“Her hayat kutsaldır. İster ağaçta bir kuş, istersen de nehirde balık ol.”
Paul Doherty
Akvaryum İçin En İyi Balık Türleri Nelerdir? Çok geniş familyaya sahip olan balıklar, göz kamaştırıcı güzellikleriyle, verdikleri huzurla kendilerinden epeyce söz ettirirler. Balıklarınız için hazırlayacağınız konforlu, bir o kadar da güzel akvaryumlarla evinizde, ofisinizde kısacası tüm yaşam alanınızda sizin parçanız olarak kalacaklardır. Çocuklu ailelerin hayvan bakımında sorumluluk gelişimi için ilk adımı akvaryumlar oluşturabilir. Burada atılan ilk adım, hayatınıza dâhil etmeyi düşündüğünüz can dostlarınıza bağlılığınızı artıracaktır.
Gelin beraber akvaryumda yaşamaya en uygun, farklı balık türlerini inceleyelim, belki siz de kendi akvaryumunuzu oluşturmak isteyebilirsiniz;
‘Kavgacı Siyam’ balığı, Betta cinsine ait bir türdür. Doğal yaşam alanı Tayland’dır. İhtişamlı görünüşe, büyüleyici renklere sahip olan Beta balıkları yalnız yaşamayı sever. Farklı türlere hatta kendi türüne dahi oldukça agresiftir. Kalabalık, karma akvaryum düşünüyorsanız tek bir Beta balığı ya da sadece dişi almayı düşünebilirsiniz. Erkekler kendi aralarında anlaşamazken dişiler ile sorunsuz anlaşabilirler. Etçil bir türdür. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 25–27 santigrat derece olması gerekir.
Akvaryumların vazgeçilmezi, gözlerimizin turuncu asaleti ‘Gold Fish’ zeki, uysal ve barışçıl bir tür olarak bilinir. Sadece kendi türüyle anlaşabilen Japon balığı, diğer türlere karşı saldırgan ve agresif olabilir. Bu nedenle hazırlayacağınız akvaryum sadece kendi türünü oluşturan balıklardan oluşmalıdır. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinle beslenir. Mideleri yoktur buna paralel doyma hisleri de yoktur. Beslenme periyotlarına dikkat edilmelidir. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 18–24 santigrat derece olması gerekir.
Desenleriyle etkileyici görünüme sahiptir Melek balıkları. Doğal yaşam alanı Amazon Nehri Havzası’dır. Derin akvaryum içerisindeki yoğun bitki ortamı onun için en ideal saklanma ve yaşam alanıdır. Diğer türlerle anlaşamayan yarı agresif tür olan Melek balığı’nı seçerken, çift almayı tercih edebilirsiniz. Ya da saldırgan olmayan balık türleriyle aynı akvaryumda da bakabilirsiniz. Japon balığı ve Lepistes ile aynı akvaryumda olmamalıdır. Çöpçü balığı, Moli balığı, Tetra ve Kılıçkuyruklarla bir arada rahatça yaşayabilirler. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerle beslenirler. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 24-28 santigrat derece olması gerekir.
Doğal yaşam alanı Güney Amerika’dır. Çöpçü balıkları, diğer balıklardan artarak dibe çöken yemleri ve ayrıca kendi dip tablet yemleri ile beslenir. Toplu hâlde yaşamaya alışkın, barışçıl olan Çöpçü balıkları kendi türleriyle birlikte yaşamaya uygundur. Farklı türler ve hatta agresif olan türlerle de aynı alan içerisinde yaşayabilirler. Melek balığı, Vatoz, Moli balığı, Lepistes, Discus, Japon balığı, Betalarla karma akvaryumda yaşayabilirler. Ciklet ve Astronotlarla bir arada yaşamamalıdırlar. Çöpçü balığı akıntıyı sevmediği için bulunduğu akvaryumda iç filtre olmamalıdır. Dibe çöken besinleri tüketmelerinden dolayı dip bitkiler tercih edilmemelidir. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 25 santigrat derece olması gerekir.
Akvaryumda beslenebilen en farklı türlerden biri olan Kılıçkuyruk, cinsiyet değiştirme ve doğurgan olma özelleri ile tanınırlar. Doğal yaşam alanı Orta Amerika’dır. İleri yaşlarında doğurganlığını yitirmesi ile cinsiyet değiştirir. Kendi türündeki erkeklere karşı agresif ve saldırgandır, diğer balık türleriyle anlaşabilir. Kalabalık, karma akvaryumunuzda tek bir erkek, birden fazla dişi ile uyumlu olurlar. Bitki ve yosunun olduğu ortamların keyfini çıkartırlar. Hepçildirler, yani hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerle beslenirler. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 25 santigrat derece olması gerekir.
Farklı renk varyeteleri ile dikkat çekicidir. Doğal yaşam alanı Orta Amerika’dır. Moli balığının içlerinde en çok siyah renkte olan ‘Black Molly’ yoğun ilgi görür. Kendi türüyle sosyalleşerek yüzmekten hoşlanır. 6’lı gruplar hâlinde bakılması tavsiye edilir. Çok hassas olan bu canlılar su kirliğini karşı duyarlıdır, ciltlerinde beyaz benek ve mantar hastalığı görülme riski vardır. O nedenle karma, kalabalık akvaryumlarda beslemeye uygun değildir. Vatoz, Çöpçü balığı, Lepistes, bazı Gökkuşağı balıkları, diğer Sazangiller ve Barblar, Tetralar ile aynı akvaryumda yaşayabilirler. Yüzgeç yiyenlerle aynı ortamda bulunmamalıdır. Doğum zamanı farklı bölme veya tanka alınması gerekir. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerle beslenir. En vazgeçilmez besin kaynağı yosundur. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 20-28 santigrat derece olması gerekir.
Elinizle besleyerek özel bağ kurabileceğiniz barışçıl bir balık türüdür. Doğal yaşam alanı Güney Amerika Amazon Nehri’dir. ‘Oscar’ adıyla da bilinir. Bireysel yaşamayı seven Astronot balığı kendi türünden balıklarla daha uyum içinde olur. Akvaryumlarında bitkileri tercih etmezler daha çok bitkilere zarar verirler. Yaratacağınız en uygun ortamı; sert malzemelerden yapılmış taş veya kütük gibi dekorasyon ürünlerinden tercih edebilirsiniz. Kafalarında delik ve beyaz benek rahatsızlığı görülme riski vardır. Bu balık türüne iç parazit uygulaması yapılmalıdır. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerle beslenir. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 23-30 santigrat derece olması gerekir.
Sazangiller familyasından olan Zebra balığı çok hareketli, barışçıl, görünümleriyle de oldukça ilginç bir türdür. Doğal yaşam alanı Asya’dır. Kendi türüyle sürüler hâlinde olmaktan hoşlanır. Akvaryuma 6’lı veya 8’li grup şeklinde alınması tavsiye edilir. Bitkinin yoğun olduğu ortamları ve geniş yüzme alanlarından hoşlanır. Diğer türlerle uyumda sorun yaşamaz. Üreme döneminde agresif davranışlar gösterebilir. Ayrı bir bölüme veya tankın içerisine yerleştirilmesi onu daha güvende hissettirecektir. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerle beslenir. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 18-24 santigrat derece olması gerekir.
Diğer adıyla ‘Mandarin balığı’, ruhu açığa çıkaran renklere, kendisine hayran bırakan ve ilgi çekici bir görünüme sahip türdür. Doğal yaşam alanı Batı Pasifik, Japonya Ryukyu Adaları ile Batı Avustralya’dır. Yaşam alanlarından ayrılmadan sürüler veya çiftler hâlinde, yavaş hareket ederek yaşarlar. Sakin ve barışçıl olmaları onları diğer türlerle uygun yaşamaya adapte etmiştir. Akvaryumlarında tuzlu su ve saklanabilecekleri dekoratif kayalar olmalıdır. Deniz dibinden beslenirler. Besin konusunda seçicidirler, Pod’larla beslenirler. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 23-29 santigrat derece olması gerekir.
Akvaryumların vazgeçilmez gözdesi, çeşitli renklere sahip pulları ile Lepisteslerin popülerliği tüm coğrafyaya yayılmıştır. ‘Milenyum balığı’ olarak da bilinir. Doğal yaşam alanı Güney Amerika’dır. Sazangiller familyasına bağlıdır. Erkeklerin renk çılgınlığı, can alıcı güzelliği karşısında söyleyecek söz yoktur. Canlı doğum yaparlar. Aç kalmaları durumunda da yavrularını yeme davranışında bulunurlar. Bunun için yavrular özel bir bölmeye (içerisine su alan ızgaralı, delikli bir tank veya kutucuk, yavruluk) alınarak yerleştirilmelidir. Düzenli ve yeterli beslenmeleri gerekir. Beyaz benek hastalığına yakalanma riskleri vardır. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinlerle beslenir. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 25-28 santigrat derece olması gerekir.
Neon balığı olarak da bilinir. Bu türün neon renkleri, güzelliği ve sakinliği akvaryumlarda dinginlik yaratır. Doğal yaşam alanı Güney Amerika’dır. Barışçıl olmalarının yanı sıra sürü balıklarıdır. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar, 6’lı veya 8’li gruplar hâlinde yaşamaları tercih edilir. Karma akvaryumlarda barışçıl olarak yaşayabilirler. Bitkilerin yoğun olduğu akvaryumlarda yaşamayı severler. Hem hayvansal hem de bitkisel proteinle beslenir. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 22 santigrat derecenin altında olmaması gerekir.
‘Akvaryumun Kralı’ olan bu balık türü bir hayli ilginç anatomisi ve renkleriyle akvaryum severlerin gözdesidir. Doğal yaşam alanı Latin Amerika’dır. Sakin su canlısıdır. Kendi türleriyle toplu hâlde yaşamayı sever, en az 6’lı grup olacak şekilde bakılması tavsiye edilir. Agresif ve saldırgan türler ile aynı akvaryumda bakılmamalıdır. Su Salyangozları ve Çöpçü balıkları ile karma akvaryumda uyumlu yaşayabilirler. Su sıcaklığı ve ısı değişimlerine dikkat edilmesi gerekir bu konuda oldukça hassastırlar. Ani ısı değişimleri olduğunda beslenmelerinde de değişimler gözlenir. Bu nedenle özel bakımları vardır. Bulundukları suları çok kirleten Discus balıklarının akvaryumlarında, güçlü su filtreleri olması ve haftada üç kez de su değişimlerinin yapılması gerekir. Etçil balıklardır. Uygun yaşam alanındaki su sıcaklığının 25-30 santigrat derece olması gerekir.
Su canlılarının dünyasına girmeden önce bunun hobi değil sorumluluk taşıdığını lütfen unutmayın! Yaşam haklarının olduğunu bilmek ve bu bilince göre hareket etmek çok önemlidir. Akvaryumda baktığınız canlıların doğal yaşam standartları vardır. Bakım, sağlık, doğru ve ideal beslenme gibi hayatlarını en iyi düzeyde idame ettirebilecek uygun ortamın sağlanması şarttır. Doğalarına uygun olan en iyi akvaryum ve arkadaş seçimiyle bu canlılara uzun ve sağlıklı bir hayat verin. Seyirlik değil ömürlük hayatları olsun!
Evcil hayvan bakımı, eğitim, sağlık ve eğlenceli ipuçları için bloglarımızı keşfedin. Her şey dostlarınız için!
Blogları Keşfet