4 Aralık, 2024

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı: Diş Fırçalama Rehberi ve Önemli İncelemeleri | Eblog

Kedilerin Dişi Fırçalanır Mı?


Evet, kedilerin de dişleri fırçalanmalıdır. Optimal seviyede ağız ve diş sağlığını korumak, genel sağlıklarını korumak açısından önemlidir. İşte kedilerin ağız ve diş sağlığının nasıl korunacağı, diş fırçalama hakkında bilmeniz gerekenler ve püf noktaları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.


Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı

Tıpkı insanların ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla günlük olarak düzenli diş fırçalaması ve gerektiği takdirde ortodontiye gitmesi gibi, evde beraber bir hayat paylaştığınız patili dostlarınızın da bu bakım ve hizmetlerden yararlanması gerekir. Kedilerin düzenli olarak dişlerinin fırçalanması, zamanla oluşacak periodontal hastalık ve enfeksiyonlara karşı koruyucu kalkan görevi görecektir.


Kedi veteriner diş muaynesi
Kedi veteriner diş muaynesi

Kedilerde Diş Problemleri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Klinik çalışmalara göre kedilerde ilk 6 ay süt dişlerinin değişimi ile ilgili problemler yaşanmaktadır. Burada çene gelişiminin takip edilmesi ve gerektiği takdirde cerrahi müdahale yapılması veteriner hekimler tarafından uygun görülmektedir.

Özellikle 3 yaş ve sonrası %80 oranında diş ve diş eti problemlerinin yoğun olarak yaşandığı evre olarak belirtilmektedir. Bu evrede daimi olarak ağız ve diş yapısının durumu kontrol edilmelidir.


Kedilerde Neden Ağız Hastalıkları, Diş ve Diş Eti Problemleri Görülür?


Kediler piramit diş yapısına sahiptir. Bu nedenle bakterilerin yapışacağı bir yüzeyin olmaması, kedilerde çürük görülmesini engeller. Fakat yoğun olarak bakteri plağı, tartar oluşumu ve periodontal (diş eti) hastalıkları gözlenmektedir. Nedir bunlar;


Plak: 


Genellikle yumuşak gıdalar (yaş mama) ve ev yemekleri ile beslenen kedilerin diş ve diş etlerinde zamanla bakteri birikmesine bağlı olarak plak oluşumlarına rastlanmaktadır.

Plak oluşumlarını kontrol altına almak amacıyla kedinize onlar için özel olarak üretilmiş suni veya doğal kemik (haftada 1-2 defa) verebilirsiniz. Ek olarak, kedilerin ağız ve diş yapısına uygun tasarlanmış oyuncakların verilmesi plak oluşumlarını en aza indirmek için sunulacak alternatifler arasında yer alır.


Tartar (diş taşı): 


Diş üzerindeki plak oluşumları kontrol altına alınmaz, dişler düzenli olarak fırçalanmazsa, salya proteinleri, ağızdaki bakteriler ve mineraller diş taşı oluşumuna neden olur. Diş eti hastalıklarının (gingivitis) temel nedeni diş taşlarıdır. Plak oluşumlarının 3-5 gün içerisinde diş taşlarını oluşturduğu gözlenmiştir. Diş ve diş etinde kızarıklık en yaygın belirtileridir. Ağız kokusu, ağızda hassasiyet ve yemek yemede isteksizlik en belirgin uyaranlardır. Bu noktada diş fırçalamak maalesef bir çözüm olmayacaktır. Veteriner hekimler tarafından mekanik olarak temizlenmesi gerekmektedir.



Kedi diş fırçalama
Kedi diş fırçalama

Periodontal Hastalıklar: 


Müdahale edilmeyen tartar oluşumları diş ve diş etinde geri dönüşü olmayan sorunlara neden olmaktadır. Klinik belirtiler; diş eti çekilmesi, dişlerin diş etinden ayrılması ve zamanla dökülmesidir. Bu süreç oldukça ağrılı geçmektedir. Diş köklerinde oluşan apseler kemik yapısını eritmekte ve enfeksiyona neden olmaktadır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kedilerde diş bakımını ihmal etmek ciddi ölçüde sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Dişlerdeki bakteri oluşumları tüm vücut sistemine yayılarak böbrek, akciğer, karaciğer, kalp hatta beyne kadar ilerleyerek kalıcı ve geri dönüşü olmayan hasara neden olmaktadır.


Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Kedinizin tuvalet eğitimini nasıl yapacağınızı öğrenmek için rehberimize göz atın.

Rehberi Oku


Kedilerin Ağız ve Diş Yapısına Uygun Ürün Seçimi


Kedilerin diş ve diş etleri oldukça hassastır. Bu nedenle kullandığınız materyallerin doğru seçilmesi gerekir. Kediniz için kullanmanız gereken ürünler onun ağız ve diş yapısına uygun olmalıdır. Asla kendi ağız sağlığı ve diş bakımınız için kullandığınız ürünler olmamalıdır. Bunlar toksik bileşenlere sahip olmaları nedeniyle evcil hayvanlar için oldukça zararlıdır.

  •  Öncelikle veteriner hekiminizin onayı ile kediler için özel olarak üretilmiş diş macunu kullanabilirsiniz.
  • Diş fırçası seçimi önemli bir unsurdur. Kediler için özel olarak üretilmiş çift başlı yumuşak kıllı diş fırçalarını temin edebilirsiniz. Veyahut parmak fırça yardımıyla da dişlerini fırçalayabilirsiniz. İnsanlar veya çocuklar için üretilmiş olan yumuşak kıllı fırçaları da kullanabilirsiniz. Önemli olan sert kıllı fırçalar yerine yumuşak(soft) kıllı diş fırçalarını tercih etmenizdir.
Kedi parmak diş fırçası
Kedi parmak diş fırçası

Kedilerin Dişleri Nasıl Fırçalanır, Adım Adım Diş Fırçalama Tekniği


Kedinizin dişlerini fırçalamadan önce en uygun saati gözlemlemelisiniz. Kedinizin beden dilini bilmeniz ve ona yumuşak bir şekilde yaklaşmanız gerekir. Onlar için oldukça yabancı bir süreç olması, kedinize ne zaman ve nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunu ön plana çıkartır. Rahat, edilgen olduğu saat dilimlerini tercih etmeniz küçük kedinizin uyum sürecini artıracaktır. Size güvenmesini sağlayacaktır.


  •  İlk adım olarak üst dudağının bir tarafını hafifçe kaldırarak dişlerinin dış yüzeyini fırçalamaya başlayabilirsiniz.

  •  Üst çenede diş fırçalama yönü diş etlerinden aşağı doğru yavaşça olmalıdır. Sert müdahale, bastırmak, diş etlerine gelen fırça darbesi kanamalara neden olmaktadır. Bu nedenle yavaş ve sabırlı olmanız çok önemlidir.

  •  İç kısımlardaki dişleri çok ufak ve geride olduğu için pamuk yardımıyla diş etine masaj yaparak, yemek artıklarını çıkartmanız yeterli olacaktır. Tüm ağız açarak fırçalamaya çalışmanıza gerek yoktur. Görünür kısımdaki dişleri fırçalamanız, temizlemeniz yeterli olacaktır.

  •  Alt çene kısmında ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir.

Aromatik (tavuk, balık) diş bakım macunlarını tercih etmeniz küçük dostunuzu kokusuyla cezbedecektir. Kediler için özel olarak üretilmiş diş macunları su ile durulama gerektirmez. Eğer diş macununun tadı hoşuna gitmez ve fırçalatmaya izin vermezse diş fırçasını su ile ıslatıp fırçalamanız da yeterli olacaktır. Önemli olan dişlerin rutin olarak temizlenmesidir.


Diş Fırçalama Süresi Ne Kadar Olmalıdır?


Süreyi uzun tutmadan maksimum 1 dakika fırçalamanız, masaj yapmanız yeterli olacaktır. Uzun sürmesi durumunda kediniz sıkılabilir.


Dişler Ne Sıklıkta Fırçalanmalıdır?

Diş fırçalama seansını rutin olarak yapmanız ve bu konuya zaman ayırmanız çok önemlidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa yapacağınız mekanik temizlik sayesinde küçük dostunuzun ağız ve diş sağlığını büyük ölçüde korumaya almış olursunuz.


Diş fırçalatmak istemeyen kedi
Diş fırçalatmak istemeyen kedi


Fırçalama Sonrası Ödül


Diş fırçalama seansından sonra kedinize sevdiği atıştırmalıklardan, ödül mamalarından vererek rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Her fırçalamadan sonra vereceğiniz ödül maması bu sürece alışmasına yardımcı olacaktır.


Erken Yaşta Alıştırmaya Çalışın


Diş fırçalama rutinine kedinizi küçük yaşta alıştırmanız yaşının ilerlemesiyle beraber oluşacak komplikasyonları en aza indirecektir. Ayrıca küçük yaşta alıştırmak daha kolay olacaktır. İleri yaş evresinde diş fırçalatma eğilimleri zor olabilmektedir. İlk başlarda zorlansa da zamanla alışacaktır. Asla pes etmeyin!


Düzenli Veteriner Hekim Kontrolünü Aksatmayın

Kedinizin diş sağlığı kontrolleri için düzenli aralıklarla veteriner hekim kontrolüne gitmesi gerektiği unutulmamalıdır. Olası diş sağlığı problemlerinin tespiti ve erken müdahale hayat kurtarıcı olacaktır.

Kedinizin ağız ve diş sağlığını ciddiye almanız onun uzun, sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşaması için önemlidir.


Dişleri fırçalanmış kedi
Dişleri fırçalanmış kedi

Kedi Ürünleri

Kedi Ürünleri

Kediniz için en kaliteli ürünleri keşfedin!

Hemen İncele

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! 😊

Diğer yazılarımıza göz atın



Blog Yazısı

Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı: Diş Fırçalama Rehberi ve Önemli İncelemeleri

Yazar Fotoğrafı

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş