Ciklet balığı türü olan Frontoza dünyanın en derin göllerinden biri olan Tanganyika Gölü’ne özgü Doğu Afrika Cikletidir. Latince adı Cyphotilapia Frontosa’dır.
Yaşam alanlarında bölgelerini koruma eğilimi gösterirler.
Yarı barışçıl (yarı agresif) balık türüdür. Etçil doğaları nedeniyle kendilerinden küçük türler ile aynı akvaryumda beslenilmesi uygun değildir. Yutamayacağı balık türleri ile barışçıldır.
Kendisine has başının üzerinde büyük bir tepe çıkıntısı, hörgücü vardır. Yavruluk döneminde bu çıkıntı yoktur. Erkeklerde bu hörgüç veya kamburluk daha belirgindir. Aynı zamanda bu kamburluk balık hakkında bize yaşı ve gücüyle ilgili bilgi de vermektedir. Bu çıkıntı ne kadar büyükse balık o kadar yaşlıdır. Boyları en az 10 cm’e ulaştıklarında bu çıkıntı belirgin hâle gelmeye başlar.
Akvaryum yaşantılarında akıntının fazla olmasından hoşlanmazlar.
Doğal yaşam alanlarında sürüler hâlinde dolaşırlar. Yalnız yüzmekten hoşlanmaz.
Doğal yaşam alalarını doğal mağara ve derin kayalık bölgeler oluşturur.
10 ila 50 m daha fazla derinlikte yaşamaktadırlar.
Oldukça hareketlidir. Akvaryumun tüm bölgelerinde yüzer.
Ömürleri uzundur. Yaşam süreleri 20-25 yıl arasındadır. Doğru bakımın önemi büyüktür.
Dişilerin cinsel organı yuvarlak hatlara sahipken erkeklerin üçgene benzer. Tepe hörgüçleri erkeklerde daha belirgindir.
Genellikle açık renk zemin üzerine siyah dikey çizgileri bulunan Frontoza Ciklet Balıklarının en bilinen varyasyonları; koyu mavi yüzgeçli Zaire Kapampa, sarı renk Kavalla, soluk mavi olan Frontoza Brundi, siyah benekli Kigoma, beş çizgili Kipili, mavi başlı Mpimbwe, lacivert Moba Zaire, Sambia, altı çizgili Nord Congo’dur.
Türlerine göre renk ve çizgi sayılarında farklılıklar olsa da vücutlarında 5 adet koyu renk dikey çizgiye sahiplerdir. Yüzgeçleri de türlerine göre değişmektedir. Açık mavi ya da beyaz olabilmektedir. Bazen sırt yüzgecinde altın renkler de bulunmaktadır.
Dişilerin boyu 25 cm, erkeklerin boyları ise 35 cm’e ulaşmaktadır.
Büyümeleri yavaştır. Olgunluk dönemine girmeleri de uzundur.
Etçil balık türüdür. Pelet, pul gibi kuru yemleri tüketirler
Doğal yaşam alanlarında kabuklu, balık ve solucan gibi etli besinlerle beslenirler.
Dondurulmuş krill gibi yemler de ek besin olarak verilebilir.
Patojen ve hastalık taşıma riski olduğu için canlı yemler ile beslenmesi tavsiye edilmez.
Diyetlerinde ek besinler ve vitaminler kullanabilirsiniz fakat mutlaka veteriner hekim gözetimi ve bilgisi dâhilinde verilmelidir.
Günlük öğünlerini bir defa büyük miktar yerine ufak porsiyonlar şeklinde (azar miktarlarda) sık olarak vermeniz gerekir.
Gün içerisinde en fazla dört kere beslemeniz gerekir. Yemleri hemen tüketecekleri porsiyonlarda vermeniz akvaryum ve balığın sağlığı için önemlidir. Porsiyon, ölçü miktarları için veteriner hekiminize danışmanız, doğru beslenme programını oluşturmanız gerekir.
Tanganyika ve Malawi gibi agresif Cikletlerle aynı akvaryum içerisinde bulunmamalıdır. Birbirlerine zarar verme eğilimleri vardır.
Minimum olarak üç dişi bir erkek olacak şekilde gruplandırılmalıdır. Geniş alan tanklarında 8 ila 12 bireyin bulunduğu akvaryum ortamı sağlanabilir. Tek bir birey için seçilecek akvaryum minimum 120 cm uzunluğunda 250lt ‘lik hacimli olmalıdır. Eğer grup olarak yaşayacakları bir yaşam alanı düşünüyorsanız minimum 450 – 500 ml veya daha büyük ebatlarda bir tank olması gerekir. Uzun süreli bakım, sağlıklı bir su ortamı düşünüyorsanız tankın 750 ml olması tavsiye edilmektedir. Geniş, açık yüzme alanlarına ihtiyaç duyarlar bu nedenle balıklarınızı asla küçük alanlara hapsetmeyin. Doğal yaşam alanlarını aratmayacak büyüklükte bir tank tercihi, balıklarınızın sağlıklı ömürleri olmasına yardımcı olur.
Yaşam alanında dekorasyon olarak içerisinde gizlenmesi, saklanması için oyukları bulunan mağaralar, kaya oluşumları mutlaka olmalıdır. Kumlu bir taban tercih edebiliriniz, mercan kumu veya çakıldan daha küçük boyutlarda bir zemin tavsiye edilir. Bu onları oldukça mutlu ve memnun edecektir. Akvaryum içerisine canlı bitki yerleştirmenizde de bir sakınca yoktur.
Akvaryum suyu her hafta %10 veya %20 arasında değiştirilmelidir. Amonyak seviyesine ve balık sayısına göre su değişim sıklığı değişebilir.
Büyük su değişimleri gerektiği takdirde her iki günde bir %15’lik değişim, suyun değerlerini normale döndürecektir.
Güçlü ve iyi filtrelemeye ihtiyaçları vardır. Tanganyika Gölünde bol oksijen seviyesine alışkın olan Frontoza Balıkları için gece gündüz çalışacak güçlü ve verimli hava motoru mutlaka bulunmalıdır. Tolere edemedikleri diğer konu da nitrat ve pH seviyesidir, düzenli olarak kontrol edilmelidir. Nitrat seviyesi 25 ppm’den fazla olmamalıdır, pH değeri ise 7’den az olmamalıdır 8.5 – 9.1 idealdir. Su sertliği 10 – 20 °dH (orta – çok sert) değer aralığında olmalıdır. Dip Çekimi unutulmamalıdır.
Sağlık bir su ortamı birincil koşuldur peki bunun için neler yapabilirsiniz;
Akvaryumların en dikkat çekici ve gösterişli balıkları olan Frontoza Balıklarınızın her daim canlı ve sağlıklı olmasını istiyorsanız kaliteli bir su ortamında yaşadığına dikkat etmeniz gerekir. Uzun ömürleri olması buna bağlıdır. Kaliteli su ortamı yaşam döngüsünün olmazsa olmazlarındandır.