Doğada en sık karşılaştığımız, sevimlilikleri ve güzellikleriyle bizi etkileyen Kumru Kuşları güvercingiller familyasına aittir. Zarafeti ve etkileyici ötüşleriyle Türkiye’de özel ilgi görmektedirler. “Türk kumrusu” olarak da adlandırılan Kumru Kuşlarının sadakati, eşsiz sevgi bağı kitapların, filmlerin konusu olmuştur. Ayrıca huzuru ve barışı simgelemesi, bizlere yansıttıkları pozitif enerjileri onları ne kadar korumaya almamız gerektiğini de gösterirler.
Biyolojik çeşitlilik için ekosistemdeki yerlerini bilinçli bir şekilde muhafaza etmek ve sürdürülebilirlik açısından Kumru Kuşları hakkında gerekli olan tüm bilgiye sahip olmak önemli bir detaydır. Kumru Kuşları hakkında bilmeniz gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kumru Kuşlarının habitatları sıcak iklimlere sahip bölgeler, sulak alanlar, geniş orman ve tarım arazileridir.
25 cm uzunluğunda olan Küçük Kumrunun, kısa ve yuvarlak kanatlarıyla uzun kuyruğu en belirgin özelliğidir. Kızıl kahverengiden grimsi kahverengiye değişen tüy rengi vardır. Boynunun önünde ve göğsünün üstünde siyah benekleri olup üstü ise beneksiz kızıl kahverengidir. Dış kanatlarında donuk mavimsi gri bölge vardır. Ayakları kırmızı, gagası siyah renktedir. Güneydoğu Anadolu, Trakya, Marmara ve Ege’de yaygın olarak görülür. Genellikle şehirlerde yaşarlar. İnsanlara yakın teması seven Küçük Kumruları evinizin penceresine yuva yaparken görebilirsiniz. Yuvaları özensiz ve dağınıktır.
Ortalama 30 cm uzunluğa sahip Kolyeli Kumrulara Asya ve Balkanlarda sık rastlanılır. İsmini boyun bölgesinde yer alan siyah şeritten alır. Kül rengi ve bej rengindeki tüylere sahip olup, kanatları koyu gri renktedir. Ayakları kırmızı, gagası ise gri renktedir. Kalabalık şehirlerde yaygın olarak görülürler, insanlarla kurdukları yakın ilişkileriyle bilinirler. Ömürleri ortalama 27 yıldır.
Boyu ortalama 27 cm olan Üveyikler Sibirya, Türkmenistan ve Avrupa gibi geniş alanlara hâkimlerdir. Tüy rengi paslı kırmızı renktedir. Gençlik dönemlerinde boyunlarının yan tarafında görülen üç siyah çizgi yetişkinlik dönemlerinde görülmez. Ayrıca ülkemizin yaz göçmen kuşlarıdırlar. İlkbaharda kuluçkaya yatar ve yavrular. Daha sonra Orta Afrika ve Güney Asya’ya göç ederek kışı rahat geçirirler. Diğer kumru türlerine göre daha ürkeklerdir. Yuvalarını daha tenha bölgelere yaparlar.
Üveyikten daha iri ve uzun olan Doğu Üveyiği ortala 33 cm uzunluğundadır. Bu nedenle diğer adı “Büyük Üveyik” dir. Üreme, yaşam şekli ve beslenme düzenleri Üveyik ile benzerlikler taşır.
Avustralya’ ya özgü kumru türü olan Omzu Çizgili Kumru popülasyonları azalmaya tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için korumaya alınmıştır.
Boyları ortalama 20 cm olan bu kumru türü Yeni Gine ve Avustralya’nın yerli kuşlarındandır. Karın ve göğüs bölgesi desensiz, pembe-gri renk tonlarındadır. Kanatları açık kahverengi tonlarında desenlidir. Boyuna göre uzun kuyruğa sahiptir. Kuluçka ve yumurtlama döngülerinde yuvalarını korumak için saldırgan tutuma bürünürler.
Türkiye’de Elmas Kumru olarak da bilinen Minyatür Kumrunun ortalama uzunluğu 19 cm’dir. Avustralya anavatanıdır. Sıcak iklime sahip bölgeler, su kaynaklarına yakın araziler yaşamaları için elverişli ortamı sunar. Gruplar halinde, şehirlerde çift olarak dolaşırlar. Maalesef Türkiye’de kafeslerde tutularak ithal edilen bir kuş türüdür.
İsmini hüzünlü sesinden alan bu güzel kumru türü Kanada ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak görülür. 32 cm uzunluğa sahiptir. Kahverengi tüy yapısında göze en hoş gelen detay kanatlarının üzerindeki siyah beneklerdir. Erkekler dişilere göre belirgin detaylara sahiptir. Yüz, boğaz ve boyunlarının bir kısmı siyahtır. Kırmızı-sarı renkte gagaları vardır. Yalnız veya eşleriyle birlikte yaşarlar.
İsmini boyunlarının üzerinde yer alan göz alıcı siyah-beyaz beneklerden almıştır. Avustralya ve Güney Asya’da sıklıkla görülür. Boyları ortalama 32 cm’dir. Uzun kuyruk yapıları dikkat çekicidir. Kafasının üzerindeki gri-mavi tüyler, turuncu gözlerle eşsizlerdir.
Coğrafi bölgesi Afrika olan bu kumru türü Kolyeli Kumru ile benzer özelliklere sahiptir. Kolyeli Kumruya göre daha açık renkte ve boyut olarak daha küçüktür. Ortalama 26 cm boyundadır.
Gövdesindeki enlemesine çizgilerin zebra desenini andırması üzerine bu ismi alan diğer bir kumru türüdür. 25 cm uzunluğunda olup Güneydoğu Asya kökenlidir. Kolyeli Kumru türü ile fiziksel özellikler hariç benzer noktalar taşır.
Kumruların beslenme şekillerini tahıl grupları ve zengin meyveler oluşturur. Tohum (ayçiçeği tohumu), buğday, arpa tüketebildikleri tahıl grupları arasındadır. Ayrıca böcekler, küçük omurgasızlar da diyetlerinin arasındadır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Kumruların beslenme dinamikleri biyolojik çeşitlilik ve ekosistem için oldukça yararlıdır. Beslenme rutinlerindeki pek çok gıdadan biri olan tohumları yayarak bitki çeşitliliğine katkı sağlarlar. Ek olarak böcek ve omurgasızlarla beslenmeleri bu popülasyonları kontrol altında tutar.
Pencerelerimize konarak evlerimize ve yaşadığımız dünyaya sadakati, sevgiyi, huzuru getiren sevimli Kumru Kuşları evlerde beslemeye uygun kuş türleri değildir. Kafes içerisine kapatmamanız ve özgürlüklerini kısıtlamamanız en doğru tercih olacaktır. Şehirde, doğada yaşarken onlara saygılı olmak, özellikle hava şartlarının zor geçtiği günlerde meyvelerle, tohumlarla onların beslenmelerine katkıda bulunmak yapılması gereken en doğru adım olacaktır.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş