23 Mayıs, 2024

Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu

“Hiçbir şey yavru bir kediden daha oyuncu, yaşlı bir kediden daha ciddi olamaz.”

Thomas Fuller

Yaş almalarıyla daha bilge görünür kediler. Kadim sırlara ulaşmışlardır sanki, mutlaka sizlere de anlatacak hikâyeleri olacaktır. Onları dinleyin ve gözlerinden kozmik evrenin sırlarını keşfedin.


Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu; Yaşa göre mama seçimi, kedi bakımında ve beslenmesinde önemli bir konudur. Kedinizin hayatında herhangi bir sağlık problemi yaşamaması için dikkat edilmesi gereken maddeler içerir. Enerjisini ve günlük aktivasyonlarını karşılayacağı mama tercihleri önemlidir. Beslenme şekilleri, mideleri ve sindirim sistemleri hassas olan kedilerin hayatî konusudur. Kedinize uygun, farklı çeşnilere sahip protein grupları; tavuk, somon, hamsi veya kuzu olmak üzere çeşitlilik gösteren mama alternatiflerini seçebilirsiniz. Lezzetli ve bayılarak yiyecekleri mama çeşitlerini beğenisine sunabilirsiniz. İhtiyacınıza en uygun mamayı keşfetmek için kedi maması kategorimizi inceleyebilirsiniz.


Kediler ve Yaş Grupları


İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de yaş gruplarına göre beslenme seçenekleri bulunmaktadır. Gelişim ve yaşam evrelerini sürdürmek için yaşa göre kalori, protein, lif, mineral ve vitaminlerle zenginleştirilerek formülize edilmiş mamalara ihtiyaç duyarlar. Lezzetli ürün çeşitliliğiyle farklı segmentlere sahip mama türevlerine ve onların ihtiyacı olan besin içeriklerine bu yazımızı okuyarak ulaşım sağlayabilirsiniz.


Kedilerde yaş gruplarındaki mama dağılımını şu şekilde gruplayabiliriz:


1-12 Aylık yavru kedi mamaları

1-7 Yaş arası yetişkin kedi mamaları

7 Yaş ve üzeri yaşlı kedi mamaları

1–12 Aylık Yavru Kedilere Uygun Mama Çeşitleri



“Minicik bir kedi yavrusu bir sanat şaheseridir.“

Leonardo da Vinci

Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu; Yavru kedilere kuşkusuz kedi severlerin özel bir ilgisi vardır. Çoğu kedi sever onları insan yavrusundan ayırt etmeden bakım ve sorumluluğunu üstlenir ki bu çok önemlidir. Aynı ilgi, özen ve özveri ile bakılması gerektiğini unutmamanız gerekir. Çünkü bebeklik, hayata ilk defa merhaba demeleri sizin onlarla geçireceğiniz bir ömrüm ilk adımıdır. Onlara eksiksiz ve uygun ortamı sağlamakta da sizlere nihai görevler düşmektedir. Kedi, küçük bir can evlat edinmek beraberinde büyük sorumluluk da getirir. Bu bilinç, görev ve sorumlukla hareket etmek gerekir. Evinize yeni bir birey getirerek onunla ilgilenme yükümlülüğünü de almış olacaksınız. Sizler onun anne ve babası olarak ailenizdeki diğer kişilere bu sorumluluğu anlatmalısınız. Daha sonra üzücü gelişmelerin yaşanmaması, onların terk edilmemesi, yalnız bırakılmaması için sorumluluk bilinci önemlidir. Barınaktan ya da sokaktan evlat edinmek, küçük bir hayata dokunmak, onları korumak ve sevmekten güzel bir his olamaz. Kedilerinizin beslenme ve gelişimlerinde göstereceğiniz her ilgi yaşamlarının diğer evrelerinde sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürmeleri için önemli etmendir.


Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu; Yavru kedilerin beslenmesi yetişkin kedilere göre farklılık gösterir. Ekstra ilgi ve özen ile bu süreci mümkün olduğunca sorunsuz atlatmanız elzemdir. Sütten kesilmiş yavrularda kuru mamaya kademeli olarak geçiş yapılabilir. Yaklaşık 4 – 8 haftadan sonra yavrulara %75 yaş mama ve %25 kuru mama olacak şekilde karıştırılarak onların ihtiyaç duydukları besin değerleri ile formüle edilerek, özel üretilmiş mamalar verebilirsiniz. En son adım olarak içeriğindeki yaş mama oranını azaltılarak sadece kuru mamaya geçebilirsiniz. Yavru kedinizin ağız tadını etkilememek için yaş mama ayrı olarak verilebilir. Böylece zengin çeşnili mamalarla onun gelişimine katkıda bulunarak farklı tatlar almasını da sağlamış olursunuz. Bu süreçte kilo artışında yükselme ve/veya obeziteye eğilim görülürse mama porsiyonlarında değişiklik yapılarak dengelemeye çalışabilirsiniz. Arada kilo ölçümü yaparak da bu süreci denetlemeniz gerekir. Dilerseniz bu süreç ile ilgili veteriner hekiminizle görüşerek; size bu konuda destekte bulunmasını isteyebilirsiniz. Eğer veteriner hekiminiz yok ise mutlaka bir klinikten bilgi edinebilirsiniz. Kedinizin rutin kontrollerini, aşılarını yaptıracağınız veteriner desteği almanız şarttır.



Yavrularınızın gelişme süreci için gerekli olan bütün besin değerlerini; yüksek kalorili, zengin yağlarla, güçlü protein ve karbonhidratlarla harmanlanmış mamalarda bulabilirsiniz. Ortalıklarda koşup, zıplayarak, oyuncu sağlıklı ve güçlü yavrularınızın olması için onlar adına yapacağınız her mama seçimi önemlidir. Onların besin diyeti için yapacağınız her hazırlık büyüme ve gelişim süreci için gereklidir. Gelişim ve büyüme evresindeki bu yavruların güçlü kas, iskelet sistemleri, beyin, göz, sindirim sistemi gelişimleri, güçlü bağışıklık sistemleri, parlak deri ve tüyleri, bilişsel işlevlerinin koordinasyonu, hücrelerinin yenilenmesi, sağlıklı diş ve diş eti gibi fiziksel sorunların önüne geçmek ve onlara iyi bir hayat temin etmek için en iyi mama seçimi en etkili tedavi yöntemidir. Bu izlenecek adımlar güçlü, ölçülü bir metabolizmaya sahip yetişkin birer kedi olmaları için atlanılmaması gereken detaylardır.


Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu; Eksiksiz ve dengeli beslenmek her yavrunun hayati unsuru olup bu besin zincirinin halkaları eksik bırakılmamalıdır. Yüksek enerjiye sahip yavruların bakımında gerekli olan bir diğer önemli etmen mamalarındaki Omega-3, taurin, potasyum, fosfor, kalsiyum, amino asitler, demir, bakır, manganez, sodyum, gibi elementler ve minerallerin ayrıca anne sütü yerine geçen lezzetli bileşenlerle, C ve E vitaminleri, doğal prebiyotik içerikler ve çeşitli yağların bulunmasıdır. Bu besin değerleri yavrunuzun diyetinin önemli parçasını oluşturur. Diyetini oluşturan diğer besin ise su’dur. Mutlaka gün içerisinde temizlenmiş, yenilenmiş paket veya şişe su tercih edilmelidir. Minik yavrunuzun oyun, uyku saatleri, rutin veteriner kontrolleriyle aksatmadan ilgilenmeniz, temel fiziksel ihtiyaçlarını sağlamanız onun sizinle olan bağını güçlendirecektir.


Besin zincirinin bütün halkalarının birbiri ile doğru desteklenmesi sayesinde kediniz ömür boyu sağlıklı bir hayat yaşar. Bu halkalar arasındaki sağlam bağ ile oluşabilecek herhangi bir beslenme bozukluğunun da önüne geçmiş olursunuz.



1-7 Yaş Arası Yetişkin Kedilere Uygun Mama Çeşitleri


Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu; Kedilerde yetişkinlik evresinde çeşitli komplikasyonlar görülebilmektedir. Böbrek ve sindirim hastalıkları, üriner rahatsızlıklar (böbrek, idrar kesesi – mesane rahatsızlıkları), kilo obezite sorunları, deri rahatsızlıkları, gıdalara karşı alerjenik hassasiyetler, kalp rahatsızlıkları, davranış bozuklukları gibi çok yönlü sağlık sorunları ve duygu durumlarında değişimler gözlenmektedir. Oluşan bu komplikasyonlarda kedinizin fiziki bütünlüğünü koruyacak, sağlına uygun, tedaviye yönelik mama çeşidini tercih ederek rahatsızlığı minimize etmek ve kontrol altında tutmak mümkündür. Sevgi, ilgi ve özveri ile kedinize uygun ortamı sağlayarak rahatsızlıklarını önlemiş, onun negatif etkilenmesinin önüne geçmiş olacaksınız.


Kedilerde kilo yönetimi çok önemlidir. Aşırı kilo alma, çeşitli riskleri de beraberinde getirmektedir. Kedinizin yaşam kalitesini korumak, ideal kiloda olmasını ve hayat boyu kilo problemi yaşamamasını sağlamak olumsuz etkileri bertaraf etmek onlar için yaşamlarında pozitif etkenlerdir. Kilolu evcil kedilerde yağ artışına paralel olarak kilo artışı olur. Bu da fazla mama tüketimi ve egzersiz eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kediler sosyal canlılardır, etraflarıyla iletişim, temas içerisinde olmayı ve oyun oynamayı çok severler. Kedinizin ev içinde aktivasyonun olmayışı, durgun ve keyifsiz bir hayatının olması onun yeme alışkanlıklarının değişmesine az veya çok yemesine, hatta depresyon, anksiyete gibi ruhsal durumlarında olumsuzluğa sebep olur.


Kilo Yönetimi


Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu; Kilo artışının önüne geçmek için kedinize doğru besinleri verdiğinizden emin olmanız gerekir. Veteriner hekim kontrolü eşliğinde belirli miktarlarda verilen sağlıklı besin içeriklerine sahip mamalar ve sağlıklı diyet programı ile bu artışın önüne geçebilirsiniz. Doğru mama seçiminde ise kilolu, kilo almaya yatkın, obez evcil kediler için farklı çeşnilere sahip özel formüllerle geliştirilmiş mamalar tercih edilmelidir. Bu diyet metabolik mamalarda; kilo kontrolünü sağlayıcı, kilo bakımına uygun, kilo vermeye yönelik klinik olarak test edilmiş etkin formüllere sahip, sindirim sistemlerine uygun prebiyotik lifler bulunmaktadır. Sitrüvit ve kalsiyum oksalat kristalleri riskini azaltan üriner sistemi destekleyici bileşenler içeren diyet mamalarla sevimli kedinizin hayat kalitesini artırmış olacaksınız.



Riskleri en aza indirerek, eski hareket kabiliyetlerini kazanabileceği, yağ yakıcı mamalara yönelmek en doğru seçim olacaktır. Gün içerisinde belirlenen porsiyon miktarlarına göre verilen diyet kuru mamalar kedilerinizde gözle görülür değişim sağlayacaktır. Medikal müdahaleye gerek kalmadan kediniz için yapabileceğiniz en iyi desteği ona sunmalısınız. Kedinizin damak tadına uygun, enfes lezzetteki, onun hoşlanacağı diyet metabolik kuru ve yaş mama tercihlerine bakarak, cinsiyet ve ırkına göre en doğru seçim yapılmalıdır. Veteriner hekiminizle de görüşerek bu süreçte yapılması gerekenleri detaylarıyla öğrenmeniz gerekir.


7 Yaş ve Üzeri Yaşlı Kedilere Uygun Mama Çeşitleri


Kedilerin Yaş Gruplarına Göre Beslenme Kılavuzu; Yaşlılık evresine giren kedinize bebeklik ve yetişkinlik evresinden farklı bir bakım ve özen göstermeniz gerekir. Yaşlılığa bağlı olarak oluşan sağlık sorunları nedeniyle veteriner hekim gözetiminde rutin sağlık kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Yaşla beraber kedinizin alışkanlıkları ve tercihlerinde değişimler, aktivite seviyesinde değişiklikler gözlemleyebilirsiniz. Bu evrede daha kırılgan ve hassas olurlar, sizin sevginize ve sıcaklığınıza ihtiyaç duyarlar. Olgun, yaşlı kedilerin mama seçimlerinde dikkat edilmesi gereken nokta vitamin ve mineral bakımından zengin, az kalorili, tahılsız, yüksek kalitede protein içerikli ve liflerle formüle edilmiş mamaların seçilmesidir. Yaşlı kediler yavru kedilere oranla az kalorili mamalarla beslenmelidir. Kilo almaya ihtiyacı olan bazı yaşlı kediler olabilir. Veteriner hekiminizin gözetiminde bu konuda yardım alabilirsiniz. Kilo yönetimini sağlayan, organ ve idrar sağlığını, bağışıklık sistemini koruyan, tüy yumağı oluşumunu engelleyen, kalsiyum, omega yağ asitleri, B6, D vitaminleriyle zengin içeriklere sahip kuru ve yaş mamaları tercih ederek kedinizin damak tadına, zevkine göre ona lezzetli, bayılacağı öğünler vererek onu mutlu edebilir ve bu yaş alma durumunu kontrollü geçirmesini sağlayabilirsiniz.


Her evrede olduğu gibi yaşlılık evresinde olan kedilerinizin de mama ve su kaplarının her daim temiz olduğuna, kaplarında bayatlamış, beklemiş mama ve sularının olup olmadığına dikkat etmeli belirli aralıklarla değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.


Onlarla paylaşacağınız her an en kıymetli anılarınız, anlarınız olarak kalacaktır.


Elinizden gelenin en iyisini yapmaya, onlara güzel bir hayat sunmaya çalışın. Küçücük ömürlerinde; sevginin sonsuz pınarından size sundukları yaşam bağını hiç bırakmayın, onu ilmek ilmek örün. Değerlerini bilecek ailelerle buluştular çünkü, sizlerle, sizin yuvanızdalar…