11 Nisan, 2025

Yavru Köpek Bakım Rehberi

Ailenizi genişletmek istiyor ve yuvanıza tatlı minik bir yavru köpek dahil etmek istiyorsanız bu yazımız tam size göre! A’dan Z’ye yavru köpek bakımına dair tüm detaylı bilgilere ve dikkat etmeniz gereken tüm noktalara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Temel Rehber


Yavru köpekler sevimlilikleriyle insanların ilgisini daima üzerinde toplar. Yavruluk döneminde olan köpekler çok hareketli, yer yer yaramaz, minik kuyruklarını sallayarak sürekli peşinizde dolaşan, sizden daima ilgi bekleyen, aşırı heyecanlı tüy toplarıdır. Ama yaşamları sadece bunlarla sınırlı değildir. Büyüme ve gelişim evrelerinin en kritik, en önemli dönemlerinden geçmektedirler. Bu nedenle sağlıklı büyüme, doğru beslenme ve eğitim gibi dikkat edilmesi gereken pek çok önemli noktaları beraberinde getirir.

Köpeklerin ergenlik dönemine girmeleri cinslerine göre farklılık göstermektedir. Genellikle 6 aylık iken başlar ve 2,5 yaşına kadar devam eder. Bu dönemleri iyi takip edilmeli, süreç sizin ve veteriner hekiminizin gözetiminde ilerlemelidir.

Nedir bunlar sizlere ayrıntılarıyla anlatalım.


Beyaz tüylü minik köpek kayalık üzerinde oturuyor
Beyaz tüylü minik köpek kayalık üzerinde oturuyor

1 Aydan Küçük Yavru Köpekler Nasıl Beslenmelidir?


Öncelikle ilk 6 – 8 haftalık süreç yavru köpeklerin anne sütü ile beslendikleri dönemdir. Yavru köpek evlat edinme prosedürü 2 aydan sonra annesinden ayrılma evresinde olmalıdır. Bunun öncesinde anneden asla koparılmamalıdır. Tabii bazı sebeplerden ötürü annesinin yanından ayrılmak zorunda kalan bebekler de olabilmektedir, bu yavru köpeklerin bakımları ise çok daha ciddidir. Annesinden süt ememeyen veya annesinden ayrı kalmış yavru köpekleri için anne sütü yerine geçen yavru köpekler için özel olarak formüle edilmiş kaliteli süt tozu kullanılması şarttır. Detaylıca açıklayalım;


Beslenme: Süt tozu belirli oranda ılık su (muhakkak şişelenmiş su kullanılmalıdır) ile karıştırılarak biberon yardımıyla yavru köpeğe içirilmelidir. Bu karışım aksatılmadan gün içerisinde belirli aralıklarda yavru köpeğe verilmelidir. Bunun için veteriner hekim danışmanlığı almanız faydalı olacaktır.


Yavru Köpeklerde Kuru Mamaya Geçiş


Yavru köpeklerin gelişimlerinin önemli bir parçasını oluşturan beslenme şeklinin doğru ve dengeli olması gerekir. Sütten kesilmiş yavru köpekler kuru mamaya geçiş yapabilir. Diş ve ağız yapıları gelişme döneminde olduğu için kuru mamayı bir miktar sıcak suda bekleterek yumuşak halde yavru köpeğinize verebilirsiniz. Beslenme sürecini dengelemek ve yeterli beslendiğine emin olmak için yaş mama ile karıştırarak da verebilirsiniz. Kaliteli yavru köpek mamalarının içeriği protein, vitamin, mineral bakımından zengindir. İhtiyacı olan günlük kalori miktarını sağlıklı bir şekilde alacaktır. İleri yaşam evrelerine sağlıklı ve güçlü girebilmesine destek olacaktır.

Günlük tüketmesi gereken mama miktarı ve dengeli beslenmesi için gereken diğer tüm bilgilere mutlaka veteriner hekiminize danışarak öğrenmelisiniz.


Mama kabından yemek yiyen yavru golden retriever
Mama kabından yemek yiyen yavru golden retriever


Yavru Köpeklerde Yürüyüş ve Aktivite Nasıl Olmalıdır?


Gezmek, yürüyüş, oyunlar köpeklerin enerjilerini atmalarını sağlayan aktivitelerdir. Yavru köpeklerin dış mekânda gezebilme ve oyun oynayabilmeleri için bebeklik dönemlerindeki tüm aşılarını olmaları gerekir. Büyüme çağının bu 16 haftalık süreci kritik düzeyde önem taşır. Mümkün olduğunca ev içerisinde enerjisi atması sağlanmalıdır, dışarı çıkartılmamalı, diğer köpeklerinde bulunduğu halka açık yerlerden uzak durmalısınız. Köpekler için üretilmiş oyuncaklar alarak ev içerisinde zevkli, eğlenceli saatler geçirmesini sağlamalısınız.

Köpeklerin yavruluk döneminin 2. ve 3. haftalarında sosyal davranışları gelişmeye başlar. Hareketlenerek oyun oynama, zıplama, koşma, ısırma davranışları gösterirler. Ağız ve diş yapısına uygun ısırabileceği oyuncaklar almanız, tut-getir oyunlarıyla bu dönemlerini eğlenceli geçirmesini sağlayabilirsiniz. Zihinsel ve fiziksel gelişimleri, çevrelerine uyumu için de gereklidir.


Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi


Yavru köpekler sık idrara çıkar bunun nedeni de sıvı ağırlıklı beslenmeleridir. Yetişkinler gibi idrarlarını tutamazlar. Yavru köpekler genellikle yemek yedikten sonra, oyun oynarken veyahut oyun oynadıktan sonra tuvalete gitme ihtiyacı duyarlar. Gün içerisinde 7-8 defa tuvalete çıkarlar. Yavru köpeğinizin tuvalet rutinlerini bilmeniz bu sebeple önem taşır. Tuvalet ihtiyacı için özel tuvalet pedi kullanabilirsiniz. Pedin üzerine ödül maması koyarak da alışmasını sağlayabilirsiniz.


Tuvalet kağıdına dolanmış yaramaz köpek
Tuvalet kağıdına dolanmış yaramaz köpek

Yavru Köpekler İçin İdeal Ev Ortamı


Yavru köpekler için ev içerisinde onun hoşuna gidecek, rahat edeceği bir alan yaratmanız önemlidir. Zaman geçirmekten hoşlandığı bir alana rahat, konforlu bir yatak alabilirsiniz. Yanına pelüş bir oyuncak koyarak kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak da odanın uyuması için uygun sıcaklıkta olması gerekir. Bağışıklık sistemi tam gelişmemiş, gelişmekte olan yavru köpekler için özellikle soğuk havalarda odaların ortalama sıcaklık değerleri önemlidir. Sıcak bir aile ortamında uyumak ve zaman geçirmek yavru köpeğinizi çok mutlu edecektir.


Yavru Köpeklerin Bakımları Nasıl Olmalıdır?


Yavru köpeklerin bakım rutinlerinin aksatılmaması çok önemlidir. Göz, kulak temizliği için köpekler için özel olarak üretilmiş solüsyonlarla pamuğa damlatılarak temizlenmelidir. Enfeksiyon ve iltihaplanma oluşumlarını engellemek için önemlidir. Diğer bir bakım kuralı da tırnak kesimidir. Yavru köpeklerin rahat hareket edebilmeleri, ayak sağlığı için uzama sıklığına bağlı olarak tırnakları kesilmelidir. Deri ve tüy sağlığı için tüy yapısına uygun fırçalarla yavru köpeğinizi taramalısınız. Düzenli fırçalamak, ölü tüy ve deriden arınmasını sağlayarak rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Yavruluk döneminde olan köpeklerin diş fırçalamaya alıştırılması gerekir. Yavruluk döneminde ağız ve diş sağlığını korumak yetişkinlik evresinde görülebilecek herhangi bir sorunun da önüne geçecektir.


Yavru Köpek Yıkanır Mı?


“Yavru köpeğimi yıkayabilir miyim?” Sorusunun en doğru yanıtını veteriner hekiminiz verecektir. Yavru köpeğinizin kaçıncı haftada olduğu, sağlık durumuna bağlı olarak yanıtlar değişebilir bu nedenle en doğru yanıtı hekim tavsiyesi ile edinmeniz daha doğru olacaktır.

Yavru köpekler yıkanması durumunda köpekler için özel olarak üretilmiş şampuanların kullanılması gerekir. Göz, kulak, burun gibi hassas organlara temas etmeden keyifli bir banyo yapmasını sağlayabilir, ödül maması ve yumuşak ses tonu kullanarak korkmadan alışmasına yardımcı olabilirsiniz.


Küvette yıkanan minik köpek köpükler içinde
Küvette yıkanan minik köpek köpükler içinde

Yavru Köpeklerin Sosyalleşmesi


Köpekler temas halinde olmayı, sosyalleşmeyi seven hayvanlardır. Küçük yaşta verilecek doğru bir eğitim ile bu süreç mümkün olduğunca rahat atlatılır. Profesyonel bir eğitmen aracılığıyla pozitif pekiştirme yöntemi ile verilen eğitim sayesinde küçük köpeğiniz yetişkinlik evresine daha rahat girecek, çevresine uyum sorunu çekmeyecek ve hayata aktif katılacaktır.

Yavruluk dönemindeki aşılarının tamamlanmasından sonra hekim onayı doğrultusunda sosyalleşmesi için farklı alanlarda, farklı evcil hayvan ve insanlarla etkileşimi artırılması iyi bir birey olmasını sağlayacaktır.

Yavru bir köpeğin hayatınıza girmesiyle yaşam şeklinizde büyük değişiklikler yapmanız gerektiğini unutmayın. Onun size değil sizin onun yaşam stiline ayak uydurmanız gerekir. Bağlılığın ve sevginin yoğun olduğu bir aile ortamı köpeğinizin uzun, sağlıklı bir ömrünün olmasını sağlar.


Renkli topuyla oynayan sevimli yavru köpek
Renkli topuyla oynayan sevimli yavru köpek

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

Yavru Köpek Bakım Rehberi

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş