Sağlıklı yaşamın, hayatta kalabilmenin ön koşulu olan yemeğe erişim, insan da dâhil tüm canlıların en temel fizyolojik gereksinimidir. Bazı dönemlerde köpeklerde görülebilen yemek yememe, yemeğini reddetme davranışları gibi iştahsızlık belirtileri köpeklerin sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konudur. Yazımızın devamında bir köpek neden yemeğini reddeder ve bu konudaki uygun çözüm yollarını sizin için derledik.
Hayvanlardaki iştahın şiddetle azalması, yemek yeme bozukluğunun iki farklı türü vardır. Biri fiziksel iken diğeri psikolojik zorluktur.
1- Gerçek iştahsızlık, yemek yemeyi reddetmek (Gerçek Anorkesi)
2- Yemek yeme isteği vardır fakat yiyemez; gıdayı ağızda çiğneme, tutma ve yutmada sorunları yaşanması (Sahte Anoreksi)
Beraber yaşadığınız köpeğinizi gözlemlemeniz, yaşam şeklini, gelişen olaylara karşı tepkilerini bilmeniz kısacası normalini bilmeniz, anormal bir davranış, yaşamsal bir farklılık olduğu takdirde de bu duruma müdahale edebilmeniz oldukça önem taşır. Erken müdahale her zaman hayat kurtarır.
İlk önemli adım olarak sorunun kökenine inerek problemi bilmeniz, semptomları anlamanız gerekir.
Hayvanların da tıpkı insanlar gibi lezzet beğenisi, damak zevki vardır. Kendiniz için neyin en iyisi olduğunu bilmeniz gibi köpek dostunuz için de neyin en iyi olduğunu öğrenmeniz önemlidir. Bu süreç biraz da sabır ve istikrar gerektirir. Çünkü özellikle bazı köpek ırkları mama konusunda seçici olabilmektedir. Köpeğiniz için mama seçerken önce bu konuda araştırma yapmanız gerekebilir. Ağız tadına, diş yapısına uygun olmayan bir mamayı reddedebilir bunu anlayışla karşılayın ve asla onu yemesi için zorlamayın. Uzun süreli iştahsızlık durumu sağlık sorunlarına sebebiyet verecektir. Sevimli dostunuz için beğeneceği, lezzetle tüketeceği mamayı bulmanız gerekir bunu unutmayın.
Köpeğiniz mama yemeye devam ediyor fakat burnunu çeviriyorsa seçici bir bireyle karşı karşıyasınız demektir.
Mama seçiminde göz ardı edilmemesi gereken önemli bir detaydır. Sektörde fazla çeşitte köpek maması satılmaktadır. Tek yapmanız gereken kaliteli ve kalitesiz mama çeşitlerini bilmektir. Köpekler bu ayrımı yapabilmektedir. Dilerseniz bu konuda köpeğinizin önüne ufak miktarlarda mamalar koyarak ona hangisinin daha iyi kalitede olduğunu sorabilirsiniz. Kaliteli mama almaya özen göstermeniz, mama içeriğindeki besin değerlerine hâkim olmalısınız. Bu konuya ekstra zaman ayırmanız köpeğiniz için yaşamsaldır.
Yemek yememe davranışı hastalık habercisi de olabilmektedir. Köpekler, hastalandıkları zaman yemek yiyemez hale gelir ve zayıflık belirtileri göstermeye başlar. Köpekler hayatlarını doyasıya yaşayan aktif hayvanlardır o nedenle bir köpeğin yemek yememe sorunun altında ciddi hastalık problemleri yatabilmektedir. Gerekli sağlık kontrollerinin yapılması için vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmeniz gerekir.
Yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle köpeğinizde mide bulantısı görülebilir. Böyle bir durum karşısında köpeğinizin iştahı kesilebilir, yemek yeme isteği olmayabilir. Köpeğinizi anlayışla karşılamanız, mama yemesi için onu zorlamamanız gerekir. Mide bulantısı devam eder ve iştahsızlık süresi uzarsa vakit kaybetmeden veteriner hekimden destek olmanız önem arz eder.
Depresyonun önemli belirtilerinden biri olan az yemek, hiç yememek gibi iştahsızlık durumları insanlar da olduğu gibi hayvanlarda da görülmektedir. Köpekler de çeşitli nedenlerden dolayı depresyona girebilir. Öncelikle hassas olan köpeğinize nazik, yumuşak ses tonuyla kırıcı olmadan, sevecen yaklaşmanız onun girmiş olduğu ruh halini anlamanız gerekir. Onu ne kadar çok sevdiğinizi göstermekten asla çekinmeyin. Aktivite saatlerini yeniden düzenleyerek adım atabilirsiniz. Uzun yürüyüşler yapmak, insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla iletişimini kuvvetlendirmek, oyun parklarında zaman geçirmek, eğlenceli oyunlarla onu motive etmek başlangıç adımlarınız olmalıdır. Pozitif yönde pekiştirilmiş bir hayat modeli oluşturmanız, hayattan, yaşamdan zevk almasını sağlamanız onu mutlu etmeniz depresyondan çıkmasına yardımcı olacaktır. Tekrar iştahla mamasını yediğini görmeniz sizi ve küçük dostunuzu memnun edecektir.
Köpekler beraber yaşadığı aile bireylerine oldukça bağlı olan, duygularını yoğun yaşayan canlılardır. Hayatlarında oluşabilecek en ufak olumsuz bir gidişat onları derinden etkiler. Güçlü hisleri bazen köpeklere terk edileceği, sevdiği kişiden ayrılacağı düşüncesini verebilmektedir. Nitekim bu zorlu süreçlerde köpek dostlarımız oldukça karmaşık ruh haline bürünerek iştahsızlık belirtileri gösterebilmektedir.
Bir köpeğin bakım ve sorumluluğunu üstlenmeden önce bu sorumluluğun altından kalkıp kalkamayacağınıza dair kendinizi sorgulamanız önemlidir. Lütfen bu konuyu detaylıca düşünün. Maddi ve manevi gücünüz varsa bir hayvan evlat edinin. Hiçbir hayvanın kaygı bozukluğu yaşamaması, terk edilmemesi adına sizden isteğimizdir.
Köpek bireyler alıştıkları düzende yaşamlarına devam etme davranışını gösterirler. Bu da demek oluyor ki beslenme programlarındaki, yeme alışkanlıklarındaki bir sapma tüm düzenlerini alt üst edebilir. Düzenli bir yaşam, sabit bir beslenme programı mutlaka ama mutlaka hayatlarında olmalıdır. Köpeğinizin tüm yaşam evresinde sağlıklı, dengeli ve düzenli, değişmeyen bir beslenme programıyla yaşaması gerekir. Sürekli, ani değişimler köpeğinizin iştahsızlık yaşamasına neden olacaktır.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz, köpeklerin yemek yememesine neden olabilecek durumlara ek, başka birçok etken de sıralanabilir;
Belirtileri göstermesi durumunda vakit kaybetmeden köpeğinizi, uzman veteriner hekimin muayene etmesi şarttır.
Küçük dostunuz normal yaşantısına, rutinlerine devam ediyor fakat yemek yemiyorsa bu durumu göz ardı etmeden veteriner hekimle görüşmeniz gerekir. İştahsızlığın ciddiye alınması gereken önemli bir sorun olduğunu unutmayın.
Köpeklerin yaşlılık evrelerine doğru metabolizmaları yavaşlar. Kilo almaya yatkın olurlar. Yaşlı köpeğiniz tam tersi kilo veriyorsa mutlaka altında yatan bazı sağlık sorunları vardır. Kilo kaybı, kalp, karaciğer veya böbrek rahatsızlığı, diyabet, sindirim bozukluğu, diş hastalığı veya yutma sorunları, kanser olmak üzere birçok hastalığın işareti olabilir. Yaşlı bir köpeğin kilo vermesi normal değildir, veteriner hekim ile görüşmeniz, destek almanız önem taşır.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş