Koşmayı, toprakta derin araştırma yapmayı, doğada gezmeyi, suyun içerisinde oynamayı kısacası yaşamaktan zevk almayı seven köpek dostlarımızın pati ve tırnak sağlığına dikkat etmek hayatlarındaki önemli faktörlerden biridir. Çünkü patiler, köpeklerin sık kullandıkları organdır. Yürüyüş, bir nesneyi kavramak gibi yaşamlarındaki birçok işi patileriyle yaparlar. Bu nedenle pati bakımının ihmal edilmemesi önem arz eder. Küçük dostunuzun pati ve tırnak bakımında dikkat etmeniz gereken noktaları içeren bu rehber yazımızı sizin için hazırladık.
“… Biz bütün köpekler, bir arada yüce bir özgürlüğün kapısından geçeceğiz.”
Franz Kafka
Dışarda vakit geçirmeyi seven dostlarımızın rutin pati yastık ve tırnak bakımı aksatılmamalıdır. Düzenli bahçe egzersizleri, yürüyüş ve koşma aktiviteleri yapan köpek dostunuzun hassas patilerine uygulanacak bakım, beden sağlığı için gereklidir. Köpeklerin, yaz aylarında asfalt gibi sıcak ve sert yüzeyler nedeniyle; kış aylarında ise kar, buz, çamur ve su birikintileri nedeniyle patilerinde kuruma, çatlama, yara, yanık, nasırlaşma, kesik ve çizikler oluşmaktadır. Bu nedenle küçük dostunuzun adımlarını rahat atması, hayat kalitesi ve hayatının tadını çıkarması için pati bakımı mutlaka yapılmalıdır.
Mevsim şartlarına uygun, patilerine zarar vermeyecek yürüyüş alanları seçmeniz önem arz eder. Küçük taş, kırık cam, diken, keskin dal veya sert cisimler küçük dostunuzun patilerini acıtabilir, patilerindeki tüylerin arasına sıkışarak iltihaba yol açabilir. Yürüyüş alanları olarak; toprak, çim gibi yumuşak zeminler ve özellikle yaz aylarında gölgeli alanların tercih edilmesi gerekir. Büyük geniş alanlarda oynarken zeminde patilerini acıtabilecek cisimleri temizleyerek de önleminizi alabilirsiniz.
Eğlenceli ve yorucu dış mekân aktivitelerinden sonra küçük dostunuzun pati altlarını kontrol etmeniz gerekir. Dışarda yapılan aktiviteler patilerin yaralanmasına, kanamasına, arasına rahatsız edici nesnelerin sıkışmasına neden olabilir. Sık sık kontrol etmeniz, kalıntı varsa temizlemeniz küçük dostunuzun oyunlarını daha rahat oynamasını sağlayacaktır. Özellikle kış aylarında patilerinin arasındaki tüylerin kesilmesi önemlidir. Böylelikle zemindeki kar, buz, su birikintilerinin hatta buzları çözmek amacıyla atılan tuz vb. maddelerin yol açacağı sağlığına zararlı unsurların da önüne geçmiş olacaksınız.
Pati bakımında dikkat edilmesi gereken diğer önemli konudur. Pati sağlığı, ayak, eklem problemlerinin oluşmaması için tırnak kesimi aksatılmamalıdır. Tırnak uzama süreleri köpeklerin türlerine göre değişkenlik gösterir. İdeal tırnak uzunluğu yer ile temas etmeyecek şekilde olmalıdır. Eğer tırnak kesimini siz yapamıyorsanız veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz.
Köpeklerin pati altlarının nem alması önemlidir. Yeterince nem almamış patilerde çatlamalar ve kanamalar oluşur, bir süre sonra can acıtıcı hâl alır. Köpekler için özel olarak üretilen bakım kremi ve losyonu kullanmanız gerekir. İnsanlar için üretilen krem ve nemlendiriciler (vazelin) asla kullanmamalıdır, bu ürünler köpeklerin deri ve tüy sağlığı için oldukça zararlıdır. Veteriner hekiminize danışarak kaliteli, en iyi nemlendirici krem ve losyonlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Özellikle yürüyüşten geldikten sonra köpek dostunuzun patilerini (her bir pençeyi) ılık suyla yıkamanız gerekir. Bu sırada patilerinin arasını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Nazik şekilde, yumuşak bir havluyla kurulamanız (ıslaklık kalmayacak şekilde tam kurutma önemlidir) ardından nemlendirici kremini masaj yaparak sürmeniz küçük dostunuzun patilerini ve kendisini çok rahatlatacaktır. Bu minik aktiviteden büyük keyif alacak, aranızdaki bağ da güçlenecektir.
Sadece dışardan geldikten sonra değil ev içerisinde de bu bakımların aksatılmaması gerekir. Parke, fayans gibi sert yüzeyler de küçük dostunuzun patilerinin sertleşmesine ve kurumasına neden olur. Pati altı bakımı yapılmadığında ağrılı iltihaplanmalar, kesilmeyen tırnaklarında ise geriye doğru bükülmeler oluşmaktadır. Bu da köpek dostunuzun strese girmesine, yaşamında travmaların oluşmasına neden olur.
Önemli Not! Dışarı aktivitelerinden sonra küçük dostunuzun patisinde herhangi bir yara oluştuysa burayı köpekler için uygun antibakteriyel sabunla yıkamanız, antibiyotik merhem sürüp steril bandajla sarmanız gerekir. Bu gibi durumlarda mutlaka veteriner hekiminize danışarak bilgi almalısınız.
Minik patilerin tahriş olmasını önlemek, kuru ve çatlamış patilere (açık yara olan yerlere sürülmemesi gerekir) doğal yöntem olan hindistan cevizi yağını veya tatlı badem yağını sürebilirsiniz. Aktivite sonrası, uyku öncesi patilere masaj yaparak sürmek küçük dostunuza iyi gelecektir. Az miktarda burnuna ve kulaklarına da sürebilirsiniz. Bu doğal koruma yöntemleri patileri hem nemlendirecek hem de yer ile temasında koruyucu bariyer görevi görecektir. Kokusu ve tadı da cezbedecektir. Mutlu patili günlerinin olması, yaşamından keyif almasını sağlamak için bakım sorumluluğunun aksatılmaması gerekir.