23 Mayıs, 2024

Yeni Gelen Muhabbet Kuşunu Eve Alıştırma Adımları

Kuşlar sahip oldukları renklerle ve muhteşem ötüşleriyle bizleri her zaman büyüler. Onlar doğanın hassas ve kırılgan kanatlarıdır. Bu nedenle eve yeni gelen muhabbet kuşunuzun size, yaşadığı ortama uyum sağlama süreci, bu süreçte izlenmesi gereken temel adımlar oldukça önemlidir. Göklerin hâkimi olan büyülü kuşlarınıza nasıl yaklaşmanız gerektiği ile ilgili detayları bu yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.


“Ormanın kralı bu dönemde guguk kuşudur, ıssız vadilerde, güneşli tepelerde, gölgeli yarlarda derin sesiyle çağırdığı duyulur…” 

Hermen Hesse

Rahat Bir Yuva Ortamı


Kuşunuz için sağlayacağınız kafes ve konfor ortamı önemlidir. Kafes asla küçük olmamalıdır. Mümkün olduğunca büyük; içerisindeyken kanat egzersizlerini ve tünekler arası atlamasını sağlayacak genişlikte olmalıdır. Küçük bir kafes kanatlı dostunuzu fazlasıyla strese sokacaktır. Kafesin, bir mekânda ve stabil konumda olması gerekir. Çünkü muhabbet kuşları yer, mekân değişikliğini sevmez. Öncelikle kuşunuz, yeni evine gelmeden önce uygun büyülükte kafes temin ederek, duracağı konumu belirlemeniz gerekir.



Kafes İçinde Olması Gereken Aksesuarlar


Kafes içerisinde konfor alanları sağlamanız mühimdir. Konfor alanlarını iki kategoriye ayırabiliriz. Bunları oyun, aktivite alanları ve mama alanı olarak isimlendirebiliriz. Kafes ortamı kuşunuzun yuva alanı olacaktır. Burada sağlayacağınız ortam oldukça keyifli ve sağlıklı olmalıdır. Kafesine uyum sağlaması yaşadığı alana ve size alışması sürecini hızlandıracaktır.


Aktivite Alanı; kuşlar oyun oynamaya bayılır. Seçeceğiniz oyuncaklar ve aksesuarlar sağlığına uygun materyallerden yapılmış olmalıdır. Boyaları dökülmeyen, doğal malzemelerden yapılmış oyuncak tercihlerine yönelmelisiniz. Zilli, çıngıraklı, boncuklu oyuncaklarla yaşam alanını zevkli hâle getirmeniz gerekir. Doğal ahşaptan yapılmış pürüzsüz tünekler tercih edilerek ayak sağlığı dikkate alınmalıdır. Kumlu, kumaş, plastik tünekler sağlıksızdır ve tavsiye edilmemektedir. Salıncak olarak ilk tercihiniz aynasız olmalıdır. Çünkü aynadaki yansıması kuşunuzun dikkatini çekecek, kendi yansımasını başka bir kuş sanacaktır. Ve onunla iletişime geçmeye çalışacaktır. Bu da aranızda kurulacak olan iletişimi sekteye uğratabilir. İsteğe göre ilerleyen süreçlerde salıncağı aynalı olarak tercih edebilirsiniz.


Mama Alanı; mama ve su kapları oyun alanlarından uzakta fakat rahat ulaşabileceği konumda olmalıdır. Oyun esnasında mama ve su kaplarının içerisine çeşitli partiküller, tüy ve dışkı düşebilir bu da sağlıksız bir ortama zemin hazırlar.


Kafesin Konumu Nasıl Olmalıdır?


Kafes, hava akımına maruz kalmamalıdır, pencere, balkon önü gibi alanlardan mümkün olduğunca uzak olmalıdır. Soba, klima gibi ev içi ısıtıcıların bulunduğu noktalara uzak olmalıdır. Yüksek ısı faktörü ile temas oldukça tehlikelidir. Kafesin en az bir kenarı duvara bakmalıdır, ideal olarak köşe uygundur. Direkt güneş ışığı alan yerde durmamalıdır. Sigara, oda kokusu gibi solunum yolu rahatsızlıklarına yol açacak zararlı etkenlerden uzak olmalıdır. Ek olarak bulunduğu odada asla tüketilmemelidir. Çevresinde bitki bulunmamalıdır. Mutfak ve banyo gibi nemi yüksek, bakteri üreten mekânlarda bırakılmamalıdır.



Muhabbet Kuşu İle İlk Temas


Yeni evine ilk defa kanat çırpan muhabbet kuşunuz alıştığı ortamdan ve sesten uzak kalınca hâliyle korkarak yabancılık çekecektir. Onu ürkütmeden bu süreci yumuşak atlatmasını sağlamanız gerekir. İlk yapmanız gereken kafesinin içerisine kanatlı dostunuzu yavaşça koymanızdır. Kendisini güvende ve rahat hissetmesi, bulunduğu alanı izlemesi için kafes içerisinde 1-2 saat zaman geçirmesine izin verin. Ardından çok yavaş hareketlerle ve yumuşak ses tonuyla elinizle kafesine dokunarak, kafesi seviyormuş gibi yapın. Size bakması ve alışmasının ilk adımı için gereklidir. Dediğimiz gibi bu süreçte hareketleriniz, duruşunuz, sesiniz mümkün olduğunca yavaş ve yumuşak tonlarda olmalıdır. Nazik hareketlerle onu ürkütmeden yaklaşmanız size ve çevresine alışması için gereklidir.


Muhabbet Kuşunun Ele Alışması


Bulunduğu ortama yabancılık çeken ve ürken kanatlı dostunuzun size alışması da ayrı bir süreçtir. Her kuşun karakteri, yaşam tarzı birbirinden farklıdır. Bu nedenle elinize ve size alışma süreci de farklılık gösterecektir. Bu hassas dönemde sabırlı, hoşgörülü olmanız gerekir.


Ele nasıl alıştırabilirsiniz? Yapmanız gereken bir el tüneği bir de T tüneği (doğal pürüzsüz ve ahşap tercih edilmelidir) almanızdır. Kafes ortamını tanımasından sonra, el tüneğini kafes içerisindeki kuşunuza yavaşça uzatın, onu ürkütmeyin ve üzerine çıkmasını bekleyin. Herhangi bir el temasınızın olmaması gerekir. İlk ânda korkabilir bunu anlayışla karşılamanız gerekir. Çünkü ortama hâlâ yabancılık çekiyor olacaktır. İlk ânda gelmezse bunu yavaşça belli aralıklarla tekrar edin. El tüneğine gelmesiyle yavaş ve sakin bir şekilde kanatlı dostunuzu kafesinden çıkararak dışarda bulunan T tüneğine geçmesini sağlayın. El tüneğinden T tüneğine, T tüneğinden el tüneğine alıştırmasını tekrar edin. Merdiven şeklinde yapılacak bu alıştırma ile kalbini kazanmaya çalışın. T tüneğinde iken onu bir süre yalnız bırakın ve çevreyi gözlemlemesini, tanımasını sağlayın. Siz de bu süreçte uzak bir noktada durarak onun görüş açısında olun. Bu aşama orada rahat ve güvende olacağını hissetmesi önemlidir. Özgür olacağını hissetmelidir ve bunu hissettirmeniz de gerekir.


Bu alıştırma ve alışma sürecinden sonra T tünekte iken elinize yavaşça kuşunuza götürebilirsiniz. Ama temkinli olmanız gerekir çünkü sizden hâlâ ürküyor olabilir.


Sevmenize izin verdiği zaman yavaş hareketlerle kafasını ve yanaklarını okşayabilirsiniz. İlk adımda kanatlarını sevmeye çalışmayın hoşuna gitmeyebilir, tedirgin olabilir.



Muhabbet Kuşunuzu Elinizle Besleyin


Alışma sürecinde karnı acıkan kanatlı dostunuza elinizle biraz dal darı uzatıp onu rahatlatabilirsiniz. Veyahut güzel sebze, bitki karışımları hazırlayarak gözlerini kamaştırabilirsiniz. Bu süreçte de nazik ve yumuşak ses tonu ile kuşunuza yaklaşmanız gerekir. Her yazımızda belirttiğimiz ve üzerinde durduğumuz gibi beslenme programında pelet yem, sebze, yeşillikler ve meyve karışımları mutlaka olmalıdır. Tek yönlü beslenme şekli yanlış ve eksiktir. Tohum yem ile beslenme şekli ise oldukça yetersiz ve yanlıştır. Size alışması, yeni ailesini sevmesi, bulunduğu ortama güvenle uyum sağlaması için doğru beslenme düzeni çok önemlidir.


Muhabbet Kuşunuzla İletişim Kurun


Kuşlar oldukça sosyal canlılardır. Çevresiyle kurduğu iletişim yüksektir. İnsanlar ve diğer kanatlı dostlarıyla beraber zaman geçirmekten büyük keyif alırlar. Aranızdaki bağın kuvvetli ve güçlü olması için uygun ritimde kurulacak iletişimin önemi büyüktür. Geldiği ilk gün kuşunuzu ürkütmeden sakin, yumuşak ve nazik tonda kurduğunuz iletişim önemlidir. Bu tonlar ile yaptığınız başlangıç kendini güvende hissetmesini sağlar. Olumlu yönde pekiştirilmiş bir frekans yakalamak her iki taraf için de geçerlidir.



Evi Tanıma ve Uçma Egzersizleri


Muhabbet kuşları ve diğer bütün kuş türleri özgürlüklerine fazlasıyla düşkündür. Kuşunuz özgürce kanat egzersizlerini, uçma alıştırmalarını mutlaka yapmalıdır. Kuşunuzun ruhsal ve fiziksel sağlığı için bu oldukça önemlidir. Uçma egzersizlerini yapamayan bir kuşta strese bağlı depresyon belirtileri, tüy yolma davranışları, obezite, uçmayı unutma gibi çok riskli sağlık sorunları gözlenmiştir. Sonu ölüm olan üzücü sonuçlar ile karşılaşmak istemiyorsanız bir kuşu kafese asla hapsetmemelisiniz. Kafese kendi istediği zaman; acıktığı sırada, uyumak veya dinlenmek için girmelidir.


Uçma egzersizleri sırasında odaya yabancı olan kanatlı dostunuzun canı yanmaması için bulunduğu mekânda az eşyanın olması tercih edilmelidir. Çünkü egzersiz sırasında tanımadığı eşyalara çarpma riski vardır ve bunu en aza indirmeniz gerekir. Mekân içerisinde üzerine rahatça konabileceği ahşap T tüneği mutlaka olmalıdır.


Kuşlar gökyüzüne aittirler. Bulutlara yakın uçarlar. Evinize ilk defa gelen kanatlı dostunuzun size ve yeni evine alışmasını, aranızdaki bağın güçlü olmasını, kendisini güvende hissetmesini, mutlu, sağlıklı ve uzun bir ömrü olmasını istiyorsanız yazımızı tekrar tekrar dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz. Sizin hayatınıza ve kalbinize kanat çırpması için hayatından özveriyi, ilgiyi ve sevgiyi ihmal etmeyin.