26 Nisan, 2024

Tüysüz Köpek Irkları ve Bakımları Hakkında Bilgiler

Köpeklerin dikkat çekici özelliklerinden biri olan kürkleri dokularıyla, görünüşleriyle, renkleriyle biz insanların her zaman ilgisini çeker. Bir diğer dikkat çekici ve bizleri şaşırtan, olağan dışı ırklar vardır ki onların kürkleri yoktur. Tüysüz köpek ırklarının bakımlarında dikkat edilmesi gereken pek çok paradigma vardır. Zira kürklerinin olmaması onları daha hassas, kırılgan ve savunmasız yapar. Bu yazımızı bazı tüysüz köpek dostlarımızın özellikleri ve bakımlarına ayırdık.


Tüysüz Meksika Köpeği


Xoloitzcuintle (Şo-lo-its-ku-int-li) olarak bilinen bu ırk, Aztekler tarafından kutsal kabul edilmiş “Tanrıların Köpeği” olarak adlandırılmıştır. Altı türü vardır. Tüysüz olan bu cinsinin sıkı, pürüzsüz ve sert bir cildi vardır. Boyları 25-60 cm arasında değişmektedir. Muazzam bir aile köpeğidir. Arkadaş canlısı ve sıcakkanlıdır. Çevresine karşı oldukça temkinli, dikkatli ve soğukkanlıdır. Bu nedenle iyi bir bekçi köpeği olarak kabul edilir. Sakin bir mizacı vardır. Ev ortamına kolaylıkla uyum sağlar.



American Hairless Terrier


“Amerikan Tüysüz Terrier” ırkı görünüşleriyle oldukça sevimlidir. Gövdelerinde ve başlarında hiç tüy bulunmaz. Bazı Amerikan Terrier ırklarının derilerinde benek veya lekeler varken bazılarında yoktur. Derilerinde düz renk tonları hâkimdir. Genellikle gri ve kahverengi tonlardadır. Kaslı bir vücut yapısı vardır. Ailesine oldukça bağlıdır. Sevgi dolu, sıcakkanlı mizaca sahiptir. Çevresine karşı oldukça temkinli yaklaşır. Çocuklara ve yaşlılara karşı toleransları yüksektir. Onlarla zaman geçirmeye bayılırlar. Fazla enerjiyle dolu bu ırk fazla egzersize ihtiyaç duyar bu koşulları sağlamanız önemlidir. Çok zeki köpeklerdir. Dikkatli ve meraklıdırlar. Eğitime açıktırlar. Boyları 20-40 cm arasında değişir. Ev yaşamına kolaylıkla uyum sağlar.



Chinese Crested


“Tüysüz Çin Köpeği” ırkının sıra dışı görünümü vardır. Sadece ayaklarında, baş ve kuyruklarında tüyleri bulunur. Oldukça sosyaldirler. Yeni ortamlara girmeyi, insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla vakit geçirmeyi severler. Ailesine oldukça bağlıdır. Çocuklarla yakın ilişki kurmaya bayılır. Orta derecede egzersiz ihtiyacı olan bu ırk sevecen, neşeli ve oyuncudur. Havlamayı sever, gürültücüdür. Zeki ve inatçıdırlar bu da eğitimlerini biraz güçleştirmektedir. Boylar 25-30 cm arasında değişir. 



Argentine Pila Dog


“Arjantinli Pila Köpeği” tamamen tüysüz olabileceği gibi başında ve kuyruğunda tüyleri bulanan çeşitleri de vardır. Sakin mizacı ve sevgi dolu kalbe sahiptir. Girdiği küçük ortamlara hemen uyum sağlar. Ailesine oldukça bağlıdır ve korumacıdır. Oyuncu ve neşeli doğası, enerjisinin fazla olması onunla beraber geçireceğiniz ânları da anlamlı kılar. Çok naziklerdir. Güçlü, keskin, orantılı ve ince vücut hatları vardır bu da onları hızlı ve çevik yapar. Derisi koyu kurşun grisi rengindedir bu da görünüşünü farklı kılar. Zeki köpeklerdir, eğitimleri ve aktiviteleri de buna göre olmalıdır.


Hairless Khalas


“Tüysüz Khalas” tüysüz vücut yapısı ile dikkat çekici köpekler arasındadır. İnka Tüysüz Köpek, Peru Tüysüz Köpek olarak da anılmaktadır. Arkadaş canlısı, sıcakkanlı ve sakin bir mizaca sahiptir. Yabancılara karşı temkinli ve soğukkanlıdır bu da onu iyi bir bekçi köpeği yapar. Beraber yaşadığı aile bireylerine oldukça bağlıdır. Naziktir. Derisi koyu gridir, başlarında kendisine karakteristik özellik katan beyaz saç tutamları vardır. Eğitime yatkın bir ırktır, doğru motivasyon ile verilecek eğitim önemlidir. 


Tüysüz Köpek Irklarının Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Tüysüz köpek ırklarının hava şartlarına karşı hassasiyetleri vardır. Sıcaklık hassasiyetlerinden kaynaklı güneşli havalarda muhakkak güneş kremi kullanılmalıdır. Bahçede, pencere kenarında ya da balkonda olsun hassas cilt tipine uygun bir koruyucu kremi her daim ihmal edilmemesi gereken konudur. Aksi takdirde derisinde güneş yanıkları oluşabilir. Bu konu hakkında detaylı bilgileri mutlaka veteriner hekiminize görüşmeniz önemlidir. Köpekler için özel olarak üretilmiş güneş koruyucuları kullanmanızı önemle belirtmemiz gerekir. Egzersiz saatlerine oldukça dikkat edilmesi gerekir. Aktivite zamanları mutlaka günün serin saatleri (sabahın erken saatleri veya akşamüzeri) olarak tercih edilmelidir.


Sıcaklıkla birlikte soğuğa karşı da dayanıklı değillerdir. Hava şartlarına karşı toleransları yoktur. Çünkü onları koruyacak kalın ve sık kürklere sahip değillerdir. Mevsim şartlarına göre köpek dostunuza giydireceğiniz kıyafet vücut ısısını dengelemesini sağlayacaktır.


Cilt sağlığını korumak için düzenli banyo önemlidir. Ilık su ve köpekler için özel olarak üretilmiş cilt tipine uygun şampuan kullanılmalıdır. Duş sonrası üşümemesi ve hasta olmaması için vücudunu yumuşak havlu ile sarmanız iyice kurulmanız gerekir.



Cilt bariyerinin nem dengesini sağlamak için vücuduna nemlendirici sürülmelidir. Cildinin kurumaması ve çatlamaması için nemlendirici kullanımı aksatılmamalıdır. Kuruyan cilt köpek dostunuzun canını acıtır ve ileri dönemde cilt sorunlara yaşamasına neden olur. 


Cildinin her gün yumuşak nemli bir bezle silinmesi gerekir. Ciltlerinde siyah nokta ve sivilceler çıkabilir bunlara asla dokunmayın. Veteriner hekiminizden bu konu hakkında detaylı ilgi almanızı tavsiye ediyoruz.


Düzenli olarak tırnak kesimleri ihmal edilmemelidir. Uzayan tırnak, hem ayak hem beden sağılığı hem de kendini kaşıdığı sırada cildine verebileceği zararlar açısından sakıncalıdır. Ciltte oluşabilecek yara ve enfeksiyon risklerine karşı uzama sıklığına göre tırnak kesimi önemlidir.


Tüysüz köpek ırklarında eksik diş sorunu oluşmaktadır. Düzenli fırçalamak oluşabilecek çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçecektir. Veteriner hekiminizden temin edeceğiniz köpekler için üretilmiş özel diş macunlarını tercih etmeniz gerekir. Beslenme konusu oldukça önemlidir. Günlük ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein, yağ ve amino asit oranlarındaki balansın cilt sağlığındaki önemi büyüktür. Irk, yaşam evresi, kilo, günlük harcadığı enerji miktarına göre belirlenmiş kaliteli kuru/yaş maması öğünlerinde mutlaka bulunmalıdır. Günlük su tüketimi ve mama porsiyonları dikkatle takip edilmelidir.


Köpek dostunuzun yaşam kalitesini ve refahını artırmak için onunla kurduğunuz iletişim özel olmalıdır. İsteklerine yanıt vermeniz, ihtiyaçlarının takibinde olmanız uzun ve sağlıklı bir ömrü olmasına destek sağlar. Sevgi ve ilginizi eksik etmeyin böylelikle köpeğinizin mutlulukla yaşayacağı hayatı olacaktır.