30 Aralık, 2024

Evcil Hayvan Bakımında Sık Sorulan Sorular: Uzman Veteriner Hekim Röportajı

Veteriner Hekim
Veteriner Hekim


Kediler ve köpekler, hayattaki mutluluk ve neşe kaynaklarımızdır. Her daim yanımızda olan sevimli dostlarımızın mutlu, uzun ve sağlıklı bir ömür sürmeleri için doğru bakım ve ilgiye ihtiyaçları vardır.

Kuşkusuz patili dostlarınızın sağlığı için yapılması gerekenleri eksiksiz yapmaya çalışıyor fakat bakım ve ilgilerini yerine getirirken de bazı sorular aklınıza takılıyor olabilir. Bu yazımızda kedi ve köpek bakımında dikkat edilmesi gereken noktalara doğru yanıtlar alabilmek için sorularımızı Veteriner Hekim Ahmet Bülent Berber’e yönelttik.


Vücut kisti
Vücut kisti

Sorular


1- Tabu haline gelmiş bir konu, kedi tüyleri insan vücudunda kist oluşumuna sebep olur mu? Kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir konu mudur?


Kedi kılından ya da tüyünden kist oluşmaz. Buradaki kist yapma durumu sadece parazit larvaları ve yumurtalarıyla oluşabilir. Eğer kedinizin üstünde yumurta bulunan tüyünü yutarsanız veya akciğere kaçarsa o zaman kist ya da parazit oluşma riski olur. Düzenli olarak iç ve dış parazit uygulaması yapılması durumunda parazit ve parazit yumurtası oluşmayacak, dolayısıyla kist ve parazit oluşumu da gerçekleşmeyecektir.


Kısırlaştırılmış kedi
Kısırlaştırılmış kedi

2- Evcil hayvanlar kısırlaştırılmalı mı, kısırlaştırma için doğru zaman ne zamandır?


Kısırlaştırma işlemi her ne kadar doğal bir işlem olmasa da, üremenin önlenmesi ve bazı hastalıkların görülmesinin engellenmesi için gerekli bir işlemdir. Dişilerde rahim iltihabı, meme kanseri ve diğer üreme sistemi kanserlerini; erkeklerde ise testis ve prostat kanserlerini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kısırlaşan kedi ve köpeklerde özellikle kızgınlık dönemindeki evin içerisine idrarla koku bırakma ve agresifleşme gibi davranışlar görülmeyecektir.

Kısırlaştırma için en uygun zaman dişi kedilerde 7-12 ay arasıdır. Bu aralıkta hiç kızgınlığa girmeden yapılması daha uygun olur. Erkek kedilerde 6-8 aylık yaş aralığı en uygun zamandır. Dişi köpeklerde ilk kızgınlık öncesi veya kızgınlığın hemen sonrası, erkek köpeklerde ise yaklaşık olarak 7. ay ve sonrası en uygun zamandır.


Kedi kumu
Kedi kumu

3- Kediler için en sağlıklı kum tercihini nasıl yapabiliriz? Ne gibi etkenlere dikkat etmeliyiz?


Kedi kumu alırken seçeceğimiz kum kokuyu içine hapsetmeli, etrafa koku yaymamalı, dışkı ve idrarı bir arada tutup topaklaşmalıdır. Bunların yanında kedinizin pati ve derisinde tahriş yapmamalı, kolay temizlenebilir ve ekonomik olmalıdır.


Köpek aşısı
Köpek aşısı

4- Kedi veya köpek sahiplerinin sıklıkla ihmal ettiği aşılar neden önemlidir? Evcil hayvanlar için aşı yaptırmak zorunlu mudur?


Aşılar kedi ve köpek dostlarımız için birçok hastalığa karşı korunma ve önleme sağladığı için önemlidirler. Yapılan aşılar onlar için uzun ve sağlıklı bir yaşamı mümkün kılar. Evcil hayvanlarınızın yaşam kalitesi ve sağlığı için veteriner hekim kontrolleri ve düzenli aşılanmaları gerekir. Ayrıca kuduz aşısının sahipli veya sahipsiz tüm kedi ve köpekler için yılda bir sefer yapılması yasal olarak zorunludur.


Kedi köpek maması
Kedi köpek maması


5- Türkiye’de farklı birçok kedi-köpek maması satılmaktadır. Biz en çok nelere dikkat etmeliyiz?


Mama seçiminde öncelikle kedinizin veya köpeğinizin ihtiyacına uygun özellikte bir mama seçmemiz gerekir. Yani yavru, yetişkin, kısır, özel diyet gerektiren bir durum (kronik böbrek hastası, karaciğer hastası, aşırı kilo) olup olmaması yapacağımız ilk seçimde etkilidir. Diğer dikkat etmemiz gereken kısım ise içerik olarak kullanılan protein kaynakları, karbonhidrat ve yağların kalitesi olmalıdır. Bazı koruyu maddeler ve renklendiriciler, yapay aroma vericiler evcil hayvanınızın sağlığı için zararlı olabilir. Bu yüzden doğal içeriklere sahip mamaları tercih etmek gerekir. Mama markası seçerken de güvenilir bir marka olmasına dikkat etmeliyiz. Son olarak aroma ve içerik seçiminde evcil hayvanlarımızın tercihini de göz önünde bulundurarak en uygun mamayı bulabiliriz.

Sorduğumuz sorulara zaman ayırıp, deneyimli bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaştığı için Veteriner Hekim Ahmet Bülent Berber’e Emamapet aile olarak teşekkür ediyoruz. Evcil hayvanlarınızın sağlığı ve mutluluğu için doğru bakımları uzman veteriner rehberliğinde olmalıdır.

Aklınıza takılan daha birçok soru ve doğru yanıtlar için mutlaka veteriner hekime danışmanızı, onun bilgisi, talimatı ve önerisi doğrultusunda seçimlerinizi yapmanızı tavsiye ediyoruz.



Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

Evcil Hayvan Bakımında Sık Sorulan Sorular: Uzman Veteriner Hekim Röportajı

Hazırlayan: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş