28 Ocak, 2025

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerin, kısırlaştırma operasyonu sonrasında hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri için yapılması gerekenleri bilmeniz ve adımlarınızı buna göre atmanız kritik önem taşır. Ameliyat öncesi ve sonrası göstereceğiniz ilgi ve destek küçük kedinizin iyileşme sürecine de yardımcı olacaktır. Kedi kısırlaştırma ameliyatı nedir? Öncesinde ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Bakım Nasıl Olmalıdır? Konularını gelin birlikte inceleyelim.




Kedilerde Kısırlaştırma Nedir?


Kedi kısırlaştırma operasyonu uzman veteriner hekimler tarafından yapılan cerrahi bir müdahaledir. Bu operasyonda söz konusu olan, dişi ve erkek kedilerin üreme organlarının alınarak üreme ve çoğalma yeteneklerine son verilmesidir. Erkeklerin testislerinin (kastrasyon), dişilerin ise rahim ve yumurtalıklarının (ovaryohisterektomi) çıkartılması işlemidir.

Kedilerin kısırlaştırma ameliyatını olması hayatidir. Hem kedi popülasyonlarını kontrol altına almak, istenmeyen gebelikleri önlemek hem de görülebilecek sağlık sorunlarını ve davranış bozukluklarını minimize etmek için oldukça yaşamsaldır.

Dişi kedilere yapılan kısırlaştırma ameliyatı ile hormonal sağlık sorunları ve rahim kanseri gibi, erkek kedilere yapılan kısırlaştırma ameliyatı ile de agresif davranışları, işaret bırakma, testis ve prostat kanseri gibi bir dizi sağlık sorunlarının önüne geçilerek yaşam kaliteleri, konforu güvenceye alınmış olur.


Önemli ve bilmeniz gereken nokta; kedilerin genç yaşta operasyona alınmasıdır. Daha güvenilir ve daha etkili olduğu görüşü veteriner hekimler tarafından kabul görmektedir.



Dişi ve Erkek Kedilerde Kısırlaştırma 


Kısırlaştırma ameliyatı oldukça ciddi bir prosedürdür. Dişi ve erkek kedilerde cinsiyet farkından dolayı ameliyat işlemi de farklılık göstermektedir. Bu nedenden dolayı ameliyat sonrası alınacak önlemler ve bakımları da farklıdır. Kedinizin cinsiyetine göre ameliyat sonrası bakım hakkındaki detayları veteriner hekiminizden muhakkak almalısınız.


Kedinizi Ne Zaman Kısırlaştırmalısınız?


Dişi ve erkek kedilerde kısırlaştırma yaş evresi birbirinden farklıdır. Veteriner hekimlerin uygun gördüğü zaman dilimleri; dişi kedilerde 7 - 12 ay, erkek kedilerde ise 6 – 8 aydır. Kedilerin kızgınlığa girmeden erken yaşam evrelerinde kısırlaştırma ameliyatı olması tavsiye edilmektedir.



Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler


Kısırlaştırma ameliyatı öncesinde dikkat etmeniz gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bunlar nelerdir gelin birlikte inceleyelim;


  • Kedinizin ameliyat için hazır olup olmadığı veteriner hekim tarafından onaylanmalıdır
  • Kedinizin kalıtımsal bir rahatsızlığı varsa, sağlık sorunlarını ameliyat öncesi veteriner hekiminizle paylaşmanız gerekmektedir
  • İç – dış parazit aşı uygulamalarını yaptırmış olmanız önem taşır
  • Ameliyat öncesi uyulması gereken bir açlık süresi vardır. Bu süre ameliyat olacağı saatten 12 saat öncesine tekabül etmektedir. Bu 12 saatlik zaman diliminde kedinizin mama ve su ile ilişkisini kesmeniz gerekir. Bu açlık süresine dikkat etmeniz çok önemlidir çünkü ameliyatın rahat geçmesini sağlayarak, kedinizin stresini en aza indirgemiş olursunuz.


Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Karanlık ve Sessiz bir Ortam


Kısırlaştırma ameliyatından yeni çıkmış bir kedinin ilk 24 saati çok önemlidir. Kedinizi eve getirmeden önce ona uygun bir ortam hazırlamanız gerekir. Mümkünse bu ortam sakin, sessiz ve karanlık bir oda olmalıdır. Varsa diğer evcil hayvanlar ile teması da kesilmelidir. Narkozun etkisi altında olan kedinizin eski yaşam döngüsüne geçebilmesi için bu 24 saati sorunsuz atlatması gerekir, iyileşmesi de buna bağlıdır.


Tuvalet İhtiyacı


Bulunduğu odaya tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için kâğıt koyabilirsiniz. Tuvaletini yaptıktan sonra da sürekli değiştirmeyi unutmayın. Kum kabını kullanması ilk devrede uygun olmayabilir, tuvaletini yaparken partiküller yara bölgesine yapışabilir, kedinizi rahatsız edebilir. Kum kabı kullanım sürecine 24 saati atlattıktan sonra geçebilirsiniz. Tuvaletini yaptıktan sonra ameliyatlı bölge kontrol edilmeli. Dışkı, idrar, yabancı partikül kalıntısı olmamasına önem göstermelisiniz.


Koruyucu Boyunluk\Yakalık


Ek olarak bu süreçte muhakkak koruyucu bir boyunluğu olmalıdır yoksa dikişli bölgeyi yalamaya veya ısırmaya çalışabilir bu da dikişlerin atmasına ve iyileşme sürecini geciktirmesine neden olabilir. İyileşme süresini kapsayan 7 -10 gün aralığına dikkat etmeniz büyük önem taşır. Bu süreçte boyunluğu\yakalığı asla çıkartılmamalıdır. Yaranın sorunsuz iyileşmesi ve hızla kuruması açısından önemlidir. Koni yakalar yerine kullanım kolaylığı olan rahat ve yumuşak Elizabeth yakalık tercih edebilirisiniz böylelikle küçük dostunuz daha fazla strese girmemiş olur. Veteriner hekiminizin onayı dâhilinde operasyon sonrası için özel olarak üretilmiş kıyafetleri de tercih edebilirsiniz.



İlk 24 Saatlik Dilimde Beslenme 


Kritik önemde olan bu ilk 24 saatte kedinize asla mama ve su vermemeniz gerekir. ihtiyacı olan tek şey rahat ve sakin bir ortam olacaktır. Bu kritik saatleri atlattıktan sonra az miktarda mama ve su vermeye başlayabilirsiniz.


Veteriner Kontrolü


Veterinerin sizden istediği pansuman ve bakım uygulamalarını aksatmamanız gerekir. Veteriner hekiminizin uygun gördüğü muayene tarihlerinde kontrole gitmeniz, aksatmamanız gerekmektedir.


Kediler Kısırlaştırma Sonrası Ne zaman Kendine Gelir?


Operasyon sonrası kediler narkozun etkisi ile halsiz ve bitkin görünürler bu konuda endişe etmeyin. Kafa karışıklığı ve denge kuramama sorunları görülebilmektedir. Kendi başlarına hareket etmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. İlk 24 saatlik sürede yavaş yavaş denge kurabilmeye, rahat hareket edebilmeye başlarlar. Tam 1 günün sonunda artık normal aktivitelerine geçtiklerini gözlemleyebilirsiniz.


Kısırlaştırma Sonrası Oluşabilecek Sorunlar


Kısırlaştırma operasyonundan sonra nadir de olsa kedilerde bazı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Küçük dostunuzu iyileşme sürecinde daima gözlemlemeniz, hareket ve davranışlarına dikkat etmeniz ve dikişli bölgeyi sık sık kontrol etmeniz gerekir. Ameliyattan sonra ilk birkaç gün bölgenin şiş ve mor olması normaldir. İlk 2 – 3 günden sonra şişlik ve kızarıklık geçmeye başlamalıdır.

Eğer iyileşme süreç daha farklı gelişiyor ve bir anormallik olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekim desteği almanız şarttır. Peki görülebilecek ve dikkat etmeniz gereken sorunlar nelerdir?




  •  Dikiş gölgesinde enfeksiyon: Dikiş bölgesinin gittikçe kızarmaya başlaması, morarma belirtileri.
  •  Şişlik: Bölgenin şişliği geçmiyor ve kötüleşmeye başlıyorsa
  • İrin – Akıntı: Operasyon sonra hafif miktarda açık kırmızı akıntılar olması normaldir. Akıntı problemlerinin devam etmesi, kanlı veya sarı, beyaz, yeşil renkte görünmesi ve kötü kokması normal değildir.
  •  Dikiş problemleri: Dikişlerin sağlam kalması ayrılmaması gerekir. Eğer dikişler ayrılmaya başlar ve yolunda gitmeyen bir şeylerin varlığını sezerseniz acil önlem almanız gerekir.
  • Kabızlık
  • Alerjik reaksiyonlar
  •  İdrar problemleri: Ağrılı ve zor idrar yapma, ilk 24 saat içerisinde idrarda kan görülmesi
  •  Operasyondan sonra 24 – 48 saatten fazla tuvalet yapamama
  •  İlk geceden sonra kusmanın devam etmesi
  • Kanama
  •  Şiş karın
  • Depresyon belirtileri ve uyuşukluk
  • Beslenme sorunları; iştahsızlık
  •  Hareket zorluğu
  • Davranış değişiklikleri; saklanma ve kaçma eğilimi
  •  Kaygı ve ürkeklik
  • Hırlama, tıslama
  •  Titreme



Kedi Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Ne Zaman İyileşir?

Operasyondan sonra bir kedi doğru bakım ve kontrol ile 15 gün içerisinde iyileşir.



Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Beslenme Düzeni


Kısırlaştırma operasyonunu olduktan sonra kedilerde kilo alma eğilimi görülmektedir. Bunun nedeni metabolizmalarının yavaşlamasıdır. Bunun için veteriner hekiminizle görüşmeniz ve kediniz için en uygun mamayı öğrenmeniz gerekir. Kısır kediler için özel olarak üretilmiş kısır kedi (sterilised) mamaları mevcuttur bunu da hatırlatalım.

Unutulmaması gereken önemli bir detay ise, kedinizin ameliyat sonrası ilk 7 – 10 gün aralığında normal beslendiği mamalar ile beslenmesi gerektiğidir. Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonları görmek açısından önemlidir.

Kısırlaştırma ameliyatının üzerinden 20-30 gün geçmesinin ardından kısır kedi mamasına geçiş yapabilirsiniz. Bu geçiş kademeli olmalıdır. İlk 1 – 2 gün bir porsiyon mamanın %75’i eski mama %25’i yeni mama olacak şekilde olmalıdır. Sonraki ikinci gün %50 eski mama %50 yeni mama, sonraki ikinci gün ise %75 yeni mama %25 eski mama, devamında ise bir porsiyon yeni mama olacak şekilde yavaş geçiş yapılması gerekir.

Aklınıza takılan herhangi bir sorun olması durumunda doğru bilgiye erişim için mutlaka uzman veteriner hekim görüşü almayı ihmal etmeyin.



Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş