28 Nisan, 2025

İki Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

İki kedinin birbirine alışması, kaynaşması bazen zaman alabilmektedir. Bu süreç içerisinde özellikle sizlerin sabırlı, dikkatli ve sakin olmanız uyum süresini hızlandırabilir ve kolaylaştırabilir. İki kedinin birbirine alışma sürecinde devreye pek çok farklı dinamik girer. Koku, stres, rekabet, üstünlük, fiziksel ve görsel temas gibi kedilerin doğasına özgü dinamikler birbirlerine alışma seyrine direkt etki eden elementlerdir. Kedilerin sosyal canlılar olması, her birinin kendine özgü karakter, huy yapısının bulunması da alışma süreçlerine doğrudan etkisi vardır.

Yazımızın içeriğinde bulunan önemli bilgiler ile kedilerinizi birbirine alıştırma sürecini nasıl yöneteceğinizi ve ev ortamını sağlıkla nasıl organize edebileceğinizi anlatmaya çalıştık.


Beyaz perdeli fonda poz veren turuncu beyaz ve gri kedi.
Beyaz perdeli fonda poz veren turuncu beyaz ve gri kedi.


İki Kedide Doğru Eşleşme Nasıl Olur?


Evinizde yaşayan kedi bireyinizin yanına yeni bir arkadaş getirmeyi düşündüğünüzde önce var olan kedinizin karakterini ve davranışsal tepkilerini iyi bilmeniz gerekir. Irk, yaş, cinsiyet, aktivite durumları kedilerin birbirlerine alışmalarında önemlidir. Genç kedilerin dinamik, hareketli yapıları bazen yaşlı kedilerin durgun ve sakin hayatları için fazla gelebilir. Fakat bu asla anlaşamayacakları anlamına gelmez. Mükemmel bir uyum da yakalamaları mümkündür. Kedilerin sosyal yaratılışta olmaları da iki veya daha fazla kedi arasındaki uyumu yakalayabilir. Birbirleri ile aynı frekansı yakalayarak eğlenceli ve zevkli oyunlar oynamaları da mümkündür. Özelikle bu süreçte sevimli yeni kedinizin mizaç ve karakter yapısını tanımanız, kedinizi gözlemlemeniz önemlidir.

Fiziksel durumu bakımından daha hassas ve özel bakım gerektiren kedi birey (travma, hastalık gibi nedenlerden kaynaklı patisi ampüte edilmiş, kör vs. özel bakıma muhtaç) evlat edinmeyi düşündüğünüz zaman kedilerin birbirine alışma süreçlerini büyük bir hassasiyet ve sabırla yönetmeniz önemlidir. Kaynaşma süreçleri biraz zaman alabileceği gibi sizi şaşırtarak kısa zamanda kardeş olmaları da mümkündür.


Ev Ortamı Nasıl Olmalıdır? Farklı Alanlar Yaratmak Gerekir mi?


Öncelikle, yeni yuvasına kedinizi getirmeden önce bu yuvanın hazırlanması gerekir. Peki, nasıl bir hazırlık olmalıdır? Şunu unutmamanız gerekir ki seçtiğiniz kediniz tamamen bilmediği yabancı bir ortama adım atacaktır. Bu ortamda kaygı ve huzursuzluk yaratabilecek tüm stres seviyeleri minimize edilmelidir.


  •  Ev ortamının temiz olması gerekir. Mevcut kedinizin dolaştığı tüm alanları temizlemeniz, tozdan ve kokudan arındırmanız yani gerekli hijyen ortamını sağlamanız çok önemlidir. Kedinizin yaşam alanlarında bıraktığı koku, tüy gibi faktörler yeni kedinizin strese girmesine, kaygılanmasına neden olabilir. 
  •  Sevimli yeni kedi bireyiniz için ilk etapta sakin ve sessiz bir oda ayarlayabilirsiniz. Uyum seviyesini yakalaması, ilk gerginliği üzerinden atması için yararlı olacaktır.
  •  Tuvalet kabı, mama ve su kapları, yatağı mutlaka ama mutlaka ayrı olmalıdır.

Kedileri Birbiriyle Nasıl Tanıştırmanız Gerekir?


Mevcut kedinizin ve evinize yeni gelen kedinizin birbiriyle sağlıklı ve iyi iletişim kurabilmesi için sizin bu süreci nasıl yönettiğiniz konusu çok önemlidir. Takınacağınız tavrın sabırlı, sakin, gözleme dayalı, sevecen bir karakter yapısında olması gerekmektedir. Tüm süreç boyunca bu dengeyi kurabilirseniz iki kedinizin ruhsal ve fiziksel sağlığını büyük ölçüde sağlam temeller üzerine kurarsınız. Sevgi ve ilginin, sakinliğin ve ılımlılığının kontrollü yönetimi bu süreçte zaten hassas olan kedileriniz için en iyi pusula olacaktır.


  •  Güven ve Kişisel Alan: Yukarıda da belirttiğimiz gibi her bir kedi için ayrı, özel alanlar yaratmanız önemlidir. Kendi kişisel alanlarının olması burada özel tuvalet kabının, mama/su kabının, yatak ve oyuncaklarının olması kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Eşyaların paylaşımı konusunda herhangi bir sorunun yaşanmaması sağlıklı ilişkinin ilk adımıdır.
  •  Kedileri Tanıştırma: Bu aşama yavaş, sabırlı ve kontrollü olmanızı gerektirir. Kedilerinizin birbirleriyle fiziksel olarak temas etmemesi fakat görsel olarak birbirlerini görmeleri gerekir. İlk etapta fiziksel temas büyük bir kaosa sebebiyet verebilir. Ayrı odalarda tutulmasının bir nedeni de budur.
  •  Kontrollü İletişim: Hafif bir kapı aralığından, cam bir ayraçtan birbirlerini izlemeleri veyahut bir kafes ortamında birbirleriyle tanışmaları, koku yoluyla bir fikir edinmeleri gerekir. Minik buluşmalar hem daha sağlıklı olacaktır hem de saldırganlığa bağlı hasarlar engellenecektir.
  •  Koku İle Tanıtma: Kedilerin en güçlü duyu organlarından biri olan koku faktörünü kullanmak yarar sağlayabilir. Kullandıkları battaniye, yatak gibi kendi uyaranlarının nüfuz ettiği eşyaları birbirleri arasında değiştirebilirsiniz. Böylelikle kedileriniz birbirlerinin kokusunu bu eşyalar üzerinden duyarak onun hakkında izlenim sahibi olacaktır. Bu esnada ufak bir ödül maması vererek de olumlama yoluyla kendilerini rahat hissetmelerini sağlayabilirsiniz.
  •  Fiziksel Deneyim: İlk fiziksel temas. Bu adımda dikkatli olunmalıdır. Kontrol sizde olmalıdır. Ufak ilerlemelerle tanıştırılmalı, ani olarak aynı ortam içerisine bırakılmamalıdırlar. Adım adım, küçük küçük fiziksel ve görsel temaslarla ilerlenmelidir.
  •  Pozitif Deneyim: Kedilerinizin ortak alanları paylaşmaları sürecinde, ortak etkinliğe girmelerini ve ortak deneyim yaşayabilmelerini sağlamak için pozitif pekiştirme yöntemiyle ilişkiye girmelerini kolaylaştırabilirsiniz. Enfes lezzette yaş mama çeşitleri, farklı ödül mamalarıyla kedilerinizi olumlu yönde pekiştirmeli, eğlenceli oyunlarla da bunu desteklemelisiniz.

Evde oyun oynayan iki gri kedi.
Evde oyun oynayan iki gri kedi.

Gerginlik Halinin Oluşması


Kedilerin birbirleriyle alışma süreçlerinde gerginlik, kızgınlık, agresiflik hali oluştuğu anda bu ortamdan hızlı bir şekilde her iki kedinin de uzaklaştırılması gerekir. Her iki kedinizin ihtiyaçlarını bilerek yavaş adımlar halinde ilerlemeniz çok önemlidir. Bu süreçte mevcut kediniz gerilebilir, size kızgın olabilir, küsebilir, mama tüketimini keserek iştahsızlık problemi yaşayabilir. Yeni kedinizde da aynı davranış durumları görülebilir saklanma, korku, sizden kaçma gibi ekstra davranışlar da sergileyebilir. Böyle bir durumda her iki tarafında sakinleşmesini beklemeniz, sabırlı olmanız, sakin ses tonuyla konuşmanız, güvenlerini kazanmanız gerekir. Stres seviyesinin azalması ile daha bilinçli yeni küçük adımlarla sürece tekrar başlayabilirsiniz.

Bu süreçte uzman veteriner hekim desteği alabilir, size yön vermesi için görüşlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte, sağlık kontrolleri için kedilerinizi veteriner hekime götürmeyi unutmamalısınız.


Büyük Bir Kedi ile Yavru Bir Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?


Bu soruya net bir yanıt vermek yanlış olacaktır. Daha önceden de belirttiğimiz gibi kedilerin kişilikleri, sosyal yaşam şekilleri, hayat deneyimleri birbirinden farklıdır. Büyük kediler, yavru kedilere karşı sabırlı, nazik ve hassas olabilmektedir fakat bu davranış her zaman geçerli değildir. Çünkü yavru kedilerin yaramaz, oyuncu ve haraketli doğası büyük kedilerin tepki göstermesine neden olabilir. Tanışma ve alışma sürecinin iyi ve doğru yönetilmesi kediler arası ilişkiyi doğrudan etkiler.

Uyum sağlamalarını kolaylaştırır. Birbiriyle tanışma, kaynaşma süresinde davranışları her daim sizin gözetiminizde olmalıdır. Agresif, anormal davranışlar hissetmeniz ya da görmeniz durumunda üzücü sonuçların yaşanmaması için iki kediyi hemen birbirinden ayırmanız gerekir. Ruhsal ve fiziksel sağlıklarını korumak, gerektiği takdirde hemen müdahale edebilmek için tüm bu süreçte hâkimiyetin ve gözetimin sizde olması önemlidir.



İki Kedi Birbirine Ne Kadar Sürede Alışır?


İki kedinin birbirine alışma süresi çevresel faktörlere bağlı olarak değişir. Genellikle birkaç hafta veya birkaç gün içerisinde uyum yakalayabildikleri gözlenmiştir. Daha uzun alışma süreçleri de olabilmektedir. Burada zamanın göreceliliğinden bahsedebiliriz. Bu sebeple, kontrol ve sabır, dikkat ve uyum, sevgi ve bağ arasında kurduğunuz dengeyle bu süreci kısaltabilirsiniz.

Kedilerin birbirine alışma sürecine etki eden faktörler; yaşları, sosyal yaşamları, kişilik ve karakterleri ve çevresel dinamiklerdir.

Bireysel canlılar olan kedilerin kendi yaşam alanlarına başka bir kediyi kabul etmeleri, onunla yakınlık kurması, ona temas etmesi bireyselde de farklılık yaratmaktadır. Hemen pes etmeyerek bu süreci iyi ve sağlıklı yönetmeniz durumunda iki veya daha fazla kedinin sağlıklı bir ilişki kurmasını başarabilirsiniz.


Birbirine sarılarak uyuyan iki sevimli kedi.
Birbirine sarılarak uyuyan iki sevimli kedi.

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

İki Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş