23 Mayıs, 2024

Köpeklerde Deri Alerjisi (Alerjik Dermatit) Türleri

İnsanlarda olduğu gibi köpekler de çeşitli faktörlere alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Özellikle havaların ısınmasıyla beraber köpeklerde alerji vakaları bir hayli artmaktadır. Köpeklerde görülen alerjen semptomlarının ana nedenlerini ve izlenecek adımları bu yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.


Köpeklerde Alerji Nedir?


Alerji, herhangi bir alerjen unsura karşı vücudun göstermiş olduğu aşırı reaksiyondur. Solunum yolu, göz, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve cildi ciddi ölçüde etkilemektedir. Köpeklerde görülen alerji, tek bir bireye özgü olmamakla birlikte ırk, her yaş evresi ve popülasyonda görülebilmektedir.



Köpeklerde Deri Alerjisi Belirtileri Nelerdir?


Köpeklerin derisi hassastır. Alerjik bir tehdide karşı deri üzerinde oluşan reaksiyonla karşılık verirler. Kronik kaşıma, yalama, ısırma ve sürtünme davranışları ciltte açık, ağrılı lezyonlara neden olmaktadır. Spesifik olarak verilen alerjik yanıtlar ise; kronik kulak enfeksiyonu, tüy dokusunun zayıflayarak seyrelmesi, aşırı yalama ve kaşıma, tüyleri ağzına alarak çiğneme, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve ishale varan belirtilerdir.


Köpeklerdeki Deri Alerjisi Türleri


Pire Alerjisi


Pire alerjik dermatiti, pire tükürüğündeki proteine yönelik ciltte oluşan reaksiyondur. Sanılanın aksine üzerinde pire taşıyanda değil pireye daha az, seyrek maruz kalan köpeklerde sık karşılaşılır. Köpekler için tek bir ısırık alerjik reaksiyon göstermesine yeter. Bu duruma maruz kalan köpeklerde reaksiyonlar beş ila yedi gün boyunca sürmektedir.


Pireler için sıcak iklim hayatta kalmasına elverişli ortamı sağlar. Ev içerisinde yıl boyunca az miktarda da olsa hayatta kalan pireler olabilmektedir. Veteriner hekim tarafından tam pire kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Tedavi uygulaması pire tedavisi ve kaşıntıyı azaltma olarak birbirini izler. Ayrıca veteriner hekimler tarafından alerjik cilt reaksiyonlarını önlemeye yönelik formüle edilmiş diyet mama tercihleri tavsiye edilmektedir.




Atopik Dermatit


Köpeklerde atopik dermatit kısaca “KAD” zararsız olan bir maddeye, alerjene, bünyenin sürekli maruz kalarak vücudun bu duruma tepki göstermesiyle oluşur. Vücut semptomlara karşı kalıtsal olarak yatkın hâle gelir. Yani atopi, bitki ve polenlere karşı oluşan alerji türleri köpeklerde kalıtsaldır. Birçok ırkın bu alerji türüne yatkınlığı vardır. Çevresel faktörlere bağlı atopi alerjenler gelişebilir. Bunlar böcek ısırıkları, toz, mantar sporları ve polenlerdir.


Atopik dermatitli köpeklerin derisi kuru, yağlı ve kepekli yapıda olabilir. Sürekli kaşıma, ısırma, yalama, çiğneme davranışlarına bağlı olarak deride kalınlaşma, açık yara, kızarıklık, bazı bölgelerde tüylerin dökülerek seyrekleştiği görülür. Kulak üzerinde seyreden belirtiler de vardır özellikle kulak uçları kırmızı ve sıcak olur. Kulak bezinin ürettiği salgıda alerjiye tepki olarak artış olur. Bu sebum niteliğindeki kir, kulakta bakteri ve maya enfeksiyonlarının oluşma riskini artırır.



İnhalasyon ve Kontakt Alerjileri


İnsanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilecek kaynakların tamamı köpekler için de aynıdır. Çimen, ağaç, yabani ot polenleri, küf, ev tozu akarlarının neredeyse tamamına köpeklerin alerji geliştirmesi olasıdır. Ek olarak yün ve sentetik materyallerden yapılmış köpek kıyafetleri, halı ve yatak gibi ürünler de alerjiye sebep olabilmektedir.


Ana semptom olarak ciltte yoğun kızarıklık, şişkinlik, kaşıntı olmaktadır. Yüz ve kulakta oluşan kaşınma dikkati çeker. Cildin hangi bölgesinin alerjene temas ettiğine bağlıdır. Her yaşta görülebilecek bir alerji türüdür fakat köpeğinizin davranışlarına özellikle bir ila dört yaş aralığında dikkat etmeniz gerekir. Veteriner hekimler tarafından özel diyet mamaları ve hipoalerjenik şampuanlar ciltteki stresi azaltmak için tavsiye edilmektedir.


Alerjilerde Tedavi Yöntemleri


Detaylı ve ayrıntılı bir incelemeden (alerji testi, kan testi, diagnostik tarama testi, tüy ve derinin incelenmesi, sekonder -maya, bakteri, mantar- etken tespiti, deri içi alerji testi gibi) sonra alerjiye neden olan bulgular ışığında veteriner hekim oluşan semptomlara yönelik tedavi edici müdahaleye başlar. Alerjinin seyrine (az, orta, yüksek şiddette) ve tanısına uygun tedavi yöntemine başlanır.



İlaçlı Banyo


Köpekler için özel olarak formüle edilmiş ilaçlı şampuanların bileşikleri ciltte oluşan lezyon ve iltihaplanmaları sakinleştirmeyi, yatıştırmayı amaçlar. İlaçlı banyolar içeriğindeki antifungal ve antimikrobiyal bileşenler sayesinde deri ve tüy üzerindeki alerjenleri temizleyerek, cildi rahatlatarak alerji yanmalarını, cilt kuruluğunu azaltır. Alerjik reaksiyon gösteren köpeğin sık sık yıkanması tavsiye edilir.


Pire Kontrolü


Ekto parazitlerin alerjik sorunları nedeniyle köpeklerin tüm yıl parazit kontrolleri yapılmalıdır. Ülkemiz iklim kuşağı parazitler için elverişli ortamı sağlar. Bu sebeple pire kontrolünün aksatılmaması köpek dostunuzun sağlığı için önemlidir.


Nutrasötikler


Omega 3 yağ asitleri balıklarda, Omega 6 yağ asitleri gama-linolenik bitki içeriklerinde bulunmaktadır. Cilt sağlığını onarmak ve iyileştirmek için Omega 3 ve Omega 6 yağ asidi takviyeleri beslenmeye dahil edilmelidir. Alerjik köpeklerin iyileşme oranında artış sağladığı klinik olarak onaylanmıştır.



Çevresel Faktörler


Köpeklerin çevresel faktörlerden dolayı maruz kaldıkları atopi ve diğer alerji çeşitlerinden uzak durmak, tepki vermesi durumunda da kontrol altına almak yapılacak en doğru yöntem olacaktır. Alerjen etkenleri ve sebep oldukları sonuçları bilmek ve bu doğrultuda hareket etmek köpek dostunuzun hayat kalitesini korumak için önemlidir. Atopi gibi alerjen maddelere genetik yatkınlığı olan köpeklerin ataklarının seyrini azaltmak, kontrol altına almak için çoklu tedavi yöntemlerinin mutlaka uygulanması gerekir.


Köpeğinizi Tanıyın


Alerjiler tüm köpek popülasyonunu etkileyebilmektedir. Köpeklerde alerji çeşitleri ilk 6 aydan sonra görülebilmektedir. 1 – 2 yaşında olan köpekler alerjilerden kolay etkilenirler. Köpeklerde alerjilerin ilk reaksiyonu kronik kaşınmadır. Kaşınma vücudun belli bir bölümünde olabileceği gibi tüm bölgede de olabilmektedir. Solunum yolunda meydana gelen semptomlar da vardır. Hapşırma, öksürme ve hırıltılı nefes belirtilerdir. Ek olarak göz veya burunda akıntı görülebilmektedir. Alerjinin çeşidine göre iştahsızlık, ishal, kusma gibi ek belirtiler de yaşanabilmektedir. Köpeğinizin her zamanki tavır ve davranışlarında farklılık fark ettiğiniz anda vakit kaybetmeden uzman veteriner hekimle görüşmeniz gerekir.