Diğer adı Oscar olan Astronot balığının doğal yaşam alanı Güney Amerika’dır. Akvaryumların vazgeçilmezi Astronot balıkları, ilginç tarzları, akvaryum içerisindeki aktif yaşamları ve göz alıcı renkleriyle insanların ilgisini çeker. Astronot balıklarının doğal yaşam döngülerinde dikkat etmeniz gereken pek çok detayı yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
Astronot balığı şaşırtıcı bir şekilde insanlarla iletişim kurmayı sever. Bakıldığı ortamda özel ilgi bekler. Sevilmekten, dokunulmaktan hoşlandığını biliyor muydunuz? Sevgi ve ilgi isteyen Astronot balıkları insanları tanır ve onlarla bağ kurmayı da sever. Elle beslenmekte de zevk alırlar. Yemi elinizden kapabilmek için akrobatik hareketler yaptığını görmek size ayrı heyecan verecektir. Oldukça zeki, sosyal ve hareketlidirler. Bu özellikleri sayesinde Astronot balıkları akvaryumların en sevilen en çok bakılan popüler balık türü haline gelmiştir.
Astronot balığı şaşırtıcı bir şekilde insanlarla iletişim kurmayı sever. Bakıldığı ortamda özel ilgi bekler. Sevilmekten, dokunulmaktan hoşlandığını biliyor muydunuz? Sevgi ve ilgi isteyen Astronot balıkları insanları tanır ve onlarla bağ kurmayı da sever. Elle beslenmekte de zevk alırlar. Yemi elinizden kapabilmek için akrobatik hareketler yaptığını görmek size ayrı heyecan verecektir. Oldukça zeki, sosyal ve hareketlidirler. Bu özellikleri sayesinde Astronot balıkları akvaryumların en sevilen en çok bakılan popüler balık türü haline gelmiştir.
Astronot balığının ömrü 10 yıldır. Doğru bakım koşulları sağlandığı takdirde yaşam süreleri 20 yıla kadar çıkmaktadır.
Farklı alt türü ve renk yelpazesine sahip olan Astronot balığının yaygın türleri;
Mini Gold Astronot Balığı:
Küçük boyutlarıyla alanda fazla yer kaplamayan, akvaryumların gözdesi olan Astronot balığı türüdür.
Albino Astronot Balığı:
Beyaz renk ve kırmızı gözleriyle dikkatleri üzerine çeker. Nadir bulunması onu fazlasıyla çekici kılar.
Standart Astronot Balığı:
Koyu kahverengi üzerine turuncu benekleri bulunan en yaygın türdür.
Siyah Astronot Balığı:
Simsiyah olup, asil görünümüyle oldukça estetik yapıya sahiptir. Nadir bulunan bir diğer türüdür.
Astronot balıkları doğal yaşam alanlarında geniş bölgelerde aktif hareket ederler. Bu nedenle seçeceğiniz akvaryumun boyutlarının büyük olması içerisinde balıklarınızın rahat hareket edebilmeleri için önem taşır. Refah seviyelerinin yüksek olması ömürlerini de uzatacaktır. Küçük bir akvaryum alanı balıklarınızın stres seviyesini artırarak ömürlerini kısaltır. Akvaryum ne kadar büyüklükte olmalıdır sorunun tek bir yanıtı yoktur. İçerisinde birden fazla astronot balığı bakmak istiyorsanız mümkün olduğunca geniş olması gerekir bunu unutmayın.
Astronot balıkları kendi büyüklüklerinin içte biri kadar yukarı zıplayabilmektedir, kapalı bir akvaryum tercihine yönelmeniz riskleri ortadan kaldıracaktır.
Astronot balıkları büyük boyutlara ulaşabilmektedir. Ayda 2,5-3 cm’lik büyüme hızlarıyla 35cm’e ulaşmaktadırlar. Erkek Astronot balıklarının büyüme hızı dişi Astronot balıklarından fazladır. Seçeceğiniz akvaryum boyutlarının geniş olması gerekmektedir.
Dip-orta-yüzey seviyelerinde zaman geçirmeyi seven Astronot balıklarınız için uygun yaşam alanı yaratmak istiyorsanız su seviyesi, değişimi ve kalitesine ekstra önem vermeniz gerekir. Suyun temizliği için kaliteli bir filtre sistemi mutlaka olmalıdır. Suyun ortalama sıcaklığı 22-28 derece olmalıdır. Bunun için ısı ölçer bulundurmanız ve su ısısını sürekli takip etmeniz büyük önem taşır.
Ayrıca Astronot balıkları nötr veya hafif asidik suyu tercih ederler. Sıcaklık ve suyun pH kontolü balıkların sağlığı için hayatidir.
Akvaryumların vazgeçilmezi dekorasyonlar, balıkların doğal yaşam alanlarına benzer bir tasarım yaratmak için mühimdir. Astronot balıkları bitkileri sevmez, onları sökerek zarar verme davranışını gösterirler. Bu nedenle tasarımlarınızda daha çok kütük, kaya ve kovuk gibi sert cisimlere yer vermeniz doğal yaşam alanlarındaki gibi güvenli bir ortamı balıklarınıza sunacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta dizayn sırasında balıklarınıza yüzebilecekleri rahat bir alan bırakmanız gerektiğidir.
Her balık türünde olduğu gibi deniz canlısı Astronot balıklarının da hastalıklara karşı hassasiyeti vardır. Sağlıklı su ortamı ve doğru beslenme şartlarını yerine getirmeniz, balıklarınızı sağlığı için kritik önem taşır. Kirlenmiş bir su, yetersiz bir beslenme balıklarınızın ömrünü kısaltacaktır.
Beyaz benek hastalığına yakalanma oranları yüksektir. Delik kafa semptomları da sık görülür. Bunun için muhakkak iç parazit uygulaması yapmanız balıklarınızın sağlığı için son derece önemlidir. Gerekli tıbbi detaylara dair bilgiler için uzman veteriner hekimle görüşmeniz gerekir. Herhangi bir ilaç müdahalesi yapmadan önce konunun uzmanından görüş almayı lütfen ihmal etmeyin. Üzücü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Astronot balığı etobur balıklar arasında yer alır. Protein ağırlıklı bir diyet sağlıklı gelişimleri için gereklidir. Doğal yaşam alanlarında, karından bacaklılar, kabuklular, larvalar ve suda yaşayan böceklerle beslenirler. En sevdikleri besin ise tavuk ciğeridir. Haftada 1 -2 defa canlı yem ile beslenmeleri gerekir. Su piresi, solucanlar, hindi yüreği, karides, tavuk göğsü, tavuk ciğeri, hamsi ve mezgit gibi az yağlı balıklar besin öğelerini oluşturur. Ek olarak haftada 1 – 2 defa metabolizmaları için bitkisel besinler (haşlanmış ıspanak, kabak) tüketmeleri gerekir. Renklerinin daha canlı görünmesi, bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için mutlaka vitamin ve mineral açısından zengin, kaliteli kuru balık yemleri ve granül yemlerle beslenmeleri gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmeleri önem arz eder.
Astronot balıklarınızın sağlıklı bir hayat sürmeleri, kaliteli ve taze yemlerin tercih edilmesiyle mümkündür. Kuru yem dışında verilen besinlerinin bayat olması iç parazit hastalığını tetikler, karınlarının içe çekilmesine ve dışkılarının beyaz olmasına neden olur.
Astronot balıkları agresiftirler. Kendisinden küçük balıkları avlama eğilimi gösterirler. Akvaryumda barış ortamı yaratabilmeniz için Astronot balıklarını kendi türleriyle bakmanız daha uygun olacaktır. Bazı çöpçü balığı ve çiklet balığı türleri ile anlaştıkları bilinmektedir.
Astronot balıklarında cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Dişi ve erkek ayrımını yetişkinlik evresine kadar belirleyemeyebilirsiniz. Bu ayrımı yapabilmek için detayları bilmeniz gerekir;
Dişilerin karın bölgesi geniş ve yuvarlaktır. Erkeklerin ise daha incedir. Ek olarak çiftleşme döneminde dişilerde yumurta dökeceği anal açıklık belirginleşir. Dişilerin üreme tüpü geniş ve oval uçlu, erkeklerin ise dar ve sivri uçludur.
Astronot balıkları, uygun koşullar sağlandığı takdirde, ilkbahar ve yaz aylarında çiftleşme döngüsüne girerler. Çiftleşme zamanları 1 – 2 yaş aralığına tekabül eder. Düz kaya gibi alanlar yumurta dökmeleri için elverişli ortamı sağlar. Yavrular, yumurtaların döllenmesinden birkaç gün sonra yumurtadan çıkarlar. Bu süreçte anne ve baba astronot balıklarının yavrularını koruma güdüleri fazlasıyla gelişir.
Üretme yapabilmeniz için, akvaryum alanının geniş olması gerekir. Fazla sayıda Astronot balığı bakımıyla ilgileniyorsanız ve üretmek istiyorsanız. Dişi - erkek ayrımının da zor olmasından dolayı 8 – 10’arlı gruplara ayırmanız bu gruplar içerisinde de eşleşen balıkları ayrı bir tanka almanız gerekir. Bu süreci ne kadar titiz ve sağlık koşullarına uygun yönetirseniz balıklarınızın üreme süreçleri de strese girmeden daha rahat olacaktır.
Akvaryumlarda balık türlerine bakmak ve ilgilenmek istiyorsanız, yaşam odaklı olmaya özen göstermeniz çok önemlidir. Hobi, seyir amaçlı olmamalıdır.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş