdır, konuşmaktan hoşlanmaz. Ama temel ihtiyaçlarını ve ne istediğini belirtmek için yumuşak şekilde miyavlar. Zekâsı ve sosyal becerileri oldukça kuvvetlidir.


Fiziksel Özellikleri


Norveç Orman Kedisi, ismi gibi büyük ve iri bir cüsseye sahiptir. Atalarından gelen genetik özellikleri göz kamaştırıcıdır. Saf kan kedi ırkıdır bu nedenle güçlü ve kuvvetli kemik yapısı vardır. Göğsü geniş ve karnı çıkıktır bu evrimsel özelliğini onu soğuk iklimlere karşı dayanıklı kılan yağ tabakası sayesinde edinmiştir. Orta büyüklükte kulakları ona ayrı bir sevimlilik katar. Aslan yelesi görünümünde yoğun ve sık tüyleri karakteristiktir. Büyük gövde ve kaslı bir boyna sahip olan Norveç Orman Kedisinin ayırt edici ve ayrıca çok sevimli bir kafası vardır. Büyüleyici irilikte badem gözleri size Nors mitolojisinin edda ve sagalarından bahseder. Kuyruğu neredeyse gövdesine eş, yoğun, uzun ve gür tüylere sahiptir. Tüylerinde her renk ve desende tonlar hâkimdir.


Evcil Hayvanlarla ve Çocuklarla İlişkisi


His analizinde ustadır diyebiliriz. Ona yaklaşma tarzınız ve beden hareketlerinizden bunu hemen anlayacaktır. Kendisine yumuşak ve sevecen yaklaşan küçük/büyük bireylere, çocuklara karşı davranış ve yaklaşımı nazik ve sevecen olur. Burada sizin ona yaklaşım tarzınız da çok önemlidir. İlk tanışma evresinden sonra aile bireylerine, eve gelen misafirlere karşı sevecen yaklaşımlarda bulunur. Çocuklara karşı toleransı yüksektir. Çocuklu ailelerin çok sevdiği kedi türüdür. Diğer evcil hayvanlarla iletişimi yüksektir. Samimi ânlar geçirmekten hoşlanırlar.



Yaşam ve Yuva Alanı


Her ne kadar evde aile bireyleriyle zaman geçirmekten hoşlansa da bağımsız ve özgür ruhu onu dışardaki keşfedilmesi gereken yerlere götürmek isteyecektir. Keşfetme arzusu baskın bir türdür bu nedenle ev içerisinde de bu güdülerini kontrol edemeyerek her yeri kurcalamak isteyecektir. Küçük dostunuzu gizlice kaçma planları yaparken görebilirsiniz. Evde kapalı kalmak doğasına aykırıdır. Bu nedenle bahçeli geniş bir evde yaşama alanı olması onu daha mutlu edecektir. Veyahut tasma eğitimi verilerek günlük düzenli yürüyüşler ve aktiviteler yapılması rahatlamasını sağlayacaktır.


Avcı içgüdüsü ve yabani yaşamda hayatta kalma mekanizmasının oldukça gelişmiş olması nedeniyle gizlenme, koşma, sıçrama, tırmanma gibi bedensel ve zihinsel uyaranları oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle yaşam alanını mümkün olduğunca bu yaşamsal faaliyetlerine uygun tasarlamalısınız. Çok dallı büyük tırmanma tahtaları, merdivenleri temin edebilir bahçe ve mekân içerisini eğlenceli hâle getirebilirsiniz. Bedensel ve zihinsel genetiğine uygun bir yaşam alanı yaratmanız bu tüylü güzel dostunuzu oldukça mutlu edecektir. Aynı zamanda aranızdaki iletişimin gelişmesi için de harika bir adım olacaktır.


Egzersiz Saatleri


Gerçek bir kâşif, av tutkunu olan Norveç Orman Kedisi gelişmiş içgüdü ve gen aktarımıyla içerisinde hâlâ o vahşiliği taşır. Yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen orman ve yaban hayatı ile arasında bağ çok kuvvetlidir. Ek olarak sudan fazlasıyla hoşlanan kedi türüdür. Göl ve akarsu yataklarında balık avlamak tutkusudur. Bu nedenle bu güdülerini köreltmeden onu heyecanlandıran orman yürüyüşleri, göl gezileri yapmanız gerekir. Yeni yerler keşfetmek, ağaçlara tırmanmak, kazmak, gölde su birikintilerinde keyifli vakitler geçirmesini sağlamak fiziksel ve ruhsal sağlığı için önemlidir.



Beslenme Programı


Avcı doğası bu ırkın diyetlerini önemli kılar. Yüksek protein ve et çeşitleriyle zenginleştirilmiş mamalara gereksinimleri vardır. Vücut yapısının büyük, iri ve uzun olması nedeniyle enerji ihtiyacı diğer evcil kedilere oranla fazladır. Karbonhidratlı besin içerikleri öğünlerinde olmamalıdır sağlığı için zararlıdır. Ek olarak mama konusunda oldukça seçicidirler. Ani mama değişiminden hoşlanmazlar. Norveç Orman Kedisi için özel olarak formüle edilmiş kaliteli kuru mama tercih edilmelidir. Dengeli, yeterli ve doğru beslenme programı için mutlaka veteriner hekimle iletişimde olmak gerekir. Mama ve su kaplarının titizliğine de ayrı önem verirler. Her gün gerekli temizlik yapılmalıdır.


Beslenme programına verilen önem ile kalp hastalığı, diyabet, kalça displazisi gibi sağlık sorunları da kontrol altına alınmış olur.


Bakım Programı


Norveç Orman Kedilerinin uzun ve kalın çift katmanlı kürkü vardır. Kendine has bu özelliği ile kürkü suya dayanıklıdır. İnce tarak yardımıyla sık sık taramak hem kürkünün parlak ve güzel görünmesini sağlar hem de deri sağlığı için önemlidir. Tüy dökümleri kış ve ilkbahar aylarında fazlalaşır bu nedenle tarama sıklığı artırılmalıdır. Kulak ve tırnak bakımları ihmal edilmemelidir. Düzenli aşı ve sağlık kontrolleri için veteriner hekim ile görüşülmelidir.



Genetik Hastalıkları


Glikojen depo hastalığı Tip IV(GSD IV), kalça displazisi (hip displazisi), hipertrofik kardiyomiyopati (HCM) Norveç Orman Kedisinde sık görülen hastalıklardır. Erken teşhis ve tedavi için veteriner hekim muayenesi önemlidir. Düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır. Buna ek doğru beslenme programının izlenmesi pek çok sorunun önüne geçecektir.


Norveç Orman Kedisi büyüleyici görüntüsüyle kalpleri fetheder. Halk masallarında efsanevi, olağanüstü peri kedileri olarak geçer. Size başından geçen hikâyeleri ve masalları anlatmasını istiyorsanız peri kedinizin hayatından ilgi ve sevgiyi ihmal etmeyin.