23 Mayıs, 2024

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çağlar boyu destanlarımıza, efsanelerimize kuş motifleri nakşolmuştur. Hatta bazı boylar kendisine sembol veya arma olarak kuş seçmiştir. Kartal, leylek, atmaca, turna, karga, saksağan… Kutsallaştırılmış kanatlı ilahlar, ilahelerdir. 


“… Yükselen alçalan suların, güzel sesli kuşların cıvıltısında, töre sesi işitilir…” 

Eski Uygur Şiiri

Muhabbet Kuşu Bakımı


Muhabbet Kuşu Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler; Muhabbetlerine doyum olmayan, ötüşleriyle sanki bu dünyaya ait değillermiş hissini veren bu muazzam gökyüzü canlıları, gösterişli hâlleriyle ‘bulut’lara yakın uçarlar. Muhabbet kuşları, papağan türleri içerisinde yer alan göçmen kuşlardır. Göz alıcı renkleriyle, parlak zekâlarıyla, taklit yetenekleriyle bizleri etkilemeyi başarmışlardır. Kanatlı meleklerin bakım ve sorumluluğunu üstlenmek istiyorsanız bu yazımızı okuyarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.


Beslenme Rutini


Kanatlı dostunuz için oluşturacağınız dengeli, yeterli diyet programında pelet yemin önemi büyüktür. Tohum yemin lezzetinden sonra pelet yeme geçişleri zor olabilir. Fakat pelet yemin içeriği tohum yeme göre daha dengeli ve yararlıdır. Yanında bol sebze ile hazırlayacağınız öğünlerle pelet yeme alışması kolaylaşacaktır. En büyük yapılan yanlışlardan biri sadece tohum ile beslenmedir. Bu tek yönlü beslenme şekli yetersizdir, tavsiye edilmez. Küçük dostunuzun fiziksel ve zihinsel gelişimi için öğünlerinde mutlaka taze sebze, meyve ve yeşillikler olmalıdır. Sizlere damak tatlarına uygun, sevdikleri meyve ve sebzelerden bahsedelim.


Besinlerinde mutlaka olması gereken yararlı sebze ve yeşillikler; Havuç, domates, brokoli, turp, ıspanak, pancar, semizotu, dereotu, biber, pişmiş taze fasulye – barbunya – soya fasulyesi – bezelye – patates, çok az mısır, karnabahar, kabak, balkabağı, tere, nane, yer elması, enginar, maydanoz, kırmızı havuç, reyhan, pırasa, salatalık, bamya, kırmızı lahana, taze kekik, brüksel lahanası, bakla, pazı, radika, ebegümeci, marul, kereviz, karahindiba, lahana, bakla. Sebzeler taze ve iyi yıkanmış olmalıdır.



Besinlerinde mutlaka olması gereken yararlı meyveler; Elma, muz, kavun, karpuz, mango, kivi, çilek, armut, vişne, armut, ayva, çarkıfelek meyvesi, yenidünya, mandalina, limon, portakal, ananas, kayısı, şeftali, üzüm, dağ çileği, yaban mersini, böğürtlen, dut, hindistan cevizi, papaya, ahududu, erik, greyfurt, nektarin, nar, hurma, incir, guava, kızılcık, kuşburnu. Meyveler taze ve iyi yıkanmış olmalıdır.


Beslenmesine Haftada Bir Mutlaka Dâhil Etmeniz Gereken Gıdalar; Limon çekirdeği, tarçın, zencefil, arı poleni, devedikeni, muz, mandalina, mango, ananas ve beraberinde elma, pişmiş fasulye, pazı, ıspanak, badem, radika, brokoli, kuşburnu, brokoli, kayısı.


Kanatlı dostunuza pelet yeminin yanında öğünlerini desteklemek için saydığımız bu sağlıklı gıdaları mutlaka vermelisiniz. Öğünlerini renklendirin, iştahlarını kabartın, sevdiği gıdalarla onu şımartın. Beslenme şekli küçük dostunuzun hayat kalitesini artırır, daha oyuncu, daha sağlıklı olmasını sağlar. Unutmayın ki her kuşun kendine ait damak tadı, zevki, huyu, karakteri vardır. Hazırlayacağınız öğünler kanatlı dostunuzun beğeneceği lezzette olmalıdır! Sürekli yeni tatlar yaratın, deneyin ve beğenisine sunun.


Önemli Destekleyiciler


Tüy Kalitesi: Ceviz, badem, pişmiş yumurta, düzgün pişmiş baklagiller, çam fıstığı tüylerinin parlak ve sağlıklı olması için mutlaka tüketmelidir.


Kenevir tohumu: İçeriğinde yüksek protein, amino asitler, vitamin ve mineral bulunur. Doğal ve sağlıklı bu yem katkısını haftada bir beslenmesine eklemelisiniz. Ağırlığının 50’de 1’i kadar verilmesi tavsiye edilir.


Aloe Vera: Kalp damar sağlığı, sindirim sistemi, kolesterol, bağırsak-böbrek hastalıkları, kursak-taşlık rahatsızlıkları ve enfeksiyon oluşumunu engeller. Kaynatılarak suluğundaki suya ilave edilmelidir.


Uyarılara Dikkat!


  • Güçlü bağırsak ve sindirim sistemi için öğünlerinde mutlaka vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaların olması gerekir. Vitamin eksiklikleri birçok hastalığın ve akut problemin ortaya çıkmasına sebep olur. Stres, depresyon oranında artış gözlenir. Eğer ciddiye alınmazsa, koma hatta ani ölüm görülmektedir. Tavsiye edilen, taze sebze ve meyvelerden bu vitaminleri almasıdır. İlaç yoluyla verilebilecek destek vitaminleri de mevcuttur bunları veteriner hekiminize danışabilirsiniz.
  • Mutlaka günlük taze ve temiz içme suyu olmalıdır. Musluk suyu tavsiye edilmez, damacana su kullanılmalıdır. Uzun süre bekleyen sularında bakteri artışı, sulukta yosunlaşma olur. Günlük olarak suyu mutlaka yenilenmelidir, suluğu temizlenmelidir.
  • Yemliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Aldığınız paketlenmiş veya açık yemlerin içerisinde yabancı maddeler veya cisimler olabilir. Bunların kontrolünü yapmak ve sonra kabına koymak önemlidir. Ek olarak, artan yenmeyen yemeklerin kabından alınması gerekir. Bunlar bir süre sonra bozulur ve sağlıksız ortam yaratır.

Doğal Antibiyotikler; Kanatlı dostunuza agresif, stresli olduğu ânlarda onu sakinleştirmek için papatya çayı, kiraz verebilirsiniz. Doğal ağrı kesici olarak kurutulmuş limon çekirdeklerini blenderden geçirerek öğünlerine ekleyebilirsiniz. Hastalık, kızgınlık zamanlarında az miktarda (fazlası kilo artışına neden olur) aspar tohumu verebilirsiniz.



Zararlı Gıdalara Dikkat!


Muhabbet Kuşu Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler; Sizin günlük hayatta tükettiğiniz bazı gıdaların kanatlı dostunuza verilmemesi gerektiğini biliyor muydunuz? İşte bunların listesi; şeker, simit, paketlenmiş tüm ticari gıdalar (atıştırmalık bisküvi, cips gibi) ve içecekler (asitli-asitsiz), ekmek, baharatlı yemekler, peynir, süt ve içeriğinde süt ürünleri bulunan gıdaların tümü, tütün, kafein, avokado, çikolata, şeftali-elma-üzüm-kiraz-erik-kayısı-yeni dünya çekirdeği, mantar, tuz ve tuz içeren gıdalar, soğan, alkol, çiğ patates, siyah çay, trabzon hurması, kuşkonmaz, patlıcan, tereyağı, domates yaprağı/sapı, pişmemiş bezelye-fasulye türü gıdaların tümü oldukça zararlıdır. Kısa veya uzun vadede küçük dostunuzun tüm sistemini bozar, hayatı için tehlikeli hâle gelir.


Kafes Tercihi ve Oyuncak Seçimi


Muhabbet kuşlarının anatomilerinin küçük olması kafeslerinin de küçük olması gerektiği veya önemsenmeyeceği anlamına gelmez. Kafesi, içerisinde rahat edebileceği büyüklükte olmalıdır. Orası artık kanatlı dostunuzun yuvası olacağı için ne kadar büyük ve rahat olursa o kadar huzurlu ve mutlu olur. Kemirmeyi seven küçük dostunuz için en sağlıklı tercihiniz boyasız, özellikle pirinç kafesler olmalıdır. Boyalar yüksek miktarda zehir ve kanserojen madde içerir. Kafese tutunarak hareket eden küçük dostunuz için bu boyalı kafesler çok sağlıksız bir tercih olur. Uzun vadede iç organlarında büyük hasara neden olur.


Kafesin tabanında kimyasal madde içermeyen, doğal materyallerden yapılmış ürünler kullanmalıdır. Küçük dostunuzun sağlığını tehlikeye atacak gazete kâğıdı veya poşet gibi ürünler kullanılmamalıdır. Tabanlık olarak ayak sağlığı için tel kullanmamalısınız. Kafes içerisinde mutlaka, oyuncakları, oyun alanları olmalıdır. Çeşitli renklerde zilli, boncuklu oyuncakları, topları olmalıdır. Bu oyuncakları kemirme riski olacağı için asla zararlı kimyasallar ve boyalar içermemelidir. Tüneği doğal, pürüzsüz ahşaptan olmalıdır. Plastik, taşlı, kumaş, kumlu tünekler ayak sağlığı için zararlıdır. Oyuncaklarının; sivri-keskin bir ucu, tırnaklarının takılacağı-sıkışacağı türde delikleri-oyukları, iplikleri ve/veya tüyleri olmamalıdır. Temizliği kolay olması önemlidir. Doğal kalsiyum kaynağı, mineral bakımından zengin gaga taşı kafeste mutlaka bulunmalıdır.


Kafesin Konumu


  • Banyo, mutfak gibi tehlikeli mekânlar küçük kanatlı dostunuzun oyun ve yaşam alanı değildir. Kimyasal maddelerin ve tehlikeli eşyaların bulunduğu mekânların kapıları aktivite ve eğlence sırasında kapalı olmalıdır.
  • En az bir duvarı mutlaka bulunmalıdır. Tavsiye edilen köşede olmasıdır. Yerde olmamalıdır.
  • Ani hava akımının (pencere, kapı gibi) olduğu, ev içi ısıtıcıların (klima, şömine gibi) bulunduğu alanlardan, ses-gürültü çıkartan (televizyon, radyo gibi) eşyalardan uzakta olmalıdır. Bitki yanında olmamalıdır.
  • Oda parfümü, tütsü gibi kokulu maddeler ayrıca sigara gibi zehirli ürünler kafesin veya kanatlı dostunuzun bulunduğu ortamda kullanılmamalıdır. Solunum yolu rahatsızlığına neden olur.
  • Küçük dostunuzun bulunduğu odanın ortalama sıcaklığı 25 santigrat derece olmalıdır.


Eğlence Saatleri


Sınırsız enerjiye sahip kanatlı dostunuzu asla kafes içerisine hapsetmemelisiniz! Gün içerisinde mutlaka kafes dışı kanat egzersizlerini yapmalıdır. Uçamayan, kafese kapatılan kuşlarda strese bağlı anksiyete, depresyon ve kilo artışı görülme riski vardır. Bırakın ev içerisinde özgürce kanat çırpsın, kendi istediği zaman yuvasına geri dönecektir. Kas gelişimi ve akciğer sağlığı için uçma egzersizleri için çok önemlidir. Ayrıca birçok hastalıkta da erken tanı sağladığını biliyor muydunuz? Kanatları onun özgürlüğüdür, mümkün olduğunca tadını çıkarsın. Ev içerisinde meraklı gözlerle etrafı keşfetsin. Kanatlı dostunuzla oyunlar onayın, aktiviteler yaratın, onunla bolca konuşun. Camlara yapışan vantuzlu ahşap tünekler alarak ev içi aktivitelerini artırın, mutlulukla dışarıyı seyrettiğini göreceksiniz. Doğal ortamlarında sürü hâlinde olan muhabbet kuşları yalnız kalmayı sevmez. Yalnız kalmaması için yanına minik bir arkadaş getirebilirsiniz. Böylece çift olma duygusu ile daha mutlu olacaktır.


Kafes ve Oyuncak Temizliği


Muhabbet Kuşu Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler; Günlük ve haftalık döngüde kafes ve kafes içi oyuncak temizliği aksatılmamalıdır. Günlük rutin temizliği (mama kabı, suluğu, dışkı ve idrar) önemlidir. Gün içerisinde kontrol edilmeyen altlık kanatlı dostunuzun sağlığı ve hijyeni açısından olumsuz, riskli sonuçlar doğurur. Özellikle dışkısıyla oynar ve dışkısını yiyebilir. Haftalık döngüde kafesi ve oyuncakları, içeriğinde kimyasal madde (sabun, deterjan, şampuan gibi) bulunmayan duru su ile yıkanmalıdır. Dezenfekte etmek için sadece beyaz sirke kullanmanız yeterlidir. Hem kokusuz hem de sağlıklı bir tercih olacaktır. Kanatlı dostunuzun mutluluğu, rahatı ve huzuru için düzenli temizliğe dikkat etmelisiniz.


Duş ve Bakım Zamanı


Yıkanmayı her kanatlı dostumuz sever. Doğada yağmurun bol olduğu alanlarda, çim ve bitkiler üzerinde sürünerek yıkanırlar. Ama evde bu imkâna erişemeyen küçük dostunuz için spreyleme yöntemiyle bu ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Duş, stresi azaltır. İçerisinde kimyasal madde (deterjan, sabun, şampuan gibi) bulunmayan taze ve temiz içme suyu (damacana su) kullanmanız yeterlidir. Musluk suyu kullanımı tavsiye edilmez. Bu sırada zevkli saatler geçirecektir. En seveceği aktivite olması için oyunlar yaratarak eğlenceli hâle getirebilirsiniz. Böylelikle küçük dostunuzda deri çatlamaları ve beyaz döküntü görülme oranı da azalacaktır. Duş sonrası, ıslanmış küçük dostunuz için odanın sıcaklığı 30 dereceye yakın olmalıdır. Dikkat edilmezse üşütüp hasta olabilir. Elde 4 dakikadan fazla tutulmalıdır. Gaga ve tırnak kesimi ihmal edilmemelidir. Ayak-gaga bakımı ve ağız çevresi nemlendirme işlemi için tatlı badem yağı kullanabilirsiniz. Kulak çubuğu yardımıyla kanatlı dostunuzu korkutmadan sürebilirsiniz. Artık küçük dostunuzun çatlamalardan kaynaklı canı da yanmayacaktır.


Düzenli Veteriner Kontrolü


Küçük dostunuzu 6 ayda bir düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeniz şarttır. Özellikle kuş veterineri gözetiminde olması onun daha mutlu olmasını sağlar. Hem rutin sağlık kontrolünü hem de dengeli ve yeterli beslenme takvimini oluşturmak için mutlaka veteriner desteği almanız gerekir. Kanatlı küçük dostunuz için uygun yaşam ve oyun alanını yaratmayı ihmal etmeyin. Kafes içerisinde değil sizin omzunuzda yeri olsun. Yaşayacağınız en güzel anlarınız bu küçük kanatların arasında gizlidir. Sağlıklı, mutlu, uzun bir ömür; sevgi ve ilgiden geçer.