14 Nisan, 2025

Ankara Tavşanı (Angora Tavşanı) Özellikleri, Bakım ve Beslenmesi

Ankara tavşanı, diğer adıyla Angora tavşanı, ipeksi yumuşaklıkta uzun tüyleriyle bilinir. Zarafetiyle büyüleyici görünüme sahip olan Ankara tavşanı hakkında bilmeniz gereken tüm detayları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Ankara Tavşanı Kökenine Dair


Kökeni Ankara olan Ankara tavşanı safkan özellikler taşımaktadır. Ankara ilinden tüm dünyaya yayıldığı bilinmekte olup Galatlar, Frigler ve İngiliz denizciler tarafından Fransa ve İngiltere’ye kadar götürülmüştür. 1700’lü yıllarda Fransızlar ve İngilizler arasında popülaritesi artan Ankara tavşanının yününden yararlanmaya başlanmıştır. 1900’lü yıllarda ise Amerika tarafından tanınmıştır. Ankara tavşanının Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altına girince Ankara’ya tekrar getirilmiştir.


Gri tüyleriyle çit önünde dinlenen Ankara tavşanı
Gri tüyleriyle çit önünde dinlenen Ankara tavşanı

Ankara Tavşanı Özellikleri


  • Ankara tavşanı orta büyüklüktedir. Yuvarlak bir kafaya, kısa bir boyna sahiptir.
  • En ilgi çekici özelliği ipeksi dokudaki uzun tüyleridir. Beyaz, gri, kahverengi kürk tonlarına sahip Ankara tavşanları da vardır.
  • Dik kulakları iki yana açıktır ve ucunda kendisine sevimlilik katan püskülleri vardır. Kulağının iç kısmı seyrek ve kısa dış yüzü ise ince uzun, ipeksi tüylerle kaplıdır.
  • Beyaz Ankara tavşanlarının gözleri kırmızıdır. Bunun nedeni ise renk verici pigmentin olmayışıdır.
  • Kemikleri ince fakat sağlamdır. Ayakları ince, uzun ve tüylerle kaplıdır.
  • Ortalama ağırlıkları 3,5 - 4 kg aralığındadır.
  • 3 – 4 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler
  • 7 – 8 aylıkken de çiftleşmeye hazırdırlar
  • Doğan yavru sayısı ortalama 3’tür. Yavrular 6 aylıkken sütten kesilirler.

Ankara Tavşanı Sosyal Davranış Özellikleri


Ankara tavşanı hassas, nazik ve sevecen özelliklere sahiptir. Ankara tavşanının sosyal ilişkileri kuvvetlidir bu sebeple asla yalnız kalmak istemez. Yalnız kalmak bu küçük dostumuzu strese sokmaya yeter. Yanında partnerinin veya diğer evcil hayvanların olması onu daha mutlu edecektir.

İnsanlarla etkileşimi de oldukça kuvvetlidir. İnsanlarla beraber zaman geçirmeyi ve hayatlarının bir parçası olmayı sever.


Ev ortamında poz veren açık kahverengi Angora tavşanı
Ev ortamında poz veren açık kahverengi Angora tavşanı

Ankara Tavşanı Yaşam Alanı


  • Karasal iklimin hâkim olduğu alanlar yaşamaları için elverişlidir.
  • Ev içerisinde uygun, rahat edebileceği geniş bir alan tasarlanmalıdır.
  • Kafes ortamında bakılacaksa eğer kafes ölçüleri minimum 70 - 90 x 60 x 45 ölçülerinde olmalıdır. Küçük kafes Ankara tavşanını strese sokar ve yünlerinde keçeleşme oluşur. Ayrıca bacaklarını uzatabileceği alan bulamayacağı için arka ayakları üzerinde aynı pozisyonda oturmasından kaynaklı ayak taban yaraları oluşur.
  • Kafes tabanında yataklık kullanılmalıdır. Yataklık kullanılmıyorsa taban yaralanmalarını engellemek için kenarları yuvarlatılmış ahşap ızgara kullanılmalıdır. Izgaranın optimum genişliği 25 – 30 mm, ızgara aralığı 10 -12 mm olmalıdır.
  • Tavşanın sağlığı için kafes temizliğine önem verilmelidir. Dışkı ve idrar kafes ortamından kolay temizlenebilecek düzende tasarlanmalıdır. Temizlik kurallarına uyulmayan bir ortamda tavşan strese girer ve tüylerinde keçeleşme oluşur.

Ankara Tavşanı Beslenme Planı


Ankara Tavşanının sindirim sistemi hassastır. Yoğun, parlak tüy yapısının canlı kalabilmesi için beslenme dinamiklerine fazlasıyla dikkat edilmesi gerekir. Doğru ve dengeli bir diyet programı uygulandığı takdirde deri ve tüy sağlığından tutunda fiziksel ve ruhsal sağlığına kadar canlı görünmesini sağlayacaktır.

Tavşanlar günde ortalama 170 gr yem tüketir. Ankara tavşanının kılındaki keratin kükürtlü amino asitlerce zengindir bu nedenle beslenme içeriği de kükürtlü amino asitlerce zengin olmalıdır.

Ankara tavşanının yem içeriğinde; %16 – 17 ham protein, %16,5 ham selüloz, 2750 kcal/ kg sindirilebilir enerji, %2 – 3 ham yağ mutlaka bulunmalıdır. Kükürtlü amino asit miktarı ise % 0,7 – 0,8 civarında olmalıdır.

Lif bakımından zengin taze, temiz otlar ve yoncalar, vitamin ve mineral açısından zengin taze sebze ve yeşillikler (marul, ıspanak, havuç ve kereviz sapı gibi), tavşanlar için özel olarak üretilmiş yüksek kalitede kuru yemler günlük öğünlerinde olmalı ve kontrollü verilmelidir. Rahat erişebileceği taze ve temiz içme suyu da mutlaka bulunmalıdır.

Günlük beslenme planı, porsiyon miktarı, öğün çeşitliliği için mutlaka veteriner hekim önerisi almayı ihmal etmeyin. Doğru ve dengeli bir beslenme programı sevimli tavşanınızın alması gereken tüm besin öğelerini içerecektir. Uzun ve sağlıklı bir ömrü olmasına fayda sağlayacaktır.



Yandan görüntüsü alınmış kabarık tüyleriyle Angora tavşanı
Yandan görüntüsü alınmış kabarık tüyleriyle Angora tavşanı

Ankara Tavşanının Tüketmemesi Gereken Zararlı Besinler


Ankara tavşanı gibi çok özel bir hayvanın bakım ve sorumluluğunu üstlenmek beslenmesinin de özel olmasını gerektirir. Çeşitli sağlık sorunları yaşamaması ve uzun bir ömrü olması için dikkat etmeniz gerekenler;


  • İşlenmiş ticari gıdaların tümünden uzak durmanız gerekir. Cips, çikolata, ekmek, bisküvi gibi pek çok gıda türü.
  •  Sindirimi zor besinler. Soğan, sarımsak gibi gıdaların tümü.
  • Şeker oranı yüksek, aşırı sulu sebze ve meyveler veteriner hekim bilgisi dâhilinde kontrollü verilmelidir.
  •  Tuzlu – tatlı içeriklere sahip tüm gıdalar. Çerez, bisküvi gibi besin maddeleri kesinlikle öğünlerine dâhil edilmemelidir.

Ankara Tavşanı Sağlık Sorunları


Ankara tavşanının karşılaştığı bazı sağlık sorunları bulunmaktadır. Bakım ve beslenme rutinleri dikkate alındığı takdirde bu sorunları minimize edebilir hayat kalitesini artırabilirsiniz.

Deri Problemi; Tavşanların ayak kemikleri ve deri arasındaki yumuşaklığı sağlayan kas tabakaları yoktur. Ayak tabanındaki deri ve tüylerin ince olmasının da etkisiyle taban yaraları çok sık oluşmaktadır. Ayak tabanındaki yaralar ileri evrede ağrıya sebep olarak yem tüketimlerini düşürmekte ve hayvanın ömrünü kısaltmaktadır.


Tüy Topaklanması; Ankara tavşanlarının midesinde tüy topaklanmalarından kaynaklı mide rahatsızlıkları görülmektedir. Kendi tüylerinin yutmalarından kaynaklı oluşmaktadır. Bunun sonucunda tavşan yem tüketemeyecek duruma gelir, kendi vücut ısısını da koruyamadığı için sonucu üzücü bir şekilde ölüm olmaktadır.


Tüy topaklanmasını önlemek için tavsiye edilen, tavşanın haftada bir kez aç bırakılarak sadece kuru ot ve su ile beslenmesine izin verilmesidir.  Ayrıca papaya ve ananas suyu hapının tüy topaklanmasına iyi geldiği bilinmektedir, önerilmektedir.


Koltuk üstünde oturan yavru beyaz Ankara tavşanı
Koltuk üstünde oturan yavru beyaz Ankara tavşanı

Ankara Tavşanı Kırkımı


Ankara tavşanı 2 aylıkken kırkılmaya başlar. Daha sonra bu periyot üç ayda bire yükseltilir. Kırkımda cinsiyet, yaş, ağırlık, gebelik durumu, çevresel faktörler değerlendirilir. Bunun için tüy bakımının uzman veteriner hekim tarafından yapılması tavsiye edilir.

Ankara tavşanının ölüm nedenlerinin %50 ‘si kırkım nedeniyle olmaktadır. Kırkımdan sonraki ilk hafta ölüm oranları yüksektir. Kışların çok şiddetli geçtiği bölgelerde, soğuk aylarda kırkım olmamalıdır.


Ankara Tavşanı Hakkında Önemli Bilgiler


! Anne tavşanın hamile iken ve/veya doğumdan sonra yetersiz beslenmesi, korkutulması, kalıtsal nedenlerle kanibalizm görülebilmektedir. Anne tavşanın yavrularını yemesi şeklinde görülür. Böyle bir durum karşısında derhal anne tavşan damızlıktan çıkarılmalıdır.

!! Aynı ortamı paylaşan tavşanlar arasında üstünlük kavgası çıkabilir. Tavşanların 3 – 4 aylıkken (cinsel olgunluktan itibaren) ayrı kafeslere alınması gerekir.


Toprak zeminde oturan siyah-gri tüy yapısına sahip Ankara tavşanı
Toprak zeminde oturan siyah-gri tüy yapısına sahip Ankara tavşanı

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

Ankara Tavşanı (Angora Tavşanı) Özellikleri, Bakım ve Beslenmesi/h2>

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş