18 Nisan, 2025

Kedilerin Öksürme Sebepleri, Teşhis ve Tedavisi

Kedi bakımıyla ilgilenen pek çok kişi kedisinin öksürmesiyle yaygın olarak karşılaşır. Bu yazımızda kedinizin öksürme nedenleri ile ilgili kapsamlı bilgilere ulaşabilir, nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kedinizin öksürme nedenlerini öğrenek, böyle bir sorun ile nasıl mücadele etmeniz gerektiğini anlattığımız bu yazımı dikkatle ve önemle okumanızı tavsiye ediyoruz.


Öksürük geçirirken keskin dişlerini gösteren siyah bir kedi.
Öksürük geçirirken keskin dişlerini gösteren siyah bir kedi.

Kedilerin Öksürmenin Yaygın Nedenleri


Kedilerin öksürmesi birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Basit bir tahrişten kaynaklı olmakla birlikte ciddi solunum yolu enfeksiyonu belirtisi de olabilmektedir. Bu durumunda sizin kedinizin öksürme belirtilerini çok iyi anlamanız için veteriner hekim değerlendirmesi ve doğru tedavi desteği almanız önem arz eder.

Kedinizin refahı ve yaşamsal mutluluğu için öksürüğünün altında yatan etmenler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Öksürüğün altında yatan nedenler arasında;


  •  Solunum yolu enfeksiyonu
  •  Solunum yolu parazitleri
  •  Astım
  •  Tümörler
  •  Kedi tüy yumağı
  •  Solunum yoluna kaçan yabancı
  •  Kalp hastalıkları
  •  Bağırsak parazitleri
  •  Stres veya anksiyete
  •  Bronşit
  •  Sigara dumanı
  •  Akciğer kanseri

gibi faktörler gelebilmektedir. Kedinizin sağlığı için yukarıda belirtmiş olduğumuz sebeplerin doğru tespiti ve tedavisi için her zaman uzman destek almanız önemlidir.


Yeniden nefes almak için ağzını açan öksüren tüylü bir kedi.
Yeniden nefes almak için ağzını açan öksüren tüylü bir kedi.


1- Solunum Yolu Enfeksiyonları


Kedilerin öksürüğünün en yaygın nedenleri arasında solunum yolu enfeksiyonları gösterilir. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar kedilerin üst ve alt solunum yollarını direkt etkileyerek, öksürüğe ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar genellikle hapşırma, burun akıntısı ve gözlerde sulanma ile birlikte görülür. Bu durumda en kısa zamanda veteriner hekim desteği alarak kediniz için en doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır.


Viral Enfeksiyonlar

Felie Herpes Virüs (FHV) ve Feline Calicivirus (FCV) kedilerde görülen viral enfeksiyonların başında gelir. Bu virüsler kedilerde üst yolunum yollarında enfeksiyona yol açarak öksürmesine neden olur.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Chlamydophila felis ve Bordetella bronchiseptica gibi bakteriyel faktörler kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açarak öksürmesine neden olur.


2- Solunum Yolu Parazitleri


Bir diğer yaygın olarak görülen neden ise parazitlerdir. Kedilerin solunum yoluna ve sindirim sistemine yerleşen parazitler öksürüğe sebep olmaktadır. Akciğer kurtları, dışarda yaşamını, zamanını sürdüren ve avlanan kedilerde sık görülür.

Kalp kurtları (Dirofilaria immitis), kalp ve akciğerde ciddi sağlık sorunlarına yol açan parazit türüdür. Kalp ve akciğere zarar vererek öksürüğe sebep olur

Kedilerde semptom olarak halsizlik, nefes darlığı, öksürük krizi, burun akıntısı, hırıltı nefes alıp verme ve kilo kaybına neden olmaktadır. Uzman veteriner hekim tarafından teşhis ve tedavisi vakit kaybetmeden yapılmalıdır.


3- Astım


Kronik solunum yolu rahatsızlığı olan astım, kedilerin solunum yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olur. Kedilerin astım atakları geçirmesine sebebiyet veren bu hastalık öksürük krizlerine ve hırıltılı nefes alma şeklinde kendini gösterir. Alerjik reaksiyon geçiren ve solunum yollarında hassasiyet olan kedilerde görülme oranı yüksektir.


4- Alerji


Kedilerde öksürüğe neden olan diğer neden alerjidir. Çevresel faktörler yani polen, küf, sigara dumanı, irrite edici kokular ve toz kedilerin solunum yollarını tahriş ederek öksürmesine neden olur. Kedinizin bu tarz alerjenlere hassasiyet geliştirmemesi ve yaşam kalitesini yükseltmek için çevresel etmenlere dikkat etmeniz gerekir.


Öksürük nedeniyle garip bir yüz ifadesiyle yatan açık renkli bir kedi.
Öksürük nedeniyle garip bir yüz ifadesiyle yatan açık renkli bir kedi.

5- Bağırsak Paraziti


Bağırsak parazitleri, solunum ve sindirim sistemine zarar vererek öksürüğe neden olur. Böyle bir durumda uzman veteriner hekim danışmanlığı şarttır.


6- Solunum Yoluna Kaçan Yabancı Cisimler


Kediler kâşiftirler, meraklıdırlar ve oyuncu doğaları vardır. Bu sebeple bazen küçük yaramazlıklar yapmaları da olağandır. Küçük cisimler, bitki parçaları, yiyecek kalıntıları gibi ufak parçaları yutarken solunum yollarına kaçabilir. Bunlar da öksürmesine neden olabilmektedir.

Özellikle mekân içerisinde sizin gözetiminizde olan sevimli kedinizin zaman geçirdiği alanlarda yutabileceği cisimleri kontrol etmeniz, olası sorunları ortadan kaldırmak için yaşam alanını iyileştirmeniz dikkat etmeniz gerekenler arasındadır.


Öksürük Belirtisinde Veteriner Ziyareti Gerektirecek Durumlar


Kedilerde insanlar gibi zaman zaman sorun teşkil etmeyecek şekilde öksürebilir, gayet doğaldır. Burada dikkat etmeniz gereken öksürün şiddeti, türü ve süresidir. Kedilerin aralıklı ve hafif seyirde öksürmesi herhangi bir sorun teşkil etmeyebilir. Fakat öksürük seyri şiddetli, sürekli ve kanlı balgam şeklinde ise ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Erken teşhis ve tedavi yönteminin hayat kurtarıcı olduğunu unutmayın, sevimli kedinizin sağlığını korumak için vakit kaybetmeyin!

Veteriner hekim ziyaretinde, vakanın öksürüğünün altında yatan nedenleri tespit edebilmek ve doğru tedavi yönteminin uygulanabilmesi için bir dizi test yapılmaktadır. Veteriner hekimin nedenleri tespit edebilmesi için hastayı detaylı fiziksel muayene yapması gerekir. Genel sağlık durumu incelenerek, kalbi ve solunum yollarının durumu değerlendirilir. Testler röntgen, ultrason, gibi görüntüleme yöntemleri, kan testleri ve gerektiğinde pronkoskopi (*burun veya ağız yoluyla ince, plastik bir kamera tüpü ile akciğer ve solunum yollarının incelenmesi işlemi) yapılabilmektedir.

Öksürüğün altında yatan nedenleri tespit edebilmek için veteriner hekim ayrıca alerji testi ve çevresel faktörlerin neden olmuş olabileceği diğer etmenleri de değerlendirir.



Öksürük nedeniyle ifadesi değişen ve karton kutuda sakinleşen gri çizgili bir kedi.
Öksürük nedeniyle ifadesi değişen ve karton kutuda sakinleşen gri çizgili bir kedi.

Kedinizin Öksürmesini Nasıl Önleyebilirsiniz, Alabileceğiniz Önlemler Nelerdir?


Kedinizin yaşamsal fonksiyonlarını dengede tutmak, sağlığını, mutluluğunu ve hayatla bağını korumak için çeşitli önlemler almanız gerekir. Özellikle öksürük gibi çevresel faktörlere bağlı olarak da gelişen rahatsız edici bu durum karşısında yapabileceğiniz adımları sizler için sıraladık;


İlk Adım

Sevimli kedinizin yaşam alanının düzenli, temiz ve sağlık standartlarına uygun olması öncelikli adımınız olmalıdır. Ev temizliği sırasında kullanılan kimyasal maddeler, toz, duman gibi faktörler kedilerin solunum yollarında tahrişe yol açarak öksürüğe neden olmaktadır. Düzenli olarak evi, yaşam alanını temiz tutmak, havalandırmak, kimyasal ürünlerden kaçınmak ve özellikle sigara gibi ciddi, irrite edici koku yayan maddeleri uzak bir alanda tüketmeniz çok önemlidir.


İkinci Adım

Öksürüğü önlemenin en kritik ve en önemli yolu düzenli veteriner hekim ziyaretleridir. Veteriner hekim tarafından yapılan genel sağlık durum kontrolleri ve aşı uygulamaları olası birçok sağlık sorununun tespiti için gereklidir. Düzenli olarak yapılan aşılar ve paraziter uygulamalar kedinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine, vücudunun direnç kazanmasına ek destek sağlayarak enfeksiyonlara karşı koruma geliştirir. Gerektiği takdirde veteriner hekim kediniz için özel bir diyet programı hazırlayarak, doğru bir beslenme düzeni yapabilmektedir.


Üçüncü Adım

Stres ve kaygı faktörlerini ortadan kaldırmak kedilerin öksürmesini önlemek için alınacak tedbirler arasında yer alır. Kediler hassas ve nazik hayvanlardır. Stres altında olan kedilerde ciddi sağlık sorunları oluşabilmektedir. Stresi seviyesini kontrol altına alarak yaşam alanını düzenlemek, huzurlu ve rahat bir ortam sağlamak, kedinizin kendisini güvende ve sıcak bir yuvada olduğunu hissetmesi bir hayli önemlidir. Zamanını geçirdiği bölgelerde çeşitli oyuncaklarının olması, zıplama alanlarının tasarlanması gerekir. Sadece bunlarla kalmamalı kedinizle sık sık oynamalı, onunla bağ kurmalı, eğlenmesini sağlamalısınız. Yalnız olmadığını, sevildiğini hissetmelidir. Oyun, egzersiz saatleri kedinizin fiziksel ve ruhsal sağlığını güçlendirerek öksürük gibi ruhsal ve fiziksel sağlık sorunları yaşamasını engeller.


Dördüncü Adım

Doğru ve dengeli beslenme düzeni kedinizin güçlü bağışıklık sistemine sahip olmasına, yeterli beslenmesine yardımcı olur. Veteriner hekim desteği ile kedinizin ihtiyacı olan beslenme planını oluşturabilirsiniz. Kaliteli bir kuru mama içeriğinde amino asit, vitamin, mineral içerikleri de dengeli ve kalitelidir. Omega 3 bakımından zengin, antioksidan içeren kuru ve konserve mamalar tercih edebilir, sağlığını korumasına destek sağlayabilirsiniz. Her daim taze ve temiz içme suyu da mama kabının yanında mutlaka olmalıdır.


Doğal ve Tıbbi Yöntemlerle Kedilerde Öksürük Tedavisi


Doğal Yöntem

Kedilerde görülen öksürüğün tedavisi için farklı yöntemler uygulanmaktadır. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yaşam alanını temiz tutmak, tozsuz olmasını sağlamak, alerjen faktörleri en aza indirmek, irrite edici kokuları uzaklaştırmak solunum yolu rahatsızlıklarının ve öksürüğün görülme seyrini azaltarak ortadan kaldırmaktadır. Ek olarak sevimli kedinizin yaşam alanında nemlendirici cihazlar kullanabilir, bol su içmesini sağlayarak solunum yolunun nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.


Tıbbi Yöntem

Veteriner hekim tarafından öksürüğün şiddetine göre medikal tedaviler de uygulanabilmektedir. Yapılan muayene ve testler sayesinde vakanın öksürüğünün altında yatan nedenler tespit edilir. Bakteriyel enfeksiyon neticesinde görülüyor ise hekim tarafından reçeteli antibiyotik ilaçlar yazılır. Parazit kaynaklı ise, antiparazitik ilaçlar kullanılır. Alerjik reaksiyonlar nedeniyle öksürük görülüyor ise, streoid ve antihistaminik gibi ilaçlar yazılarak öksürük hafifletilmeye çalışılır.

Kedinizin kişiliğini, yaşam stilini, alışkanlıklarını ve beslenme dinamiklerini bilmeniz bu süreçte çok önemlidir. Veteriner hekiminiz tedavi öncesinde hasta hakkında kapsamlı bilgiler edinmek isteyecektir. Bu sebeple sevimli kedinizi tanımanız, gözlemlemeniz öncesi ve sonrası için önemli bir detaydır.

Kedinizin sağlığından endişe ediyor ve üzerinde durmuş olduğumuz belirtilerden bir veya birkaçını görüyorsanız, vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız hayati derecede önem taşır.


Öksürük geçirirken keskin dişlerini gösteren kahverengi beyaz bir kedi.
Öksürük geçirirken keskin dişlerini gösteren kahverengi beyaz bir kedi.

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

Kedileri Öksürme Sebepleri, Teşhis ve Tedavisi

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş