Köpeklerde kanlı, kızarık gözler birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Burada altında yatan nedenlerin, gözlerde oluşan bu hassasiyetlere nelerin sebep olduğunun doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Doğru teşhis ve tedavi için uzman veteriner hekim desteği almak bu süreçte kritik önem taşır.
Köpeklerde oluşabilecek kırmızı, kanlı gözlere dair tüm bilgilere bu yazımızda ulaşabilirsiniz.
Köpeklerde görülen kırmızı-şiş gözler, çevresel faktörlere bağlı olarak oluşan tahriş edici etmenler, bakteriyel enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonu, kanser, diyabet, travma, hipertiroidizm veya çeşitli göz rahatsızlıklarından kaynaklı oluşabilmektedir. Kimi semptomlar hafif seyrederek kısa sürede çözüme ulaşabilirken kimi semptomlar klinik müdahale gerektirir. Tedavi ve bakım önlemleri alınmadığı takdirde görme kaybı gibi ciddi sağlık sorunlarının görülmesine neden olan bir sağlık sorunudur.
Köpeklerde oluşan göz kızarıklığı şiddetine, seyrine ve görünümüne göre hangi seviyede olduğu farklılık göstermektedir.
Köpekler de insanlar gibi pek çok şeye hassasiyeti, alerjisi olabilmektedir. Çevresel etmenlerden kaynaklı polen veya gıda gibi alerjisi nedeniyle köpeklerin gözlerinde kızarıklık, yaşarma, şişme oluşabilmektedir. Doğru tedavi ile bu semptomların kontrol altına alınması olasıdır.
Gıda alerjisinin de yol açabileceği vücutta belirgin işaretler. Bazı bölgelerde tüy dökülmesi, kızarıklık ve tahriş, yalama
Köpeklerde göz kızarıklığına yol açan ve çok yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Konjonktivit “pembe göz” veya “kırmızı göz” iç göz kapaklarını ve göz küresini kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Tek bir gözü etkileyebileceği gibi iki gözü de etkilemektedir. Köpeklerde görülen konjonktivit, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar ve alerjilerden kaynaklı oluşur.
Tahrişe bağlı komplikasyonlar, yaralanma, toz, dal, diğer evcil hayvanların sebep olduğu çizikler nedeniyle oluşmaktadır. Ufak seyirdeki tahrişler veteriner hekimin tavsiyesi üzerine alınan ilaçlar yardımıyla hafifletilir. Ancak ciddi yaralanma, çizik ve kanama fark edildiği takdirde klinikte tedavi altına alınması gerektiğini belirtmemiz gerekir.
Kornea, gözün ön kısmını oluşturan ve gözü dış etmenlerden koruyan şeffaf bir zardır. Kornea ülseri, korneadaki açık yaradır. Ciddi bir rahatsızlık olan kornea ülseri tedavi edilmediği takdirde görme kaybına ve körlüğe neden olur.
Göz yuvarlağının ortasında bulunan jel benzeri maddeyi üç tabakadan oluşan bir kılıf sarar. Ortadaki tabakanın adı “uvea”dır. Uveanın iltihaplanmasına “üveit” adı verilir. Üveit karmaşık bir göz hastalığıdır ve her vakada seyri farklılık gösterir. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerde, bakteri, parazit, mantar veya virüs gibi enfeksiyonlar ve göz travması üveit hastalığına neden olmaktadır.
Çevresel faktörler gözlerde tahrişe neden olan diğer bir etmendir.
Polen, çim tohumları, duman, arı sokması, sinek ve böcek ısırıkları, toz, hava kirliliği, şampuan ve yakıcı maddeler.
Maalesef bazı köpek ırkları çeşitli hastalıklara genetik olarak yatkın olabilmektedir. Bu hastalıkların başında kırmızı göz ve göz rahatsızlıkları gelmektedir.
Bir köpeğin aşağıda sıralamış olduğumuz semptomları göstermesi durumunda vakit kaybetmeden kliniğe yatırılması gerekir;
Köpeklerin kırmızı ve kanlı göz rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisi için veteriner hekim kontrolünden geçmesi şarttır. Semptomları ve altta yatan nedenlerin incelenmesi için veteriner hekim bir dizi test uygulamak isteyecektir;
Köpeklerdeki kırmızı göz tedavisi genellikle veteriner hekim tarafından yazılan tropikal ilaç\merhem\damlalar yoluyla kontrol altına alınmaktadır. Bazı durumlarda ise tespiti zor olabilmektedir. Böyle bir vakaya doğru tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İleri seviye göz rahatsızlıklarının görülmemesi ve en önemlisi köpeğinizin hayat kalitesini etkilememesi için göz muayenesi düzenli olarak uzman veteriner hekim tarafından yapılmalıdır, aksatılmamalıdır.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş