26 Nisan, 2024

Tavşanlarda Tuvalet Eğitimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tavşanlar zeki ve eğitime açık kemirgen memelilerdir. Ev içerisinde bakım sorumluluğunu üstlendiğiniz küçük bir tavşanınız var ise veya evlat edinmeyi düşünüyorsanız mutlaka tuvalet eğitiminin verilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Tuvalet alanı için uygun bölge nasıl belirlenir, eğitim nasıl verilir, uyum sağlama süreci nasıl işler? Gibi konulara değinerek bu süreçle ilgili kafanızda oluşabilecek sorulara yanıt vermek istedik.


Tavşanlarda Tuvalet Eğitimi Neden Önemlidir?


Ev içerisinde evcil hayvan olarak beslenen tavşanların yaşam alanlarının temizliği önemlidir. Bu alanlara gösterilen özen ve itina beraberinde oluşabilecek sorunların da önüne geçer. Mekân içerisinde bakılan tavşanlara tuvalet eğitimi verilmelidir eğer verilmezse bu büyük bir sorun olmaya başlayacaktır. İleri süreçlerde başa çıkılamaz hâle gelmesi olasıdır. Dışkı ve idrar eğitimi verilerek oluşacak koku problemi ile evin temizliğinin sağlanması amaçlanmalıdır.



Doğru Tuvalet ve Malzeme Seçimi


Tuvalet ve gerekli malzemelerin seçiminde doğru adım kritik önem taşır. Çünkü küçük tavşanınızın tuvalet kabına rahat girmesi, tuvaletini doğru yapması gerekir. Bu nedenle doğru tuvalet seçimi için tavşanınızın boyutlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Tuvalet kabı tavşanın içerisine rahatça girip çıkabileceği, içerisinde rahatça hareket edebileceği ergonomide olmalıdır. Tavşanlar için özel olarak tasarlanmış yanları yüksek olmayan tuvaletleri tercih etmelisiniz. Kaliteli malzemelerden üretilmiş, ızgaralı yapıda kolay temizlenebilen tuvaletler mevcuttur. Eğer evde çok sayıda tavşan bakıyorsanız sayısına, alışkanlıklarına, zamanlarını geçirdiği alanlara göre tuvalet sayısını artırmanız gerekir. Bu ihmal edilmemelidir. Tavşanlar yaşam alanlarının, tuvaletlerinin temiz olmasını isterler. Sindirim sistemlerinin farklı işleyişi sık dışkı ve idrara çıkmalara neden olur. Az sayıdaki tuvalet hijyen eksikliğine neden olarak sağlıksız bir ortama zemin hazırlar.


Tavşan tuvaletine alt taban malzemesi olarak doğal kırpık kağıtlar ya da üzerinde yazı veya zararlı boyalar bulunmayan (gazete kâğıdı gibi) doğal kağıtlar, kalın peçeteler yerleştirmelisiniz. Sonra üzerine tavşanlar için özel olarak üretilen peleti koymanız gerekir. Talaş bir süre sonra kokuya neden olacağı için tavsiye edilmemektedir.


Kedi kumu olarak tercih edilen bentonit veya silika gibi bileşenli içerikler asla kullanılmamalıdır. Tavşanların sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu maddeleri yemeleri durumunda bağırsak tıkanması gibi ciddi problemlerle karşı karşıya kalırlar. Tavşanlar dışkılarını örtmezler. Hatta yeme davranışını gösterirler. Bu oldukça tehlikelidir çünkü zehirlenmelerine ve hastalanmalarına neden olur. Bu nedenle pelet iyi bir tercih olacaktır.



Tavşanlara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?


Tavşanlar bölgesel hayvanlardır. Yani içgüdüsel olarak tuvaletlerini aynı bölgeye yaparlar. İlk etap tuvalet eğitiminde tavşanınız kafes içerisindeyse ve kafeste yeterli alan varsa tuvaletini buraya yerleştirebilirsiniz. Eğer direkt mekân içerisinde bakıyor ve süreci hızlandırmak istiyorsanız tavşanınızı tuvalet kabına koyarak alanı koklamasını ve tanımasını sağlayabilirsiniz. Arada ödül maması da vererek olumlu pekiştirme yöntemini izleyebilirsiniz.


İdrarını veya kakasını seçtiğiniz bölgedeki kabın dışına yaptığı takdirde alıştırma ve uyum sürecini yumuşatmak için kalın bir peçete yardımıyla o bölgeden kakasını almanız, idrarını peçeteye emdirmeniz gerekir. Daha sonra bunları tuvalet kabına koyabilirsiniz. Üzerini sakın örtmeyin meraklı tavşanınız yayılan bu kokuyu araştırmaya başlayacaktır. Tuvalet kabının yönünü bulması, alışma süreci için rahat bir adım olacaktır. Fakat tekrar tuvaleti geldiğinde bu alana yapacağının garantisi yoktur. Bu süreci tekrar etmeniz gerekebilir.


Tuvalet kabının yakınına bir parça saman bırakmak da izlenecek etkili yöntemler arasındadır. Saman, yol gösterici işlevi görecektir, alışma sürecini hızlandıracaktır. Aynı zamanda tavşanlar yemek yeme esnasında dışkılarlar. Çünkü sindirim sistemleri yemek yedikleri esnada bağırsaklarında kalanları dışarı atmak zorundadır. Tuvalet kabının çevresine yem kabını koyabileceğiniz bir düzenek de oluşturabilirsiniz.


Tuvalet eğitimi sırasında tavşanınızı kucaklayarak kaba koymanız onu rahatsız ederek ürkütebilir. Bu esnada rahat olduğunu görmeniz çok önemlidir. Eğitim sürecini olumsuz etkileyebilir. Küçük tavşanınıza karşı bu süreçte sabırlı ve nazik olmanız gerekir. Ona zaman tanımanız ve alışkanlıklarını öğrenmeniz önemlidir.



Tuvalet Eğitimi Esnasında ve Sonrasında Tuvalet Temizliği


Temel tuvalet eğitiminde ve sürekli kullanımı esnasında dışkı ve idrar temizliği çok önemlidir. Gerekli hijyen eğitimi de kolaylaştırır. Tavşanlar tuvalet ortamının temiz olmasını isterler. Günlük ve haftalık rutinde tuvalet temizliği aksatılmamalıdır. Her gün, tuvalet zeminine serdiğiniz altık olarak kullandığınız kâğıt ve üzerine döktüğünüz peletin değişmesi zorunludur. Haftalık döngüde ise mutlaka tuvalet kabını yıkamanız gerekir. Tavşanlar için özel olarak formüle edilen temizlik ürünleri kullanabilir veya kabı sirkeli suda 15 dakika bekleterek bol su ile durulayabilirsiniz. Malzemeleri değişmeyen ve temizlenmeyen bir tuvalet sağlıksız bir ortam yaratarak küçük tavşanınızın hastalanmasına neden olur.


Tuvalet Eğitimi Sırasında Yaşanabilecek Bazı Problemler


Tuvalet eğitimi sırasında bazı yaygın sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Nedir bunlar;


Sabit Tuvalet Alanı 


Tavşanlar ilk etapta sabit bir alana tuvaletlerini yapmaya alışmayabilirler. Oldukça meraklıdırlar ve keşfetmek isterler bu nedenle farklı alanlara yapabilirler. Bunu doğal karşılayın asla küçük dostunuzu kaba koymaya zorlamayın. Nazik ve sabırlı olmanız çok önemlidir.


Tuvalet Kabının Reddi


Tavşanınız tercih ettiğiniz tuvalet kabını kullanmak isteyebilir. Onun rahat kullanabileceği ergonomide olmayabilir. Burada çözüm olarak farklı alternatif tuvalet kaplarını deneyebilirsiniz.


Eşyalara Zarar Verme


Tuvalet eğitimi sırasından küçük tavşanınız gergin ve huzursuz olabilir. Bu süreçte de eşyalara zarar verme eğilimi gösterebilir. Bunun nedeni strese girmeleri ve kabul etmekte zorlandıkları ona farklı gelen bazı davranışların olmasıdır.


Tuvalet Kabında Uyuma


Küçük tavşanınız tuvalet kabında uyumayı tercih edebilir. Bu gayet normaldir. Tavşanınızı tutup kaldırdığınızda, hareket ettirdiğinizde sorun yaşamıyorsanız uyku alanına taşıyabilirsiniz. Eğer bu esnada agresif davranışlar gösteriyorsa ve huzursuz olduğunu görüyorsanız çözüm olarak tuvalet kabını sık sık temizleyebilirsiniz. Bu durumu normal ve doğal karşılamanız gerekir. Asla hatalı ve yanlış hareketlerde bulunuyor diye düşünmemelisiniz.



Tuvalet Eğitimi Sonrasında Yaşanabilecek Bazı Sağlık Sorunları


Tavşanınızın tuvaletinin kontrolü önemlidir. Tuvaletini yaparken gözlemeniz ve davranışlarına dikkat etmeniz gerekir, hayat kurtarıcı olacaktır. Tuvalete çıkıyor fakat dışkı ve idrar yapamıyorsa, tuvaletini yaparken zorlanıyorsa, idrarında veya dışkısında kan varsa, iştah kaybı, ishal gibi sağlık sorunlarıyla karşılattığınız ânda vakit kaybetmeden veteriner hekimle görüşmeniz gerekir.


Başarılı bir tuvalet eğitimi süreci geçirmek istiyorsanız küçük tavşanınıza karşı sabırlı, dikkatli olmanız ve onu anlayışla yaklaşmanız gerekir. Davranışlarınızın tutarlı olması onu ürkütmemeniz şarttır. Sakin bir ses tonu ve ödül mamaları ile verilen eğitimin doğru yönde pekiştirilmesi yararlı olacaktır.