Kafkas Çoban Köpeği, asil ve heybetli duruşuyla hayranlık uyandıran bir köpek ırkıdır. Büyük, iri cüssesi, etkileyici sert bakışlarıyla ailelerin koruyucusu olarak nam salmıştır. Kafkas Çoban Köpeği büyük boyutlara ulaşan fiziksel özellikleri nedeniyle özel ilgi ve bakım gerektirir. Kafkas Çoban Köpeğine yuva olmadan önce dikkat edilmesi gereken pek çok önemli detayı bu yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.
Kafkas Çoban Köpeği, adını Kafkas sıradağlarından almıştır. Doğu Avrupa’nın zorlu doğa koşullarında yaşamlarını sürdürmeleriyle bilinirler. Kökenine dair kesin kanıtlar olmamakla birlikte bilim insanları ve tarihçiler tarafından farklı tezler öne sürülmüştür. Balkanlar’daki çoban köpekleri ve Asya’daki Mastiff türüyle yakın akraba oldukları ileri sürülmüştür. 2000 yıldır varlıklarını sürdüğüne inanılan bu heybetli ırkın yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu kökeninin Mezapotamya’ya kadar uzandığı tespit edilmiştir.
Kafkas Çoban Köpeği, yetiştiği zorlu bölgelerin karakter ve fiziksel özelliklerini tümünü taşımaktadır. Özgüvenli, cesur, iradeli, kararlı yapısı ve üstün koruma içgüdüsü onu beraber yaşadığı aile bireylerini korkusuzca koruma özelliğini kazandırmıştır. Yaşadığı ortamı, aile üyelerini, diğer evcil hayvanları korumaya alması Kafkas Çoban Köpeğinin en önemli karakter özelliğidir. Beraber yaşadığı aile üyelerine olan bağlılığını, sevgisini her şeyin üzerinde tutar. Büyük boyutlara ulaşan cüssesine karşı onu asil kılan sevecen, özverili, yumuşak ve nazik mizacı vardır. Sizin sevginizi görmek, sevildiğini bilmek en büyük tutkusudur.
Kafkas Çoban Köpeği tanıdığı kişilere, aile üyelerine karşı nazik iken tanımadığı, yabancı kişilere karşı mesafeli ve temkinlidir. Kendi yaşadığı alanı ve bölgeyi koruma içgüdüsünden dolayı diğer köpeklere karşı tedirgin yaklaşımı vardır. Çocuklara karşı sevecen ve sıcaktırlar, doğru eğitildikleri takdirde büyük çocuklara karşı da anlayışlıdırlar. Çocuklarla etkileşimleri büyüklerin gözetiminde olmalıdır.
Kafkas Çoban Köpeklerinin zekâ seviyeleri yüksektir ve oldukça akıllıdırlar. Sürü gütme, evini yırtıcılardan koruma, sevdiklerini yabancı kişilere karşı savunma özellikleri onu lider bir köpek yapar. İnatçı, bağımsız ve baskın doğası erken yaşta verilecek profesyonel bir eğitimi önemi kılar. Savunmacı yönü sosyalleşmesini ön plana çıkartır. Mutlaka oyun parkları, geniş mekânlarda insanlar ve çocuklarla sosyalleşme imkânı tanınmalıdır.
Doğru, detaylı ve iyi bir eğitim almayan Kafkas Çoban Köpekleri agresif, zor ve söz dinlemeyen bir kişiliğe sahip olmaktadırlar. Köpeğinizin refahı, huzuru, güvenliği ve çevresiyle uyumlu etkileşime girebilmesi için profesyonel bir köpek eğitmeninden destek almanız çok önemlidir. Eğitimleri sert komutlarla, baskı üzerine olmamalıdır. Sevgi, ilgi, ödüllerle pozitif pekiştirilmiş nazik bir eğitim modeli uygulanmalıdır. İyi bir birey olması karakter ve kişilik gelişimi için önem arz eder.
Kafkas Çoban Köpeklerinin iri cüsselerine karşı enerji seviyeleri düşüktür. Sevimli dostunuzun beslenme dinamikleri de buna uygun olmalıdır. Kilo almaya yatkın olmaları nedeniyle günlük mama ölçüleri kontrollü verilmelidir. Yavruluk dönemindeki köpeğinize ihtiyacı olan tüm besin değerlerini taşıyan yavru köpek maması vermelisiniz. Biliyorsunuz ki beslenme yönetimi köpeklerin yaş, sağlık durumu, aktivite seviyesi ve kilosuna göre olmalıdır. Beslenme dinamikleri kaliteli içeriklere sahip mamalarla sürdürülmelidir. Ek olarak bu süreci doğru ve dengeli yönetebilmek için mutlaka veteriner hekim desteği almanız gerekir.
İki farklı kürk yapısına sahip olan Kafkas Çoban Köpeğinin tüy bakımları da farklılık gösterir. Uzun tüy yapısına sahip olan köpeklerin her gün taranması uygunken, kısa tüy yapısına sahip olan köpeklerin de hafta 1 - 2 defa taranmaları uygundur. Tüy döküm dönemlerinde tarama sıklığını artırmanız gerekir. Deri ve tüy sağlığı için sevimli dostunuzu düzenli olarak taramanız ihmal edilmemelidir.
Bakım rutinleri içerisinde mutlaka, uzama sıklığına bağlı olarak tırnak kesimleri, kulak, pati, diş bakımları olmalıdır. Köpekler için özel olarak üretilmiş ürünleri kullanmanız dostunuzun sağlığı için mühimdir. Losyon ve diğer tüm gerekli olan materyalleri lütfen veteriner hekim bilgisi ve onayı ile temin edin.
Kafkas Çoban Köpeği büyük ırk köpekler arasında yer alır. Büyük ırka mensup bireylerin genetik olarak bazı hastalıklara yatkınlıkları vardır. Erken, tanı ve tedavi için mutlaka veteriner hekim danışmanlığı almanız ve tüm sağlık kontrollerini aksatmadan yerine getirmeniz gerekmektedir. Sevimli dostunuzun uzun, sağlıklı ve mutlu bir hayatı olması için veteriner hekiminizin uygun gördüğü tarihlerde aşılarını olması hayatidir.
Kafkas Çoban Köpeğinin enerji seviyesi düşüktür. Yoğun bir egzersiz programına ihtiyacı yoktur fakat köpeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi için egzersiz, aktivite planlaması yapılmalı ve aksatılmamalıdır. Sağlam vücut yapısı uzun yürüyüşlere ve dağ tırmanışlarına karşı dayanıklıdır ve bu tarz aktivitelere bayılırlar. Egzersiz saatlerini 60 dakikalık aktivite veya 1,5 -2 km yürüyüş olarak düzenleyebilirsiniz. Sizin gözetiminizde güvenli, açık alanlarda serbestçe dolaşma imkânı tanınmalıdır. Gün boyu eğlenceli geçen saatlerden sonra evde sessiz, sakin ve uysal olacaktır.
Köpeğinizle beraber geçireceğiniz anlar birbirinize yakınlaşmanızı sağlayarak aranızdaki bağı da güçlendirecektir.
Geniş, bahçeli bir yaşam alanı Kafkas Çoban Köpeği için idealdir. Apartman dairesi gibi küçük alanlar rahat yaşamaları için elverişli değildir, kapalı alanlara uyum sağlayamaz. Kafkas Çoban Köpeklerinin bağımsız ruhları vardır, ihtiyaçlarını karşılamak ve onu mutlu etmek için geniş bir alana tüm hava koşullarına karşı dayanıklı özel bir barınak tasarlamanız gerekir. İstediği özgürlüğü köpeğinize tanıdığınız takdirde ruhsal ve fiziksel sağlığının geliştiğini kendiniz de görebilirsiniz.
Yaşam alanını, yuvasını temiz tutmanız, günlük ve haftalık bakımını ihmal etmemeniz gerekir.
Kafkas Çoban Köpeklerinde katarakt, kalça displazisi, dirsek displazisi, obezite gibi sağlık sorunları görülebilmektedir. Düzenli veteriner hekim kontrolleri ile yaşayabileceği bu sağlık sorunlarının önüne geçmiş olursunuz.
Ek olarak Ulusal Irk Kulübü’nün önerdiği bazı testler vardır;
Kalça, dirsek değerlendirmesi
Göz doktoru muayenesi
Kalp muayenesi
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş