Masalsı görünümleri, uzun kulakları, kadife postları, etrafta zıplayarak dolaşmaları bizlerde ayrı bir âşk yaratır. Ele avuca sığmayan bu minikler evde en çok bakılmak istenen canlılardır. Peki, Ev ortamı tavşan beslemeye uygun mudur? Tavşan bakımında nelere dikkat edilmelidir? Sorularına yanıt arıyorsanız yazımızı okuyarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
“… Tavşan, yeleğinin cebinden bir saat çıkarıp baktıktan sonra hızlandığında Alice ayağa fırladı, çünkü daha önce ne yelek cebi ne de o cepten çıkarabileceği saati olan bir tavşan görmüştü.”
Lewis Carroll
Tavşangillerin doğal yaşam alanlarını geniş ormanlar, ovalar ve çayırlar oluşturur. Dar alanlardan hoşlanmazlar. Ağaç kovuklarında, toprak altında uyumaktan hoşlanırlar. Eğer tavşan evlat edinmeyi düşünüyorsanız doğal yaşam alanını aratmayacak imkânları küçük ‘pamuk’ dostunuza sağlamalısınız.
Tavşan Yuvası; Geniş bir bahçeniz varsa burada mutlaka küçük tavşanınız için oyun, eğlence, saklanma alanları yaratmalısınız. Çünkü küçük dostunuz yeşilliklerle dolu bir alanda hoplayıp, zıplamaktan büyük keyif alacaktır. Sevimli görünümleriyle ahşap tavşan evi alabilirsiniz. Katları, odaları, açık gözetleme alanlarına sahip geniş mekân tasarımı sayesinde evini rahatça kullanacak, evinde egzersizlerini yapacak ve keyifli vakitler geçirecektir.
Kafes Tercihi; Küçük dostunuz yaşadığı alanda kendisini kapana kısılmış hissetmemeli, strese girmemeli, mutsuz olmamalıdır. Bu nedenle kafes tercihiniz kendisini güvende ve mutlu hissedeceği büyüklükte olmalıdır. Kafes içerisinde; oynayabileceği, ürktüğünde kaçıp saklanabileceği, istediği zaman gidip uyuyabileceği alanları mutlaka olmalıdır. Basit, küçük bir kafes olmamalıdır! Eğer kafes, dış ortamda olacaksa mutlaka sabitlenmeli, hava şartlarına uygun hâle getirilmeli ve dış yaşam koşullarına dayanıklı materyalden olmalıdır. Ayrıca kafesin yerden mesafesine, toprak kalitesinin önemine, tabanının sağlam ve ayak sağlığı için düz malzemeden yapılmış olmasına dikkat etmeniz gerekir. Tel olmamalıdır.
Tavşanlara özel olarak üretilmiş tuvalet malzemeleri veya doğal, organik (herhangi bir kimyasal madde içermeyen) materyallerden üretilmiş kâğıtları kullanabilirsiniz. Asla gazete kâğıdı veya kedi kumu gibi ürünler kullanmamalısınız. Küçük dostunuzun sağlığını riske atmamalısınız. Uygun yaşam alanı sıcaklığı 15-25 santigrat derece ve yaşadığı ortam ani ses, gürültüden uzak olmalıdır. Bu ortamlar strese girmesine ve hastalanmasına sebep olur.
Hayatınıza dâhil ettiğiniz küçük tavşanınızın dışarda yaşayabileceği uygun bir ortamı yoksa evinizin içerisini yaşanmaya uygun hâle getirmelisiniz. Zıplayabileceği, koşabileceği, egzersizlerini gerçekleştireceği, sizinle eğleneceği ortam yaratmalısınız. Küçük dostunuzun zevkle oynayacağı oyuncaklar alabilirsiniz. Bu minikler her türlü oyuncakla oynayabilir, burada dikkat etmeniz gereken oyuncağının kemiremeyeceği, yiyemeyeceği, kimyasal olmayan sert materyallerden yapılmış olmasıdır. Eğlenceli bir ortam yaratmanıza yardımcı olalım; tek ihtiyacınız olan büyük bir karton kutu. Kolaylıkla market veya mağazadan temin edebileceğiniz bu karton kutuyu büyük bir kalenin inşası için kullanacağız. Kalenin bolca kapısı ve penceresi olmalı. Böylelikle küçük dostunuzun bolca kemireceği, mutlulukla içerisine girip çıkabileceği alanı olmuş olacak. Aynı zamanda bu alanı sığınak olarak da kullanacak, kendini rahat hissedecektir. Yalnız kalmaması için yanına küçük tavşan arkadaş getirebilirsiniz. Sevginizi, ilginizi gösterin. Küçük dostunuzla mutlaka oynayın. Onunla arkadaş olun.
Tavşangiller familyası, doğaları gereği kemirgen memelilerdir. Güçlü dişleri sürekli büyüdüğü için her nesneyi kemirme ihtiyacı hissederler. Bu nedenle iç mekânlarınızı küçük dostunuzun güvenliği için korumaya almalısınız.
Tavşangiller bitkisel besinlerle beslenen canlılardır. Beslenme çizelgesinde tavşan dostunuz için özel olarak üretilen kuru hazır yemler ve en çok tavsiye edilen kaliteli pelet yem mutlaka bulunmalıdır. Küçük dostunuzun yeterli, dengeli beslenmesi ve ayrıca sağlıklı gelişimi, mutluluğu için diyetlerinde ek gıda olması şarttır. Bunlar bol çeşitlilikte; yeşillik, sebze, meyve ve tahıl gruplarıdır. Tek yönlü, sadece kuru hazır yem ile beslenme şekli yanlıştır.
Enfes lezzetteki taze yeşilliklere, sebzelere ve samana âşık olan küçük dostunuza ağız sulandırıcı öğünler, enfes atıştırmalıklar hazırlayın.
Sevdiği Yeşillikler; İlkbahar yeşillikleri, marul, maydanoz, enginar, lahana – enginar – karnabahar - kereviz yaprakları, su teresi, roka, yonca yaprağı, kişniş, fesleğen, nane, biberiye, adaçayı, dağ kekiğidir.
Sevdiği Sebzeler; Otçul beslenme düzenleri ile hiçbir sebzeyi ayırt etmezler ama havuç, lahana, brüksel lahanası, yeşil fasulye, minik süt mısır, kuşkonmaz, pancar, brokoli, kereviz, süt kabak, hindiba, alabaş turbu, bezelye (kabukları ve yapraklarıyla verilebilir), biber (kırmızı, yeşil, sarı), bal kabağı, salatalık, ıspanak, şalgama bayılırlar.
Sevdiği Meyveler; Elma, böğürtlen ve yaprakları, yaban mersini, vişne, üzüm, yaban mersini, mango, üzüm, kivi, kavun, papaya, muz, nektarin, şeftali, çilek ve yaprakları, armut, ananas, erik, ahududu ve yapraklarıdır.
Sevdiği Tahıl Grupları; karabuğday, atın başak, arpa, buğday, sorghum, tritikaledir (buğday ve çavdar melezi).
Tuz: Tüm canlıların besin kaynağı olan tuza evcil tavşanların da ihtiyacı vardır. Küçük dostunuzun mineral ihtiyacını karşılaması için kafes içerisine tuz taşı koymalısınız. Asla yemeğine veya suyuna karıştırılmamalıdır. Mutlaka veteriner hekim denetiminde verilmelidir.
Zararlı Besinlere Dikkat: Ne verirseniz yiyebilecek oburluğa sahip küçük dostunuza ekmek, süt ve süt ürünleri, pirinç, patates, paketlenmiş gıdalar (cips gibi) ve paketlenmiş içecekler (asitli/asitsiz), çikolata asla verilmemelidir.
Küçük dostunuzu asla yıkamamalısınız yoksa üşütüp hasta olabilir. Nemli (sabun, şampuan, ıslak mendil gibi kimyasal içerikli) yumuşak bir bez yardımıyla kürkünü silebilirsiniz. Sadece temiz içme suyu (musluk değil, damacana su) ile nemlendirilmiş bir bez olmalıdır. Bu sırada küçük dostunuza sakince yaklaşmalı onu ürkütmemelisiniz. Hijyen için sadece ayakları yıkanabilir. Yıkama sırasında, içerisinde herhangi bir kimyasal madde (sabun, şampuan gibi) bulunmayan temiz su (damacana su) kullanılmalıdır. Küçük dostunuzun düzenli olarak kürkünü yumuşak fırça ile taramanız gerekir. Kürk sağlığı, kalitesi ve parlaklığı için önemlidir. Aynı zamanda fazla tüy yutmasına bağlı olarak oluşabilecek hastalıkları da engellemiş olursunuz. Açık alanda baktığınız küçük dostunuzun özellikle yaz aylarında kulaklarını nemlendirmelisiniz.
Küçük dostunuzun rutin sağlık kontrolleri (çene ve diş gibi), dengeli-yeterli beslenme çizelgesini oluşturmak için veteriner hekim desteği almanız şarttır. Sağlıklı gelişimi için aşıları (iç-dış parazit, kuduz gibi) tam olmalıdır. Tırnak kesimi için de veteriner desteği alabilirsiniz.
Küçük dostunuza yaşam alanı olarak belirlediğiniz mekânların günlük ve haftalık temizliğini aksatmamalısınız. Küçük dostunuzun sağlığı, rahatı, mutluluğu için önemlidir. Kafes ve/veya yuvanın temizliğinde kesinlikle kimyasal maddeler (deterjan, sabun gibi) kullanmamalıdır. Sadece beyaz sirke ve duru su yeterli olacaktır. Mama, su kabının, oyuncaklarının ve tuvaletini yaptığı alanın günlük temizliğine dikkat etmelisiniz. Temiz olmayan ortam çeşitli sağlık sorunlarına sebep olur. Küçük dostunuzun strese girerek mutsuz olmaması için yaşam alanının rutin temizliği ihmal edilmemelidir.
Tavşan evlat edinmeden önce mutlaka ‘Gerekli sorumlukları yerine getirebilecek miyim?’ sorusunu kendinize sormanız gerekir. Bir hayatın sorumluluğunu üstlenmek, bir hayatı korumak önemlidir.