Akvaryum tutkunları bilirler ki su altı yaşamı ayrı bir dünyaya geçişin kapısıdır. Akvaryum dünyası sadece farklı balık türlerine değil birçok su altı popülasyonundan canlı türüne de ev sahipliği yapar. Akvaryumların, tankların olmazsa olmazı canlı bitki türleri ise hem su altı ekosistemini, ekolojisini korumak hem de muhteşem peyzaj ve kompozisyon yaratmak için gereklidir.
Farklı bir dünyanın kapısını aralamak ve iyi bir akvartist olmak istiyorsanız canlı bitkiler hakkında bilmeniz gereken detayları bu yazımıza ayırdık. İşte büyülü su altı yaşamanın karizmaları canlı bitkiler;
Su canlılarının yaşam alanları değiştirilerek evlerinizin bir dekorasyonu hâline gelmesine ve bu döngünün kırılarak “hobi” olarak okunmasının ne kadar yanlış olduğuna değinmeden geçmemek gerekir. Her canlı kendi doğasında ve popülasyonunda yaşama hakkına sahiptir. Eğer profesyonel anlamda bir akvartist olmak istiyorsanız önceliğiniz su altı yaşamına saygı duymak olmalıdır. Ek olarak gerekli tüm donanıma ve maddi güce sahip olmanız gerekir. Büyük bir sorumluluk alarak yaşam odaklı felsefeyle hareket etmeniz sayesinde balıklarınızın uzun ve sağlıklı ömürleri olacaktır. Emek ve dikkat bu süreçte sizi tetikleyen duygular olmalıdır.
Akvaryum bitki türleri sadece göze hoş görünen, varlıklarıyla renk katan su altı canlıları değildir. Başlı başına ekosistemin bir parçasıdır. Su içerisinde oksijen kaynağı olmalarıyla hayati öneme sahiptirler. Sudaki ağır metalleri emer ve azot dengesini kurmaya yardımcı olurlar. Biyolojik filtrasyon görevi görerek suyun kalitesini artırırlar. Balıklar için iyi birer yuva ve sığınak olurlar. Ayrıca balıklar yumurtalarını bırakabilecekleri bir yüzeye sahip olarak da güvenli bölge oluşturmalarına yardım ederler. Bizlerin ağaçsız yaşamayacağı gibi su altı canlıları da çeşitli bitki türlerinin varlıklarına ihtiyaç duyar.
Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biridir. Akvaryum veya tank içerisinde bakacağınız balık türlerine göre bitki seçimini doğru yapmanız gerekir. Örneğin; Tetra ve Japon balıkları Cryptocoryne nurii bitki türüyle dostturlar. Birçok balık türüyle iyi anlaşan bir bitki türü vardır o da Microsorum pteropus sp narrowdur.
Bitkiler uzunluğu, genişliği, ışık ihtiyacı, su sertliğine karşı toleransı, uygun pH seviyesi, büyüme ve gelişme hızı, zorluk seviyesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak türlere ayrılır. Belirlediğiniz yaşam alanına (akvaryum veya tank) uygunluğu da bu kriterlere göre önemlidir. Tüm süreç birbiriyle bağlantılıdır.
Akvaryum bitkileri ön plan, arka plan ve dip olarak üç farklı kategoriyle sınıflandırılır. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
Ön Plan Bitkileri; Su florasında’ büyüme temposu yavaş bitkiler’ olarak isimlendirilir. Genellikle dekorasyon amaçlı yerleştirilen bitkilerdir. Bu bitki türleri görünümlerini uzun süre bozmadan koruyabilirler. Minimum düzeyde güneş yeterlidir. Alternanthera Sessilis, Ammania Rotala sp Bonsai, Nomaphila Siamensis bitki türlerini örnek olarak verebiliriz.
Arka Plan Bitkileri; Yaşam alanının arka duvarında fon oluşturmak amacıyla, yan kısımlara doğru da gelecek şekilde yetiştirilen bitki türleridir. Boyları ön plan bitki türlerine göre daha uzundur. Ammannia Senegalensis, Akvaryum Saz bitkisi, Alternanthera Bettzickiana Red, Amazon Hançeri bitki türlerini örnek olarak verebiliriz.
Dip Bitkileri; Yaşam alanın dip bölümünde kullanılan bitki türleridir. Zeminin tamamının dip bitkileriyle kaplanması tavsiye edilmez çünkü bazı su canlısı türlerinin kumda yiyecek arama gibi özellikleri vardır. Kumu görmek onların sağlığı için gereklidir. Yüzme alanlarında hareket olanağı sağlaması için boyları ayarlanmalıdır. Hemianthus Callitrichoides Cuba, Eleocharis Mini Pavrula, Micranthemum Monte Carlo bitki türlerini örnek verebiliriz.
Ön, arka, dip bitki türlerinin uzunluk, genişlik, sıcaklık, ışık ihtiyacı, uygun pH değeri, su sertliği toleransı, gelişim hızlarını bilmeniz ve en uygun bitki çeşidini seçmeniz gerekir.
Zemin ve ön plan bitkisi olarak tercih edilen Lilaeopsis Novaezelandiae;
Uzunluk: 4-7 cm
Genişlik: 5+ cm
Sıcaklık: 15-26 °C
Işık İhtiyacı: Yüksek-çok yüksek
Uygun pH değeri: 6,0-8,0
Su Sertliği Toleransı: Çok yumuşak-sert
Gelişim Hızı: Yavaş
Bu bitki türü yerleştirilirken gruplar arasına birkaç cm boşluk kalacak şekilde dikilmesi önerilmektedir. Ve ayrıca diğer bitkilerin lilaeopsisin ışığını kesmediğinden emin olmanız gerekir.
Tüm bu faktörler ışığında tekrar üzerinde durmakta yarar görüyoruz, yaşam alanı olarak seçtiğiniz yuvada balık ve diğer su altı canlı türleri ile bitki türleri uyum içerinde olmalıdır.
Akvaryum veya tank hangisi olursa olsun su altı canlılarının yuvası hâline gelecektir. O nedenle hacim olarak geniş bir yaşam alanı belirlemeniz ilk adımınız olmalıdır. Sağlıklı bir su ortamı için belirlenecek alanın büyüklüğü çok önemlidir. Küçük bir alanda kapana kısılmış olmak balıklarınızı mutsuz ve hasta edecektir. Daha sonraki adımlarınız suyun idaresi ve yönetimi ile ilgili olmalıdır. Düzenli olarak yapılacak su bakımı ve kontrolü asla aksatılmamalıdır. Balıklarınızın beslenme ve mevcut sağlık durumlarına göstereceğiniz ilgi de önemlidir. Sorumluluk bilinciyle hareket etmeniz, su altı canlı yaşamına saygı duyarak ihtiyaçlarını karşılamanız önemlidir.