26 Nisan, 2024

Domestic Shorthair Kedisi Özellikleri ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler

‘Yerli Shorthair’ kedi cinsi American Shorthair ve British Shorthair türleri ile yakın akrabadır. Birleşik Krallık’ta kendisine ‘moggies’ denilmektedir. Kökeninin Antik Mısır’a uzandığı ve o dönemde evcilleştirildiği bilinmektedir. Kuzey Amerika’da öncü yerleşimciler tarafından yiyecek depolarında bulunan hammadde ve gıdaları, kemirgen ve böceklerden koruması amacıyla da eğitilmişlerdir.


Bugün Amerika ve Avrupa’da fazlasıyla popüler olan Domestic Shorthair kedi ırkının özellikleri ve bakımı hakkındaki detaylara bu yazımızın içeriğinde ulaşabilirsiniz.


Karakter-Kişilik Özellikleri


Sosyal bir kedi ırkı olan Domestic Shorthair sevecen, nazik, uysal, oyuncu mizaca sahiptir. Kendine has tavırlarıyla ev içerisinde dikkatleri üzerinde toplar. Yaşadığı aile bireylerince sevilmek ve oyunlarla eğlenmek ister. Sevgi dolu kocaman gözlerle size bakıp kucağınıza gelmek isteyecektir. Yüksek zekâ seviyesi sizi şaşırtacak derecededir. Beraber yaşadığı aile bireylerinden sevgi bekler, yalnız ve ilgisiz kalmak istemez. Erken yaş evrelerinde oldukça hareketli ve aktif iken ileri yaş evrelerinde sakin bir döneme girer. Aktif hayat tarzları onları evin içerisinde durmayan kedi bireye dönüştürür. Ev içerisinde çok fazla ses çıkarmaz, gürültücü değildir fakat isteklerini ve memnun olmadığı durumları size mırıldanarak belli eder.



Fiziksel Özellikleri


British Shorthair’lara benzerliği ile bilinmektedir. Fakat vücut yapıları itibariyle aralarında belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Az Kaslı vücut yapısına sahip olsalar da çevik ve atiktirler. Tüylerinin yoğunluğu vücutlarının iri görünmesine neden olur. Vücutlarına orantılı büyüklükte bacak ve ayakları vardır. Boy ve kilo bakımından orta kategoriye dâhildir. Sık, kısa ve şık kürkleri farklı desen ve renk kombinasyonlarında olabilmektedir. Yuvarlak bir kafaya ayrıca muhteşem, dikkat çekici yuvarlak iri gözlere sahiptir. Mavi, yeşil, safir ve kehribar göz renkleri büyüleyicidir. Tüylü kuyrukları çizgi desenli veya gri olabilmektedir.


Diğer Evcil Hayvanlar ve Çocuklarla İlişkisi


Saldırgan doğaya sahip olmayan Domestic Shorthair kedisi çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla oldukça uyumludur. Özellikle çocuklu ailelerin fazlasıyla tercih ettiği kedi türüdür çünkü oyun oynamaktan asla bıkmaz. Eğlenceli ve neşeli mizacı çocukların ve diğer evcil hayvanların ilgisini çeker. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla dostluğu ve oyunculuğu en sevilen özelliklerindendir. Eve gelen yabancılara karşı ilk ânda temkinli olsa da bir süre sonra etrafta gezmeye başladığını görebilirsiniz.



Kendine Ait Alan


Mekân içerisinde özel alanı bulunmalıdır. Bu alanda rahatça uyuyacağı yatağı ve oyuncakları mutlaka olmalıdır. Enerjisini dışarı atabilmesi, dışarıyı gözlemleyebilmesi, sıçramalarla denge kabiliyetini ve becerilerini geliştirmesi için tünekli tırmanma tahtalarını tercih edebilirsiniz. Duvara monte edilecek merdivenlere de çevik hareketlerle tırmandığını bile görebilirsiniz.


Oyun ve Eğlence


Fiziksel aktivitesi fazla olmakla birlikte oyuncu kişiliği vardır. Yüksek yerlere sıçramaya, tırmanmaya bayılır. Mükemmel derecede avcı içgüdüsüne sahiptir. Tüm bu özelliklerine göre yaratıcı oyunlar geliştirmeniz küçük kedinizin fiziksel ve ruhsal sağlığı için gereklidir. İçgüdülerini geliştirici oyunlar yaratabilirsiniz. Mesela, tüylü oyuncaklar, sesli çıngıraklı toplarla onu meşgul edebilir, saklanma becerileri için boş karton kutular ile saklambaç oynayabilirsiniz. Yaratıcı ve içgüdüsel doğalarını köreltmeden çok çeşitli aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Aranızdaki bağın ve sevginin güçlenmesi için fiziksel aktiviteye önem vermelisiniz. Yüksek zekâları onları eğitime açık yapar. Oyun ve eğlence saatlerine eğitim programını yerleştirebilirsiniz.



Beslenme Düzeni


Domestic Shorthair kedileri belirttiğimiz gibi özellikle yavruluk döneminde aktif bir yaşam tarzına sahiptir. Aktivitelerinin yüksek olması özellikle bu dönemde harcadığı fazla enerji miktarını kalori olarak alabilmesi çok önemlidir. Bu nedenle günlük öğününde yaş evresi, kısır olma durumuna bağlı olarak değişen gruplara göre belirlenmiş kaliteli kuru/yaş maması mutlaka olmalıdır. Diyetlerindeki protein ağırlığına önem vermelisiniz. Seçeceğiniz mamanın tahılsız ya da az tahıllı olması gerekir. Kilo alımı ve obezite riski kontrol altında tutulmalıdır. Seçeceğiniz mama tanesinin ağız ve diş sağlığına uygun olması gerekir. Daima taze (sık sık yenilenmiş) ve temiz (damacana su) içme suyu mama kabının yanında bulunmalıdır. Tam ve dengeli diyet programı için mutlaka veteriner hekiminizle görüşmenizi tavsiye ediyoruz.



Bakım Rutini


Domestic Shorthair ırkı kısa ve sık kürke sahip olmalarına rağmen çok tüy dökerler. Sık sık taranmaları, ölü tüy ve derinden arınmaları gerekir. Taranmadıkları takdirde fazla tüy dökümleri nedeniyle kendilerini yalama durumlarında sindirim problemi yaşama riskleri vardır. Ek olarak deri problemi de yaşayabilirler. Her gün düzenli taramanız ve kedi maltı kullanmanız çok önemlidir. Ek olarak rutin tırnak kesimi, kulak ve göz temizliğine dikkat etmelisiniz.


Veteriner hekim kontrolünde gerekli aşı programı da aksatılmamalıdır. Aşı takvimine uymak tüm aşılarını eksiksiz yaptırmak sağlıklı bir yaşam sürmesi için elzemdir.



Sağlık Sorunları


Genetik bazı sağlık sorunları ile karşı karşıyadırlar. Domestik Shorthair cinsi kedilerde yaygın olarak kalp rahatsızlıkları görülmektedir. Yaş evrelerinin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilmektedir. Bunun için sık sık gerekli kontrollerin yaptırılması gerekir.


Bizim ülkemizde de fazlasıyla karşılaştığımız Domestic Shorthair kedi cinsi evlerde en çok olması istenen kedidir. Bu güzel, iri bakışlı muhteşem kedilerin bakım ve sorumluluğunu üstelenmek istiyorsanız gerekli tüm ihtiyaçlarını karşılamanız gerektiğini unutmamalısınız. Bir can, bir hayat, uzun sağlıklı ve mutlu bir ömrü hak ediyor bunu unutmayınız.