23 Mayıs, 2024

Afrika Gri Papağanı Özellikleri Nelerdir? Afrika Gri Papağanı Bakımı

“Pallas Athene bir balıkçıl kuşu kondurdu sağda, yol üstüne, iki yiğit onu karanlıkta göremediler, ama duydular kuşun ötüşünü...”

İlyada

Afrika Gri Papağanı Özellikleri ve Bakım Kılavuzu


Kutsallık izafesine ermiş bu ihtişamlı güzellik bir uçtan bir uca dolaşır kâinatı. Kanatlarıyla size ilhamın, sevginin, dostluğun nüvelerini getirir. Kalbinde evreni, gözlerinde yıldız tozunu taşır. Hassas, duygusal, görünümleriyle sizi mest eden, neşeli, dost canlısı, cana yakın, duygusal, muzip Afrika Gri Papağanını sizler için seçtik. Gelin bu harika kanatlı dostumuza bakalım. Belki siz de bu kozmik türe kapılarınızı açarsınız ve onlarla bir ömürlük hayat paylaşırsınız.


Afrika Gri Papağanı Özellikleri Nelerdir?


Afrika Gri Papağanı Özellikleri Nelerdir? Afrika Gri Papağanı Bakımı; ‘Jako Papağanı’nın doğal yaşam ortamı, Orta ve Batı Afrika ülkelerini kapsayan yağmur ormanlarıdır. Endemik hayvan türüdür. Vücutlarında gri renk hâkimdir. Kuyruklarında parlak kırmızı veya bordo renkler vardır. Doğada grup hâlinde yaşarlar. Yetenekleri, zekâları, kelime hazneleri ve sorulan sorulara yanıt verme becerileriyle insanların ilgisini çeken Jako, doğal yaşam alanlarında kendi türleriyle iletişim kurmak amacıyla taklit yeteneğini geliştirmiştir. Ev ortamında doğal yaşamından uzak kaldığı için beraber yaşadığı aile bireyleriyle bu taklit ihtiyacını karşılar. Sosyalleşmeyi, sevdiği aile bireyleriyle sürekli temas hâlinde olmayı, konuşmayı, sohbet etmeyi çok sever. Küçük yaşlarda verilen düzenli eğitim programı ile çocuklarla, diğer evcil hayvanlarla iletişimi de kuvvetlenir. Gözleriyle kuracağınız duygusal iletişim sayesinde hayatında sevildiğini bilecektir. Beraber yaşadığı aile üyelerine karşı sevgi bağı kuvvetlidir. Yalnız, ilgisiz kalmayı sevmeyen Jako papağanı çok hassas bir türdür. Tanımadığı kişiler, ortam değişikliği, çevresinde alış(a)madığı nesneler bulunması onu strese hatta depresyona sokar. Stres ve depresyon görülme riski çok yüksek olup, tüylerini yolduğu gözlenmiştir. Kanatlı dostunuza karşı sakin, sabırlı, anlayışlı, sevgi dolu, saygılı ve özverili olmanız gerekir. Yanınızda güvende olduğunu bilmeli. Emin olun bunların fazlası size kanat dolusu mutluluk olarak geri dönecektir.



Afrika Gri Papağanı Bakımı


Beslenme Rutini


Afrika Gri Papağanı Özellikleri Nelerdir? Afrika Gri Papağanı Bakımı; Papağan dostunuzun sağlıklı ve uzun bir ömrü olması için besinlerindeki çeşitlilik önemlidir. Doğal ortamlarında çok sayıda ve farklılıkta; sebze, meyve hatta salyangoz ile beslenir. Jako papağanlarına özel olarak üretilmiş kaliteli pelet yemlerin tercih edilmesi, öğünlerinin atlanmaması gerekir. Pelet yemler, sıkıştırılmış olmasından dolayı içeriğinde birçok besin öğesini içerir. Unutmayın beslenme şekli ve içeriği bir kuşun karakterini etkiler. Bunu pozitif yönde etkilemek de sizin elinizde.


Sadece yem ve/veya çekirdek ile beslenme düzeni hatalı, tek yönlü olur. Özellikle pelet yemle beslenmesi tavsiye edilir. Pelet yeme geçiş belirli alıştırma sürecini kapsar. Bu süreci sevdikleri yemekler ile karıştırarak atlatabilirsiniz. Örneğin; pelet yeme alıştırma sürecinde; blenderdan geçirilmiş yemi sıcak su ile karıştırabilir, hazırlamış olduğunuz bu çorbayı da papağanınıza kaşıkla yedirebilirsiniz. Bazı kanatlı dostlarımız kaşıkla yemekten büyük keyif alır.


Biraz da sizlere sevdikleri, bayılarak tüketecekleri sebze ve meyvelerden bahsedelim;


  • Taze sebzeler; tatlı patates, havuç, kabak, brokoli, karalahana, kırmızıbiber, yeşilbiber, dolmalık biber, kereviz, salatalık, fasulye, marul, bezelye, kereviz, karnabahar, mısır, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, pazı.
  • Taze meyveler; kavun, karpuz, muz, kivi, elma, mango, papaya, mandalina, portakal, çilek, kayısı, armut, üzüm, böğürtlen.
  • Kepek, fındık, yumurta, rafine edilmemiş tahıllar da bu beslenme grubuna dâhildir.

Beslenme şekli asla tek tip olmamalıdır. Kendi hazırlayacağınız karışımlarla mutlaka bu öğünleri desteklemelisiniz. Dengeli, doğru ve yeterli beslenme modeli oluşturarak istikrarlı ve tutarlı olmalısınız. Size harika bir tarifle bu işlemi anlatalım. Karışımımız taze yeşillik, sebze ve bakliyattan oluşuyor; kabak, kırmızıbiber, yeşilbiber, amaranth, nohut, yulaf, maş fasulyesi, brokoli, havuç, maydanoz, dereotu, reyhan, zencefil, salatalık kabukları ile hazırlayacağınız lezzetli öğünlerle iştahlarını kabartın, onları şımartın. Sebzeleri güzel yıkamanız önemli. Bakliyatları da haşlayarak tümünü blenderdan geçirmeniz gerekir. Karışımlarınız evdeki sebzelere, mevsime göre değişebilir. Ara öğünlerde tohum ve/veya meyveler verebilirsiniz. En çok rastlanılan hata ise, öğünlerinde sadece çekirdek verilmesidir. Çekirdek vücutlarında, karaciğerlerinde yağlanmaya neden olur. Çekirdeklerin eğitimler sırasında ödül olarak verilmesi tavsiye edilir. Kanatlı dostunuzun neyi sevdiğini ve lezzet seçimini bilmeniz için onu gözlemlemeniz gerekir. Papağanınızın yaşına, günlük aktivitesine ve fizyolojik bütünlüğüne uygun oluşturulan dengeli ve yeterli beslenme ile onun hayat kalitesini artırın. Ara öğün olarak da meyve tercih edebilirsiniz. İçeriğindeki şeker itibariyle meyvenin ana öğün olarak verilmesi tavsiye edilmez. Alıştırma süreci için dilerseniz az miktarda ana öğününe koyabilirsiniz. Beslenme çizelgesinde veteriner desteği almanız önemlidir. Özellikle kuş veterinerlerinin sağlayacağı destek programı şarttır. Taze ve temiz içme suyunun bulunması gerekir. Sık sık değiştirilmiş kaynak suyu kullanılmalıdır. Musluk suyu tavsiye edilmez. Aloe Vera bitkisini de unutmayalım. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz aleo vera bitkisinin kanatlı dostlarınız için de muazzam tedavi edici yararları vardır; kaynatılmış aleo vera, suluğa koyulduğu takdirde birçok hastalığa karşı şifa olur. Sindirim sistemi sağlığı için kuş kumunu unutmamalısınız. Kanatlı dostunuza düzenli olarak kuş kumu vermek besinleri daha rahat öğütmesini sağlar. Mineral açısından zengindir. Organik ve inorganik olarak çeşitleri mevcuttur. Organik kum (mürekkep balığı kemiği, istiridye kabuğu gibi) kullanmanız tavsiye edilir. Papağanınızın enzimleriyle eriyerek dışkı yoluyla atılır.



Zehirli Gıdalar


Hangi gıdaların papağanlara zararlı olduğunu bilmeniz ve besin öğelerini bu listeye göre hazırlamanız gerekir. İleri yaş evrelerinde görülebilecek olumsuz etkileri minimize etmek sizin elinizde. İşte bu gıdaların listesi; Süt, şeker, avokado, elma - üzüm – kiraz – kayısı – şeftali – yeni dünya - erik çekirdeği, tütün, kafein, çiğ patates, tuz, alkol, mantar, soğan, tereyağı, patlıcan, siyah çay, yer fıstığı kabuğu, kuşkonmaz, domates yaprağı/sapı, tereyağı, pişmemiş fasulye/bezelye türü gıdaların hepsi, asitli/asitsiz kutulanmış tüm içecekler, atıştırmalık olarak tüketilen paketlenmiş gıdaların tümü, çikolata.


Gereken Besin Öğeleri;


  • Magnezyum minerali; kemik sağlığı, uyku ve dinlenme, kalp sağlığı, güçlü kaslar, stres azaltıcı ve önleyici
  • A – D3 vitamini
  • Kalsiyum minerali; gaga, tüy ve kemik sağlığı, kanın pıhtılaşması

gibi etkileriyle vitamin ve minerallerin beslenme düzenindeki tüm gıdaların içeriğinde mutlaka bulunması gerekir ve/veya ilave ek besinlerle desteklenmelidir.


Afrika Gri Papağanı Bakımı


Afrika Gri Papağanı Özellikleri Nelerdir? Afrika Gri Papağanı Bakımı; Afrika Gri Papağanının yabani doğası, fauna ve flora olarak biyoçeşitliliği fazla olan nemli, ılık, yağmurun bol olduğu yoğun ormanlarla kaplı coğrafyalara uyum sağlamıştır. Doğal ortamlarından ayrı olan papağanınızda deri kuruluğu, çatlaması ve beyaz toz şeklinde döküntüler fark ettiyseniz artık sebebini biliyorsunuz. Müdahale edilmezse üst solunum yolu enfeksiyonu oluşur. Spreyleme tekniğini kullanarak nemin olmadığı ortamlarda bu sorunları hafifletebilirsiniz. Spreyleme için sizin de günlük olarak tükettiğiniz kaynak su kullanmanız tavsiye edilir. Papağanınız gözle görülür biçimde rahatlayacaktır. Düzenli yıkamada (sıcak aylarda 2-3 günde bir, soğuk aylarda haftada bir) bu sorunların önüne geçer. Sadece temiz su (içeriğinde başka ek ürün, kimyasal kullanmadan) ile yaptıracağınız duş yeterlidir.


Ayak ve gaga bakımında badem yağı kullanabilirsiniz. Kurumasını önleyerek bu acı hissinden uzaklaşmasına yardımcı olursunuz. Saldırgan ve agresif tavır sergileme durumu olursa yumuşak havlu yardımı ile kanatlı dostunuzu tutabilirsiniz. Bakımları sırasında papağan dostunuzu korkutmadan ona yaklaşmanız önemlidir. Bittiğinde papağanınıza ödül vererek bu sürece alışmasını ve hatta seveceği, keyifli bir etkinlik olmasını sağlayabilirsiniz.


Hastalık belirtisi göstermeyen kanatlı dostunuz bazen saldırgan, kızgın, agresif olabilir. Bu davranışın kaynağını ve nedenini, papağanınızı neyin etkilediğini bilmelisiniz. Bazen bu tetiklenmeler; canının acıdığını gösterme şekli olabilir. Stresli veya hormonel olduğu anlamına da gelebilir. Doğal ağrı kesiciler yardımıyla; kurutulmuş limon çekirdeği besin karışımlarına eklenebilir, papatya çayı içirilerek ruhsal dengesi yatıştırılabilir. Yolculuk zamanlarında papatya çayı içirmeniz onu sakin yapacaktır. Papağan dostunuzun tüy sağlığına dikkat etmelisiniz. Tüy kalitesi, sağlığı hakkında size ipuçları verir. Bazı durumlarda hasta olmasa bile tüy kalitesinin kötü olduğunu gözleyebilirsiniz bu durumun sorun oluşturduğunu bilmeniz gerekir.


6 ayda bir yapılması gereken rutin sağlık kontrolleri için mutlaka veteriner desteği almalısınız. Yıllık olarak da kuş veterinerine götürmeniz tavsiye edilir. Papağangiller de dâhil tüm kuşlar hastalıklarını son ana kadar gizleyebilirler bunun için doğru-dengeli beslenme ve veteriner desteği almanız önem arz eder.



Kafes Seçimi ve Oyun Alanları


Kafes seçimi ve oyuncaklar, kendine ait rahat yaşam alanı, sunduğunuz hayat biçimi kanatlı dostlarınız için güvenli sığınak olacaktır. Eğlenceli, oyuncu doğasına uygun; rengarenk, çeşitli güzellikte oyuncaklar alarak, rahatlık ve uyum hissini kafeslerinde sağlayabilirsiniz. Kanatlı dostunuz için kendinizin de yapabileceği oyun alanları oluşturabilirsiniz. Kafesler mutlaka papağanınızın kanat açıklığında olmalıdır. İdeal boyutlarda, renksiz kafesler tercih etmelisiniz. Boyanın etken maddesi papağanlar için zararlıdır. Zaman içerisinde boyalar dökülmeye, kafes paslanmaya başlar, gagalarıyla kafese tutunan papağanlar için de bu korozyon tehlikelidir, zehirlidir. Pasa karşı oldukça dayanıklı; çelik, pirinç, bronz ve krom gibi metallerden yapılmış kafes tercihi doğru adım olacaktır. Kafes tellerinin aralığı da önemlidir. Bu aralıktan başını çıkaramayacak şekilde olması gerekir.


  • Papağanınızın kafes içerisinde gezip farklı tüneklerde oyuncak görmesi, hareket etmesi, sıkılmaması, egzersiz yapması gereklidir. Tüneklerin dokuları da farklılık gösterir; kumlu, kumaş ve plastik tünekler tavsiye edilmez. Ayaklarının rahatlığı ve sağlığı için pürüzsüz ahşap tünekler veya doğal dallar olmalıdır. Parmak egzersizleri için uygun olmalıdır. Tünekler, kısa ve kafesin çevresinde olmalıdır. Boydan boya yerleştirilen tüneklerle hemen karşısına konulan su ve yemlik papağan dostunuz için sıkıcı ve rahatsız edici olur.
  • Kafesler oyuncaksız bırakılmamalıdır. Renkli ahşap oyuncaklar, yuvarlak renkli hasır toplar, ziller, ipli ahşap veya koton ağaç tünekler, eski kitap, defter sayfalarından hazırlanmış oyuncaklar listenizde olmalıdır. Kanatlı dostunuza neşeli, eğlenceli bir ev yaratmalısınız. Papağangiller doğal ortamlarında sürekli besin ararlar bu yanlarını köreltmemek için oyuncakların, boncukların arasına minik tohumlar saklayabilirsiniz. Bu aktiviteden keyif almasını sağlayarak kanatlı dostunuzu oyun oynamaya teşvik edebilirsiniz. Kafes dışı oyun alanları, cam vantuzlu tünekler gibi tasarımları da ev içerisine, odalara ekleyebilirsiniz.
  • Kanatlı dostunuz gün içerisinde mutlaka aktivitelerini ve uçma egzersizlerini yapmalıdır. Kanatlarını açması, uçması doğası gereği bu özgürlüğü yaşaması gerekir. Obezite ve uçamama gibi fiziksel kondisyonunu etkileyecek sorunların önüne geçmelisiniz. Bir kuşu asla kafese hapsetmeyin!

Kafes Temizliği ve Bakımı


Afrika Gri Papağanı Özellikleri Nelerdir? Afrika Gri Papağanı Bakımı; Bakteri ve kokunun olmaması için kafes ve kafes içi oyuncak temizliği önemlidir. Temizlik sırasında kimyasal maddeler içeren ürünler kullanılmamalıdır. Çeşitli dezenfektan veya kafes temizleme ürünleri yerine tercihiz, doğal yöntem olan sirke (dezenfekte, koku giderme, kolay durulama ve sağlık açısından) olmalıdır. Temizlik periyotlarınız; günlük rutin temizlik, haftalık genel temizlik şeklinde olmalıdır. Hem rahatı hem de sağlığı açısından aksatılmamalıdır. Kafesin konumu da çok önemlidir. Papağan dostunuzun strese girmemesi için en az bir duvarının olması gerekir. Kafesin gün içerisinde güneş alması tavsiye edilir. Burada bahsedilen direkt güneş ışınlarına maruz kalması değildir. Rahat, aydınlık bir ortam tam ihtiyacı olanı karşılar. Bulunduğu yer; mutfak veya banyo gibi mikrobiyal enfeksiyonlara maruz kalacakları yerler olmamalıdır.


Sorumluluk bilinciyle hareket etmeniz gerekir. Bakım ve ilgisinin tutarlı, düzenli olması önemlidir. Aranızdaki duygusal bağ ve iletişimle yanınızdan asla ayrılmayan, fedakâr, sevgi dolu kanatlı bir dostunuz olsun.


Bu yazıyı hazırlamamda bana rehberlik eden ve destek olan, değerli bilgilerini ve tariflerini benimle paylaşan biricik Jako papağanı (Şerbet) annesi kıymetli Yağmur Candar’a teşekkürlerimi sunarım.