23 Mayıs, 2024

Büyük Irk Köpek Bakımı

Bernese Dağ Köpeği, Alman Çoban Köpeği, Labrador Retiriever, Golden Retriever, Rotweiller ve daha birçok büyük ırk köpek dostlarımız… Büyük köpek ırkları iri cüsselerine karşı oldukça sevimli, sıcakkanlı mizaca sahiptirler aynı zamanda sevgi dolu kocaman kalpleri vardır. Büyük ırk köpeklere nasıl bakılır? Mama seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? Gibi hayatlarına dair bilmeniz gereken önemli konuları sizin için inceledik. Evinize iri cüsseli bir pati arkadaşı arıyorsanız aradığınız detaylara bu yazımızda ulaşabilirsiniz.


“Harika bir köpeğiniz olduğunda, onsuz bir hayat azalmış demektir.” 

Dean Konntz

Size önce bazı önemli sorular yöneltelim; Yeterli büyüklükte alanınız var mı? Gerekli yaşam standartlarını sağlayabilecek misiniz? Kendine ait mekânı olması için bu tasarımı yaratabilecek gücünüz var mı? Yeterli genişlikte bahçeniz mevcut mu? Öğünlerinde kaliteli mama alabilecek maddi yeterliliğe sahip misiniz Gün içerisinde aktivitelerini gerçekleştirmek amacıyla egzersiz saatleri organize edebilecek misiniz? Rutin sağlık kontrolleri için veteriner hekim desteği alabilecek misiniz? Aracınızın içerisinde köpek dostunuz için yer var mı? Evet bu sorular ve bu sorulara vereceğiniz yanıtlar çok önemlidir. Aynı zamanda dürüst cevaplar gerektirir. Büyük ırk köpeklerin ev içi bakım sorumluluğunu üstlendiğiniz zaman yerine getirmeniz gereken hayati unsurlar vardır. Büyük cins köpek bakımındaki önemli başlıkları birlikte inceleyelim.


Yaşam Alanı


Küçük dostunuz için yeterli genişlikte bir bahçe ve orada kendine ait alanı olması çok önemlidir. İçerisine girip yatabileceği yuvası, büyük yumuşak yatağı, oynayacağı çeşitli oyuncakları bu alanda mutlaka olmalıdır. Sürekli bahçede olmak istemeyecektir elbette sizinle beraber ev içerisinde zaman geçirmek isteği zaten en büyük arzusudur. Evinizin büyük olması da yaşamı için etkendir. Küçük bir evde eşyaları devirmesi, sıkışıklık ortamı, rahat hareket edememesi küçük alanda yaşanacak muhtemel sıkıntılardır. Evinizin büyük, özellikle içerisinde köpek dostunuzun kendine ait bir mekânı olması gerekir. Ev tasarımızı da tabii ki küçük dostunuza göre tekrar düzenlemeniz gerekir. Kırılabilecek, canını acıtabilecek sivri uçlu, keskin nesneler ortamdan kaldırılmalı, dolap kapaklarında (kimyasal malzemelerin olduğu) koruyucular olmalıdır. Kablolar gibi elektrik yüklü eşyaların oda içerisinde olmaması veya ulaşamayacağı yükseklikte bulunması gerekir.



Mama Seçimi ve Öğün Miktarı


Köpek dostunuzun diyeti için dengeli ve yeterli beslenme programının oluşturulması çok önemlidir. Irk, cins ve yaş evresine göre belirlenecek, gerekli enerji ihtiyacını karşılayacak günlük porsiyon miktarı için veteriner hekim desteği almanız gerekmektedir. Yavru dönemde iken öğünlerinde ihtiyaç duyduğu kalori miktarını karşılayan tam ve dengeli mamalar (vitamin, mineral, yağ bakımından zengin); optimum dengede gelişimini destekler, güçlü-sağlıklı kas, iskelet ve bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur. Irka özel olarak üretilen kaliteli mamaların tercihi ileri yaş evrelerinde oluşabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçer. Burada köpek dostunuzun lezzet beklentisi, ağız tadı, beğenisi de önemlidir. Aldığınız mamayı yemez, tercih etmezse bu durumu anlayışla karşılayın. Seveceği, lezzetle tüketeceği mama tanesini buluncaya kadar devam edin. Büyük ırk köpekler için özel olarak formüle edilmiş mamalarda; yağ-kalsiyum, fosfor ve D vitamini oranları düşüktür. Çünkü bu oranların fazla olması ortopedik sorunlara yol açar.


Önemli Bilgi; öğünleri için belirlenen gram miktarından ve porsiyonundan fazlasını asla vermemelisiniz! Belirlenen miktar zaten köpek dostunuzun günlük ihtiyacı olan enerji ve kaloriyi almasına yardımcı olacaktır. Aksi takdirde fazla mama, köpek dostunuzun hızlı büyümesine neden olarak kas, iskelet, eklem yapısını zorlar ve ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Ek olarak obez olma riskini de taşır. Her köpek için dünya ölçüsünde genel geçer olan kuru mama gramajı verilemeyeceği gibi, her köpeğin karakteri, ırkı ve büyüklüğü farklıdır. Bu nedenle size tavsiyemiz köpek dostunuza günlük vereceğiniz mama miktarı için mutlaka veteriner hekim desteği almanızdır. İnternet üzerinde yazılan porsiyon veyahut ölçü miktarlarına asla güvenmeyin!



Aktivite, Eğitim Saatleri


Oyun, spor saatleri dışarda vakit geçirmeyi seven köpek dostunuzun heyecanla beklediği zamanlardır. Tüm birikmiş enerjilerini atmak, doğada sınırsızca koşmak, top oynamak, saatlerce yürümek tutkusudur köpek dostlarımızın. İçgüdülerini geliştirici oyunlar yaratmanız, toprak içerisine bir şeyler saklayarak bulmasını sağlamanız ve bulduktan sonra da ödül bisküvileri vererek onu teşvik, motive etmeniz hem köpek dostunuzu mutlu edecektir hem de aranızdaki bağın güçlenmesini sağlayacaktır. Aranızda özel iletişiminizin olması köpek dostunuzun eğitimini kolaylaştıracak, öğrenim süresini de kısaltacaktır. Özellikle büyük ırk köpeklerde bu egzersiz saatlerine dikkat etmeniz önemlidir. Durgun, hareketsiz bir yaşam köpek dostunuzun kilo almasına, ilgisiz kalmak da mutsuz olmasına, strese ve depresyona girmesine neden olur. Uzun sağlıklı bir ömrü olması, hayatın tadını çıkarması için kaliteli mama tercih etmek, egzersiz zamanları düzenlemek önem arz eder.


Rutin Bakımı


Tüy bakımı; köpek dostunuzun kürk yapısına ve uzunluğuna bağlı olarak tüy bakımının yapılması gerekir. Düzenli taramak, fırçalamak, gerektiğinde uzayan tüylerinin kesimi bakımlı, sağlıklı, parlak kürkünün olmasını sağlar. Yorucu bahçe egzersizinden sonra fazla kirlenen dostunuzun köpekler için özel olarak üretilen şampuanlarla yıkanması önemlidir. Ağız ve Diş Sağlığı; ihmal edilmemesi gereken önemli bir konu olan ağız ve dış bakımında köpek dostunuzun dişlerini mutlaka günde bir defa fırçalamanız (köpekler için özel olarak üretilen macunlarla) gerekir. Aksi durumda ileri yaş evrelerinde diş ve diş eti problemleri yaşar, mamasını çiğneyemeyecek duruma gelir.


Göz ve Kulak Temizliği; özellikle köpeklerde kulak enfeksiyonu görülmektedir. Düzenli olarak kulak ve göz çevresini (göz akıntılarını) köpekler için özel olarak üretilen solüsyonla temizlemeniz gerekir.


Tırnak ve Pati Bakımı; uzamış tırnaklar, çatlamış, kurumuş patiler köpek dostunuzun canını çok acıtır. Düzenli tırnak kesimi, özel solüsyonlar ve yağlarla yapılacak pati bakımı ile küçük dostunuz hem dışarda hem içerde adımlarını güvenle atacaktır.


Aşı takvimi; sağlık kontrolü için mutlaka veteriner hekim desteği almalısınız. Hazırladığımız bu rehber ile evlat edinmeyi düşündüğünüz köpek dostunuzun hayatında fark yaratmak istedik. Önemli olan sizin bu adımları takip etmeniz ve uygulamanızdır.