23 Mayıs, 2024

Köpeklerde Kulak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hayatla aramızdaki bağ olan işitme organı kulaklar, her canlıda olduğu gibi köpekler için de önemli bir organdır. Hatta daha önemlidir diyebiliriz. İnsanlara göre normalin çok üzerindeki frekansları (dört kat daha fazla) algılama donanımına sahiptirler. Avcı doğalarından kaynaklı kulaklarında sesin geldiği yönü algılayabilme hareketliliği mevcuttur. Çoklu kas yapısı itibariyle kulağını eğebilir, bükebilir, yükseltebilir veya alçaltabilir. Bu yazımızda köpek dostunuzun sağlığı için önemli olan ‘Rutin kulak temizliği nasıl olmalıdır?’ konusunu ele aldık. Özellikle kulakları hassas olan köpek dostlarımızın ailelerini ilgilendiren bir konudur. Aşağıdaki yazımızı okuyarak bu süreç ile ilgi detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 


“Bütün soruların cevabı bir köpeğin bakışında gizlidir.”  

Franz Kafka

Köpeklerde Kulak Temizliği Neden Gereklidir?


Köpek dostunuzun sağlığı için yapılması gereken rutin bakımlarından biridir. Çünkü, uzun süre bakım yapılmamış kulaklarda enfeksiyon, iltihap, bakteri ve mantar oluşumu gözlenmiştir. Köpeklerin kulak anatomileri çok farklıdır. Kulak kanalı L yapıdadır. L yapı kanalın başlangıç kısmını yukarıdan aşağıya doğru konumlandırmıştır. Bu nedenle köpeklerin diğer hayvanlara oranla kulak enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksektir. Bakteri, parazit, mantar oluşumları sıklıkla gözlemlenir. Aktivite sırasında dışarıdaki partiküller, ot kalıntıları, su damlaları, çeşitli gözle görülemeyen mikroorganizmalar kulak kanalına ve içine yapışarak bakterilerin üreyebileceği sağlıksız bir ortam yaratır. Özellikle mevsim geçişlerinde kulaklar daha da hassaslaşır. Bu kulak ve kulak içi sağlıksız ortamın oluşmaması için veteriner hekiminizin tavsiye edeceği köpekler için özel olarak formüle edilmiş kulak temizleme solüsyonunu kullanmanız gerekir. Doğru ve düzenli bakım ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan köpek dostunuzun yaşam standardını, kalitesini yükseltmeniz önem arz etmektedir.



Kulakta Oluşabilecek Hastalık Belirtileri ve Temizleme Sıklığı


Köpeklerin ırklarına göre değişen kulak biçimi ve kıvrımları vardır. Her kulak farklı bakım gerektirir. Örneğin; Basset, Cocker Spaniel, Kaniş gibi büyük ve sarkık kulaklı ırklar ile Chihuahua, Terrier, Pomeranian gibi dik kulaklı ırkların bakım tekniği birbirinden farklıdır. Eğer dostunuzda; koku oluşumunun hissedilmesi, kulak kepçesinde aşırı kir birikimi, kafasını sık sallaması, kulak kepçesinde kızarıklık gözlemliyorsanız kulak temizliği gelmiş demektir. Fakat; başını yana eğme ve denge sorunu, salgı problemleri sarı-beyaz renkte akıntılar, kan, kulak kepçesi-kulak alanının sık kaşınması, kulakta dokunmayla ağrı hissinin oluşması gibi belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz gerekir. Dostunuzun mensup olduğu ırkın özelliği, aktivite tercihi, alışkanlıkları, egzersiz saatleri, kulak kiri oluşumu ve enfeksiyon oluşma riskine bağlı olarak kulak temizlik rutini belirlenmelidir. Burada yapılacak koruyucu müdahalenin sıklığı yukarıda belirttiğimiz gibi her köpekte farklılık gösterir. Her köpeğin kendine ait farklı karakter yapısı ve özelliği vardır. Evrensel bir uygulama adımı ve sıklığı belirtmek doğru olmayacaktır. Veteriner hekiminizin bilgilendirmesi doğrultusunda, önerdiği solüsyon, ilaçlar ile yapılacak bakım takvimi daha sağlıklı ve doğru bir yanıt olacaktır. Sizin tarafınızdan belirlenmiş veyahut çevrenizdeki kişiler tarafından söylenen, internet ortamında öğrendiğiniz bakım takviminde kimyasal içeren solüsyonların sık kullanımı; kulakta enfeksiyon üreme ortamını oluşturabileceği gibi kızarıklık ve tahrişe neden olur. Bu oldukça sakıncalıdır, tercih edilmemelidir.



Doğru Temizleme Tekniği Nasıl Olmalıdır?


Veteriner hekiminizin tavsiyesi üzerine almış olduğunuz solüsyon, pamuk ve yumuşak bir havlu ihtiyacınız olanlardır. Bakım sırasında köpek dostunuza karşı oldukça nazik olmalısınız. Dostunuzu korkutmamalı aksine rahatlatmaya çalışmalısınız. Aşama aşama doğru uygulama adımlarına bakalım;

  • Uygulama öncesi solüsyonun vücut sıcaklığında olduğundan emin olmalısınız. Köpek dostunuzun direnç göstermesi durumunda onu sakinleştirebilir, ödül mamaları ile teşvik edebilirisiniz. Uygun pozisyon sırtının size dönük konumda olmasıdır. Bu konumda iken kulak içini, kanalını rahat görmeniz önemlidir.
  • Köpeklerin kulak anatomilerinin farklılığından bahsetmiştik. Verimli bir sonuç alabilmek için kulak kepçesini hafif çevirerek yukarı kaldırmanız gerekir. Dış kulak işitme yolu solüsyon ile doldurulur. Bu sırada kulak kanalına ve kepçesine asla dokunmamalısınız. İdeal damla miktarı veteriner hekiminizin talimatı doğrultusunda belirlenen ölçüde uygulanmalıdır. 
  • Solüsyon damlatma işleminden sonra yapılacak hafif masaj (30sn -1dk aralığında) solüsyonun yatay kulak kanalına ve kulak zarına ulaşmasına yardımcı olarak burada biriken kirleri parçalayacaktır. Ardından köpek dostunuzun başını eğebilir, kafasını rahatça sallamasına yardımcı olabilirisiniz. Kalan solüsyon ve yumuşamış kulak kiri de böylelikle dışarı doğru akacaktır. Akanları pamuk yardımıyla silebilirsiniz.
  • Kulak kanalını, kulak kepçesini ve kıvrımları pamuk veya pamuk bakım pedleri yardımıyla yavaşça silmelisiniz. Kulak zarı derinde olmasına karşın silme işleminde dikkat etmeniz önemlidir. Kulak içine ulaşmaya çalışmayın!

Önemli bilgi! Kulak temizliği sırasında pamuklu çubuklar asla tercih edilmemelidir. Pratik gelebilir fakat temizlenmesi gereken kulak kirini kanalın derin bölgesine itebilir ve hassas derinin tahrişine neden olabilirsiniz. Kulak içini temizlemeye çalıştığınız sırada dostunuz hareketlenebilir ve canı acıyabilir. Sadece kulak kepçesindeki kirleri ve kıvrımlarını dikkatli bir şekilde temizlemek için kullanabilirsiniz. Evlat edindiğiniz küçük dostunuzun rutin bakım sorumluluğunu aksatmamanız önemlidir. Uzun, sağlıklı bir yaşamı, mutlu patili günleri olması için hayatından bakım, sevgi ve ilgiyi ihmal etmeyin.