Minik dostlarımızın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için aşılarının düzenli yaptırılması gerekir. Veteriner hekim tarafından düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ayrıca önem taşır. Eğer evinizde kedi besliyor veya beslemeyi düşünüyorsanız aşıların, kedilerin hayatındaki öneminin ne kadar büyük olduğunu bilmeniz gerekir. Bu yazımızın içeriğinde temel aşılar grubunda yer alan karma aşı hakkında bilmeniz gereken detayları bulabilirsiniz.
Kedilerde sık görülen ciddi hastalıklara karşı koruyucu görevi olan “karma aşı” en önemli ve temel aşılardan biridir. Ölümcül virüslere karşı savaş açan bu aşı kedilere belirli zaman grafiklerinde uygulanır. Bu grafik yaş aralığına göre değişmektedir.
Kedilerde yaşa göre uygulanan karma aşının zaman aralığı aşağıdaki gibidir;
Özellikle yavruluk döneminde birçok hastalığa karşı savunmasız olan kedilerde karma aşı uygulanmazsa sonucu üzücü bir şekilde ölüm olmaktadır. Karma aşının koruma sağladığı üç büyük virüs;
Karma aşı yapıldığı takdirde kedilerde ölüm oranı büyük ölçüde azalmaktadır.
“Feline distemper”, “feline parvovirus” olarak da bilinen bu virüs, ölümcül bir viral hastalıktır. Gençlik hastalığı olarak adlandırılan bu tür, 5 haftalık veya 5 aylık yavru kedilerde şiddetli oranda kendini gösterir. Bağışıklık sistemini baskılayarak bağırsaklarda ciddi sorunlara yol açar. FPV’ye karşı etkili olan bu aşı enfeksiyonlara karşı ciddi ölçüde koruma sağlayarak hastalığın kediler arasında da yayılmasını önler. Çünkü FPV virüsü dirençlidir ve çevrede uzun süre hayatta kalabilmektedir.
FPV virüsünün neden olduğu hastalık belirtileri şu şekildedir;
Kedilerde göz ve solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan herpesvirüstür. FVR, kedilerde solunum yolu hastalıklarının en büyük nedenidir.
FVR ile enfekte olmuş bir kedi ömür boyu bu virüsün taşıyıcısı hale gelir ve sinir hücrelerinde kalır. Ömür boyu taşıyışı olan bir kedinin diğer kedilere bulaştırma riski oldukça yüksektir. İnsanlarda görülen herpes simplex virüsü ( soğuk yara ve uçuk) ile benzer özellikler taşımaktadır. Özellikle kedi stres altında olduğu zaman bu hastalıkta artış meydana gelmektedir.
Karma aşı semptomların görülme oranını yavaşlatmaktadır. Hastalığın şiddetini ve seyrini azaltarak enfeksiyonu önlemede yardımcı olur. Enfekte olmuş kediler için antiviral ilaçlar, destekleyici bakım ve göz damlası verilmektedir.
FVR virüsünün neden olduğu hastalık belirtileri şu şekildedir;
Kalsivirüs, kedilerde solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Aynı zamanda kedilerde ağız ve dil ülserine de neden olmaktadır. Bu da kedinin yemesinde, içmesinde ağrıya neden olmaktadır. Akciğer, eklem ve organları da etkileyerek ciddi enfeksiyonlara neden olmaktadır.
Feline Calcivirus neden olduğu semptomlar;
Karma aşı çok değerlikli yani multivalan bir aşıdır. Birçok viral enfeksiyona karşı bağışıklığı tetikleyen bir aşı olması nedeniyle kedilerde çok değişik immünolojik (alerjik) veya inflamatuar (şişkinlik, kızarıklık gibi) reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bu nedenle yan etkilere dikkat etmeniz çok önemlidir. Gözlemlenen yan etkiler;
Aşı vurulduktan sonra kediler veteriner hekim tarafından klinikte gözlem amaçlı 1-2 saat bekletilir. Eve geldikten sonra ilk 24 saat çok önemlidir. Bu süreçte kedinizi rahat bir odaya almanız, stresten ve diğer evcil hayvanlardan uzak tutmanız çok önemlidir. Hiçbir belirti göstermeyen bir kedi eve geldikten sonra bu belirtileri göstermeye başlayabilir. Bu süreçte vakit kaybetmeden veteriner hekim muayenesine götürmeniz gerekmektedir.
2 ana aşıdan biri olan karma aşı Türkiye’de zorunludur. Diğer zorunlu aşı ise kuduz aşısıdır.
Kedinizin ağız ve diş sağlığı hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayın.
Kediler için aşı hayati öneme sahiptir. Özellikle yavru kedilerin büyüyüp, gelişme evresine geçebilmeleri için bu koruyucu aşıyı olması gerekir. Kediler için kritik öneme sahip iç-dış parazit, lösemi, kuduz aşıları da aksatılmamalıdır. Bir kedi belirli periyotlarda muhakkak karma aşısını olmalıdır. Kedinizin aşıyı olmaması veya aşının gecikmesi durumunda birçok sağlık sorunu ile karşılaşması olasıdır. Uzman veteriner hekim tarafından sağlıklı bir klinik ortamında bu aşıyı olması şarttır.
Minik dostunuzun yaşam kalitesini artırmak ve sağlıkla büyüyeceği bir geleceği olması için lütfen aşı takvimine uymaya özen gösterin, ihmal etmeyin.
Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾
Emama Pet BlogYazar: Eylem Özmen
Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.
Düzenleyen: Mert Ali İbiş