26 Nisan, 2024

Korat Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Tayca ‘Tamra Maeo’ İngilizce Treatise on Cats Kediler Üzerine İnceleme olarak adlandırılan ‘Kedi Kitabı Şiirleri’, 19. yy Tayland’ına kadar uzandığı düşünülen ve Ayutthaya Krallığı döneminde yazıldığına inanılan katlanır kitap el yazmalarıdır. Bu kitapta 17 uğurlu kedi ırkının boyalı resimleriyle şiirsel ayetler yer alır. Bu metinlerde Birman, Siyam, Taylan Kedisi gibi farklı kedi türleriyle birlikte Korat’larında ismi geçmektedir.


Köklü tarihe sahip, uğurlu, muhteşem görünümü olan Korat Kedisi özellikleri ve bakımı hakkındaki detayları merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre.


Kişilik-Karakter Özellikleri


Korat Kedileri sevgi bağımlısıdır. Zeki, sevecen, eğlenceli, kendine has karakteri vardır. Yaşadığı aile bireylerinden bolca sevgi ve ilgi görmek ister. Kucağınızda mırıltılarla uyuyacak, ayaklarınızda dolanacak, her daim peşinizden sizi takip edecek bir kedi türüdür. Temas ve ilgi bağımlısı olan Koratlar yanınızdan ayrılmak istemez, her ânınızda yanınızda olmak isterler. Bu nedenle yalnız ve sevgisiz kalmaktan asla hoşlanmazlar. Çünkü bu küçük güzellik sterse hatta depresyona girerek içine kapanır. Bunlara ek, tüy dökümleri ve hastalık riskleri de beraberinde gelişir. Eğer yoğun iş programınız var sürekli dışarda vakit geçirmek zorunda kalıyor ve yalnız yaşıyorsanız Korat Kedisi ile yaşamanızı tavsiye etmiyoruz. Korat Kedisi İlginin yoğun olduğu aile ortamlarına rahatça uyum sağlar. Oldukça sosyaldir. Eğlenmeyi çok sever, aktivite seviyesi oldukça yüksektir. Sevilmek ve mutlulukla bakılmak tek arzusudur. Ev içerisinde çok fazla sesinin çıktığını duymazsınız fakat isteklerini size yavaşça miyavlayarak sevgiyle belli ederler.



Fiziksel Özellikleri


Gri- mavi tonların hâkim oluğu parlak gümüş renkte muhteşem kürke sahip olup göz alıcı güzelliği vardır Koratların. Tüyleri ipeksi yumuşaklıktadır, kısa, parlak ve incedir. Büyük, yuvarlak ve tamamen açık gözlerinde sisli, derin bir bakış gizlidir. Gözlerinin rengi parlak yeşil, kehribar olabilmektedir. Bu da gözlerini büyüleyici kılar. Orta boy kedi ırkları sınıfına dâhildir. Vücut yapısı kaslıdır ve sert gövdesi vardır. Vücutlarına orantılı kalbi andıran kafalarıyla oldukça sevimlidirler. Güçlü çene yapısına sahiptir. Atletik yapıda kaslı bacaklarının vücutlarına orantısı idealdir. Koku alma, görme ve işitme duyuları olağanüstüdür.


Evcil Hayvanlar ve Çocuklarla İlişkisi


Diğer evcil kedilerle iyi anlaşır fakat baskın karakter özelliği nedeniyle kontrolün kendisinde olmasını ister. Çocuklarla zaman geçirmeye bayılır toleransı ve sevecenliği oldukça yüksektir. Oyun ve eğlenceyi seven çocuklar için en iyi oyun arkadaşı olacaktır. Agresif ve yırtıcı davranışları yoktur. Yavruluk döneminde verilecek doğru eğitim ile diğer evcil hayvanlar ve çocuklarla ilişkisinde, gelişiminde fark yaratabilirsiniz.



Oyun, Eğlence Saatleri


Beraber yaşadığı aile bireyleriyle zaman geçirmekten, oyun oynamaktan büyük zevk alır. Aktif bir yaşam tarzına sahiptir. Eğer siz de çeşitli oyunlar oynamayı seviyor ve yaratıcılık konusunda ustaysanız Koratlar sizin en yakın dostunuz ve ev arkadaşınız olacaktır. Keskin zekâları sayesinde oyunları eğitici ve öğretici amaçlar için de kullanabilirsiniz. Mekân içerisinde örneğin; ona oyuncak fırlatırsanız size hemen getirecektir bu oyunu avcı içgüdülerini geliştirmek için kullanabilirsiniz. Koşmayı çok sevmesi, hareketli doğasına uygun olabilecek lazer ışıklarıyla oyunlar oynamanız küçük Koratınızı mutlu edecektir. Kağıtlar buruşturarak önüne atmanız ve onları patileriyle yuvarlayarak eğlenceli şekilde hoplayıp, zıplamasını sağlayabilirsiniz. Bolca oyun ve eğlence küçük kedinizin mental ve fiziksel sağlığı için oldukça önemlidir.



Beslenme Düzeni


Öğünlerinde yaş evresi, kilo, fiziksel aktivitesi, kısır olma durumu, vücut bütünlüğüne göre kaliteli kuru/yaş mama olmalıdır. Yeterli ve dengeli diyet programı mutlaka belirlenmelidir. Öğünlerinde alması gereken vitamin, mineral, amino asit ve zengin yağlar mama içeriğinde bulunmalıdır. Ağız ve diş sağlığına uygun mama taneleri tercih edilmelidir. Mama içeriğinde yüksek protein olduğunu dikkat etmeniz gerekir. Kilo almaya elverişli vücut yapısı nedeniyle yüksek karbonhidratlı mama içeriklerinden uzak durmalısınız. Obezite riski ile karşı karşıya kalması olasıdır. Günlük alması gereken kalorinin üzerine çıkmamalıdır. En iyi şekilde beslendiğine emin olmak için mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.



Bakım Rutini


Tüy bakımları için her gün düzenli taramak, kulak parazitlerine karşı kulak temizliği, göz iltihaplanmalarına karşı göz temizliği, uzama sıklığına bağlı olarak tırnak kesimi ihmal edilmemelidir. Ek olarak aşı takvimi ve diğer sağlık kontrolleri için veteriner hekim muayenesi aksatılmamalıdır.


Sağlık Sorunları


Korat kedileri Gangliosidoz hastalığı ile doğarlar ve kalıtımsaldır. Gangliosidoz hastalığı merkezi sinir sistemine zararı olan metabolik hastalıktır. GM1 Gangliosidozlu Korat Kedileri doğumdan üç ay sonra hastalık belirtileri göstermeye başlar. Belirtiler nörolojik olarak varlığını hissettirir. Görme bozukluğu ve nöbetler şeklinde ilerler. İki yaşında görme kaybı yaşarlar. GM2 Gangliosidozlu Korta Kedileri yaklaşık dört haftalık oldukları zaman nörolojik belirtileri göstermeye başlarlar. Sekizinci aylarını doldurmadan yaşamları üzücü bir şekilde sonlanır. Ciddi ve bir o kadar da tedirgin edici olan bu sağlık sorunları neyse ki gerekli klinik testler ile kontrol altına alınabilir durumdadır. Yavruları etkileme oranı bu sayede düşer.



Korat Kedileri Taylan’da hâlâ kutsal kabul edilir ve ismini Tayland’ın doğusundaki tılsımlarıyla anılan Cao Nguyen Khorat’tan almıştır. Evinizdeki bu küçük şans tılsımının doğa üstü güçleri olduğunu unutmayın. Bir ömür sağlıklı ve mutlu hayatı olduğu zaman size gizli şeylerin saklı olduğu kapalı kapıların anahtarını verecektir. Evinize huzur ve şans getirecek bir anahtar.