26 Nisan, 2024

En Az Havlayan Köpek Türleri

Havlama davranışı köpeklerin iletişim şeklidir, içgüdüsel olarak bu davranışı tekrar ederler. Havlama şeklinin frekans ve düzeyleri birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Evlat edinmeyi istediğiniz köpek türünün havlama davranışını (yüksek tonda ya da orta düzeyde) bilmeniz, yaşam standartlarını etkilememesi için önemlidir. Eğer az havlayan köpek türlerini merak ediyor ve bakım sorumluluğunu üstlenmek istiyorsanız yazımızın içeriğinde az havlayan bazı köpek türelerine ait bilgilere ulaşabilirsiniz.


Rottweiler


Büyük görünümlü, kaslı ve iri yapılı olan Rottweiller dış görünüşünün aksine oldukça uysal, sevecen, beraber yaşadığı aile bireylerine karşı oldukça sevgi dolu bir köpek türüdür. Aynı zamanda gözü kara, korumacı, cesur ve kendinden emin tavırları vardır. Bu özellikleri onu iyi bir kişisel koruyucu, asker, polis, arama kurtarma köpeği yapar. Havlama davranışını dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı uyarı sinyali olarak kullanır. Orta şiddette havlama eğilimi gösterir. İnsanlarla ve diğer hayvanlarla sosyalleşmeyi çok sever. Zekâ seviyelerinin yüksek olması küçük yaşta verilecek doğru eğitimle komutları hızlı anlamasını ve kavramasını sağlar.



Akita Inu


Parlak ve hacimli tüylere sahip Akita Inu’lar az havlayan, güçlü yapılı köpek cinsleri arasında yer alır. Beraber yaşadığı aile bireyleri ile güçlü bağlar kurar ve özellikle birkaç kişiyi favori arkadaşı belirler. Özellikle o kişilerle beraber zaman geçirmekten büyük keyif alırlar. Sizin daima hem en iyi yürüyüş partneriniz hem de en iyi koruyucunuz olur. Yalnızca tehlike ânlarında uyarı amaçlı havladığı bilinmektedir. İnatçı yapısı yavruluk döneminde verilecek eğitimi önemli kılar.



Shar-Pei


Aile bağı oldukça yüksek, kendine güvenen ve sezgileri kuvvetli bir köpek ırkıdır. Kendine has sevimli kırışık tüyleri yavruluk döneminde fazla iken ileri yaş evrelerinde bu kırışıklılar azalmaya başlar. Üzgün biraz da somurtkan yüz ifadesi olsa da sevdiği kişileri tehlikelerden koruyan güçlü ve sağlam karakter yapısı vardır. Çok fazla havlama davranışı göstermez, sessiz mizacı apartman yaşamına uyum sağlar. Bağımsız ve inatçı doğasından ötürü yavruluk döneminde verilecek eğitim önemlidir.



Newfoundland


Siyah ya da kızıla yakın koyu kahverengi kürkü göz alıcı parlaklıktadır. Güçlü, kaslı ve ciddi yapısı sizi korkutmasın insanlara, diğer hayvanlara bağlılığı ve sevgisi oldukça yüksektir. Sosyalleşmeyi aşırı sevmelerinden dolayı yalnız kalmaya alışık bir tür değildir. Sakin, uyumlu ve sabırlı mizaçları vardır. Nadiren havlarlar fakat havladıkları zaman da sesleri gür çıkar. İnatçı ve bağımsız karakter yapısı vardır. Yavruluk döneminde mutlaka iyi bir eğitimden geçmelidirler.



Basenji


Çok oyuncu, enerjisi yüksek köpek ırkı olan Basenji, küçük ırklar içerisinde çok fazla havlamayan türdür. Ses çıkarması uyarı amaçlı ve/veya kendi türüyle iletişime geçmek amacıyla nadiren olur. Meraklı ve zeki doğası onu öğrenmeye hevesli kılar. Baskın karakter yapısı vardır. Diğer köpek türlerinden farklı olarak oldukça temiz bir ırktır, kendini yalayarak temizler.



Bullmastiff


Nazik, sevecen, sessiz en belirgin karakter özellikleridir. Aile bireylerine karşı oldukça koruyucu, fedakarlıktan çekinmeyen güçlü, sağlam ve cesur yapısı vardır. Birlikte yaşadığı aile üyelerine karşı bağlılığı çok yüksektir. Oyuncu, sıcakkanlı tavırlarıyla evin neşesi olur. Çocuklara toleransı ve hoşgörüsü yüksektir onlarla sosyalleşmeye bayılır. Tanımadığı, yabancı insanlara karşı soğuk ve temkinli tavırları onu iyi bir koruyucu köpek yapar. Tehlike ânlarında uyarı amaçlı havladığı gözlenmiştir. İçgüdüsel olarak sevdiği insanları hayatı pahasına korur. Bağımsız doğaları profesyonel bir eğitimi zorunlu kılar.



Köpekler doğaları gereği farklı tonlarda ve frekanslarda havlamaya eğilimlidirler. Bazı ırklar, yazımızda da belirttiğimiz gibi fazla havlama eğilimi göstermezler. Fakat her köpek için geçerli olan bir doğru vardır ki, bu içgüdüsel davranışlarını yaşamları ile daha uyumlu hâle getirmek için yavruluk döneminde her köpeğe eğitim ve sosyalleşme imkânı verilmelidir. Karakter ve kişilik gelişimi için doğru teknikte ve üslupta verilecek profesyonel eğitim her köpeğin hayatında olmalıdır. Ek olarak kişiliğinin doğru pozisyonda gelişimi, mutlu bir hayatı olması için insanlar ve diğer hayvanlarla sosyalleşmesi önem arz etmektedir.