26 Nisan, 2024

Yavruluk Döneminde Kısırlaştırılan Kediler İçin Beslenme Kılavuzu

Kısırlaştırılan kediler için özel beslenme programı oluşturulmalıdır. Belirlenecek bu beslenme programında da dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Özellikle yavruluk döneminde kısırlaştırılan kediler için planlanan çizelgedeki unsurlar, temel ilkeler nelerdir gelin birlikte inceleyelim.


“Kadınlar kalırdı kedilerle, Tek gözlü ve ürkek gecelerde” 

Gülten Akın 

Yavru Kediler Neden Kısırlaştırılmalıdır?


Kısırlaştırma işlemi ile istenmeyen gebelik, çeşitli sağlık sorunları oluşumunun önüne geçilir. Örneğin; rahim ağzı kanseri, testis kanseri, yumurtalık kanseri, meme tümörü, prostat sorunlarını ortadan kaldırmış olur. Bulaşıcı ve genetik sağlık sorunlarının önüne geçilir. HIV ve FeLV (lösemi) yayma olasılığı düşer. Özellikle evde bakılan erkek kedilerin evden kaçması önlenir. Kızgınlık belirtilerini göstermezler. Doğum esnasında anne veya bebeklerin yaşamlarında oluşabilecek komplikasyonlar, zarar ve riskler (ölüm gibi) ortadan kalkar. Kedilerin refah, yaşam seviyesi artarak mutlu, huzurlu ve uzun bir ömrü olmasına olanak sağlanır.



Yavruluk Dönemi Kısırlaştırma Operasyonu Ne Demektir?


Kedilerin cinsel olgunluğa erişmesi yetişkinlik evresine girmeden gerçekleşir. Kedilerin cinsine, erkek ve dişi olmalarına göre kısırlaştırma işleminin zamanı farklılık göstermektedir. Çünkü cinsel olgunluğa erişmeleri birbirinden farklıdır. Kediler cinsel olgunluk dönemini girdiklerini beden hareketleri ile gösterirler. Veteriner hekimlerce önerilen ve genel olarak kabul gören görüş kedilerin 6-7 aylık dönemlerinde kısırlaştırma operasyonuna alınmaları gerektiğidir.


Erkek kedilerde; doğumdan 8-10 ay sonra (daha erken de olabilir) kızgınlık belirtileri görülebilmektedir. Kızgınlık dönemine girdikten sonra operasyona alınabilir.


Dişi Kedilerde; 5 aylık olana kadar yavru sayılmaktadırlar. Kızgınlık dönemine girmeden veya hamile kalmadan operasyona alınabilir.


Bu konu hakkında detaylı bilgileri veteriner hekiminizden almanızı ve bu operasyonu ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Genel sağlık kontrolleri sırasında görüşmeniz gereken elzem konulardan biridir.


Kısırlaştırılmış Yavru Kediler İçin Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?


Yavruluk döneminden yetişkinlik evresine geçecek kedilerin besleme alışkanlıkları ve düzenleri sağlıklı birer birey olmaları için önemlidir. Zeminin sağlam döşenmesi, bu dönemdeki ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması gerekir. Yavruluk dönemlerinde gelişimleri hızla bir şekilde devam eder. Bu dönemde yavru kedi mamaları ile beslenmeleri çok önemlidir, gelişimlerine ek destek sağlamaktadır. Gelişmeye ve değişmeye devam eden vücutları özellikle daha fazla protein, vitamin, mineral, yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Tüm yaşam evresinde gerekli probiyotikleri de almalıdır.


“Peki kısırlaştırma işlemi sonrası beslenme düzeninde ne gibi değişiklikler yapmalıyım?” Sorusu ve bu soruya verilecek doğru cevaplar çok önemlidir. Kısırlaştırma işlemi sonrası beslenme düzenlerinde ideal olan kısırlaştırılmış kuru/yaş mama ve öne çıkan zengin protein gruplarıdır. Yapılan araştırmalar kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerin büyüme döngülerinde değişiklikler olduğunu göstermektedir. Kısırlaştırılmamış bir kedi ile kısırlaştırılmış bir kedinin besin gruplarına olan ihtiyacı oransal olarak değişmektedir. Yavruluk döneminde kısırlaştırılmış bir kedinin kısır olmayan mama bileşenleriyle beslenmesi kilo almasına, kronik sağlık sorunlarının görülmesine neden olmaktadır. Kısır bir yavru kedinin günlük alması gereken kalori miktarı %25-30 civarında azalmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta ideal oranda protein, vitamin ve mineral kombinasyonlarını almasıdır.


Kısırlaştırma operasyonu sonrasında metabolizma ve hareketlilik oranlarında azalma görülmektedir. Burada önemli olan alması gereken besin maddeleri/değerleri ile buluşması, kilo kontrolünün sağlanması ve yetişkinlik evresine sağlıklı bir şekilde adım atmasıdır. Yavru kediniz kısırlaştırma işleminden sonra sağlıklı kilo almalıdır.


Kısırlaştırılmış Yavru Kedilerde Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yavruluk dönemindeki kedilerin sağlıklı gelişimleri ve yetişkinlik dönemine rahat ulaşabilmeleri için özelleştirilmiş formüllü mamalara gereksinim duyarlar. Kısırlaştırılmış yavru kedilerin, temel besin ihtiyaçlarını karşılayacak, dengeli ve ideal oranlarda formüle edilmiş kısır kedi mamalarıyla beslenmeleri gerekir. Önemle üzerinde durduğumuz konu kilo kontrolüdür. Obezite, insan dâhil birçok canlının yaşam konforunu düşüren, sağlık sorunları olmak üzere birçok fiziksel ve ruhsal problemlere yol açan beslenme bozukluğudur. Küçük dostunuzun yaşam kalitesini önemsiyorsanız seçeceğiniz kuru/yaş mama; ırk, yaşam evresi, cins, kısır olma durumu, günlük harcadığı enerji miktarına bağlı olan çok değişkenli basamaklara göre belirlenmelidir.


Kısır yavru kedinizin metabolizması yavaşlayabilir fakat iştahı sabittir. İştahını ve günlük öğün miktarını kontrol altında tutmanız gerekir. Ek olarak güçlü bağışıklık sisteminin önemidir. Yavruluk dönemindeki bir kedinin hem vücut bütünlüğü hem de bağışıklık sistemi hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Çeşitli hastalıklara direnç sağlaması, güçlü beden yapısı için kuvvetli bağışıklık sistemi kritik önemdedir.


Kısırlaştırılmış Yavru Kedilerde Temel Beslenme İlkelerinin Önemi


Kısırlaştırılmış yavruların beslenme grafiğinde onların kontrolsüz kilo alımını engelleyecek, günlük enerji ve besin ihtiyacını karşılayacak etkenlere göre formüle edilmiş kısır kedi mamaları olmalıdır. Kedinizin lezzet ve tat beğenisine göre seçeceğiniz mama tanesinin buradaki önemi bir hayli fazladır. Besinlerden aldıkları lezzet onların ruhsal gelişimleri için de önemlidir. Kedilerin küçük birer gurme olduklarını çok net söyleyebiliriz. Damak zevklerindeki tat eşikleri oldukça yüksektir.


Kısırlaştırma işleminden sonra yavru kedinizin tüm ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılamanız gerekir. Özellikle beyin gelişimi, güçlü kas ve iskelet sistemi, bağışıklık sistemi, ağız, diş ve çene gelişimini destekleyen kısır kedi mamaların içeriğinde yer alan besin değerlerini dikkatle incelemeniz gerekir. Kilo kontrolünü sağlayan kısır kedi mamalarının içeriğindeki yağ oranlarının dengeli olması gerekir. İçerisinde mutlaka vücudun kontrolsüz yağ depolamasını önleyici yüksek seviyede lizin olmalıdır. Bağışıklık sistemini koruyucu E ve C vitaminleri mutlaka bulunmalıdır. Omega-3 bakımından oldukça zengin olmalıdır. Faydalı probiyotikler ve zengin protein gruplarını içermelidir. Yavru, yetişkin ve yaşlılık evrelerine göre belirlenecek kısır mamalarda yüksek miktarda antioksidan, fit görünümü için L-Karnitin, yaşlılık evresinde böbrek fonksiyonlarını düzenleyici dengeli pH ve mineral seviyesi ön plana çıkmaktadır.


Kısırlaştırılmış kedi yavrularının alması gereken besin değerlerinin eksiksiz olması ileri yaşam evrelerinde sağlıklı birer birey olmaları için bir hayli önem taşır.


Böylelikle alması gereken günlük kalori miktarını ve besin değerleri ile buluşacaktır. İdeal kilo dengesini sağlayarak, sağlıklı gelişimine destek olacaktır. Mamaların yüksek kalitede sindirilebilir ve vücudun kolay sentezleyecek bileşenlere sahip olması gerekir.


Kısırlaştırılmış Yavru Kedilerde Proteinin Önemi


Protein gruplarının çeşitliliğindeki geniş yelpaze, kedilerin dikkatini çekecek nitelikte tasarlanmaktadır. Kedilerin hayatında ister kısır olsun ister olmasın protein grupları mutlaka olmalıdır. Yavru kedilerin maması minimum %30 oranında protein içermelidir. Bu protein oranı kısırlaştırılmış yavru kediler için de geçerlidir. Baz alınacak miktar %30 oranında olup gelişimi için gerekli olan oran artırılabilir. Üzerinde önemle durduğumuz ve tekrar belirtmek de fayda gördüğümüz nokta olan gelişimlerinin hızla devam ettiği unutulmamalıdır. Kısırlaştırma işleminden sonra dâhi öğünlerinden diğer besin grupları asla ihmal edilmemelidir, dengeli kilo alımı sağlanmalıdır. Kısır kedi mamalarının içeriği, analitik bileşenleri, beslenmeye dayalı ek ilaveleri dengeli, yeterli ve tam olmalıdır.


Kısırlaştırmanın Önemine Dair Kısa Bir Bilgi


Kısırlaştırma operasyonun faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Yavru kedinizin uzun ve sağlıklı bir ömrü olması, yaşadığı hayatta mutlu bir geleceği olması için şarttır. Asla üremesini veya hamile kalmasını engellemek, bu imkânlardan mahrum bırakılması olarak düşünülmemelidir. Bu düşünceler daha çok insanî gereksinimler ve yaşam şeklinin göstergesidir, onun ürünüdür. Kedilerin anne, baba olma gibi gereksinimleri yoktur. Aksine kontrollü üremelerini ve çoğalmalarını sağlamak için kısırlaştırma ameliyatı çok önemlidir. Her cerrahi müdahalenin düşük düzeyde de olsa belirli riskleri vardır bunun için mutlaka iyi bir veteriner hekimle iletişime geçmenizi ve süreci yakından tanımanızı tavsiye ediyoruz. Hayat kurtarıcı bir müdahale ile mutlu hayatlara atılan patiler olsun.