23 Mayıs, 2024

Hamile Kedilerde Doğuma Hazırlık

Kedilerle hayatımız binyıldır iç içe, bu bağımız sayesinde onlarsız bir yaşam düşünemez olduk. Antik Mısır’da kedi başlı tanrıça Bastet hamile kadınların koruyucusu idi. Bu nedenle sizde, evinizde bakım ve sorumluluğunu üstlendiğiniz hamile kedinizin koruyucusu olarak, hamilelik sürecini rahat ve huzurlu geçirmesini sağlamalısınız. Dişi kedilerin hassas süreçleri olan doğuma hazırlık konusu ve bu konunun detaylarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.


“Bu ses, bir inci gibidir, süzülür loş benliğime. Beni dolduran bir dize, neşe veren bir iksirdir.” 

Baudelaire

Kedilerde Hamilelik Ne Kadar Sürer ve Belirtileri Nelerdir?


Kedilerde ortalama hamilelik süresi 62 gün ile 72 gün arasında değişir. Irk, cins ve genel sağlık durumu da hamilelik sürecine etki eder. Kedilerin hamile olduğunu anlamak zor olabilir, bunun için kedinizi gözlemlemeniz önemlidir. Kedinizin hamile olduğunu; ilk dört hafta içerisinde yeme miktarında artış, davranışlarında değişiklikler (agresif veya size aşırı bağlı), karında büyüme, belirgin koyulaşan meme uçları gibi değişiklerden anlayabilirsiniz. Fakat tam gebelik teşhisi için doğum ve jinekoloji desteği veren veteriner kliniğine giderek ultrason, kan tahlili ve fiziksel muayene olması gerekir. Bu önemli süreçte veteriner hekim desteği almanız önem arz etmektedir.


Hamile Kedilerde Beslenme ve Kilo Yönetimi


Kedinizin hamilelik sürecinde beslenmesine ayrı özen göstermeniz, özel beslenme planı oluşturmanız gerekir. Herhangi bir beslenme eksikliğinin oluşmaması için tüm sürecin sağlıklı işlediğine emin olmalısınız. Hamilelik sürecinde küçük dostunuzun besin ihtiyacı ve öğün miktarı artacaktır. Bunu karşılamak için hamile kedilere özel olarak üretilen yüksek kalori ve yağ içeren, vitamin, mineral, protein bakımından zengin, dengeli kuru ve yaş mamalar tercih edilmelidir. Hamile kedinizin yüksek metabolik ihtiyacı, yavruların anne karnında sağlıklı büyümesi için doğru porsiyon miktarı, gerekli içerikler mutlaka veteriner hekim gözetiminde belirlenmelidir. Yavru kedi mamalarında içerik bakımından zengin besin değerlerinin bulunması ve kalori, artan enerji ihtiyacını karşılayacağı için hamile kedinizin öğünlerine eklenmesi tavsiye edilir. Taze ve temiz içme suyu mutlaka bulunmalıdır. Mama ve su kabı daime dolu olmalıdır.



Hamile kedinizin beslenme rutininde dikkat etmeniz gereken diğer önemli nokta damak zevkidir. Artan enerji ihtiyacını karşılamak için öğünlerinin çeşitlendirilmesi farklı çeşnilere sahip kaliteli kuru ve yaş mamaların beğenisine sunulması önemlidir. Öğününde tek yönlü sadece kuru veya sadece yaş mama olmamalı, öğünleri çeşitlendirilmelidir. Örneğin; kuru ve yaş mamayı karıştırarak hazırlayacağınız bir öğünü beğenisine sunabilirsiniz. Damak tadına uygun mamaların tercih edilmesi, onu sevdiğinizi ve önemsediğinizi göstermeniz hamile kedinizi mutlu edecektir.


Önemli Nokta! Eğer bu dönemde yeni mamaya geçiş söz konusuysa, süreci yumuşatmak için dikkat etmeniz gereken kısım eski ve yeni mamayı karıştırmanızdır. Bu periyod bir hafta içerisinde eski mamanın azaltılıp tüm kabın yeni mama ile dolu olacak şekilde ayarlanmasıyla son bulmalıdır. Gebe kedinizin hamilelik sürecinde kilo aldığını görmeniz olağandır. Burada önemli olan sağlıklı kilo alımıdır. Normal kilosunun %40’dan fazla kilo almaması veterinerler tarafından tavsiye edilir. Çünkü bu durumun yol açacağı riskler vardır; doğum anında önlenemeyen sorunların oluşmasına ve/veya anne sağlığını olumsuz etkilemesine neden olabilir. Obezite riskinin görülmemesi için mutlaka veteriner hekim desteği alınmalıdır. Doğru ve dengeli planlama ile beslenme çizelgesinin oluşturulması bu süreçte önemlidir.



Hamile Kedilerin Bakımı ve Doğuma Hazırlık Süreci


Hamilelik sürecindeki kediniz için endişelenmeyin çünkü o ne yapacağını bilecek yetiye sahiptir. Sadece bazı durumlarda sizin desteğinize ihtiyacı olabilir. Hamile kediniz evde kendini güvende hissedecek alan arayacaktır. Siz de bu güvenli ve rahat ortamı hazırlayarak ona destek olabilirsiniz. Sakin, sessiz, kalabalıktan uzakta ama sizin denetimizde olan bir alan belirlemek birincil koşuldur. Daha sonra bu alanı onun yuvası hâline getirmeniz gerekir. İçerisinde rahatça yan yatıp, dönebileceği etrafı ve üstü kapalı büyük bir karton kutu ya da özel bir ev temin etmelisiniz. Yuvanın içerisinin temiz olması önemlidir. Taban olarak ilk önce plastik bir zemin üzerine gazeteyle ilk katmanı, battaniye veya polar gibi yumuşak örtüyle de ikinci katmanı oluşturmalısınız. Gebe kedinizin kendini rahat hissetmesi için odanın ortalama sıcaklığı 22 santigrat derece olmalıdır. Önemli olan bu süreçte hamile kedinizin strese girmemesi için elinizden geleni yapmanızdır. Hazırladığınız doğum yuvasını kedinizin tercih etmediğini, başka bir yer aradığını görürseniz bu durumu anlayışla karşılayıp kararına saygı duymalısınız. Kendi seçtiği alanı kullanmak istemesi gayet doğaldır. Burada düşünmeniz gereken tek şey hamile kedinizin ve yavruların sağlığı, rahatıdır. Doğumdan sonra hazırlamış olduğunuz güvenli ve temiz yuvaya taşıyabilirsiniz. Doğum yuvasının çevresinde, rahat ulaşabileceği uzaklıkta mama, su ve tuvalet kabının bulunması gerekir.


Doğum Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


Doğum süreci yaklaştığında kasılmalardan kaynaklı kediniz tuhaf sesler çıkarmaya başlayacak, mırlayacak ve bağıracaktır. Davranışlarında değişiklikler olacak, doğum yuvasına giderek dönmeye, hareket etmeye başlayacaktır. Bu sırada tek yapmanız gereken müdahale etmeden sakince onu seyretmeniz ve dikkatle gözlemlemenizdir. Hamile kediniz başarıyla doğumu gerçekleştirecektir. İlk yavrunun doğumundan (15-20 dk içerisinde) sonra ikinci yavrunun da (30 dk) doğumu kolay olur. Anne kedi yorulduğu için dinlenmek isteyecektir bu durum normaldir. Fakat bu süreç fazla uzarsa doğmayan yavru için tehlikeli bir durum oluşmadan veteriner hekiminizden destek almanız gerekir. Veya bu sürecin en başından itibaren veteriner hekim desteği almayı düşünebilirsiniz.


Doğum Sonrası ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


Doğumdan sonraki süreç en az öncesi kadar hayatidir. Yavrularını emziren anne kedinin yüksek kalorili besin ihtiyacı devam eder. Öğünlerinde enerji ve kalori bakımından zengin içerikli, kaliteli mamalar olmalıdır. Yeterli miktarda süt üretmesi için anne kedinin vücudunun ihtiyaçları mutlaka karşılanmalıdır. Sürekli mama ve taze suya erişimi olmalı, yakınında bulunmalıdır. Bulundukları odanın sessiz ve sakin kalması gerekir. Strese girmemeleri için mümkünse oda gürültüden uzakta olmalıdır. İlk 1-2 hafta anne kedi zamanını yavrularıyla geçirir. Bu süreçte anne kedinin yavrularını yaklaşık olarak her saatte ya da iki saatte bir emzirdiğinden emin olmalısınız. Yavrular hareketlenmeye başladıklarında anne kendine zaman ayırmak isteyecek, sakin bir köşe arayacaktır. Bu süreçte yuvaya dönüp yavrularını emzirdiğini görebilirsiniz bu gayet doğal bir süreçtir. Sizin yapmanız gereken bu süreci takip etmenizdir. Ek olarak doğum yuvasının temiz olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Hamilelik süreci, doğum anı ve sonrası için dikkat edilmesi gereken noktaları içeren bu yazımız size rehber olsun. Hamile kedinizin tüm ihtiyaçlarına dikkat etmeli ve süreci titizlikle takip etmelisiniz. Bu önemli süreçte veteriner hekim desteği de mutlaka almalısınız.