Kedileriniz ve sizinle kurduğu sesli iletişimi, beden dilini, kendini ifade etme tarzını ‘kedi dili’ olarak tanımlayabiliriz. Kedinizi anlamanız için ilk önce bu lisanı öğrenmeniz gerekir. Böylelikle minik dostunuzun ne istediğini, neye ihtiyacı olduğunun bilincinde olacaksınız. Bu dili anlamanız küçük dostunuzun hayatında yanlış giden bir şeylerin olduğunu kavramanızı sağlayarak, erken tanı ve tedavi için de gerekli önlemleri almanıza yardımcı olacaktır. ‘Acaba kedim şu anda benden ne istiyor?’, ‘Kedim neden miyavlıyor?’, ‘Bu sesler ne anlama geliyor?’ sorularına yanıt bulamıyor ve kedi dilini öğrenmek istiyorsanız bütün kedicileri yazımıza bekliyoruz. Gizemli ruh hâllerini az da olsa anlayarak onların yanında olduğunuzu göstermeniz, ihtiyaçlarınızı karşılamanız hayatlarına dair önemli bir adımdır. Hazırsanız bu gizemli iletişim dünyasına girebiliriz.
“Kedi milleti gizemlidir. Farkına varamayacağınız kadar çok şey geçer akıllarından.”
Sir Walter Scott
Kediler, insanlar ile özel bir iletişim hattı geliştirmiştir. Sadece insanlara özel bu hatta 100’den fazla farklı ses ve 70’ten fazla da miyavlama çeşidi bulunmaktadır. Bunların hepsi farklı ton ve yoğunluktadır. Ses tonundan mutlu mu, huzursuz mu anlayabilirsiniz. Ayrıca sizin kendisiyle sohbet ettiğinizin de farkında olduğunu biliyor muydunuz? Sizi anlıyor ve dinliyor. Artık aranızdaki iletişimi güçlendirmek, hoş sohbetler yapmak için kaybedecek vaktiniz de yok. Bu yazımızda minik dostlarımızın en sık kullandığı farklı ses tonlarından bahsedeceğiz. Küçük dostunuzu daha iyi anlamak için kedi dilini öğrenme zamanınız geldi.
‘Miyav’ dili, insanlar ile iletişimde sık kullandıkları sesleniş tonudur. Yavrular annelerini çağırmak için, yetişkinlik evresindeki kediler ise insanlarla iletişimde (kendi aralarında kullanmazlar.) bu dili kullanır. Burada kedinizi gözlemlemeniz önemlidir çünkü sesler tonuna ve titreşimine göre istek, şikâyet ve korku anlamlarına gelen frekanslara ayrılmaktadır.
Yüksek tonda miyav; senden ilgi bekliyorum!
Düşük tonda miyav; çok mutsuzum!
Tiz tonda miyav; çok açım ve susadım!
Anlamlarına gelmektedir. Tiz ağlar gibi miyavlama şekli kedinizin acı çektiği, canı yandığı anlamına da gelebilmektedir.
Kediniz uluma şeklinde miyavlama sesleri çıkartıyorsa dikkat edilmesi, müdahale edilmesi gereken noktaların varlığını belirtir. Bu sesleri sık sık çıkartması, bağırması; su ve/veya mamaya ihtiyacı olduğu, huzursuz olduğu, korktuğu, canının acıdığı, kızgın olduğu, ilgi görmek istediği anlamlara gelebilmektedir. Ek olarak bu sesler size uyarıda bulunarak kendisini göstermek istemesi ve yardım çağrısı olarak da anlaşılabilir. Bu frekansa karşılık vermeniz hayatları için önem arz etmektedir. Trupanion’a göre kedilerin miyavlamasının 6 nedeni vardır. Bunlar uluma şeklinde olabilmektedir. Sorunların kökenini anlamak için detaylıca inceleyelim;
Kedilerde en sevdiğimiz ve en hoşumuza giden sestir. Yanınıza gelir, sokulur ve aralıksız büyük gürültülerle mırıldanmaya başlar. Eşsiz bir melodi, huzurun sesidir. Size olan sevgisini gösterir, karnını açarak yanınızda yuvarlanır ona dokunmanızı ister. Stresli bir olaydan sonra da mırıltı işitiyorsanız, rahatlamış ve sakin olduğu anlamına gelmektedir. Yanınızda güvende olduğunu, sevildiğini bilir ve size mırlayarak sevgisini gösterir. Araştırmalara göre 25-40 Hz’lik düşük frekanslı vibrasyonlar iç organların ve hasarlı kemik yapısının iyilemesini de desteklemektedir. Ne kadar çok mırıltı o kadar çok mutluluk ve sağlık. Fakat ölmekte ve hasta olan kediler de mırıldayabilir. Çaresiz ve yardıma ihtiyacı olduğunu size anlatmaya çalışıyor da olabilir. Bu konuda küçük dostunuza gerekli yardımı yapabilmek için mutlaka veteriner hekiminizden destek almalısınız.
Bu ses tonu kendi içerisinde biraz karışıktır, tonlamaya ve vurguya dikkat etmek gerekir. Mutlu veya kızgın olduğunu belirtirken bu ses tonunu kullanır. Sevildiği zaman veya oyun oynarken mutluluğunu göstermek için hırlayabilir. Korku, stres, acı ile bağlantılı da olabilir. Alçak perdeden bir hırlama, karşısında her kim var ise korkutmak ve uyarı amaçlı kullanmaktadır. Bu süreçte kedi agresif olur ve saldırı pozisyonuna geçer.Tıslama, korku ve tehdit altındayken çıkardığı bir sestir. Ağzını açar ve dişlerini gösterir, huzursuz, agresif olduğunu beden dilinden dahi gözlemleyebilirsiniz. Düşman karşısında tüm hiddeti ile durur. Böyle durumlarda en sağlıklı yöntem kedinizi bu ortamdan olabildiğince uzağa götürmek ve sakinleşmesini sağlamaktır. Sizi ısırmaması ve tırmalamaması için kendi hâline bırakmanız daha doğru bir tercih olacaktır.
Cam önü ve olası avına konsantre olmuş avcı bir kedi. Kuyruk hareketine eşlik eden dişlerini sanki birbirine vuruyormuş gibi çıkardığı bu sese birçok kez tanık olmuşuzdur. Yarı açık bir ağız ile alt çenesini hızlıca aşağı-yukarı hareket ettirir. Bu sırada çıkardığı ‘mek mek’ seslerini de işitiriz. Avcı içgüdülerinden kaynaklı çıkardıkları bu ses hem heyecan hem telaş hem de ava ulaşamamanın verdiği talihsizliğin bir dışa vurumu olabilmektedir. Bazen de sizi mama kabına doğru yönlendirmek için kullanabilir. Size türlü numaralar yaparak kandırmak için de olabilir.
Genelde dışardan işittiğimiz ve ağlayan bebek sesine benzettiğimiz bu tuhaf ses genelde iki kedinin kavga öncesi çıkardığı ses türüdür. Beden dilleri ve çıkardıkları ses ile biraz sonra çıkacak olan kavganın habercisidir. Eğer evdeki kediniz size bu şekilde yaklaşıyorsa size saldıracağı anlamına gelir. Muhtemelen onu rahatsız edecek, hoşuna gitmeyen bir şey yapmış olduğunuzu size söylemek istiyordur. O sırada hatalı olan davranışlarınızı tekrar etmemeniz ve onu sinirlendirmemeniz gerekir. Kediler bu sesi bazen çiftleşme öncesinde de çıkarmaktadır. Özellikle dişi kediler çiftleşme esnasında bu ses tonu ile bağırmaktadır. Kedi davranışlarını ve anlamlarını öğrenmek, gerekli adımları atmak için kedinizi gözlemlemeniz ve takip etmeniz çok önemlidir. Günlük rutinlerini, durumlara nasıl tepki verdiğini bilmek, mama, uyku, oyun saatlerini önemsemek küçük dostunuzun hayatında büyük fark yaratır. Bunları belleğinizde not etmeniz farklı durum veya durumlar karşısında tetikte olmanızı, acil önlem almanızı sağlar. Çünkü aynı evi paylaştığınız küçük dostlarınızın hayatı size bağlı. Bu nedenle kedi dilini öğrenmek yapılacaklar listenizin en başında olmalıdır. Aynı frekansta konuşmanız aranızdaki sağlıklı iletişim için önemlidir, gereklidir.