Kanatlı dostlarımız muhabbet kuşlarının bizlere verdiği mutluluk ve huzur bir başkadır. Peki sizde aynı huzuru ve mutluluğu muhabbet kuşunuz için sağlıyor musunuz? Evinizde yaşayan muhabbet kuşunuzun bir ömür sağlıkla ve mutlulukla kalabilmesinin şartı ona hazırlayacağınız ideal bir yaşama ortamıdır. Bu ideal yaşam alanı temiz, güven verici, eğlenceli ve dengeli beslenme kurallarının oluştuğu bir ortam olmalıdır. Uygun ortam sağlanmadığı takdirde hassas olan muhabbet kuşlarında bir dizi sağlık problemi görülmektedir. Fiziksel, ruhsal sağlık sorunları olarak adlandırabileceğimiz bu problemler ise kuşların ömrünü kısaltan ciddiye alınması gereken önemli bir sorundur.
Muhabbet kuşlarında da bit olarak adlandırılan dış parazitler yaygın olarak görülmektedir. Yazımızın içeriğini muhabbet kuşlarında bitlenmenin görülme nedenlerine ve çözüm yöntemlerine ayırdık.
Muhabbet kuşlarında bit görülmesinin nedeni temizlik ve bakım koşullarının sağlanmadığı kafes ortamlardır. Bitler muhabbet kuşunun tüy ve derisinin arasına yapışır, kan emerek hayatta kalır. Sıcak ve nemli ortamlar yaşamaları için uygun ortamı sağlayarak üremelerine imkân tanır. Muhabbet kuşlarının hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını olumsuz etkiler, varlıkları onları önemli ölçüde irrite eder. Muhabbet kuşlarının bitlenmesinin nedenleri;
Genel olarak muhabbet kuşunuzun karakterini, davranış şekilini bilmeniz size çok büyük yarar sağlayacaktır. Diğer birçok fiziksel ve ruhsal sağlık sorunların erken tanı ve tedavi için de yol gösterici olacaktır bunu unutmayın. Günlük rutinlerini bilmeniz, onunla sürekli ilgilenmeniz, ihtiyaçlarını yerine getirmeniz, gözlemlemeniz, küçük kuşunuzu tanımanız onu hem mutlu edecek, hem de sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Muhabbet kuşunuz, davranışsal ve fiziksel değişikliklerle size bir sorun yaşadığını mümkün olduğunca anlatmaya çalışacaktır.
Sürekli Kaşınma;
Muhabbet kuşlarında pireler özellikle kanat altlarında, boyun ve sırt bölgesinde görülmektedir. Tüylerini sık sık huzursuzca kaşıması, gagalama davranışlarında artış sezdiğiniz takdirde ilk olarak bu bölgelere bakmanız bitlerin varlığını anlamanızı sağlayacaktır.
Kuşun Tüylerini Gagalayarak Didiklemesi;
Muhabbet kuşunun engelleyemediği kaşınma ihtiyacı tüylerine ve derisine yapışan bitleri gagasıyla didikleyerek atmaya çalışmasına neden olur.
Kuşun Sürekli Silkelenmesi;
Silkelenme davranışı bitleri üzerinden atma isteğinden kaynaklanır. Kendisini sürekli kaşıyan ve gagalayan bir kuş silkelenme davranışını gösterir.
Kabarık Duruş;
Tüylerini kaşıyarak, gagalayan muhabbet kuşu kafese sürtünmeye ve silkelenmeye devam ederek tüylerini kabartmaya başlar. Tüylerinin arasındaki pireler rahatsız vererek bakımsız ve kabarık bir görünümesine neden olur.
Veteriner Hekim Görüşü:
Muhabbet kuşunuzun bitlenmesi durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekimle görüşmeniz, uygun ve doğru tedavi yönteminin hekim aracılığıyla işlemesi gerekir. “Kuşlar da veterinere götürülür mü?” demeyin bu iş için uzman kuş veterinerleri dahi bulunmaktadır. Kuşunuza uygulanacak en doğru reçeteli ilaç tedavisini ancak veteriner hekim belirleyecektir. Sektörde kuşların bitlenmesine karşı birçok ilaç satılmaktadır fakat bunların ne derece sağlıklı ve onaylanmış olduğu konusu oldukça tartışmalıdır. Veteriner hekim değerlendirmesi ve yazacağı uygun reçeteli ilacı kullanmanız kuşunuzun sağlığı için gereklidir.
Uygun Tedavi Yöntemi:
Veteriner hekim tarafından belirlenen ve onaylanan parazit ilaçlarını (toz, sprey) küçük kuşunuza doğru dozlarda aksatmadan uygulamanız gerekir. Belirlenen süre boyunca ilaçlarını düzenli kullanmanız kuşunuzun eski sağlığına kavuşmasına destek olacaktır. Uygulama sırasında göz, burun, ağız, kulak gibi hassas organlarına sıkmamaya dikkat etmeniz önemlidir.
Muhabbet Kuşunuzun Kafesini Temizleyin:
Kafes ortamının temizliği bit sorununu ortadan kaldıracak çözümdür. Kafes kuşunuzun yaşam alanıdır, burayı sağlıklı ve yaşanabilir bir ortam haline getirmelisiniz. Bitlerin üreyip yayıldığı tüm alanı, ekipmanları dezenfekte etmeniz gerekir. Kafesi boşaltmanız, aksesuarları çıkarmanız ve tümünü sıcak, deterjanlı suda detaylı temizliğini yapmalısınız. Gerekirse oyuncak, tünek gibi zamanını geçirdiği aksesuarlarının yerine yenisini alarak daha sağlıklı bir ortam yaratmaya başlayabilirsiniz.
Doğru ve Dengeli Beslenme:
Bir kuşun beslenme şekli onun karakterini, ruh halini belirler. Kuşunuzun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için doğru ve dengeli bir beslenme düzeni mutlaka olmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, olası hastalıklara yakalanma riskini de azaltacaktır. Öğünlerinde kaliteli pelet yem (tohum yem yerine), yeşillik, sebze, meyve, tohumlar, çekirdek (ticari, işlenmiş, tuzlu çekirdekler değil) ve nutlar muhakkak dengeli bir biçimde olmalıdır. Özel salatalar, karışımlar yaparak kanatlı dostunuza sunmayı ihmal etmeyin.
Destek Grupları:
Veteriner hekim onayı doğrultusunda kuşunuz için ek takviye besinler kullanabilirsiniz. Vitamin, mineral gruplarını mamasına, suyuna koymanız sağlığı için gereklidir.
Kafes Ayırma:
Birden fazla kuşun yaşadığı ortamlarda bitlerin üremesi ve yayılması hızlı gerçekleşir. Tüm kuş bireylerin ayrı ayrı tedavi olması, tedavileri bitinceye kadar ayrı odalarda karantinaya alınmaları gerekebilir.
Muhabbet kuşunuzun tedavi süresince sakin ve sabırlı olmanız çok önemlidir. Kuşunuzun yalnız olmadığını hissetmesi, onunla her zamankinden daha fazla ilgilenmeniz tedavi süresince kuşunuza moral verecek ve kısa sürede atlatmasına yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki, kuşunuzda bit sorunu ile karşılaşmanız durumunda bu sorunun neden kaynaklandığını kendinize sormanız gerekir.
Muhabbet kuşunuzda bit sorunu yaşamak istemiyorsanız aşağıda sıraladığımız adımları uygulamanız gerektiğini önemle belirtelim;
Stresten uzak, güvenli, sevilen bir ortamda yaşayan muhabbet kuşlarının ömrü uzun olmakta, hayata mutlulukla bakmaktadırlar. Elinizden gelen tüm ilgiyi, sevgiyi, yaşam enerjisini kanatlı dostunuza gösterirseniz o da size olan tüm sevgisini fazlasıyla gösterecektir.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş