23 Mayıs, 2024

Hamster Bakımı: Kafes Seçimi ve Günlük Bakım Rutini

Küçük görünümleriyle aşırı sevimli, masum olan Hamsterlar, hassas ve ürkeklerdir. Sizinle direkt olarak temasa geçebilmesi için bir süre beklemeniz gerekir. Bu süreçte küçük dostunuza karşı nazik ve sabırlı olmalısınız.


Evinizde tatlı, oyuncu, şeker görünümleriyle sizi kendisine bağlayacak bu miniklerden olmasını istiyorsanız yazımızı okuyarak onlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


“İnsan ruhunun bir parçası hayvan sevgisini tadana kadar uyanmaz”

Anatole France

Hamster Bakımı


Hamster Bakımı: Kafes Seçimi ve Günlük Bakım Rutini; Birçok evcil dostumuza göre hamster bakımı kolay olsa da ihmal edilmemelidir. Bakım ve sorumluluğu konforlu hayat yaşaması için önemlidir. Hamster kürkünün temizliğinde bilmeniz gereken küçük dostunuzun yıkanmayacağıdır. Yıkanması kesinlikle tavsiye edilmez. Yeterince titiz olmasından dolayı kendi temizliğini kendisi yapar. Sürekli uzayan dişlerini törpülemek ve kemirme ihtiyacını karşılamak için hamster kemirme taşı almanız gerekir.


Günlük doğru, dengeli beslenme çizelgesi ve hijyen kurallarına uyduğunuz takdirde hassas küçük dostunuz huzurlu, rahat ve mutlu olur. Bulunduğu odanın sıcaklığı 27 santigrat derece üzerine çıkması durumunda minik dostunuzun hareketleri yavaşlar ve uykuya yatabilir. Böyle bir durum karşısında paniklemeyin, sadece içgüdüsel olarak sıcaklık ile başa çıkma mekanizmasını kullanmaktadır. Küçük dostunuzun rahatı için odanın sıcaklığını sabit tutmaya çalışabilirsiniz veya cam kafes tercih etmemelisiniz.



Hamsterların Hoşlanmadığı Şeyler


Küçük dostunuzu ev içerisinde bakarken diğer evcil hayvanlardan uzak tutmalısınız bu onu korkutur ve strese sokar. Kokulara karşı da oldukça hassastırlar. Diğer evcil hayvanlarınızla temasınızdan sonra küçük dostunuza dokunmamalısınız. Uykularından ani şekilde uyandırılmaktan, kafalarına ve bıyıklarına dokunulmasından hoşlanmazlar. Hoşlanmadığı davranışları göstermeniz agresifleşmesine ve sizi ısırmasına neden olur. Ev içi veya dışı yüksek seslere (bağırmak, çığlık, televizyon, korna gibi) karşı çok duyarlıdırlar, bu durum küçük dostunuzu stere sokabilir. Strese girmemesi, agresifleşmemesi için ailelerin bu konularda çocuklarını bilinçlendirmesi önemlidir. Küçük dostunuzun sakinliği için kafesin konumu gürültülü ortamlardan uzak olmalıdır.


Beslenme Düzeni


Hamsterlar omnivor (hem otla hem etle beslenen) canlılardır. Hamsterlar için üretilen özel kemirgen pelet yemler (pelet yemlerin içeriği; tahıl, kuru meyve, kuruyemiş, vitamin ve minerallerden oluşur) tercih edilmelidir. Fakat bu tek yönlü olur. Almaları gereken besin değerleri eksik kalır. Doğada tarım alanlarında ve bozkırlarda yaşarlar. Sebze, meyve ve tahıllarla beslendikleri için bu küçük yaramazlar bazen tarım alanlarına zarar verir. Bu nedenle sizin de öğünlerini takviye ek besinler ve gıdalar ile çeşitlendirmeniz gerekir.


Sevdikleri yiyeceklere bakalım;


Hamster Bakımı: Kafes Seçimi ve Günlük Bakım Rutini; İştahlarını kabartan taze sebze ve meyveler; salatalık, marul, havuç, taze yeşillikler, elma, muz, armut, brokoli, mısır, kabak, ıspanak, üzüm, karpuz, kavun, yaban mersinidir. Tahıl ve tohumlara bayılırlar; badem, fındık, fıstık, kaju, leblebi, ayçiçeği tohumları, buğday, pirinçtir. İhtiyaç duydukları lezzetli protein gruplarını da; balık, yağsız sade yoğurt, yağsız peynir, pişmiş yumurta sarısı oluşturur. Dikkat edilmesi gereken bu besinlerin taze olarak verilmesidir.



Mideleri oldukça hassas olan küçük dostunuzun öğünlerini hazırlarken sindirimi zor sebze ve meyvelere dikkat etmelisiniz. Mandalina, domates gibi asit oranları yüksek besin öğelerinin verilmesi tavsiye edilmez. Beslenme düzeni için veteriner desteği alabilirsiniz. İştahlarını kabartacak öğünler hazırlayarak küçük dostunuza farklı lezzetler hazırlayın. Çeşitli besinleri harmanlayarak damak tadına uygun yemekler üretin. Hem sizin zevkle hazırlayacağınız hem de küçük dostunuzun zevkle yiyeceği anlara dönüştürün. Aranızdaki iletişimin güçlendiğini görecek, küçük dostunuzla daha fazla vakit geçirmek isteyeceksiniz. Hamster krakeri veya ödül pudingleri (2,5-3ml şırınga yardımıyla verebilirsiniz) alarak küçük dostunuzu şımartmayı, onu sevdiğinizi göstermeyi ihmal etmeyin. Hamsterlar yiyeceklerini yanaklarındaki keselerde toplar. Küçük dostunuzun yanak kesesindeki besinleri evinin, yaşam alanının farklı noktalarına sakladığını görürseniz şaşırmayın. Yabani doğasına özgü içgüdüsel bir davranıştır. Sadece onu rahatsız etmemeye ve sakladığı yemekleri almamaya çalışın. Önemle dikkat etmeniz gereken nokta, öğünlerini az miktarda vermenizdir. Kafes içerisine bu yiyecekleri saklama dürtülerinden kaynaklı yemedikleri, artan besinler çürüyerek sağlıksız bir ortam oluşturur. Böyle bir ortamda yaşamaması için artan besinlerin düzenli olarak toplanması gerekir.


Kafes Seçimi


Hamster Bakımı: Kafes Seçimi ve Günlük Bakım Rutini; Hareket etmeyi, enerjilerini atmayı seven hamsterlar için kafes seçimi önemlidir. Ürkek ve tedirgin olan küçük dostunuzun kendini güvende hissedecek yaşam alanı mutlaka olmalıdır. Dar mekânları sevmeyen küçük dostunuz için ne kadar büyük kafes tercih ederseniz o kadar iyi olur. Hamsterlar için üretilen özel kafesleri tercih etmeniz gerekir. Kafesler; sert plastik, demir ve paslanmaz çelikten yapılmış olmalıdır. Ahşap veya alüminyum kafes tavsiye edilmez çünkü kemirme riskleri vardır. Sağlıkları açısından da tehlike oluşturur. Hareket etmek ve tırmanmak günlük aktiviteleri arasında olduğundan küçük dostunuz için en uygun oyun, yuva alanına sahip kafesi tercih etmelisiniz. Rahat ve geniş mekânı olmalıdır.


Tel kafes tercihinde; küçük dostunuzun zarar görmemesi için tel aralıklarının başını çıkaramayacak şekilde (en fazla 0,5 mm) olmasına ve tabanının da tel olmamasına (ayak sağlığı) dikkat etmelisiniz.



Kafes İçinde Olması Gerekenler


Küçük dostunuz için en ideal kafes tercihinden sonra kafes içerisine; oyun, dışkılama, kemirme, koşma, yuva alanlarını oluşturmanız gerekir. Kafes içerisini gereğinden fazla doldurmadan yaşam alanını dizayn etmelisiniz.


Hamster Evi: Uyumaya ve gizlenmeye bayılan küçük dostunuz için hamster evi mutlaka almalısınız. İçerisinde kendini güvende hissedecektir. Çatısı olan bu minik evlerden küçük dostunuzun yaşam alanında en az 2 an fazla 3 adet olmalıdır.


Hamster Yatağı: Bu minikler yumuşak yerlerde yatmaktan hoşlanırlar. Doğal yaşamlarına uygun yatak tercihi ile bunu sağlamalısınız. Kafes içerisine kolay girip çıkabilen, küçük dostunuzun tırnaklarının takılmayacağı türde yatak tercih etmeniz tavsiye edilir. Yuva pamuğu da (hidrofil pamuk koymanız da yeterlidir) koyarak kafesini rahat bir alana çevirebilirsiniz. Pamuğu kendi istek ve rahatına göre şekillendirecektir.


Dikkat etmeniz gereken nokta; ahşap ve plastik seçenekleri olan ev ve yataklarda plastik kullanımı tavsiye edilmez. Kemirmesi hâlinde plastik sağlık açısından sorun yaratır, ahşap ise sorun yaratmaz.


Hamster Tuvaleti: Tuvalet ihtiyaçlarını kafes içerisinde giderirler. Temizlik, hijyen ve sağlık açısından kafes içerisinde bir tuvaletinin bulunması oldukça yararlıdır. İki kapılı tuvalet veya köşe tuvaleti gibi farklı seçenekler vardır. Kafes içerisine özel hamster talaşı yerleştirmeniz gereklidir. Bu özel kokusuz kemirgen kumu hem kokuyu hem de nemi hapseder. Kafesin tabanında gazete, kedi kumu veya kereste atölyelerinden temin edilmiş talaş tozu kullanımı tavsiye edilmez.


Çünkü bu toz ve farklı kokular küçük dostunuz için oldukça zararlıdır. Ciğerlerine kaçarak üst solunum yolu rahatsızlıklarına yol açar.


Hamster Çarkı: Gündüz uyumayı gece ise enerjilerini atmayı severler. Egzersizlerini yapacağı koşu çarkının mutlaka bulunması gerekir. Sağlıkları için; kat edeceği mesafenin fazla, koşu alanın geniş olduğu büyük çarklar tercih edilmelidir.



Hamster Tüneli: Rengarenk borulardan oluşan bu hamster evleri göze her ne kadar güzel ve oyun için ideal gelse de tavsiye edilmez. Egzersiz ihtiyaçlarını karşılayacağı düşünülse de oldukça tehlikelidir. Bu tüplerin içerisinde sıkışma riskleri vardır. Özellikle tür olarak büyük hamster tercihiniz olursa daha da risklidir. Cüce hamsterınız var ise sizin gözetiminizde olacağı şeffaf tüp tercih etmelisiniz. Sıkışması anında hemen müdahale edebilirsiniz. Tırmanmaya bayılan küçük dostunuz için kafes içerisine katlar yapabilirsiniz. Tırmanırken dengesini kaybederek düşmesini engellemiş, yavaşlatmış olursunuz. Küçük dostunuzun hem canı acımamış olur hem de kafes içi aktivitelerini de çoğaltmış olursunuz. Kafes içerisinde yem ve su kabı mutlaka bulunmalıdır. Yem kabı, içerisine giremeyeceği büyüklükte olmalıdır. Su kabında ise dikkat etmeniz gereken kafesin boyutuna, cinsine göre olmasıdır. Doğal yaşam tarzına uygun, ağzını dayadığında su içebileceği kolaylıkta olan suluk tercih etmelisiniz. Küçük dostunuzun ev içerisinde gezip dolaşmasını istiyorsanız fakat aynı zamanda başına gelebilecek tehlikelerden korkuyorsanız dolaşma topu alabilirsiniz. Ev içerisinde sizinle beraber eğlenceli saatler geçirmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda görme yetileri zayıf olan minik dostunuz ev içerisinde koştururken bir yere çarpma anında koruyucu kalkan görevi görür. Evinizde koşarak eğlenen bir minik olduğunu görmek sizi ve çocuklarınızı çok mutlu edecektir.


Kafes Temizliği


Mikroplara karşı oldukça savunmasız olan küçük dostunuzun günlük ve haftalık kafes temizliğini aksatmamalısınız. Yaşadıkları alanın temiz olmasını severler. Küçük dostunuz, günlük ve haftalık olarak yapılan temizlikler sayesinde evinde mutlu olacaktır. Tüm kafes ve kafes içi oyuncaklarının temizliği sırasında herhangi bir kimyasal (sabun, deterjan gibi) kullanımı tavsiye edilmez. Sadece su veya beyaz sirke kullanmanız yeterli olacaktır. Hem sizin sağlığınız hem de minik dostunuzun sağlığı için asla kimyasal kullanmayın. Dipteki talaş tozunun günlü rutin temizliği aksatılmamalı, haftalık genel temizliğinde ise komple değişimi unutulmamalıdır.


Ömürleri çok kısa olan küçük dostunuza en sağlıklı ve en seveceği yaşama ortamını sunmalısınız. Her hayat yaşama hakkına sahiptir.