Muhabbet kuşlarının yaşam rutinlerindeki en sevdiği aktivitelerden biri de yıkanmaktır. Doğal yaşam alanlarında su ile temasları onları mutlu etmeye yeter. Suyun, küçük kanatlı dostlarımız için önemi büyüktür. Hem rahatlatan hem de sağlıklı kalmalarını sağlayan pozitif etkileri vardır. “Muhabbet kuşu yıkanır mı?” sorusunun cevabı kesinlikle “evet” tir. Küçük kanatlı dostunuzu nasıl yıkayabileceğiniz konusunu gelin birlikte inceleyelim.
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi muhabbet kuşları doğal yaşam alanlarında yağmur suyu birikintileri, yapraklar üzerindeki su damlalarıyla oyunlar oynayarak temizlenirler. Yani muhabbet kuşları için suyun varlığı sadece temizlenmek değil, oyun ve eğlence ortamı sağlayarak ruhsal dengelerini de korumak içindir.
Ev ortamında ve kafes içerisinde yaşayan kuşunuz havada uçuşan toz, yaşadığı ortamdaki kalıntıların etkisiyle zamanla kirlenmeye başlar. Kirler, tüylerine yapışarak kuşunuzun mutsuz ve rahatsız olmasına neden olur. Tüylerinin bakımı, cilt sağlıkları için yıkanmaları şarttır.
Esaret altında yaşan küçük kanatlı dostlarınızın doğal yaşam alanlarındaki imkânlardan uzak olmamaları için sizin yapabileceğiniz pek çok alternatif banyo yöntemi, vardır. Banyo rutinini eğlenceli ve keyifli hale getirmek sizin elinizde.
Muhabbet kuşları oldukça hassas ve nazik küçük kanatlı dostlarımızdır. Banyo rutinleri onları ürkütmeden, suya zorla sokmadan olmalıdır. Bu tarz olumsuz yaklaşımlar muhabbet kuşunuzun strese girmesine neden olacaktır. Suyu sevmeleri sizin bu süreci kolay yönetmenizi sağlayacaktır. Ev içerisinde güvenli bir yıkanma ortamı nasıl oluşturabilirsiniz bunlara değinelim;
Kafesin içerisine koyulabilen kuş banyo modellerini tercih edebilirsiniz. Böylelikle kanatlı dostunuz kendisini hazır hissettiği zaman banyo yapmak isteyecektir. Kuş banyo kapları güvenlik açısından 1 – 2 cm derinliğinden fazla olmamalıdır. Suyun içerisinde keyifle kanat çırparak oynadığını görebilirsiniz bu sizi mutlu edecektir. Banyo yaptıktan sonra kabı yaşadığı ortamdan alarak bir sonraki yıkanma seansı için temizlemeniz gerekir. Dilerseniz kuş banyolarını kafes dışında da muhabbet kuşunuza sunabilir, eğlenceli zamanlarına arkadaşlık edebilirsiniz.
Kuşların sevdiği bir diğer alternatif banyo seansıdır. Temiz bir sprey şişesinin içerisine doldurduğunuz su, kuşunuza istediği keyfi verecektir. Seçeceğiniz sprey şişesi suyu hafifçe dışarı vermelidir. Kuşunuzun kanatlarına ve vücuduna temas edecek yumuşak su damlaları onu rahatlatmaya yetecektir.
Bazı kuş bakıcıları tarafından çekilen videolara denk gelmiş olabilirisiniz. Orada olduğu gibi kuşlar, insanların yıkanmak için kullandıkları duş başlıklarının altında banyo yapmayı sever. Dilerseniz banyo içerisine ufak bir tünek ayarlayabilir istediği zaman orada yıkanmasına fırsat verebilirsiniz. Duş başlığından akan suyun basınçlı olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Yavaş basınçta ayarlanmış su harika bir banyo imkânı sağlayacaktır. Kuşunuzun yıkanmadığı zamanlarda tüneği banyodan almayı ve kurulamayı ihmal etmeyin. Sabun, şampuan gibi kimyasallarla temas etmemesi ayrıca önem taşır.
Muhabbet kuşunuza doğal bir banyo keyfi yaratmayı düşünüyorsanız doğal yaşam alanlarına benzer bir yağmurlama sistemi oluşturabilirsiniz.
Muhabbet kuşunuzun tüylerini ve bedenini temiz tutmak için temiz, yumuşak ve nemli bir bez kullanabilirsiniz. Nazik bir şekilde hafifçe tüm bölgelerini silmeniz kuşunuzu rahatlatacaktır.
En önemli konulardan biri de yıkanma için suyun sıcaklığıdır. Kanatlı dostunuz için hazırlayacağınız su asla soğuk olmamalıdır. Soğuğa karşı toleransı olmayan muhabbet kuşunuz bu koşullarda üşütüp, hastalanabilir. Suyun oda sıcaklığında beklemiş olması veya ılık olması gerekir. Yaklaşık olarak suyun optimum sıcaklığı 25-30 derece olmalıdır. Ek olarak musluk suyu yerine şişelenmiş su tercih etmeniz kuşunuzun sağlığı için gereklidir.
Banyo öncesi ve sonrası için kuşunuza özel bir alan yaratmanız gerekir. Bu alan ani hava akımına maruz kalmayan, sıcak ve güvenli bir ortam olmalıdır. Yıkanma işleminden sonra kuşunuz silkinerek kendini kurutmaya çalışacaktır bu süreçte tek yapmanız gereken kanatlı dostunuzu mümkün olduğunca sıcak tutmanızdır. Asla kurutma makinesi gibi yapay sıcak hava veren ürünler kullanmayın bu kuşunuzun korkmasına neden olacaktır.
Tüy ve deri sağlığı için muhabbet kuşlarının haftada 1 veya 2 defa yıkanması gerekir. Bu rutine sadık kaldığınız takdirde kanatlı dostunuz parlak, sağlıklı tüylere sahip olacaktır. Ayrıca mutluluğuna mutluluk katarak uzun bir ömrü olmasını da sağlamış olursunuz.
Yavru muhabbet kuşları yaşamlarının belirli bir dönemine kadar vücut ısılarını koruyamazlar bu da onları hassas ve savunmasız kılar. Yavru ve genç muhabbet kuşlarının tüy gelişimleri daha yeni oluşmaya başladığı bu dönemlerde su ile temas etmemeleri gerekir. Yıkanmaları için uygun zaman aralığı 2 – 3 aylık olmaları ile başlayabilir. Fakat gene de temkinli olmanız, kuşunuzu gözlemlemeniz ve tedbirli olmanız küçük kuşunuzun sağlığı için oldukça önemlidir.
Aslında muhabbet kuşları kendi yaşam döngülerinde içgüdüsel olarak su ile temas etmeyi severler. Burada sizin yapmanız gereken tek şey kuşunuzu gözlemlemek, karakterini bilmektir. Her kuşun kendine has mizacı vardır bunun farkında olmanız kuşunuzun suya olan ilgisi daha da artıracaktır.
Su ile buluşacağı ilk zaman sabırlı olmanız, sakin ses tonu kullanmanız hatta onu teşvik ve motive etmek için sevdiği atıştırmalıklardan sunmanız önemlidir. Olumlu yönde pekiştirilmiş alıştırma modeli uygulamalısınız. Kuşunuz yıkanma sırasında tek başına olmak isteyebilir bu konuda müdahale etmeden istediği gibi yıkanmasını sağlamanız gerekir.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş