26 Nisan, 2024

Örümcek Krallığı: Evde Tarantula Bakımı

Tarantulagiller familyasının çeşitli büyüklükte yaklaşık 1000 türü vardır. Genellikle tüylü örümceklere verilen isimdir. Orta/Güney Amerika, ABD, Meksika, Afrika, Asya’nın büyük kısmı ve Avrupa’nın geneli bu egzotik canlının yaşam alanları arasındadır. Araknafobiniz (örümcek korkusu) yoksa bu şahane tüylü güzellikler hakkındaki ilginç bilgileri sizlerle paylaşabiliriz;


Karakter Özellikleri ve Davranışları


Tarantulalar heybetli görünüşleriyle gerçekten de insanların dikkatini fazlasıyla çeken canlılardır. Yaşam alanlarında bireysel olarak yalnızlığı ve bağımsızlığı seven mizaçları vardır. Pek kural tanımasalar da uysaldırlar. Aynı zamanda sosyal canlılardır, gruplar hâlinde yaşayan türleri de vardır. Tüylü dostunuzla zaman geçirmek istediğinizde dikkat etmeniz gereken kurallar bulunur bunların başında sizi tehdit olarak görememesini sağlamanızdır. Bu nedenle ele alınacak ve sevilecek türler arasında değildir. Bazı Tarantula besleyenler kendi bedeni üzerinde yürümesine izin vermektedir. Dediğimiz gibi dikkat etmeniz şartıyla. Çünkü sizi tehdit olarak algılarsa savunmaya geçerek ısıracaktır. Isırıkları zehirlidir fakat bu zehir insana zarar verecek boyutlarda değildir, sadece ısırılan bölgede biraz kabarcık ve kaşınmaya neden olabilir. Bazı Yeni Dünya türlerinin karınlarında küçük dikenli kıllar bulunur. Bu tür sizi tehdit olarak algılarsa dikenli tüylerini serbest bırakır. Bu kıllar deride kızarıklıklara yol açarak cildi tahriş edebilir, gözlere zarar vererek iltihaba yol açabilir. Bazı agresif türler de vardır bu nedenle evde bakmak istediğiniz Tarantulayı doğru seçmeniz gerekir. Aranızda kuracağınız iletişimin önemi büyüktür. 


Fiziksel Özellikleri


Tarantulagiller familyasının 8 bacak, 2 kol, 2 dişi vardır. Tüm vücudu tüylerle kaplıdır. Dişi Tarantulalar erkeklerden daha büyüktür. Eklembacaklılar gibi omurgasızlardır ve kas desteğini dış iskeletleri sağlar.



Beslenme Şekli


Tarantulalar etçil beslenirler. Diyetlerini canlı yemler oluşturur. Boylarına uygun canlı yemler; un kurtları, hamamböcekleri, solucan türleri, çekirge, cırcır böceği ve benzer böcek türleridir. Yetişkin Tarantulalar kuş, fare, sıçan, küçük kertenkele, amfibi gibi yakalayabildikleri canlılarla beslenir. Besinlerini direkt olarak katı şekilde tüketmezler avını yakaladıktan sonra sindirim sıvısı ile eritir ve emerek tüketirler. Tüylü dostunuzun gerekli proteinleri alması için haftada bir veya iki kez canlı beslemeniz önemlidir. Tarantulanızın büyüklüğüne ve yaşına göre değişir. Küçük Tarantulalar her gün veya iki günde bir beslenebilir. Burada dikkat etmeniz gereken husus beslemeden önce vereceğiniz böceğin canlı ve sağlıklı olmasıdır. Avı kafesin zeminine koymalısınız ve beslenme için aktif olduğu zaman olan akşam saatlerini tercih etmelisiniz. Bu konuda detaylı bilgileri veteriner hekiminize danışmanız ve destek almanız önemlidir. Tarantulalar su ihtiyacını emme yoluyla karşılar. Teraryum içerisinde küçük kapta sığ bir suyu olmalıdır. İçerisine düşme ihtimali olacağı için kap seçimine ve suyun miktarına dikkat etmelisiniz. 


Teraryum Seçimi-Yaşam Alanı


Doğal yaşam alanlarını yağmur ormanları, çayır ve çöl gibi alanlar oluşturur. Seçeceğiniz teraryum Tarantulanızın türüne ve büyüklüğüne göre değişir. Tüylü dostunuzun doğal yaşam alanını aratmayacak türde yuva ortamı yaratmanız çok önemlidir. Küçük bir teraryum, akvaryum veya saklama kabı gibi hareket olanağını kısıtlayıcı yuvalar asla tercih etmeyin. Tavsiye edilen; uzunluğu Tarantulanın bacak açıklığının üç katı, genişliği bacak açıklığının iki katı, yüksekliği bacak açıklığı kadar olmalıdır. Avını bulmasını zorlaştıracak türde büyük olması tavsiye edilmez. Kaçma ihtimali olacağı için kapak olarak seçeceğiniz materyal önemlidir. Nemli gölgelik alanlarda, ağaç kovuklarında, taşların altında yuvalarını yaparlar bu nedenle teraryumun içerisinde mutlaka saklanabileceği karanlık oyuklar ve kayalar (mantar kabuğu, içi boş kütük, kil saksı gibi) bulunmalıdır. Ve ayrıca tırmanabileceği dal parçaları, bitkiler de bulunmalıdır. Bunları doğadan temin edebilirsiniz (yapay tercihler yerine). Tereryumun tabanı tüylü dostunuzun kazması ve delikler açması için uygun materyalle kaplanmış olması gerekir. Turba ile karıştırılmış vermikülit ve/veya saksı toprağı tercih edebilirsiniz. 


Teraryum Temizliği


Günlük olarak mutlaka yaşam alanından dışkı ve ölü böcek kalıntılarının temizlenmesi gerekir. Su kabının temizliği ve değişimi günlük olarak ihmal edilmemelidir. Ekstra haftalık olarak belirleyeceğiniz genel temizlik takvimi de önemlidir. Tırmandığı, saklandığı alanların temizlenmesi gerekir. 


Nem ve Isı Oranı


Tarantulanızın türüne göre teraryum içerisinde iki farklı iklim şartı olan tropikal veya çöl atmosferini oluşturmanız gerekir. Tropikal iklime adapte olmuş türe bakıyorsanız gerekli nemi sağlamak için 3-4 günde bir fıs fıs yardımıyla su spreylemeniz gerekir. Bazı türlerin neme ihtiyacı yoktur. Su kabı yeterli nemi sağlar. Uygun ortam sıcaklığı 25-32 °C olmalıdır. Oda sıcaklığı yeterli olacaktır. Sıcaklığı ve nemi termometre, higrometre kullanarak takip etmeniz gerekir. Sıcaklığın düşmesi durumunda ortamdaki ısı dengesini sağlayabilmek için onu rahatsız etmeyecek özel lambalar tercih etmelisiniz. 



Sağlık ve Bakım


Dayanıklı ve sağlıklı bir tür olarak bilinir. Fakat gene de tüylü dostunuzun sağlık durumunu takip etmeniz gerekir. Vücudunda herhangi bir yara ve/veya hastalık belirtisi görmeniz durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız. Özellikle tüy dökme döneminde Tarantulanıza ekstra özen göstermeniz gerekir. Bu süreçte oldukça hassas olurlar. Çünkü eski dış iskeletini atarak yeni bir tane üretmesi onu savunmasız yapar. Size tavsiyemiz bu süreçte onun beslenmesine önem vermenizdir. Buna nasıl dikkat edebilirsiniz; canlı yem verirken avı, sertleşmemiş dış iskeleti için tehlike oluşturabilir. Kesinlikle temasta bulunmayın, elinize almaya da çalışmayın. Bu döngüde hassas olan Tarantulanızı korkutmamak için yalnız bırakmanız önemlidir. Tarantulaların derisi çok incedir özellikle karın bölgesi. Bu da onu narin ve kırılgan yapar. Bu nedenle küçük de olsa herhangi bir yükseklikten düşmesi dış iskeletinde ciddi boyutlarda hasara yol açar. Yırtılabilir hatta kopabilir. Bakımında dikkat etmeniz gereken diğer önemli hususlar arasındadır.


Egzersiz 


‘Tarantula ve Egzersiz mi?’ dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, Tarantulaların da diğer canlılar kadar olmasa da sağlıklı ve mutlu bir hayatı olması için fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır. Kilo kontrolü, zindelik ve sağlığı için önemlidir. Yeterli büyüklükte bir yaşam alanı ve içerisinde tırmanabileceği materyaller ile uygun yaşam koşulu sağlandığı takdirde tüylü dostunuzun hayatında yoluna gitmeyen sorun olmayacaktır. 8 bacaklı tüylü dostunuzun uzun ve sağlıklı bir ömrü olmasını istiyorsanız doğal yaşam alanına uygun bir mekân yaratmanız çok önemlidir. Üzücü sonuçların olmaması için bu özel türe özel ilgi ve bakım göstermeyi ihmal etmeyin. Hassas ve kırılgan olan türler arasına yer alan Tarantulanıza yaklaşırken onu incitmemeniz için dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.