24 Ocak, 2025

Kış Aylarında Hamster Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hamster kışın korunmuş cam fenerinin yanında.
Hamster kışın korunmuş cam fenerinin yanında.

Kış mevsiminde, hamster gibi küçük evcil hayvanların bakım ve sağlığına dikkat etmek büyük önem taşır. Küçük dostunuzun yaşam alanında ideal sıcaklık dengesini korumak, kafes ortamında ısı yalıtımını sağlamak ekstra özen gerektirir.


Doğal yaşam alanlarında sıcak iklime adapte olan hamsterlar ani olmayan sıcaklık değişimlerini tolare edebilirler. Ev içerisinde bakıldığı takdirde hamsterların bakımlarında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta ortaya çıkar. Burada kendi doğal yaşam alanında olmayıp sizin sağladığınız sınırlı imkânlarla hayatta kalmaya çalışacaktır. O nedenle küçük hamsterınıza sağlayacağınız sağlıklı yaşam hem hayat kalitesini, konforunu hem de mutluluğunu artıracaktır. Yazımızın devamında özellikle kış mevsiminde hamster bakımının nasıl olması gerektiği, nelere dikkat etmeniz gerekir konuları üzerinde durduk.


Minik hamster, masanın üzerindeki oyuncak bilgisayarın önünde duruyor.
Minik hamster, masanın üzerindeki oyuncak bilgisayarın önünde duruyor.

Hamsterların Doğal Yaşam Alanları


Hamsterlar, sıcak ve kuru çöl ikliminde yaşamaya adapte olmuşlardır. Doğal yaşam alanlarını da bu bölgeler oluşturur. Bu nedenle kış mevsiminde ev ortamında ideal sıcaklığı korumak için belirli önlemler almanızı gerektirir.


Kış Mevsiminde Hamster Bakımı Neden Önemlidir?


Hamsterların soğuğa karşı toleransı yoktur. Soğuk havaya karşı hassasiyeti olan minik hamsterınızın yaşam alanında ani hava değişimi olmaması çok önemlidir. Bu ani ısı değişimleri hamsterların hastalanmasına, çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olacaktır. Değişken olan mevsim şartlarına paralel olarak bakılan ortamda uygun iklim şartları sağlanmalıdır.


Doğal ortamda ortamın arasında bir hamster var.
Doğal ortamda ortamın arasında bir hamster var.

İdeal Sıcaklık Şartları


Hamsterların bakıldığı ortamın sıcaklığı 18 ila 24 derece aralığında olması gerekir. Sıcaklık değerinin değişmemesi, stabil kalması için oda içerisinde termometre ile düzenli ölçüm yapmanız önemlidir. Sıcaklık değerinin 18 derecenin altına düşmesi torpora (uyuşukluk hali, fizyolojik faaliyetlerin azalması) neden olduğu gibi, küçük dostlarımızın strese girmesine hatta hasta olmasına sebep olmaktadır. Sıcaklık değerinin üzerine çıkması durumunda da hamsterlar zarar görebilmektedir. Uygun mevsim şartları sağlanmaması hamsterların yaşam kalitesi düşürerek ömürlerini kısaltmaktadır.


Kafes İçi mavi yuvadan dışarı bakan beyaz hamster.
Kafes İçi mavi yuvadan dışarı bakan beyaz hamster.

Daha Küçük Bir Oda Tercih Edebilirsiniz


Hamsterınızın sağlığını ve refah seviyesini korumak için soğuk havalarda daha küçük bir odaya geçiş yapabilirsiniz. Küçük odaların sıcaklık değerini uzun süre korumak daha kolay olacaktır. Küçük hamsterınız kendisini daha güvende ve rahat hissedecektir.


Kış Mevsiminde Hamster Kafesi Nasıl Olmalıdır?


Soğuk hava şartlarına göre tasarlanmış, ısı yalıtımı ile güçlendirilmiş bir hamster kafesi hazırlamanız gerekir. Kafesi, battaniye gibi alt taban kısmındandan sıcaklık sağlayacak bir zemin üzerine koyabilirsiniz. Tabii düşmemesi için gerekli önlemleri almanız şartıyla.


Oyuncaklı bir hamster yaşam alanı.
Oyuncaklı bir hamster yaşam alanı.

Kış İçin Kafes İçi Malzeme Seçimi


  • Hamsterların kendilerini sıcak hissedecek kalın yatakları, organik malzemelerden üretilşmiş kâğıt veya talaş materyalleri kafes içerisinde mutlaka olmalıdır
  • Doğal, yumuşak zemin malzemeleri tercih etmeniz hamsterınızı mutlu edecektir
  • Çeşitli havalandırma üniteleri, oyuncak ve aksesuarları da mutlaka olmalıdır
  •  Hamsterların ayaklarına dolanabilecek pamuk ve sentetik malzemelerden yapılmış ürünlerden mümkün olduğunca uzak durun
  • Seçeceğiniz malzemelerin, hamsterınız için kafes içerisinde kolay parçalanır, taşınır olması gerekir.

Siz gerekli materyalleri sağladığınız takdirde küçük hamsterınızın kendisine sıcak, konforlu ve güvenli bir alan inşa ettiğini görebilirsiniz.


Hamsterin kafesin içindeki ve yiyeceklerle temizlenen yaşam alanı oyuncak.
Hamsterin kafesin içindeki ve yiyeceklerle temizlenen yaşam alanı oyuncak.

Hamster Kafesinin Konumu 


Diğer önemli bir detay olan hamster kafesinin konumunu iyi ayarlamanız gerekir. Oluşabilecek kaza ve riskleri en aza indirerek, hem sizin hem de hamsterınız için uygun yaşam alanı yaratmanız gerekir. Mekân içerisinde kafesin konumu;


  • Direkt, ani hava akımına maruz kalmamalı
  • Ev içi ısıtıcılara yakın olmamalı.
  • Yangın risklerine karşı mümkünse ısıtıcılar sabit olmalı
  • Hamster kafesi direkt zeminle temas etmemeli, tercihen platform veya masa üzerinde durmalıdır
  • Hamster kafesinin sakin bir noktada durması gerekir. Ses ve gürültü gibi stres etkenleri yaratacak alanlardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır

Talaş içinde oturan ve ön patinilerini temizleyen beyaz hamster.
Talaş içinde oturan ve ön patinilerini temizleyen beyaz hamster.

Doğal Isı Kaynaklarını Tercih Edebilirsiniz


Güneş veya kalorifer sıcaklıklarına direkt olarak maruz kalmadığı takdirde tercih edebileceğiniz alternatif ısı kaynaklarıdır. Belirli mesafede durması küçük hamsterınızın sağlığı için önemlidir.


Kışın Hamster Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?


Hamster bakımında doğru ve dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Özellikle hamsterların kış aylarında metabolizmaları hava şartlarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle vücut ısı dengesini koruyacak, enerji verecek besin öğelerine yer vermeniz, öğünlerinde bu gıda maddelerine yer vermeniz elzemdir.


Beslenme Programı


Kış aylarında protein ve yağ oranı yüksek gıdalara yönelmeniz küçük hamsterınızın sağlığı ve yaşam konforu için önemlidir. Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ceviz, fındık, yer fıstığı gibi tuzsuz kuruyemişler ile kestane, susam tercih edebilirsiniz. Küçük miktarlarda öğünlerine ekleyeceğiniz haşlanmış yumurta da gerekli olan enerji ve ısıyı sağlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken husus, öğünlerini hazırlarken porsiyon miktarının kontrolüdür. Sağlıklı kiloda kalabilmesi için günlük hareket ve enerji seviyesine göre ölçülü verilmelidir. Bunun için uzman veteriner hekimden destek almanız, hamsterınız için doğru ve dengeli bir diyet programının hazırlanması gerekir.


  • Kuruyemişler işlenmiş olmamalıdır.

Kırmızı bir oyuncak koltuğunun üzerinde dinlenen beyaz hamster.
Kırmızı bir oyuncak koltuğunun üzerinde dinlenen beyaz hamster.

Taze Meyve ve Sebze Unutulmamalı!


Hamsterlar mevsime göre değişen taze meyve ve sebzelerden çok hoşlanırlar. Tek taraflı bir menü yerine taze ve temiz meyve sebzelerde oluşan bir öğün ilgilerini oldukça çekecek, zevkle tüketeceklerdir. Dengeli ve yeterli bir beslenme için önemi büyüktür.


Havuç, ıspanak, salatalık, lahana, brokoli, armut, muz, elma dilimlerini küçük parçalar halinde ölçülü olarak verebilirsiniz. Kontrollü olarak verilmesi, kalan gıdaların çürümemesi ve sağlıksız bir ortamın oluşmaması için yaşam alanından toplanması gerektiğini de lütfen unutmayın.


  • Meyve seçiminde dikkat etmeniz gereken husus fazla sulu (karpuz, portakal) olanlarından kaçınmanız gerektiğidir. Sindirim sistemleri için zararlı etkileri vardır
  •  Meyvelerin çekirdekleri çıkartılmalıdır
  • Sebzeler çiğ olarak değil haşlanmış olarak verilmelidir. Sağlıkları için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Tuz ve baharat asla eklenmemelidir.

Hamster bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz?

Blogu İncele


Kafes içindeki su yapılarından su içen hamster.
Kafes içindeki su yapılarından su içen hamster.

Hazır Gıdalar


Hamsterlar için özel olarak tasarlanmış, işlenmiş hazır gıdaları temin ederken kaliteli olmasına, yüksek besin değerlerini taşıyor olmasına dikkat etmeniz önemlidir. Günlük olarak, veteriner hekim tarafından tavsiye edilen miktarlarda vermeniz hamsterınızın sağlığı için önem arz eder.

Asla Verilmemesi Gereken Diğer Gıdalar


  • Soğan, sarımsak, patates, çikolata, cips hamsterlar için oldukça zararlı ve zehirlidir.

Su İhtiyacını Göz Ardı Etmeyin


Kafes içerisinde, hamsterınızın ağız yapısına uygun, rahat ulaşabileceği konumda bulunan kemirgen suluğu mutlaka bulunmalıdır. Soğuk havalarda dahi taze ve temiz içme suya erişimi olup olmadığını gün içerisinde kontrol etmeniz gerekir. Suyu sık sık yenilenmeli ve musluk suyu yerine damacana su kullanılmalıdır. Su kabının hijyenine ekstra önem göstermelisiniz. Sağlıksız su ve su kabı, içerisinde gözle görünmeyen mikroorganizmaların üremesine, sağlığa zararlı mikropların çoğalmasına neden olur.

Soğuk havalarda her canlının özel bakım ve ilgiye ihtiyacı vardır. Evde bakım sorumluluğunu üstlendiğiniz bir hayvanın tüm gereksinimlerini sağlık standartlarına uygun bir şekilde yerine getirmeniz elzemdir ve hayati önem taşımaktadır.


Kafesteki küçük hamsterin taze yiyeceklerine bakılıyor.
Kafesteki küçük hamsterin taze yiyeceklerine bakılıyor.

Blogumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz! Daha fazla bilgi ve ilham verici içerik için diğer blog yazılarımıza da göz atmayı unutmayın. 🐾

Emama Pet Blog

Kış Aylarında Hamster Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yazar: Eylem Özmen

Evcil hayvanlar ve bakım ipuçları konusunda deneyimli bir yazar. Hayvan dostlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefler.

Düzenleyen: Mert Ali İbiş