Su Kaplumbağası Özellikleri Nelerdir? Su Kaplumbağası Bakım Rehberi; Birçok yaratılış mitinde kaplumbağa figürü geçer. Kozmik gücü, ölümsüzlüğü, evrenin düzenini ve bilgeliği temsil eder. Kabuğu gökyüzünün kubbesine, vücudunun alt kısmı yeryüzüne benzetilmiş bu minik gizem sembolünün evinizin yeni bireyi olmasını istiyorsanız bu yazımız tam size göre.
“Hayvanlar, erdemlerimizin ve günahlarımızın önünde dolaşan simgelerinden, ruhlarımızın görülebilen hayaletlerinden başka bir şey değiller…”
Victor Hugo
Minicik, sevimli görünümleriyle ‘Kızıl Yanaklı Su Kaplumbağası’ evlerde sık bakılan kaplumbağa alt türüdür. Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri doğal yaşam alanlarını kapsar. Amfibik (hem karada hem de suda yaşayan) türdür. Bakımları kolay görülebilir fakat itina ile yapılmalıdır. Oldukça hassas, kırılgan canlılardır. Belirli iklim koşullarında yaşamaya alışkın su kaplumbağanıza sağlayacağınız uygun yaşama ortamı; uzun, sağlıklı ömrünün olmasına etkendir.
Su Kaplumbağası Özellikleri Nelerdir? Su Kaplumbağası Bakım Rehberi; Küçük kaplumbağanıza, erişebilecekleri maksimum büyüklük ve yaşına uygun, ideal boyutlarda akvaryum ya da teraryum gibi cam tanklarda bakabilirsiniz. Kuru ve yaş olarak hazırlayacağınız yaşam alanı doğal ortamını aratmayacak uygunlukta olmalıdır. Yaşam alanını hazırlarken içerisine; çeşitli bitkiler, saklanabileceği mağaralar, üzerine çıkabileği, dinlenebileceği kayalar, dipte kumla karışık turba ve gübre ile doğru oranlarda hazırlanmış zemin tasarlamanız tavsiye edilir. Zemin tasarımında minik dostunuzun tırnaklarının zarar görememesine özen göstermelisiniz.
Yaşam alanındaki bitkileri su kaplumbağaları ısırır, seçim yaparken zehirli olmadığına dikkat etmelisiniz. Minik dostunuzun ihtiyacı olan ekosistemi, ona uygun hareket, oyun ve saklanma alanlarını oluşturmanız gerekir.
Su seviyesinin kabuk genişliğine uygun ayarlanması tavsiye edilir.
Küçük dostunuz kayalar üzerine çıkıp güneşlenmeyi ve dinlenmeyi çok sever. Bu sırada onunla temas kurabilirsiniz. Rahat, mutlu ve huzurlu hayatı olmasını sağlayacak etmenler bununla da kalmaz;
Su Kaplumbağası Özellikleri Nelerdir? Su Kaplumbağası Bakım Rehberi; Kaplumbağanızın bulunduğu yaşam alanındaki ideal su sıcaklığı 24-28 santigrat derece olmalıdır. Termometre ve ısıtıcı temin etmeniz yeterli olacaktır.
Su içerisinde beslenmeleri suyun sık kirlenmesine neden olur. Kaplumbağanızın yaşadığı alandaki suyunun temizliği ve bu alanda filtre sisteminin bulunması şarttır. Filtre sistemi, su kalitesini koruma ve temizleme görevini görür. Enfeksiyon ve koku oluşumunu önleyerek, sudaki; pH, nitrat, amonyak, nitrik konsantrasyonlarını ve sertlik değerlerini ölçerek yaşayacakları uygun ortamı sağlar. Ek olarak beslenme periyotlarından sonra yenmeyen, artan yemleri küçük dostunuzun yaşam alanından temizlemeniz gerekir.
Minik dostunuzun ihtiyacına, bulunduğu alanın hacmine ve su kaplumbağanızın sayısına uygun filtreleme sistemi oluşturmanız tavsiye edilir. Bir kaplumbağanız var ve yaşam alanı küçükse iç filtre, daha fazla kaplumbağanız var ve yaşam alanı da büyükse dış filtre kullanmanız yararlı olacaktır.
Su kaplumbağaları soğukkanlı hayvanlardır. Kabuk sağlıkları ve gelişimleri için güneşe ihtiyaç duyarlar. Gün içerisinde 15-20 dakikalık - 1,5 saatlik zaman dilimlerinde güneşten yararlanmaları sağlıkları açısından önemlidir. Periyotları kontrol altında tutmanız gerekir çünkü bu miniklerin kabukları kuruyabilir. Yaşam alanları güneşten faydalanmak için müsait konumda değilse bu ihtiyacı karşılamak için UV lambası almanız tavsiye edilir. Unutmamalısınız ki güneşe her daim ihtiyaçları vardır. Gün içerisinde güneş banyolarını mutlaka sağlamalısınız. Minik dostunuzu güneşlenirken seyretmek size huzur verecektir.
Su Kaplumbağası Özellikleri Nelerdir? Su Kaplumbağası Bakım Rehberi;Su kaplumbağaları hepçil (hepobur/omnivor) beslenen canlılardır. Hem hayvansal proteinlere hem de bitkisel proteinlere ihtiyaçları vardır.
Su Kaplumbağası Özellikleri Nelerdir? Su Kaplumbağası Bakım Rehberi, Su kaplumbağaları için özel üretilmiş en iyi kalitede pelet yemler vardır. Fakat bu yeterli değildir. Tek tip beslenme şekillerinin olmaması tavsiye edilir. Öğünleri farklı gıdalarla çeşitlendirmeniz, belirli bir periyoda yaymanız yeterli ve dengeli beslenmeleri açısından önemlidir. Zengin çeşitlilik; minik dostunuzun uzun ve sağlıklı hayatı olması için önemlidir. Gerekli olan protein, vitamin ve mineralleri aldığından emin olmalısınız. Obur olan minik dostunuza gün içerisinde az miktarda vereceğiniz yemler ile onun alacağı besin değerlerini kontrol altında tutmanız gerekir.
Doğal yaşamlarında; solucan, çekirge, böcekler, deniz ürünleri, bitkiler, sivrisinek larvası gibi protein açısından zengin besin öğeleriyle beslenirler. Sizin verebileceğiniz listede; kaliteli su kaplumbağası yemi ile hayvansal protein gruplarını; haşlanmış tavuk, haşlanmış tatlı su balığı, karides, unkurdu ve bitkisel protein gruplarını; taze yeşillik, marul oluşturur. Bu besinleri ufak porsiyonlar şeklinde vermelisiniz. Sağlığına zarar vermeyen besin tercihleri olmalıdır. Bahsettiğimiz zengin çeşitliliğe sahip besin gruplarıyla hazırlayacağınız öğünlerde, iştahlarını kabartın. Lezzetli atıştırmalıkları beğenisine sunun. Farklı tatlar yaratarak küçük dostunuza özel beslenme seçenekleri oluşturun.
Haftada 3 gün belirleyerek oluşturacağınız bu periyot sistemli ve düzenli olmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme diyeti oluşturmanız tavsiye edilir. Kilo yönetimine dikkat edilmelidir. Süreç içerisinde rutin sağlık kontrollerini aksatmamanız, beslenme düzeni için veteriner hekim desteği almanız şarttır.
Minik dostunuzu hayatınıza almanız birtakım sorumlulukları da beraberinde getirir. Lütfen bunları unutmayın! Hassas olan minik dostunuza gereken sevgiyi ve bakımı göstermeyi ihmal etmeyin.