Kedilerin duygu dünyası her zaman merak uyandıran bir konudur. Yaşamları hakkında detaylı bilgi edinmek, onları daha da yakından tanımak isteriz. Tabii ki kedilerde duyguları olan, hissedebilen, hissettiğini kendi ifade tarzlarıyla bize göstermeye çalışan hayvanlardır. Sinir sistemine sahip yaşayan tüm canlıların hiç şüphesiz duygusal hisleri, tepkileri, çeşitli ihtiyaçları vardır.
Kediler duygularını, ihtiyaçlarını ve tepkilerini bizlere farklı yollardan ifade etmeye çalışırlar. Bu blog yazımızda kedilerin duygu dünyalarına giriş yaparak kedilerin ağlama nedenleri ve ne anlama geldiği konuları üzerinde detaylıca durduk.
Ağlamak beyin, sinir sistemi ve gözyaşı bezlerinin birbiriyle etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkan duygusal bir tepkidir. Peki kediler ağlar mı? Evet kediler de ağlar fakat kedilerin vermiş olduğu tepki duygusal bir ifadeden ziyade göz hastalıklarının habercisi olabilmektedir. Dikkatinizi çekmek, üzüldüğünü göstermek için ağlama davranışı göstermezler. Mutluluk, üzüntü, kızgınlık, korku, heyecan, açlık, susuzluk gibi duygu durumlarına karşı verdikleri tepkiler farklı tonlarda, farklı frekanslarda miyavlama ve bedensel tepkiler şeklinde olmaktadır.
Kedinizin gözlerinde bir miktar sıvı olması gayet normaldir. Bu sıvı gözlerin temizlenmesi, kurumaması ve nemlenmesi için gereklidir. Fakat gözlerde yoğun akıntı ve kızarıklık belirtileri varsa yolunda gitmeyen bir şeylerin varlığının habercisidir. Kedilerde görülen göz yaşı, gözlerde enfeksiyon veya başka sağlık sorunlarının belirtileri olabilmektedir.
Kedilerde göz sulanması, gözlerde kızarıklık ve akıntı gibi faktörler nedeniyle kedilerin ağladığını düşünmek oldukça yanıltıcı ve hatalıdır. Kedilerin ağlama nedenleri üzerinde duralım;
Kedinizin düzenli olarak veteriner hekim muayenesinden geçmesi erken tanı ve tedavide kurtarıcı olacaktır. Lütfen veteriner hekiminizin belirlemiş olduğu tarihlerde sağlık kontrolüne gitmeyi, aşılarını düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin.
Sevimli dostlarımız kedilerin, acıktıklarında, oyun oynamak istediklerinde duygu durumlarını ifade ediş biçimlerini farklı tonlarda miyavlama, hırlama ve beden dili şeklinde geliştiğini belirtmiştik. Örneğin verdiği tepkiler arasında kuyruk sallama biçimlerine dikkat edebilirsiniz.
Kedinizin günlük rutindeki tepkilerini, davranışlarını bilmeniz, onu sürekli gözlemlemeniz ve ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Unutmayın kedilerde ruhsal duygu bozuklukları yaşar ve depresyona girerler. Yaşam konforlarının etkilenmemesi, uzun, mutlu ve sağlıklı yaşamları olması için beden dillerini bilmeniz ve ona göre davranmanız önemlidir.
Tıbbi kaynaklı bir ağlama değilse kediniz ağlama biçimi ile size;
Zaman geçirdiği yaşam alanının temizlenmesi gerektiğini belirtmeye, ifade etmeye çalışıyor olabilir.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş