Kedilerin zaman zaman ot yediğini görenleriniz mutlaka olmuştur. “Kediler de ot yer mi?” sorusu kafaları biraz kurcalayabilir. Etobur olarak tanımladığımız kediler, içgüdüsel olarak ot tüketme davranışını gösterirler. Burada önemli olan ot yeme davranışının altında yatan nedenlerin bilinmesi ve herhangi bir sağlık probleminin göstergesi olup olmadığının farkına varılmasıdır.
İşte bu sebeple siz pati severlere kedilerin ot yeme davranışının neden kaynaklı olabileceğine, neden bu davranışı geliştirdiklerine dair bilgileri anlatmayı amaçladık.
Kediler, içgüdüsel olarak mideleri ve bağırsaklarını rahatlatmak amacıyla ot yemektedirler. Mide ve bağırsaklarındaki zorlanmadan kaynaklı kusarak bu durumu rahatlatmak isterler. Kusmak için de ot yeme ihtiyacını hissederler.
Maddeler halinde ot yeme davranışını sizlere anlatmaya çalışalım;
Yukarıda sıralamış olduğumuz sebeplerden kaynaklı kediler ot yiyebilir ve bunun sonucunda kusarak rahatlamak isteyebilirler. Fakat burada dikkat etmeniz gereken noktalar mevcuttur. Örneğin, ciddi mide problemleri yaşadığının göstergesi olabilmektedir. Bu nedenle kedinizin kusma sıklığını ve kusma davranışının karakterini iyi gözlemlemeniz, kedinizi tanımanız, kedinizin vücut dilini bilmeniz kısacası normalini bilmeniz ve anormal bir davranış karşısında vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız büyük önem taşır.
Ot yeme davranışı sevimli kedigillerde yaygın olarak görülür bunun bir diğer nedeni ise beslenme alışkanlıklarının bir parçası olmasıdır. Otların içindeki vitamin ve minerallerden sağlıkları açısından yararlanmak isteyebilirler. Tam ve dengeli beslenme rutinlerinin bir parçası olan kuru ve konserve mama tüketen kedilerin de zaman zaman ot yedikleri gözlemlenir.
Basit olarak gördüğümüz çimde aslında folik asit bulunur. Folik asit, yeşil yapraklılarda mevcuttur, B9 vitaminini içerir, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna destek verir, vücuda oksijen sağlayan kan hücrelerini üretir, sinir sistemini korur. Folik asit anne sütünde de bulunur. Bu nedenle vücut için çok değerlidir. Çim aynı zamanda doğal kabızlık giderici bir ilaçtır. Kediler kabızlık sorununu hafifletmek, yuttukları tüy yumaklarının parçalanması için de bilinçli olarak ot tüketirler.
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi kediler midelerinde biriken tüy yumaklarını ve diğer sindirilmemiş gıdaları kusmak için ot yerler. Ot yedikten sonra karşılaşılan kusma faktörü aslında sindirim sistemlerini temizleme ve rahatlatma yoludur. Bu maddeleri dışarı atabilmek için kedilerin bilinçli olarak yaptıkları bir davranış örüntüsüdür. Belirtmek gerekir ki kediler ot yesin ya da yemesin kusma refleksini gösterirler bunu unutmayın!
Fakat üzerinde önemle durmamız gereken detay kedinizin kusmasının sürekli olarak tekrar etmesi, şekli, karakteri ve seyridir. Burada altta yatan başka sağlık problemlerinin olduğunu size haber veriyor olabilir. Sevimli kedinizin, davranış değişikliği göstermesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemi için çok önemlidir. Veteriner hekim tarafından mide, karaciğer ve böbrek tetkiklerinin yapılması gerekebilir.
Sevimli kediniz için, yaşam standardını düşünerek refah seviyesini artırmanız, kedinize stres seviyesinin düşük olduğu bir aile ortamı sağlamanız, sevgi, ilgi ve bakımın eksik olmadığı rahat yaşam imkânı yaratmanız gerektiğini asla unutmayın!
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş